Útkereső székelykeresztúri tejszövetkezet – egy történet arról, amikor a politikum hátat fordít a közösségi kezdeményezésnek

Makkay József 2021. április 15., 07:25 utolsó módosítás: 2021. április 15., 09:18

A Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdonában levő keresztúri tejfeldolgozó vállalat 2011-ben nyitotta meg kapuit. Az ország rendszerváltás utáni első szövetkezeti tulajdonú tejgyára mögött nehéz évtized áll, anyagi gondjai miatt nem azzá alakult, aminek tervezték. Az évforduló kapcsán annak néztünk utána, milyen esélye van egy 220 taggal működő mezőgazdasági szövetkezetnek.

Útkereső székelykeresztúri tejszövetkezet – egy történet arról, amikor a politikum hátat fordít a közösségi kezdeményezésnek
galéria
Palackozó gépsor. A tíz évvel ezelőtt megvásárolt technológia egymillió eurójába került a gyárnak Fotó: Makkay József

Tíz évvel ezelőtt erdélyi sikertörténetnek számított a székelykeresztúri szövetkezeti tejgyár beindítása. 2011-ben nemcsak Székelyföldön, hanem országos viszonylatban is az első olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari szövetkezet volt, amely termelt is. Beindulásának hírét felkapta az erdélyi magyar sajtó, a román média és a magyarországi közmédia egyaránt, hiszen a hír mögött álló megvalósítás olyan mérföldkőnek ígérkezett, amely az erdélyi szövetkezeti mozgalom rendszerváltás utáni megalapozója lehetett volna. Hogy nem ez történt, az összefügg azzal a jelenséggel, amikor

a politikusok csak szóbeszéd szintjén támogatják a közösségi kezdeményezéseket, és a kezdeti nekibuzdulás után elengedik a kezdeményezők kezét.

Dióhéjban ez a története a Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezetnek is.A közösségi vállalkozás legnagyobb érdeme mégis az, hogy az indulás után tíz évvel nem szűnt meg.

Tamás Pál ügyvezető igazgató a bankkölcsön utáni időszakra szövögeti a szövetkezet jövőjét Fotó: Makkay József

Biztatóan induló kezdeményezés

Az 1990-es években csődbe ment keresztúri tejgyár épületeit egy külföldi ingatlanspekuláns vásárolta meg. Amikor pár évvel később tovább akarta adni, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba közbelépett, és azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy a környékbeli gazdák társuljanak szövetkezetbe, gyűjtsenek pénzt a gyár megvásárlásához, a vételárat pedig a megyei tanács kiegészíti.

A környékbeli falvak gazdáinak tájékoztatását két mezőgazdasági szakember, Varga Nagy László agrármérnök és Szőcs Béla mezőgépészeti mérnök vállalta.

Sorra járták a falvakat, és elmagyarázták a gazdáknak, hogy a szövetkezeti keretben újrainduló tejgyár a mentsváruk, ha nem akarják a tehéntartást feladni. Addigra a tejgyárak jórészt már lemondtak a kisgazdák tehéntejéről, mert túl költségesnek tartották a falusi tejcsarnokok fenntartását. Akiktől átvették a tejet, azt is aprópénzért és hónapok után fizették ki, így a gazdáknak valójában nem maradt választásuk, ha meg akarták őrizni pár tehenes állatállományukat.

A történet többi részét már a keresztúri tejgyár irodájában szövögetjük Tamás Pál ügyvezető igazgatóval és Szőcs Bélával, a szövetkezet vezetőtanácsának tagjával, aki induláskor az alelnöki tisztségét vállalta az alapító elnök, a néhány éve nyugdíjba vonult Varga Nagy László mellett.

A székely gazdák összefogásával és tucatnyi környékbeli befektetővel tető alá hozott szövetkezet megvásárolta a régi szocialista időkből fennmaradt technologiájú gyárat, amiről kiderült, hogy berendezéseinek beüzemelésére a Hargita megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-Biztonsági Hivatal nem ad engedélyt.

A szövetkezet tejgyára tehát a régi berendezéssel nem indulhatott el.

A rossz hírek ezzel nem értek véget. A Hargita Megyei Tanács nem tudta kifizetni a szövetkezetnek beígért támogatást sem, miután a Számvevőszék a tranzakciót ellenezte. Az állami ellenőrző hatóság arra hivatkozott, hogy gazdasági beruházásra nem fordíthatók önkormányzati közpénzek, így a Borboly Csaba vezette intézmény a beígért támogatásnak mintegy harmadát fizette ki a szövetkezetnek.

A friss sajt alapanyaga. Napi 12 ezer liter tejet dolgoznak fel a székelykeresztúri gyárban Fotó: Makkay József

Menekülés a bankhitelbe

A döntéshelyzetben magára maradt vezetőség akkor szembesült a pőre valósággal, hogy a megvásárolt gyárépületek új technológiával és berendezéssel történő ellátását csak bankhitelből tudják fedezni: 1 millió eurós beruházásra volt szükség ahhoz, hogy a gazdáknak és a nagyobb befektetőknek beígért tejgyár beindulhasson. Akkoriban semmiféle pályázat nem jött szóba, így a vezetőtanács a Transilvania Bank hosszúlejáratú hitelkerete mellett döntött, a bank pedig a gyár minden ingó és ingatlan vagyona fölött rendelkezett. Az igazgató szerint ezzel megpecsételték a szövetkezet fejlődési lehetőségét, hiszen

a banki garanciába kerülő szövetkezeti vagyon miatt az elmúlt tíz évben nem volt esélyük pályázni sem.

Gazdasági és jogi helyzetük miatt a magyar állam által támogatott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében megpályázható nagyösszegű támogatásról éppúgy lemaradtak, mint más uniós pályázatokról. Egyetlen esélyként az maradt, hogy a teljes termelést a hiteltörlesztésnek rendeljék alá, és amikor a banki adósság lejár, újragondolják a szövetkezet jövőjét.

Soha nem tudtunk e helyzetbe belenyugodni, hiszen a szövetkezet egy egész vidék állattartó gazdatársadalmát mentette meg.

Az utóbbi tíz év minden mezőgazdasági miniszterének elmagyaráztuk ezt. Más erdélyi szövetkezetek vezetőivel karöltve tucatnyi alkalommal kilincseltünk a bukaresti agrártárca vezetőinél, és mindannyiszor értésére adtuk, hogy a néhány működő romániai szövetkezet megsegítése nélkül hatalmas negatív hatása lenne a gazdák megítélésében, ha e közösségi vállalkozások bedőlnek. Minden mezőgazdasági miniszter megdicsért, hogy jó munkát végzünk, megveregette a vállunkat, de anyagi támogatást nem kaptunk” – összegzi lesújtó tapasztalatát Szőcs Béla.

A szentábrahámi agrárszakember mintegy 60 fejőstehénből álló állománnyal termel tejet a szövetkezetnek. Emellett a Gagy menti gazdák érdekeit képviseli a vezetőtanácsban. Az igazgató szerint a szövetkezet mindennapi életében a hatalmas bankhitel törlesztőrészletei azt jelentik, hogy nem marad pénz komolyabb fejlesztésre. És arra sem, hogy a szövetkezet osztalékot fizessen a befektetőknek, de a tejbeszállító gazdák is csak a piaci tejfelvásárlási árat kapják, más juttatásokra nincs pénz.

Szőcs Béla szentábrahámi agrárvállalkozó: becsületbeli kérdés kitartani a szövetkezetben Fotó: Makkay József

Átrendeződő szarvasmarhatartás

Időközben fogy a kisgazdák aránya és nő az agrárvállalkozói keretben termelő gazdáké. A több tíz állatot tartó tehenészeteket azonban megpróbálják elcsalogatni a szövetkezettől a magasabb felvásárlási árat kínáló tejgyárak, ezek viszont továbbra sem vevők a kisgazdák tejcsarnokos felhozatalára. Az 54 működő tejcsarnok szinte ugyanannyi udvarhelyszéki településről gyűjti be a keresztúri tejgyár számára a tejet. A tejár lassú emelkedése – tíz év alatt a másfélszereresére nőtt – újabb nehéz döntések elé állítja a tejgyárat, hiszen az egyre erősebb piaci konkurenciában meg kell őriznie beszállítóit, hogy tartani tudja a napi 10-12 ezer literes feldolgozói kapacitást. Szőcs Béla szerint az ő tehenészetének is többet ígért a konkurencia, de nemet mondott. Ezt becsületbeli kérdésnek is tartja, hiszen rengeteg munkája fekszik a szövetkezetben. Úgy érzi, ennyi megpróbáltatás után már csak felívelő pálya jöhet…

A szakember azt is szóvá teszi, hogy mindig kitartásra biztatja a gazdákat. Elmagyarázza nekik, hogy nemcsak az 1,20 lejes literenkénti tejfelvásárlási árat kell beszámítani a bevételek közé,

hanem ide tartozik az állattenyésztést lehetővé tevő mezőgazdasági területek területalapú támogatása, a tenyészállatok után kapott uniós támogatás, vagy az a tejpénz, amit az állam fizet a beadott tejmennyiségre. Ha mindezt összeadja a termelő, akkor megéri tehenet tartani és tejet fejni.

Tamás Pál azt is szóvá teszi, hogy a szövetkezeti eszme önmagában szép történet, de az a gond vele, hogy nálunk az emberek nem érzik át a valóságtartalmát. A tagok nagyobb része számára a szövetkezeti tagság csupán egy tejárat jelent. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogyha a szövetkezet nem alakult volna meg, sok száz gazdacsalád bevételi forrása elúszik… „Mi azt szeretnénk, ha a gazda tejéből gyártott szövetkezeti termékek egy része visszakerülne a gazdákhoz, ha ezeket magukénak éreznék és fogyasztanák. Ha e körforgás megvalósul, akkor közelebb érzik magukhoz a szövetkezetet” – véli az igazgató.

Sajtérlelés. Bukarestbe is eljutnak a szövetkezet tartós termékei Fotó: Makkay József

A szegényes büdzsé ellenére a tejbeszállító gazdákat az állattartáshoz szükséges fogyóanyagok egy részének közös beszerzésével támogatják, azonban az igazgató elismeri, ennél többre lenne szükség, de anyagi lehetőségük jelenleg csak erre futja.

Csúcsminőség olcsó áron

A gyárlátogatás során megnézhetem a teljes technológiát a beérkező tej minőségi vizsgálatát végző laboratóriumtól a végső raktárig, ahol mintegy 25 termék vár kiszállításra. Közöttük a legkeresettebb friss tej, a különböző sajtok, a tejföl és a vaj. Ezek jórészét ismerem, amióta Kolozsváron is megvásárolhatók. A keresztúri tejfeldolgozó azonban ennél sokkal többféle terméket állít elő, hiszen szoros partneri kapcsolatban áll a csíkszépvízi és a kézdiszéki szövetkezettel. Ezek termékeinek egy részét szintén itt gyártják, vagy barterben kicserélik egymás között. A tejtermékeket hozzávetőleg 150 km-es körzetben forgalmazzák a három székelyföldi megyében, illetve Kolozsváron, de egy-egy szállítmány eljut Bukarestbe is.
Az igazgató szerint „egy nagy bajuk” van:

csak tiszta tejből készítik termékeiket, amelyet a romániai piac nem jutalmaz.

Keresztúri tejföl. A minőséget nem fizeti meg a hazai piac Fotó: Makkay József

Az üzletekben ugyanazon a polcon sorakoznak a tejgyárak különféle adalékanyagokkal feltuningolt, olcsóbb és sokkal gyengébb minőségű termékei, ami ádáz konkurenciát okoz a tejtermékek piacán. Az emberek többsége az árat nézi, és nem a minőséget, emiatt sok termelő inkább a minőségből enged. Szőcs mérnök felidéz egy régebbi vezetőtanácsi vitát arról, hogy érdemes-e tiszta tejből előállítani tejtermékeket. Akkor egyhangú döntés született arról, hogy kitartanak eredeti elveik mellett, még akkor is, ha a piac ezt nem méri fel.

Arról is megkérdezem a vezetőket, hogy ezt az előnyt – amit most hátrányként élnek meg – nem lehetne-e jó marketingfogással a szövetkezet kereskedelmi előnyévé tenni. Például saját üzlethálózat kigondolásával, ahogyan az a két világháború között már működött az erdélyi tejszövetkezeteknél. A válasz szerint ismét visszakerülünk az „ősbűnhöz”, a fejlesztéseket, beruházásokat megbéklyózó bankhitel kamatterheihez. Amiről senki nem akar tudomást venni a gyár és a szövetkezet napi gondjait felvállaló vezetőtanácson kívül. Holott itt nem néhány ember egyéni vállalkozásáról van szó, hanem egy egész vidék tejtermelését és a szövetkezeti eszmét vállán hordozó kezdeményezésről. Amelyet mindenki csak szóbeszéd szintjén támogat.

2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport