Várkert Fesztivál a Bánffy-palota udvarán

Nánó Csaba 2019. május 30., 08:52 utolsó módosítás: 2019. május 30., 08:55

A Kolozsvári Magyar Napok előzményeként a Gyaluból ideiglenesen Kolozsvárra költözött Várkert Fesztivál újabb kiváló alkalom volt a civil, egyházi, oktatási és politikai intézmények közötti legszélesebb körű összefogásra.

Sokadalom a Várkert Fesztiválon: többen családi programnak tekintették Fotó: Várkert Fesztivál

Az elmúlt hétvégén a kolozsvári Bánffy-palota udvarán várták a szervezők a kikapcsolódni vágyókat. A negyedik kiadásához ért Várkert Fesztivált ugyanis ezúttal a kincses városban rendezték, mert a gyalui várkastélyban és környékén hamarosan felújítási munkák kezdődnek. Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke lapunknak elmondta: a gyalui kastélyt gondozó Traditio Transylvanica Alapítvány elnyert egy uniós pályázatot, megszerezte a felújításhoz szükséges összeget, és bár a munkálatok megkezdése kissé eltolódik, a szervezők nem merték megkockáztatni, hogy egy építőtelep közepébe szervezzenek fesztivált. Lemondani sem szerették volna a nagy népszerűségnek örvendő esemény, ezért úgy döntöttek, ebben az évben a Bánffy-palota udvarán rendezik meg.

A visszajelzések mind arról szóltak, hogy az emberek szeretik a fesztivált, a szervezőknek pedig amolyan bemelegítés a Kolozsvári Magyar Napokra”

– vélekedett Gergely Balázs. Hozzátette: bár a palota udvara kisebb a kastélyparknál, a zöld sincs annyira jelen, ennek ellenére szerethető helyszín, és remekül megfelel egy kisebb „ékszerrendezvényhez”.  A helyszínváltás nem ritkította meg a programok számát sem, nyilván van néhány olyan műfaj, amit nem tudtak áthozni a szervezők – olyan események, amelyek kizárólag a nagy térben érvényesülnek –, de minden egyéb átköltözött Gyaluból Kolozsvár szívébe.

A népszerű KFT együttes dalait a jelenlevők többsége együtt dúdolta a zenészekkel Fotó: Nánó Csaba
Ég és föld között

Bár a fesztivált hivatalosan pénteken nyitották meg, az első eseményre már napokkal azelőtt sor került. Május 21-én ugyanis a Bánffy-palotában működő Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban nyitották meg Zsombori Erzsébet-Zsimbi és Mayer Hella kiállítását Ég és föld között címmel. A kolozsvári származású művésznők – anya és lánya – festményei rengeteg érdeklődőt vonzottak a múzeum emeleti termeibe, noha ők már több mint három évtizede külföldön élnek.

Zsombori Erzsébet tanulmányait Kolozsváron végezte, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Állandó kiállítása van saját budapesti galériájában. 1975-től állít ki, több mint 50 egyéni kiállítása volt Magyarországon és szerte a nagyvilágban, ugyanakkor számos csoportos kiállításon is részt vett. Lánya, Mayer Hella Svédországba él, ottani elfoglaltságai miatt sajnos nem tudott személyesen részt venni a tárlat megnyitóján, de Erdélyben töltött gyermekkora a mai napig él alkotásaiban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők meghosszabbították a kiállítást, így az érdeklődők a napokban még megtekinthetik a két művész festményeit a Bánffy-palotában.

Pénteken lépett színpadra a legendás KFT zenekar. Talán kevesen tudják, hogy a budapesti együttes alapítója-vezetője, Laár András komoly erdélyi gyökerekkel rendelkezik: édesapja, a vegyész- és kohómérnök Laár Tibor ugyanis Kolozsvár szülötte! Sajnos az énekes-gitáros egy nappal a koncert előtt a magyar fővárosban gépkocsibalesetet szenvedett, így nem tudott fellépni a fesztiválon, de Bornai Tibor vezetésével a KFT tagjai így is emlékezetes estet varázsoltak a Bánffy-palota udvarára. 

Gyerekeknek is szólt

A kisebb korosztályokról most sem feledkeztek meg a szervezők, szombaton délelőtt például Kolozsvár méltán híres bűvésze, Belloni szórakoztatta a kicsiket, majd a Mozsikácska gyerekműsorára került sor.

A Budapesten élő Zsombori Erzsébet hosszú szünet után állított ki újra szülővárosában, Kolozsváron Fotó: Nánó Csaba

A komolyzene is helyet kapott a műsorban: a Bánffy-palota udvarán felállított színpadon a Classis kvartett koncertezett, utána pedig a Codex Régizene Együttes lépett fel.

A népi műfajok kedvelői a Bekecs Néptáncegyüttes Legendák kertjében című előadását láthatták, az előadás alkotói közel 180 legendát és mondát tartalmazó gyűjteményből válogattak. A fesztiválon szerepelt a Karaván Família, illetve a gitárjátékáról ismert világhírű Little G Weevil is színpadra lépett.

Vasárnap nyílt meg a Törökvágási Református Templom Kányafő Galériájában Nemes András Csaba Mi emberek című grafikai tárlata, a gyerekeknek pedig a Bánffy-udvarban a Karaván együttes koncertezett. A kicsiknek szólt a Bábjátszótér A boldog herceg című előadása is, a nagyok a Vintage Dolls koncertjén szórakozhattak.

A fesztivál ideje alatt nyílt meg a Bánffy-palotában (június 9-ig látogatható) a száz éve született Balázs Péter festőművész emlékére nyílt tárlat.

A magyarfenesi születésű művésznek olyan mesterei voltak, mint Szolnay Sándor Kolozsváron, Ziffer Sándor Nagybányán vagy Bordi András Marosvásárhelyen. A már idős festő 2003-ban tervezett nagyszabású kiállítást a Szépművészeti Múzeumban, ám a halál sajnos közbeszólt. Fiának, a szintén képzőművész Balázs Lászlónak sikerült megvalósítania édesapja álmát, a mostani tárlaton Balázs Péter szinte egész kivételes életműve a nagyközönség szemei elé tárul.        

Egy párizsi hazatérése

Hatalmas érdeklődéssel várt esemény örvendeztette meg a kolozsváriakat: évtizedek után szülővárosában lépett fel Szilágyi Enikő színművésznő, aki Kolozsvár Párizsban című sanzonestjét mutatta be. A közönség pedig nem csalódott: olyan előadásnak tapsolhatott, amely korábban már elkápráztatta a zeneszerető embereket Budapesttől New York-ig.

A Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma által Művészet és Irodalom Lovagrenddel kitüntetett művésznő műsorában a híres sanzonok mellett Kányádi Sándor és Farkas Árpád versei is elhangoztak.

Szilágyi Enikő sanzonokkal kápráztatta el a résztvevőket Fotó: Nánó Csaba

De olyan ismert magyar slágert is együtt dúdolhattunk Szilágyi Enikővel, mint a Hol van az a nyár…?  A művésznő műsora talán jobban érvényesült volna zárt térben – mondjuk a kolozsvári színházban –, de így is boldogan mentek haza, akik részesei lehetettek a csodálatos estnek.

A háromnapos eseménysorozat a Vígszínház művészének, Fesztbaum Bélának és a Kék Duna Koncert Szalonzenekar Seress Rezső-estjével zárult. Akik még bírták a gyűrődést, záróbulival búcsúzhattak a fesztivál idei kiadásától. Aki a fesztivál idején megszomjazott, a Fóti Kézműves Sörfőzde finom termékeit kóstolgathatta. Erdélyi és magyarországi kiadók részvételével könyvvásárt is szerveztek a Bánffy-palota emeleti árkádjai alatt.

A Kolozsvári Magyar Napok bemelegítőjeként is elkönyvelt Várkert Fesztivál sikeréért a Traditio Transylvanica Alapítvány, a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Jubileum 700 Egyesület felelt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb