Újrakezdett román–magyar párbeszéd: Kalmár Ferenc miniszteri megbízott a kisebbségi vegyes bizottság munkájának újraindulásáról

Makkay József 2022. október 13., 08:18 utolsó módosítás: 2022. október 13., 08:49

Bukarestben tárgyalt a hét elején Kalmár Ferenc, a budapesti külügyminiszter megbízottja, a magyar–román kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke. Az 1996-ban aláírt alapszerződés nyomán létrejött testületnek évente legalább egyszer össze kell ülnie, hogy megoldásokat javasoljon a felmerülő gondokra. Ezzel szemben az utóbbi 11 évben a bizottságnak nem volt érdemi munkája. A brassói születésű Kalmár Ferenccel az újrakezdésről beszélgettünk.

Újrakezdett román–magyar párbeszéd: Kalmár Ferenc miniszteri megbízott a kisebbségi vegyes bizottság munkájának újraindulásáról
galéria
Közös fénykép Bukarestben. A vegyes bizottság társelnökei, Kalmár Ferenc és Daniela Gîtman 11 év szünet után kezdték újra az érdemi tárgyalásokat Fotó: MAE/Román Külügyminisztérium

– Hosszú kimaradás után hogyan zajlott az első megbeszélés a bizottság román társelnökével?
– A vegyes bizottság román társ­elnökévé történő kinevezését követően Daniela Gîtman államtitkár meghívott Bukarestbe, hogy tartsunk egy társelnöki találkozót, és indítsuk el a bizottság 9. ülésszakát. Magyar részről a bizottság titkárával, Tóth-Ferenczi Adriennel jöttem: Gîtman államtitkárral és a vegyes bizottság román titkárával, Alina Orosannal folytattunk megbeszéléseket. A találkozón kiderült, a jegyzőkönyv összeállításával kapcsolatban a román fél új struktúrában gondolkodik. A felvetésre azt mondtuk,

meg kell vizsgálnunk, hogy a romániai magyar közösség megoldatlan ügyei bekerülnek-e az új elképzelésbe.

Ha az új jegyzőkönyvi struktúra nem fedi le az összes megtárgyalandó kérdést, javaslatot fogunk tenni ennek kibővítésére.

A vegyes bizottság tanácskozása a bukaresti külügyminisztériumban Fotó: MAE/Román Külügyminisztérium

– A 2011-ben tartott bizottsági ülésszak jegyzőkönyvét a magyar fél már nem volt hajlandó aláírni, mivel 18, általa felvetett kérdést a testület nem tárgyalt. Ezekről most szó esett?

– Szóvá tettük többek között a restitúció kérdését, a Battyháneum és a sepsiszentgyörgyi Mikó-kollégium ügyét, a marosvásárhelyi 2. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetét, illetve a korábbi időkből megoldatlanul maradt magyar orvosképzést. Felhoztuk a nemzeti szimbólumok használatát, a stadionokban elharapodzó gyűlöletbeszédet vagy a kisebbségi törvény ügyét, amelyről a román társelnök azt mondta, a parlamenti bizottság már tárgyalja a törvénytervezetet. Azt ígérték, december elejére elküldik az új struktúra alapján kialakított szöveges jegyzőkönyvet, amely már konkrét dolgokat fog tartalmazni.

– Mennyire lát nyitást a bizottsági munka érdemi elindítására?

A bizottság tevékenysége 11 éven át befagyott állapotban volt. Az utolsó aláírt jegyzőkönyv 2009-ből származik.

2011-ben volt még egy plenáris ülés, ami a jegyzőkönyv aláírása nélkül végződött. Ezt követően 11 éven keresztül néhány titkári és társelnöki találkozóra került sor, de érdemi munka nem folyt, a különböző témákban megerősítettük a pozíciókat. Ezen a helyzeten változtatott Szíjjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter tavalyi, gyulai találkozója, amikor abban egyeztek meg, hogy a bizottsági munka folytatására aláírjuk a 8. ülésszakot lezáró jegyzőkönyvet, és a megoldatlan 18 pont átkerül az új találkozó napirendjére. Azt látom, a román fél közreműködő a közös dolgaink megtárgyalásához. Amikor konkrét ügyek kerülnek napirendre, meglátjuk, hogyan tudunk egyezségre jutni.

Kalmár Ferenc miniszteri különmegbízott szerint ha nincs párbeszéd, akkor esély sincs arra, hogy pozitív dolog történhessen Fotó: MTI

– Román részről milyen kérések hangzottak el?
– A felvetett témák közül kiemelném a magyarországi román nyelvoktatás körüli gondokat, a magyarországi román ortodox egyház által visszaigényelt ingatlanok ügyét, illetve a Gozsdu-vagyon helyzetét is.

– A jegyzőkönyveknek mi a további útjuk? A magyar, illetve a a román fél által felvetett kérdések milyen megoldásra találhatnak?
– Hat szomszédos állam kisebbségi vegyes bizottságainak munkáját felügyelem, a forgatókönyvnek    ugyanazon alapelvek alapján kell működnie. A felek beírják a jegyzőkönyv-tervezetbe a megoldásra váró problémákat és a megoldási javaslatukat egyaránt.

A bizottság a román, a magyar vagy mindkét félnek javasolhatja bizonyos intézkedések meghozatalát. Amennyiben ezekről megegyezünk és a jegyzőkönyvet aláírjuk, ez kormányaink elé kerül.

A magyarországi gyakorlat szerint – a vegyes bizottságok magyar társelnökeként az elmúlt hét év alatt tizenvalahány jegyzőkönyvet írtam alá – a benne foglaltakról kormányrendelet születik, ami megjelenik a Hivatalos Közlönyben.   

– A többi öt országgal hogyan alakul a bizottsági munka?   

– A horvát–magyar és a szlovén–magyar együttműködés különösebb problémáktól mentes. Szerbiával szintén jók a kapcsolatok, ott inkább szervezési problémák adódnak. Várjuk az új kormány felállását és az új államtitkár kinevezését, akivel fel kell vennem a kapcsolatot.

Szlovákiával léteznek olyan pontok, amelyekben nem tudunk egyetérteni, de azért működik a munka.

Aláírtunk már közös jegyzőkönyveket, az újabb éppen most van terítéken. Nagyobb probléma az ukrán–magyar viszonyban áll fenn, amely a háború miatt még inkább gondot jelent. Tavaly szeptemberben jártunk Kijevben, hogy próbáljuk kifagyasztani a szintén 11 esztendeje nem működő bizottsági munkát. A folyamat elindult, de a háború miatt újra leállt minden.

– A román–magyar vegyes bizottság következő plenáris ülésén a román küldöttségben lesznek-e erdélyi magyarok is?
– Számítok az RMDSZ segítségére: szeretném, ha egyeztetnénk a jegyzőkönyv-tervezetet, ami a magyaországi fél részéről természetes igény. A bizottságnak van magyar és román tagozata, ők közösen    vesznek részt a plenáris ülésen.

Azt szeretném, hogy a román tagozatban magyar képviselők is helyet kapjanak, ahogyan a magyarországi tagozatban részt vesznek a magyarországi román kisebbség vezetői is.

Ez megszokott jelenség a vegyes bizottságok munkájában.   

– Az üléseken felvetett kérdések többsége több évtizede megoldásra váró ügy. 2022-ben vajon megérett az idő arra, hogy az erdélyi magyarság problémáira valóban megoldás szülessen?   
– Abból kell kiindulni, hogy ha nincs párbeszéd, akkor esély sincs arra, hogy pozitív dolog történhessen. Most elkezdünk egy párbeszédet, amelyben a kényes témákról is szó esik.

Fontos a tárgyalás, mert ennek hiányában a feszültségek nőnek.

A két fél most egyaránt párbeszédet akar: abban reménykedünk, hogy eredményeket tudunk felmutatni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.