Vissza mindent a régi kerékvágásba! – augusztus 14–21. között rendezik a 13. Kolozsvári Magyar Napokat

Nánó Csaba 2022. május 19., 09:51

A Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjével kapcsolatos főbb tudnivalókat ismertette Gergely Balázs főszervező, Szabó Lilla programigazgató és Grezsa Csaba konzul a sajtó képviselőivel. A szervezők a Kolozsvári Magyar Napok régi varázsát hoznák vissza idén nyárra.

Vissza mindent a régi kerékvágásba! – augusztus 14–21. között rendezik a 13. Kolozsvári Magyar Napokat
galéria
A kolozsvári főtéri színpadon már tavaly is több együttes lépett fel Fotó: Jakab Mónika

Nehéz volt szervezőként és emberként egyaránt megélni az elmúlt két esztendőt – vallotta be Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet az elmúlt napokban tartottak a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) szervezői. Vele együtt több tízezer ember érezhette ebben az időszakban úgy, hogy a járvány miatt valami jelentős kimaradt az életéből, hiszen a magyar napok olyan eseménye Kolozsvárnak, amelyre nemcsak a bennszülöttek, de szinte az egész Kárpát-medencei magyarság hetekig izgatottan készül.

Bízunk benne, hogy a világjárvány után a Kolozsvári Magyar Napok közönsége és az elmúlt tizenkét évben kialakult közössége újra a korábbi létszámban és lelkesedéssel tart velünk rendezvénysorozatunk idei kiadása alkalmával.

Reméljük, a közegészségügyi állapotok e mostani, megnyugtató formájukban maradnak, és a világpolitikai helyzet is csillapodni fog, hiszen felszabadultan ünnepelni igazán csak békében tudunk” – tette hozzá a KMN főszervezője. Idén az események újra visszatérnek a régi kerékvágásba, Kolozsvár főtere remélhetőleg ismét megtelik szórakozni vágyó emberekkel.
Az idei Kolozsvári Magyar Napokat augusztus 14–21. között szervezik meg, ugyanakkor a korábban megszokottak szerint idén is lesz nulladik nap, s így már augusztus 13-án – kiállításmegnyitókkal – kezdetét veszi a programkavalkád. Idén is több mint száz partnerszervezettel közösen alakítják ki a rendezvénysorozat végleges kínálatát a szervezők. Július második felétől elérhető lesz a KMN honlapja is. A KMN szervezőcsapatához idén is csatlakozhatnak önkéntesek, az erre vonatkozó felhívás hamarosan elérhető lesz.
„Ismét számítunk támogatóinkra, akik nélkül rendezvénysorozatunk nem valósulhatna meg, s akik a világjárvány idején, nehezebb anyagi körülmények között is fontosnak tartották közös ügyünk, a KMN megszervezésének támogatását” – hangsúlyozta Gergely Balázs.

Felújítás alatt álló Farkas utca

Aki kilátogatott az elmúlt években a magyar napokra, tapasztalhatta, hogy szinte minden évben új helyszínekkel bővült a kínálat. A programok fő helyszíne a Főtér és a Farkas utca volt, és ez nem változik idén sem, noha Kolozsvár egyik legszebb utcája felújítás alatt áll. A Farkas és a környező utcák felújítására a kolozsvári polgármesteri hivatal külön pályázatot írt ki, amelyet a helyi Mossfern építészeti iroda nyert el. Maczalik Arnold építész, a cég képviselője szerint

a számos intézménynek otthont adó Farkas és Egyetem utcát osztott térként képzelik el, amelyen a gyalogosok és a gépkocsivezetők osztoznak

– utóbbiak ugyan behajthatnak az utcába, de csak rövid időre állomásozhatnak ott. Az elképzelés szerint a felújítás után a Farkas utcában és környékén kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemléképületek, és a belváros e része élhetőbbé válik.
Az egyetem előtti részre pihenőhelyet terveznek, kőpadokat helyeznek ki, míg az utca végében, a református templom közelében kisebb ligetet alakítanak ki. Kőburkolat sem lenne, hangsúlyozva a környező épületek középkori hangulatát. Hatalmas átalakításon esne át az Egyetem utca is, a piarista templom előtti tér közepébe visszahelyeznék a Mária-oszlopot, amelyet a kommunista hatalom száműzött a Szentpéteri templom mögötti zöldövezetbe.
„Fontos hangsúlyoznunk:

nem mondunk le a Farkas utcai vásárról, a Polgármesteri Hivatallal közös megállapodásunk értelmében pedig annyit fogunk használni és belakni az utcából, amennyit az addig elkészülő munkálatok lehetővé tesznek”

– jelentette ki Gergely Balázs.

A Farkas utca a tavalyi magyar napokon... Fotó: Jakab Mónika

.. és idén. A szervezők az augusztusra elkészülő utcaszakaszt vennék birtokukba Fotó: Nánó Csaba

Koncertek a Főtéren

A Főtéren ismét napi két koncertnek örvendhetnek a résztvevők, de a Bánffy-palota és a Bánffy-udvar is megszokott formájában üzemel majd. A Fogoly utcában található Borutca is várja a Kárpát-medencei borok szerelmeseit, a belvárosi iskolák udvarai és belső terei programhelyszínekké válnak, a Romkertben az Emese Park középkori faluja bővített formában jelentkezik. A Falumúzeum és a Hója-erdő ad ismét otthont a futóversenynek és a nagysikerű örömfőzésnek, a Szentegyház utca 4. szám alatt található belső udvar a fiatalokat várja majd napközbeni programokkal és esti bulikkal.
A főtéri nagyszínpad változatos zenei programok helyszíne lesz. Itt tartják a hagyományos Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely a 45 éves kolozsvári magyar táncházmozgalom megünneplése köré szerveződik. Fellép a Főtéren Varga Miklós és a Band, a Republic, a Budapest Klezmer Band. A Csík zenekarhoz meghívottként Presser Gábor és Karácsony Gábor csatlakozik, hogy Erdélyben először Kolozsváron mutassák be A dal a miénk elnevezésű Csík zenekar-albumot, amely LGT-dalok feldolgozásait kínálja. Különleges csemegének ígérkezik a Loose Neckties Society elnevezésű kolozsvári színészzenekar koncertje, illetve a budapesti Vígszínház fiúzenekara, A Grund, amely Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzővel lesz kiegészülve. Fellép még a Pokolgép és a Bagossy Brothers Company is.

Augusztus 19-én Kolozsvár városi rangra emelésének évfordulóján láthatjuk a Vígszínház legendás A Pál utcai fiúk című musicaljét.

Ahogyan Gergely Balázs fogalmazott, „nekünk a Főtér a grund”, az idei Kolozsvári Magyar Napok mottója is (Itt leszünk!) az említett musical egyik ismert dalából származik. Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Kolozsvári Állami Magyar Színházban meglepetés-előadásra kerül sor. A KMN záróeseményeként a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában és Vidnyánszky Attila rendezésében az érdeklődők a Csárdáskirálynő című előadást láthatják.   

Gergely Balázs, Szabó Lilla és Grezsa Csaba a kolozsvári sajtótájékoztatón Fotó: Nánó Csaba

Zene minden formában

A Főtéren fellépő együttesek mellett a magyar napok programkínálatában idén is kiemelt helyen szerepelnek a komolyzenei koncertek, amelyek nagyrészt az Erdélyi Néprajzi Múzeumban (Redoutban) kapnak helyet. A KMN társrendezvényeként szervezik meg augusztus 13–17. között a Magyar Egyházzenei Fórumot. A színház szerelmesei sem maradnak előadások nélkül, hiszen a szervezők komoly színházi programmal is készülnek. A nyitógálára az elmúlt évekhez hasonlóan a Kolozsvári Magyar Operában kerül sor.
„A képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók, vezetett séták, gyermekfoglalkozások, közéleti beszélgetések mind helyet kapnak az idei programban” – jegyezte meg Szabó Lilla, a Kincses Kolozsvár Egyesület ügyvezető igazgatója, aki lapunknak elárulta, a hagyományokhoz híven idén is kiadják a Kincses Kolozsvár Kalendáriumot, ennek központi tematikája ezúttal a Fellegvár városrész bemutatása lesz. „A kalendárium fajsúlyos rovata a Visszatekintő, amelyben a város, illetve Erdély fontosabb történelmi évfordulóiról emlékezünk meg.

A Költők, Írók rovatban Bálint Tibor kerül a középpontba, de a Petőfi-emlékév is megjelenik majd. Igyekszünk színessé tenni az idei kiadványt is”

– tájékoztatta az Erdélyi Naplót Szabó Lilla programigazgató, aki a kalendárium felelős szerkesztője is. Kérdésünkre elmondta, idén is lesz könyvvásár, de azt még nem tudják, hogy a munkálatok miatt a Farkas utca melyik részében lehet majd felállítani a standokat. A programigazgató lapunkat arról is tájékoztatta, hogy a városháza 600 ezer lejjel támogatta az idei esemény megszervezését, a programokat illetően pedig még folynak az egyeztetések, de számuk remélhetőleg 500 körül lesz.       

Mindenkinek fontos

A magyar kormány képviseletében Magyarország kolozsvári főkonzulátusa évek óta tartó szoros együttműködésben áll a Kincses Kolozsvár Egyesülettel. „Mára már a Kolozsvári Magyar Napok a Kárpát-medence egyik legfontosabb rendezvényévé nőtte ki magát, így öröm és megtiszteltetés, hogy nemcsak partnerei lehetünk a rendezvénynek, de a főkonzulátus saját programjaival is megjelenhet a rendezvénysorozaton.

Arra törekszünk, hogy Magyarország kulturális és turisztikai értékeit a lehető legszélesebb körben népszerűsítsük,

de kultúrpolitikai, kultúrtörténeti és kultúraszervezéssel kapcsolatos beszélgetésekre is vállalkozunk” – mondta Grezsa Csaba vezető konzul. A főkonzulátus tereit is megnyitják az érdeklődők előtt, hiszen számos eseménnyel várják majd az érdeklődőket. Minden adott tehát, hogy az idén újra nagyszabású eseménynek legyünk tanúi, és a változatos programok ismét több tízezer embert szórakoztassanak.   

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.