HIRDETÉS

Reneszánszukat élő hagyományos mesterségek

Sütő Éva 2019. augusztus 08., 08:26

Hetedik alkalommal rendezték meg Érmihályfalván az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napokat. A július 31. és augusztus 3. közötti négynapos rendezvényt mind a gyermekek, mind a felnőttek nagy kíváncsisággal követték, hiszen a hagyományok iránti érdeklődés manapság a reneszánszát éli.

Kicsik és nagyok: a hagyományok iránti érdeklődés manapság a reneszánszát éli az Érmelléken Fotó: Sütő Éva

A kézműves foglalkozásokon idén is a legnépszerűbb mester az Albisról (az Érmellék és a Berettyó vidék határán fekvő kistelepülés) visszajáró Sárkány Szabolcs fazekas, aki az Irinyi testvérek szülőfalujában alapította meg saját műhelyét feleségével, Sárkány Melindával. Az Érmihályfalván zajló kézműves napokra minden nyáron szívesen jön, és nagy türelemmel igazgatja a gyermekkezeket az agyag formázásában.

Mielőtt körbeállná a gyermeksereg, elmondja:

július második felében elhozta a szebeni kerámiavásárról a legjobb tűzálló cserépedényért járó első díjat.

Ezt úgy bírálják el, hogy ott helyben be kell mutatni, mit bír el az általa készített kerámiaedény: nyílt tűzön meg kell főzni benne az ételt. Ha kiállja a próbát, termékét díjra érdemesnek találják az ítészek.

Az Érmellékről idesereglett gyermekek már jól ismerik Sárkány bácsit, aki hetedik éve jár vissza tanítgatni a „tanoncokat” a mesterség fortélyaira. Mint mondja, hátha akad majd közülük valaki, aki továbbviszi e szép régi szakmát, és akár megélhetéssé is kinőheti magát. A kerámiakészítés és a fazekasság Sárkányéknál családi vállalkozás. Sárkány Szabolcs segítségével mintegy másfélszáz agyagtányérka, korsó, tálacska öltött formát a gyermekkezek alatt, ami nem kis örömére szolgált az „inaskodóknak”.

Újjáéleszteni, hogy meg ne kopjanak

A négynapos rendezvényt Szilágyi Ferenc, az Érintő Egyesület elnöke nyitotta meg. A rövid üdvözlőbeszéde után Szilágyi Ferenc Hubart helyi képzőművész, költő és író foglalta össze a már hagyománnyá vált érmelléki rendezvény hasznos célját. Mint mondta, a kézművesség nem más, mint a hagyományos népi mívesség, a népművészet, a kézi gyártás régi hagyományainak tisztelete, amelyet napjainkban egyre inkább szeretnének újraéleszteni, hogy ne merüljenek feledésbe, hogy meg ne kopjanak emlékezetünkben. Erre szolgálnak ezek a napok is, amelyeket már hetedik éve szervezi az Érintő Egyesület a Bethlen Gábor Alapítvány, az EMNT és az érmihályfalvi önkormányzat támogatásával.

Szilágyi Ferenc, az Érintő Egyesület elnöke megnyitja a rendezvényt Fotó: Sütő Éva

Czeglédi Júlia, a helyi EMNT-iroda vezetője is köszöntötte az odasereglett kicsinyeket és felnőtteket. Balázs Borbála népdalokkal tarkította a napi programot, akit Balázs Eszter kísért citerán. A népdalcsokrot és citeramuzsikát követően az albisi Nagy Zsófia szintén tőről metszett népdalokkal tette színesebbé a rendezvény megnyitóját.

Szilágyi Ferenc Hubart, a mindenes

Az idei kézműves napok újdonságaként régi használati tárgyakat is kiállítottak a szervezők, egy sarkot berendeztek „tekenőkkel”, szőttesekkel, régi kézimunkákkal is. A régen használt stelázsin évszázados konyhai eszközök sorakoztak, amelyeket egyenként mutattak be – a  rézmozsártól a hurkatöltőig, régi fakulacsig, különböző méretű szenes vasalókig, valamennyi háziasszonyi és férfiúi kellék, amelyeket a mai gyermekek nem ismerhetnek. Még egy régi Singer-varrógép is látható volt, amelynek segítségével sok viselő és báli ruha készülhetett a múlt század folyamán a fürge asszonyi kezeknek köszönhetően.

Szilágyi Ferenc Hubart, a többkötetes író, költő és képzőművész éveken át a Nyíló Akác Napok fesztivál és egyéb események, hírességek bronzplakettjeit készítette.

De az ő nevéhez fűződik a helyi Forradalom útján álló háborús emlékmű megtervezése és kivitelezése is. Az Élő Magyar Líra Csarnoka irodalmi portál főszerkesztő-helyettesét az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napokon csak egyszerűen mindenki Feri bácsiként szólította meg. Ő az, aki végtelen türelemmel mesél a készülő tárgyak régi hasznáról, alkalmatosságáról és ő a mindenkori „kijavító bácsi”, hogy mindenkié szép legyen: ő hozza be a lemaradásokat, segít, ha „eltérül” egy-egy rakoncátlan vonal a tervezett irányból, és ő az, akire a szervezők mindenben számíthatnak sokoldalú művészi érzékére hagyatkozva.

Joli néni mézeskalácsa

Jakó Jolán érmihályfalvi óvónő Érkeserűben született, ahol ma is sok hagyományt őriznek a helybéliek. A szövés tudását nemzedékről nemzedékre örökítik, van olyan család, ahol már a harmadik generáció is önállóan készíti a szebbnél szebb szőtteseket. Nem is akárhogyan, hagyományos szövő­széken. Ilyen gyökerekkel engedte útjára a szülőfalu, az útravalót pedig Partium-szerte kamatoztatja, sőt a határon túl is ismerik munkáit, mivel ő készíti a legdíszesebb, legmívesebb mézeskalácsot a régióban. Ezért nemcsak hivatása miatt szeretik és tisztelik Mihályfalván, de a művészien kivitelezett mézeskalács termékei miatt is. Néhány apró szakmai titokba bárkit beavat, de a recept a mesterekhez hasonlóan nála is „titkos”.

Jakó Jolán szeretné, ha valaki továbbvinné a szövés és a mézeskalács-készítés mesterségét Fotó: Sütő Éva

A mézeskalács-karrier állomásairól érdeklődve megtudtuk, a mesterség alapjait 2009-ben a Kallós Zoltán Alapítványon keresztül, a Kolozs megyei Válaszúton sajátította el Radics László híres debreceni mézeskalácsostól. (Az alapítványt 1992-ben hívta életre néhai Kallós Zoltán néprajzkutató, aki a szórványvidék mentoraként vált ismertté. Alapítványa ma is számos hagyományőrző tevékenység szervezője és támogatója.)

Amikor hazajött, az oviban a kolléganőkkel, szülőkkel, gyerekekkel a karácsonyi ajándékozások idején egyre többet készítettek és egy kicsit mindig szebbek lettek a szívecskék, egyéb figurák. Később magyarországi képzésen vett részt Vargáné Orbán Anikó cukrászmesternél, aki az Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője egyben, tortadíszítés és mézeskalács-készítő oktató, valamint nemzetközi díjas tortatervező (Torta Oscar-díjas, ami a szakmában a legnagyobb elismerésnek számít).

„A Balatonhoz közeli Cserszegtomajon képeztem magam tovább a Vargáné Orbán Anikó által szervezett tanfolyamon 2013-ban és 2014-ben. Itt tökéletesítettem a mézeskalács-készítéssel kapcsolatos szakmai tudásomat” – meséli az érmelléki mézeskalácsok mívese.

A különböző tanfolyamokkal szerzett oklevél népi mesterségek oktatója minősítést is garantál az Érmellék mézeskalácsosának. Válaszúton a gyékényfonás, a nemezelés, a gyöngyfűzés alapjait lehetett elsajátítani, amelyeket e hagyományőrző napokon is kamatoztat.

A mézeskalács-készítés került hozzá közelebb, bár eleinte gyöngyfűzéssel is foglalkozott, de az, mint mondta, igencsak igénybe veszi az ember szemét.

A mézeskalácsnak, bár nem cukrásztermék, mégis sikere van a gyermekek köreiben, talán a míves külalakja miatt. Amúgy természetesen ehető is. Egyre inkább üzleti lehetőség is van benne, mert igény van rá, és a környéken nemigen foglalkozik vele senki. Lassan eljön az idő, amikor ismét meg lehet belőle élni.

Sárkány Szabolcsnál sorban állnak a „tanoncok”. A fazekasság a leglátványosabbnak ígérkező foglalkozás Fotó: Sütő Éva

„Debrecenben a cifra mézeskalácsnak volt hagyománya, amely a heti vásárok különlegességét jelentette. Ezek általában egy cukorszirupos, úgynevezett lédig tésztából készültek. Én ilyet nem készítek, az általam készített mézeskalács magas méztartalmú tésztából készül. Ezért olyan finom és sokáig eláll. Ezt igazolják az óvodásaim, akikkel minden évben készítünk mézest, és imádják a mézeskalácsomat. Talán közülük kerül ki az utánpótlás is. Ami a díszítést illeti, ez már teljesen új technika, ezért is mondják szakmai körökben, hogy a mézeskalács reneszánszát éli, hagyományos mézeskalácstészta új, igényes köntösbe öltöztetve” – mondja a mézesek írója, miközben egy egész leánysereg lesi már a sütés titkait. És természetesen megpróbálják „ellopni”, a mesterség fogásait az óvó nénitől, aki nagy igyekezettel próbálja átadni nekik e hagyomány csínját-bínját. Nyújtották, formázták a csillagocskákat, szívecskéket, majd szép fényesre, puhára sütötték, amit persze azonnal meg is kellett kóstolni. Sokszor megesett az évek folyamán, hogy mire kisültek, már el is fogytak – mondja Joli óvó néni.

De hát ki tudott ellenállni a szép kivitelezésű ízletes édességnek?

Míves üvegek mestere

Az érmihályfalvi Andrássy Ernő Helytörténeti Múzeum időszakos kiállítóterme, valamint a Máté Imre Városi Könyvtár kiállítócsarnoka sokszor adott otthont olyan átmeneti tárlatoknak, amelyek régi mesterségek munkaeszközeinek, régi könyvek, egyházi kegytárgyak, pénzérmék, képzőművészeti munkák bemutatására szolgált. Többek között Kovács Éva üveg- és kerámiafestő képzőművészeti anyagának bemutatójára is ezekben az intézményekben került sor többször is. .

Kovács Éva a helyi Marcsó József Képzőművészeti Kör tagja. A kerámia- és üvegfestést mintegy 15 esztendeje műveli. A Móka-parti kisvárosban évente megrendezett alkotótáborok egyik legtermékenyebb részvevője is. Valamennyi táborzáró kiállítás egyik-másik sarkában ott díszelegnek látványos munkái: festett tányérok, vázák, különböző kerámiák, üvegtárgyak. Nemrégiben Debrecenben is láthatták munkáit a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ által indított Megyejárás elnevezésű program keretében. Nevéhez fűződik az émihályfalvi görög katolikus templom tizenkét stációjának üvegre való megörökítése is, amely igazi különlegessége a kegyhelynek.

Kovács Éva minden esztendőben próbálgatja megszerettetni ezt a már-már művészettel elegyített hagyományos kézi festést, amelyet poharakon, üvegeken, tányérokon próbálgat elsajátítani az „utánpótlás”, most legutóbb igazi kis műremekeket alkotva,

persze némi segítséggel, kiigazításokkal, ha a rakoncátlan vonalak, minták, nem akartak szépre kerekedni a tányérokon.

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma

Talán nem tévedünk, ha azt állítjuk, a falvédők a kivarrott törlőkendők még a múlt század derekán is lakáskultúránk egyik legjellegzetesebb, legbensőségesebb darabjai voltak, amelyek a kezdetekben gyapjúból vagy egyéb textíliából készültek. A textil falvédők először a polgári otthonokban jelentek meg, majd a 19. század második felében már a paraszti házakban is fontos lakberendezési színfoltnak számítottak. Ma már ritkán találkozunk ilyenekkel, bár a falusi portákon még manapság is díszítik a falakat.

A falvédő jellemzően a mindennapi élet gondolatait adta vissza. A falvédők, a törlőkendők általában gyermekrajzokra emlékeztető, idealisztikus életképet vagy a konyhában tüsténkedő háziasszonyokat ábrázoltak. Voltak azonban házi áldások is a falakon, szólás-mondások, közmondások, és néha imarészletek is megjelentek rajtuk.

Az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok tányéron megörökítve Fotó: Sütő Éva

A törlőkendőket kivarró gyerekek is hasonló kis rövid áldásokat, szólásokat örökítettek meg az előzőleg körbeszegett kendőcskéken. A szombati kiállításon az egyik legszebb, ami megragadta a tekintetet, egy imarész volt a Miatyánkból: mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!

A kétkezi munka értéke és becsülete

Czeglédi Júlia, az érmihályfalvi EMNT-iroda vezetője, aki főszervezője is egyben a rendezvénynek, a főbb kulisszatitkokról beszél: már kora tavasszal elkezdődik a programok kialakítása, az alapanyagok bevásárlása, a segítő pedagógusok és más önkéntesek beszervezése, teremfoglalás. A hagyományos foglalkozások mellett, mint a korongozás, az üvegfestés vagy a hímzés, minden évben van valami újdonság is, ami rákerül a program palettájára, mint idén is a százéves szőttesek, régiségek kiállítása. Kitér arra is, hogy gyermeknapot szervezett Ottományban az EMNT érmelléki szervezete. A rendhagyó gyermeknapot a korlátozott képességű gyermekek és családtagjaik számára tervezték, ami szinte precedens értékű a régióban.

A gyermeknapon Érmihályfalváról, Érkörtvélyesről, Albisról, Szalacsról, Kiskerekiből és Ottományból vettek részt a fogyatékkal élő gyermekek.

A szülők és a mihályfalvi EMNT-iroda segítségével közülük többen eljöttek az idei kézműves napokra is, ami ismét lehetőséget biztosított mind a gyermekek, mind a szülők kikapcsolódására. Itt egyenrangúnak érezhették magukat társaikkal a festésben, rajzolásban, varrásban, s nagy volt az öröm, amikor a kezük munkáját a kiállító standokon láthatták társaik „alkotásai” mellett. Átlagosan mintegy 150 gyermek fordult meg naponta a rendezvényházban, nemcsak mihályfalviak, de a környező településekről is – mondja Czeglédi Júlia.

Szilágyi Ferenc, az Érintő Egyesület elnöke idén is a háttérből igazgatta a dolgok menetét, pedagógusként pedig szemmel tartotta a nyüzsgő gyermekhadat, hogy minden a legnagyobb rendben folyjon. A szombati záróünnepségen, amikor már minden elkészült és minden ott tarkállott a kiállító asztalokon, Jakó Jolán hivatala volt összefoglalni a tartalmas napokat, kiosztani a részvételi okleveleket (kicsiknek és nagyoknak), önkénteseknek és valamennyi segítőnek, akik mind a háttérből biztosították a rendezvény zökkenőmentességét.

Az idei hagyományőrző napoknak az volt a vezérgondolata, hogy a fiatalokban csak akkor tudatosul a kétkezi munka értéke, ha megtapasztalják: amit saját kezűleg készít el az ember, annak van a legnagyobb a becsülete éppen a belefektetett munka által.

Hosszú lenne felsorolni azokat az anyukákat, nagymamákat, pedagógusokat, akik „kidrukkolták” (kirajzolták, megírták) az anyagra a szövegeket. És hosszú lenne felsorolni azokat is, akik felcímkézték, sorba rakták e sok száz munkát, ami a négy nap alatt létrejött.

Kiállított mestermunkák a standokon. Szépségükkel elvarázsolják az érdeklődőket Fotó: Sütő Éva

S ha már hagyományőrző napok, hát legyen vigadalom is! Borbély Simon Andrea néptáncoktató tanítványai táncra is perdültek amolyan igazi tőről metszett népi muzsikára, énekelve, kurjongatva, ahogy az egy igazi csizmaszárverőhöz, szoknyaforgatóshoz dukál. Bár ezúttal csak amolyan kézművesekhez illő viselő ruhában ropták a csujogatóst.

A záróünnepségen alkalmilag összeverődött néptáncos fiatalok kerekítették a hangulatot a jó gulyásleveshez, amelyet kétségtelenül jól kiérdemelt az ügyes kezű társaság és a szervezőcsapat egyaránt.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

 
Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.