Rendszerszintű szindróma a magyarellenesség – az RMDSZ és az EMSZ képviselői a romániai magyarság elleni támadásokról

Makkay József 2020. június 18., 06:34

Kemény magyarellenesség uralja a román belpolitikát. Klaus Iohannisnak az „alaphangot” megütő áprilisi, magyarságot gyalázó beszéde óta szinte naponta éri valamilyen „politikai lincselés” az erdélyi magyarságot. Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség képviselőivel vettük számba a régóta tartó folyamat újabb állomásait.

Rendszerszintű szindróma a magyarellenesség – az RMDSZ és az EMSZ képviselői a romániai magyarság elleni támadásokról
galéria
Úzvölgyi temetőgyalázás. A romániai magyarellenesség egy évszázados folyamat Fotó: Pinti Attila

Amióta a koronavírus-járvány kellős közepén elhangzott Klaus Iohannis államfő hírhedt beszéde, amelyben a magyarságot azzal vádolta meg, hogy el akarja venni Erdélyt – a magyar közösséget a román nemzeti szuverenitás ellenségeként állítva be –, lavinaszerűen érkeznek az újabb és újabb támadások. A hosszú sorban külön „színfolt” a Népi Mozgalom Pártjának (PMP), Marius Paşcan szenátornak a törvénytervezete. Ez megváltoztatná a választásokat szabályozó törvény azon előírásait, amely egy korábbi RMDSZ-es javaslat alapján kimondja: a parlamenti választásokon van egy alternatív küszöb. A jelenlegi jogszabály szerint, amennyiben egy párt legalább négy megyében húszszázalékos támogatottságot szerez, akkor is bejut a törvényhozásba, ha országos szinten nem éri el az öt százalékot.

A magyarellenességről Hegedüs Csillát, az RMDSZ szóvivőjét és Csomortányi Istvánt, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökét kérdeztük.

Hegedüs Csilla szerint a román politikai életben nem egy gyors pálfordulásról van szó, hanem egy régebb óta létező folyamat erősödéséről. „A NATO-csatlakozásig, illetve az EU-tagság megszerzéséig úgy tűnt, a román politikum partnere az erdélyi magyar érdekképviseletnek a kisebbségi jogok szavatolásának elindításában. Aláírták a kisebbségi nyelvekre vonatkozó Chartát és mindent megígértek, hogy NATO- és EU-tagok lehessenek. 2001-ben a törvényhozásban elfogadták a közigazgatási törvény módosítását. Ennek értelmében, ahol a kisebbségek részaránya legalább 20 százalék, nemcsak a közigazgatásban, hanem a közintézményekben és az igazságszolgáltatásban is használni lehet a magyar nyelvet. Ezt a jogot 2003-ban az alkotmányban is rögzítették” – magyarázza az RMDSZ-politikus.

Hegedüs a nagy váltást 2011–2012 tájára teszi, amikor a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának a létrehozása miatt megbuktatták a román kormányt, leállt a visszaszolgáltatás és elkezdődött a magyar közösség vezetői ellen a jogi eszközökkel folytatott megfélemlítés.

Ezekről hosszú évek után derült ki, hogy a vádak nem igazak. Hegedüs Csilla szerint Klaus Iohannis nem mondott újat áprilisi magyarellenes kirohanásával, hanem a meglévő folyamatra erősített rá.

Rossz politikai alku

Csomortányi István román politikai váltásról beszélt az Erdélyi Naplónak. „A Klaus Iohannis-féle agresszív nyilatkozatnak egyértelmű üzenete van. Megváltoztak a dolgok, és az a típusú megállapodás, amelyet az RMDSZ és az erdélyi magyarság nevében kötöttek 1993–1994 táján – amit neptuni alkuként ismerünk –, érvényét veszíti. A román politikai élet nagyobb pártjai ezt semmisnek tekintik. Az alku lényege az volt, hogy az RMDSZ takaréklángon tartja a területi autonómia kérdését, és nem folytat önálló külpolitikát. Cserében beemelik az ország vezetésének bizonyos szintjeire. Egyértelmű, hogy a román politikum számára erre csak addig volt szükség, amíg a rendszerváltás utáni években megerősödött” – fogalmaz az ellenzéki politikus.
Az elmúlt száz év román állampolitikája arról szólt, hogy egynemzetiségű, egyvallású és egynyelvű országgá alakítsa Romániát. Ezt az alapvető tézist most Klaus Iohan­nis erősítette meg. Csomortányi szerint egyértelművé vált:

Románia nyíltan soviniszta, nacionalista ország, amelynek nincs szüksége kisebbségekre. Románia azért beszél így az erdélyi magyarsággal, mert érzi, hogy külpolitikai szempontból megerősödött:

a NATO kiemelt tagja, az Európai Unión belül pedig megtalálta azokat a szövetségeseket, akik a közép-európai együttműködéssel szemben érdekeltek, és ezzel gyakorlatilag hátba szúrta Közép-Európát. Csomortányi viszont kiemeli, hogy a sikeresnek ítélt külpolitika ellenére Romániának nagyon is sebezhető gazdasága van. Ebben az összefüggésben kell értékelni a Băsescu-féle párt törvénykezdeményezését is, amely a választásokon megszüntetné az RMDSZ-t helyzetbe hozó alternatív küszöböt.
„Ez egyértelműen az RMDSZ-nek kedvezett, mert akkor is bennmaradna a parlamentben, ha országosan nem érné el az öt százalékot. A PMP kezdeményezése ugyanakkor magyarellenes lépés, mert a magyar parlamenti jelenlétről van szó. Az alternatív küszöb azt is eredményezhetné, hogy akár két magyar párt is bekerüljön a román parlamentbe” – fogalmazott lapunknak Csomortányi István.
Hegedüs Csilla szerint a módosítást kezdeményező Marius Paşcan nem ismeri Románia alkotmányát. „A választások előtt 4 vagy 5 hónappal nem lehet a játékszabályokat megváltoztatni. Ha véletlenül mégis megszavaznák, megtámadnánk az Alkotmánybíróságon. Az RMDSZ mélységesen fel van háborodva a törvénykezdeményezés miatt, és abban reménykedünk, hogy a parlament nem fogja megszavazni. Hiszünk benne, hogy a következő ciklusban is lesz annyi erőnk, hogy meggyőzzük politikai partnereinket: a törvénykezdeményezés értelmetlen” – nyilatkozta lapunknak az RMDSZ-politikus.

Hegedüs Csilla szerint a román politikai életben nem egy gyors pálfordulásról van szó Fotó: Barabás Ákos
A magyar képviseleten múlhat a következő kormánykoalíció

Kérdésemre, hogy az utóbbi hónapokban mennyire vált súlytalanná az RMDSZ a román törvényhozásban, Hegedüs Csilla szerint a szövetség változatlanul dolgozik Bukarestben. „Hirtelen a gazdák támogatására vonatkozó törvény vagy az a jogszabály jut eszembe, amely lehetővé tette, hogy a koronavírus-járvány idején otthon maradhassanak az édesanyák gyereknevelési szabadságon. Mindkettőt az RMDSZ nyújtotta be” – fogalmaz a szóvivő, aki szerint szó sincs arról, hogy az RMDSZ-nek ne legyenek a magyar közösség számára is fontos eredményei. Hegedüs ugyanakkkor elismeri:

a magyar közösség identitását erősítő törvények szempontjából nem állunk jól, mert a PSD és a PNL bejelentette, minden ilyen kezdeményezést le fog szavazni a választásokig.

Csomortányi István: egyértelművé vált, hogy Románia nyíltan soviniszta, nacionalista ország, amelynek nincs szüksége kisebbségekre Fotó: EMNP-sajtóiroda

Az RMDSZ abban reménykedik, hogy a választások után olyan parlamenti többség alakul, amellyel érdemben lehet majd tárgyalni.
A parlamenti választások után kialakuló lehetséges helyzettel kapcsolatban Csomortányi István úgy fogalmazott, hogy amennyiben a liberális oldal – a PMP, az USR és a PNL – alakít kormányt, elszántak arra, hogy lezárják a harmincéves neptuni korszakot.
A politikus szerint a PSD egyelőre a gyengesége miatt van kiszolgáltatva az RMDSZ-nek, de ha túlnyeri magát, attól sem lehet semmi jóra számítani. „Kulcskérdés, hogy a magyar közösség milyen jól szerepel a parlamenti választásokon. Előfordulhat, hogy egy jobb magyar részvétel mellett a plusz egy-két százalék – amit a teljes körű magyar együttműködés hozhat – eldönti, ki alakíthat kormányt Romániában. Nagyon éles versenyre számíthatunk” – véli Csomortányi. Az RMDSZ abban reménykedik, hogy a következő négy vagy nyolc évben jobbközép kormánya lesz Romániának, mert ezt tartják az ország számára járható útnak. Az RMDSZ-politikus igyekszik eloszlatni azt a látszatot, hogy a szövetség eredményesebben dolgozna együtt a baloldallal, mint a jobboldali pártokkal.

Nem állítanám, hogy a magyarságnak jobb volt a sorsa a baloldali kormányok idején. A legtöbb eredményt a Tăriceanu vezette kisebbségi liberális kormányzás alatt értük el,

bár tagadhatatlan, hogy a PSD alatt volt a számunkra kedvező alkotmánymódosítás. A Boc-kormánnyal jól kormányoztunk 2009 és 2012 között. Félreértés ne essék, egyik román pártban sincs affinitás a magyarok irányába. Amikor ellenzékben vannak, mindenki úgy szidja a magyar közösséget, mint a bokrot, amikor pedig kormányra kerül, kicsit visszafogottabb. Az RMDSZ mindig azokkal vállalt partnerséget, akiknél valamilyen szintű garanciát látott arra, hogy az erdélyi magyar közösség jogai és érdekei ügyében előbbre tud lépni” – fogalmaz Hegedüs Csilla.

Kell az erős önkormányzat és a parlamenti képviselet is

Az erdélyi magyar jogérvényesítés egyre inkább áthelyeződik a helyi és a megyei önkormányzatok hatáskörébe, a román főhatalom ugyanis nem tudja megkerülni az önkormányzatiságot. „A liberális kormány nemrég arról döntött, hogy az európai uniós forrásokat ezentúl nemcsak Bukaresten keresztül lehet lehívni, hanem közvetlenül a régiók és az önkormányzatok is tudják majd igényelni. Ez fontos jelzés, hogy Románia nem tudja megkerülni a decentralizációt.

Számunkra a következő néhány év vagy évtized arról fog szólni, hogy erős önkormányzataink legyenek mind helyi, mind megyei szinten, ezeket ugyanis nem tudják elvenni tőlünk”

– magyarázza Csomortányi. Szerinte a következő választásokra nincs komoly érdekellentét az Erdélyi Magyar Szövetség és az RMDSZ között. Úgy látja, az RMDSZ célja, hogy megtartsa súlyát és jelenlétét a román törvényhozásban, az EMNP és az MPP szövetségéből létrejövő új párt számára a legfontosabb stratégia pedig, hogy megerősödjön az önkormányzatokban. „Nekünk nem a bukaresti jelenlét a cél. A következő években a bukaresti parlamenti jelenlét inkább szimbolikus, mint gyakorlati jelentőségű lesz az erdélyi magyarság számára. Erről akár meg is állapodhatnánk, de egyelőre nem látszik semmilyen típusú rugalmasság az RMDSZ részéről. Továbbra is azt a monopóliumépítési gyakorlatot látjuk, ami az elmúlt 25 évet megmérgezte” – fogalmaz az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.
Hegedüs Csilla szerint az RMDSZ abban érdekelt, hogy az erdélyi magyarságnak minden szinten erős képviselete legyen. A román törvényhozásban is.

Jól látható, a román pártok arra hajtanak, hogy az erdélyi magyar közösségnek ne legyen parlamenti képviselete. Számukra ez volna a legkönnyebb! Muszáj jelen lennünk Bukarestben,

másként olyan törvényeket hoznak a fejünk fölött, amelyeket önkormányzati szinten nem tudunk kibekkelni. Az RMDSZ számára ez nem vagy-vagy, hanem is-is kérdése”. A politikus szerint az RMDSZ-t négy vagy nyolc évvel ezelőtt is sokan temették, mégis megszerezte a romániai magyar szavazatok 86–88 százalékát. Az RMDSZ azzal számol, hogy az önkormányzati választásokon nemcsak erős román–magyar, hanem magyar–magyar verseny is lesz. A parlamenti választásokra annak függvényében szeretnének tárgyalni, hogy milyen eredmények születnek az önkormányzati megmérettetésen. Mivel az MPP-vel kötött korábbi megállapodás okafogyottá vált, hajlandók közös asztalhoz ülni az új ellenzéki tömörüléssel, amikor kiderülnek az önkormányzati választások eredményei.

A két párt fúziójával kapcsolatban Csomortányi István úgy fogalmazott,

a választási kampány idejére nem indították el az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesítésének bírósági bejegyzését,

mert attól tartanak, hogy egy új jogi személyiségű párt esetén a választási bizottságok kiszórnák listáikat. „Országos politikai szövetséget jegyzünk be, a napokban dönt erről a bukaresti bíróság. Ha mégsem jegyeznék be, akkor nyitva van annak a lehetősége, hogy a két szervezet megyénkénti megállapodásokkal kössön koalíciót. Mindenképpen közösen indulunk az önkormányzati választásokon” – fogalmazott az Erdélyi Naplónak Csomortányi István.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport