Erdélyben is nehezen halad Thália szekere

Nánó Csaba 2019. július 11., 08:29 utolsó módosítás: 2019. július 11., 08:30

Anyagi gondokkal küzdenek a romániai színházak, beleértve az erdélyi magyar társulatokat is. Bár nőtt az alkalmazottak fizetése, a nemrég zárult évadban is gondot okozott új bemutatók létrehozása.   

Erdélyben is nehezen halad Thália szekere
galéria
A velencei kalmár Tompa Gábor rendezésében a kolozsvári színpadon Fotó: Biró István/ Huntheater.ro

Szűkös anyagi keretből gazdálkodtak az elmúlt évadban (is) a színházak, a pénzhiány rányomta bélyegét a bemutatók számára, az előadások minőségére is. A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor már az évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta: a 2018–2019-es évad műsortervét az intézmény anyagi helyzetének bizonytalansága miatt csak javaslatként kezeli, és elsősorban az előző évadból elmaradt előadások színpadra állítására fog törekedni. Nehezen jöttek létre az új bemutatók, „a színészfizetések emelése mellé ugyanis a kormány elfelejtett extra forrásokat biztosítani a színházaknak” – jelentette ki Tompa.

Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója szerint időszerű volt már a színházi alkalmazottak fizetésének emelése:

1990 után drasztikusan csökkentek a bérek, úgyhogy a fizetésemelés jól jött, csak az a gond, hogy nem rendeltek ehhez kiegészítő összegeket, így a színházak működése, a műsorok elkészítése került veszélybe”.

Szerinte a színházak jelene és jövője szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a városvezetés mennyire tartja szem előtt a kultúra támogatását. Ezen sok múlik, hiszen ha nem tartja fontosnak, az olyan jóvátehetetlen károkat okozhat az erdélyi magyar kulturális életben, amit hosszú távon nehéz lesz helyrehozni.

Jelenet a szentgyörgyi társulat Sam című előadásából Fotó: Barabás Zsolt

Azzal minden színházi vezető tisztában van, hogy nehéz előre tervezni, és amit szeretnének a közönség elé vinni, nem biztos, hogy meg is valósul. Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója évadértékelőjén elmondta: a költségvetés négy hónap késéssel érkezett, és a kért összegből több mint ötven százalékot vágtak le, ami a produkciós költségeket illeti, ráadásul úgy, hogy ők már költekeztek az első négy hónapban. „Éppen ezért most úgy tűnik, idén nem lesz több bemutatónk” – jelentette ki. Gáspárik több szolidaritást vár a politikumtól, és empátiát az önkormányzat részéről.

Temesváron a hagyományos, 11. kiadásához érkezett színházi fesztivál előadásainak számát kellett megfelezni. Balázs Attila igazgató emlékeztetett: a megvágott költségvetés nemcsak a fesztivált, hanem a színház egészéves működését érintette, így a következő évadban a tervezettnél kevesebb bemutatóra lehet számítani.

Évforduló és ünnep Szatmáron

A szatmárnémeti Harag György Társulat mögött szakmai- és közönségsikerekkel teli évad van, melyet fontos események és évfordulók jellemeztek – fogalmaznak a színház vezetői. A társulat ugyanis 65., míg a Brighella Bábtagozat fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte. Emellett letették Szatmárnémeti új stúdiószínházának az alapkövét. A város központjában vásárolt területen a tervek szerint egy 120 néző befogadására alkalmas stúdió épülhet. Az évadzáró gálán megemlékeztek azokról is, akik az égi társulathoz szerződtek: Bessenyei István színész-rendezőről, a társulat örökös tagjáról, Elekes Emma színésznőről, a társulat alapító és örökös tagjáról, Szabó József (Ódzsa) rendezőről, valamint Ács Sándorról, aki évtizedeken át a társulat főügyelője volt.

Az évadban bemutatott produkciók közül a szatmári nézők a Semmit sem bánok című Székely Csaba-ősbemutatót, a nagybányai bérletesek pedig a Hippolyt, a lakáj című előadást tartották a legjobbnak.

A stúdióelőadások közül a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen színpadra vitt Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című volt a kedvenc, a gyermekelőadások sorában pedig a Mátyás király juhásza lett a legnépszerűbb.

A szatmárnémeti társulat viszonylag szerencsés helyzetben van, ugyanis akad támogatója. Sikeres működését lehetetlen lenne megvalósítani a Proscenium Alapítvány tevékenysége nélkül, amely által a pályázatokat is bonyolítják. A társulat háttérintézményeként működő szervezet segíti a produkciók létrejöttét, rajta keresztül jutnak lakáshoz és lakástámogatáshoz a nem szatmárnémeti származású fiatal művészek. Az alapítvány az előadások díszletének, jelmezeinek és kellékeinek egy részét támogatja, sőt a technikai felszerelések egy részét is az alapítványon keresztül szerzik be. A társulat és az alapítvány együttes munkája révén sikerül kiszolgálni azt a több mint negyvenezer nézőt, aki minden évadban bizonyítja hűségét a társulat iránt.

Az elmúlt évadban összesen 53436 néző követte figyelemmel a műsoron szereplő darabokat. A társulat összesen 259 alkalommal lépett közönség elé.

A szatmárnémeti Harag György Társulat munkáját a Proscenium Alapítvány segíti Fotó: Szatmári Harag György Társulat
Eredményes munka az Osonó Színházműhelynél

A független társulatként működő sepsiszentgyörgyi Osonó a három műsoron lévő előadását 5 országban, összesen 52 alkalommal, mintegy 3200 néző számára mutatta be – közölte lapunkkal Fazakas Misi, a társulat vezetője.  A színházműhely 46 interaktív közönségtalálkozót tartott az előadások után, 5 drámatábort, 2 fesztivált, 106 műhelyfoglalkozást és számos képzést szervezett.

A társulat programjainak az évadban összesen 8252 résztvevője volt. Fazakas elmondta: a társulat a színház, oktatás és szociális projektek kulcsfogalmakra építi tevékenységét. Ebben az évadban is folytatódott a jelentős projektek megvalósítása Budapesten. Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista színházi előadást számos magyarországi színházban és iskolában mutatták be.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával olyan Szatmár megyei kistelepülésekre jutott el az előadás, ahol több évtizede nem járt színházi társulat. A mintegy 560 előadást megért produkció a Bethlen Gábor Alap támogatásával vajdasági és szlavóniai turnén vett részt.

A fiatalok történeteit feldolgozó előadás turnéja ősszel 3-3 felvidéki és vajdasági településen folytatódik – tudtuk meg a társulatvezetőtől.

Az Osonó nagy hangsúlyt fektet a fiatalok képzésére. Kiemelkedik a Visszhang a sarokból elnevezésű művészeti-szociális projekt, amelyet az intézményesített fiatalok számára hoztak létre. A Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó a Nemzeti Tehetség Program támogatásával ugyanakkor több tanulmányutat és tehetségprogramot is szervezett erdélyi fiatalok, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai számára. A Jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat! címet viselő program célja a beszédkészség-fejlesztés és kreatív írásfejlesztés volt. A Vizuális nevelés pedig olyan tehetséggondozó program, amely alapja filmképzéssel egybekötött alkotófolyamat.

Az Osono Színházműhelynél nagy hangsúlyt fektetnek a fi atalok képzésére Fotó: Osonó Színműhely

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és népiskolával közösen több projektje van az Osonónak, így például folytatódott a már négy éve elkezdett színjátékos képzés. De a társulat szervezte meg júniusban a Színjátékosok 5. találkozóját, illetve a Magyarság Házával partnerségben Budapesten az I. Kárpát-medencei Diákszínjátszó Találkozót.

Sepsiszentgyörgytől Iránig

Gazdag és változatos évadot zár a szentgyörgyi M Studio is. Az évad folyamán két új darabbal gazdagodott a társulat repertoárja. Az első az M Studio, a Frenák Pál Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza hármas közreműködésében készült, az előadást Frenák Pál rendezte. A W_all produkciót Budapesten és Sepsiszentgyörgyön is bemutatták.

A sepsiszentgyörgyi társulat a Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), a Román Színházi Szövetség (UNITER), a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatásával valósította meg azt a hétállomásos turnét, amelyet az M Studio és a Compagnie Pal Frenak koprodukciójában, Frenák Pál rendezésében készült To_R című előadással szerveztek tavaly szeptember–november időszakban. A turné hét romániai várost foglalt magába: Kolozsvár, Râmnicu Vâlcea, Csíkszereda, Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós és Temesvár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg március-április folyamán a LIFT–boys will be boys produkció ötállomásos turnéja. Az előadást Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Budapesten, Újvidéken és Temesváron láthatta a közönség.

Az M Studio elmúlt évada bővelkedett a bel- és külföldi fesztiválszereplésekben is. Első alkalommal jutott el a társulat Iránba: tavaly novemberben Tabrizban az Alef Nemzetközi Színházfesztiválon, majd idén februárban Teheránban a Fadjr Nemzetközi Színházfesztiválon mutatták be a Fehér Ferenc koreográfiájában készült műsort.

Temesváron félfesztivál volt

A pénzforrások hiánya miatt az öröm Temesváron sem volt felhőtlen. A Csiky Gergely Állami Magyar Színház legfontosabb tervei közé tartozik a TESZT, azaz a Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozó. Az idén FélTESZT néven szervezte meg a színház, miután a városi tanács a 2018-as évhez képest felére csökkentette az intézmény éves költségvetését.

Az egész országos költségvetés kevesebb, a temesvári költségvetés megszavazása késett, csak két héttel a fesztiválkezdés előtt tudtuk meg. Ha mi akkor kezdjük el szervezni a fesztivált, akkor biztosan senki nem vesz bennünket komolyan”

– nyilatkozta Balázs Attila, a társulat igazgatója. Az évadértékelőn ugyanakkor kiderült: a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház több mint 10 ezer nézővel, 8 bemutatóval és több nemzetközi fesztiválszerepléssel zárt. A sajtó képviselői, valamint a bérletes nézők szavazatai alapján az elmúlt évad legjobb előadásának járó díjon a Hattyúk tava újratöltve és A kommuna című előadás osztozik. A közönség szavazatai alapján a legjobb színésznőnek, illetve színésznek járó díjat idén Csábi Anna, Balázs Attila, Bandi András Zsolt és Kocsárdi Levente vehették át, míg a színészek által megválasztott legjobb színész díját Lőrincz Rita és Balázs Attila nyerte el. 

Imre Éva és Szűcs Ervin a kolozsváriak Las Meninas című nagy sikerű előadásában Fotó: Biró István

Az évad nézettsége (a TESZT-et is beleszámolva) 12 193 nézőt számlált Temesváron. A saját előadások mellett a közönség 10 romániai és magyarországi vendégelőadást is láthatott.

Díjeső Nagyváradon

A nagyváradi Szigligeti Színház miniévadát, valamint a rekordszámú bemutatót és eseményt felvonultató színházi szezont Lionel Bart nagysikerű musicalje, az Olivér! zárta. Az évad záróelőadását követően átadásra kerültek a társulat díjai. Elsőként a színház önkéntesei szólították színpadra kedvenceiket: Pitz Melinda színművészt, Kerekes Dalma táncművészt és Szabó J. Viktor bábost. Az évad legtevékenyebb önkéntesének járó jutalmat Oltean Márk vehette át. A leghűségesebb nézőnek járó Aranybérletet, a színház vezetése idén Plainer Valéria nyugalmazott pedagógusnak ítélte oda, aki 1962 óta rendelkezik színházbérlettel. A Kiss Stúdió Alapítvány Varga Vilmos-díját Kiss Törék Ildikó és dr. Varga Zsombor adták át a nagyváradi magyar színjátszás két meghatározó egyéniségének, Meleg Vilmosnak, illetve ifj. Kovács Leventének. A társulati tagok szavazatai alapján az évad Kulissza-díjasa Kerekes Emma öltöztető, Földes Kati-díjasa pedig Román Eszter lett. Az Elisabeta Pop kritikus és Seres Lajos bábművész által alkotott szakmai zsűri döntése alapján az évad legjobb bábművészének járó díjakat Stéfán Bodor Mária és Szabó J. Viktor vehették át. A Nagyvárad Táncegyüttes munkáját Kutszegi Csaba balettművész, koreográfus és színházi szakíró méltatta, a legjobb táncművésznek járó díjat pedig Tőkés Imola vehette át. Legjobb gyerekszínésznek választották az Olivér! két címszereplőjét, Kiss Barnát és Márkus Zoltánt, illetve a Túl a Maszat-hegyen szereplőjét, Trubács Vivient. 

A közönség szavazatai alapján Szotyori József bizonyult a legnépszerűbb színésznek, így ő vehette át az évad közönségdíját. A színház művészeti vezetése által odaítélt életműdíjat ezúttal Körner Anna súgó vehette át.

Laudációjában ifj. Kovács Levente kiemelte: „arról igen ritkán szól a fáma, hogy ott áll mögöttük, teljesítményeik holdudvarában, névtelenül, s a reflektorok fénykörein kívül a névtelen hős, a súgó, aki nélkül a nagy teljesítmények sokkal verejtékesebben jönnének létre, s azok emléke sokkal hamarabb elhalványulna.

A társulati díjátadót Novák Eszter művészeti vezető zárta, aki elmondta: a fenntartó által kezdeményezett és elnyert uniós pályázat keretében a következő évad első felében nagyszabású felújítási munkálatok kezdődnek a színházban, amelyek során a színpadot és színpadtechnikát korszerűsítik. A színházat év végéig bezárják, az előadásokat a Szigligeti Stúdióban tartják.

Útnak indul a Bánsági Vándorszínház

Nyáron, amikor máshol befejeződik a színházi évad, kivételesen az egyiknél éppen hogy elkezdődik. A kőszínházi évadzárók után indul ugyanis útjára az idén hatodik kiadásához érkező Bánsági Vándorszínház. A vajdasági mintára született kulturális terv idén temesvári, kolozsvári és budapesti színházi szakemberek és színművészetis diákok részvételével zajlik. Követve az elmúlt évek hagyományát a hatodik „évad” is egy zenés, ingyenesen megtekinthető vígjátékot ígér Temes, Arad és Krassó-Szörény megye színházkedvelőinek.

Évadzáró Temesváron: a Csiky Gergely Színháznak az idén csak FélTESZT-re futotta Fotó: Facebook/Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A francia szerzőpáros Pierre Barillet, Jean Pierre Grédy A kaktusz virága című kétfelvonásos vígjátéka nyomán születő előadás rendezője Aszalos Géza, a temesvári színház művésze, a Vándorszínház alapítója. Alkotótársként Albert Alpár díszlet- és jelmeztervező és Orbán Enikő dramaturg is részt vesznek az előadás színpadra állításában.  A darab a klasszikus vígjátéki dramaturgiát követi tele szerelemmel, félreértésekkel és nagy egymásra találásokkal.

A Bánsági Vándorszínház próbafolyamatainak helyszíne idén is a Temes megyei Végvár. A csapat (visszatérő) tagjai: Hodu Péter, a budapesti Vígszínház munkatársa, valamint Mihály Csongor, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábszínésze. „Újoncként” lépnek színpadra Daróczi Klarissza, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem végzős színművészetis hallgatója, Molnár Rudolf, a kolozsvári Állami Magyar Színház munkatársa, valamint Stan Krisztina Tímea, volt diákszínjátszó, a csíkszeredai Sapientia Egyetem PR és kommunikáció szakos diákja. Ezen a nyáron a csapat 17 Temes, Arad és Krassó-Szörény megyei településre látogat el.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport