Okostelefonra „üzenő” méhek – a csúcstechnológiát alkalmazó szatmári gazda lett a Partiumban az Év méhésze

Makkay József 2022. február 10., 07:49

Tíz éve méhészkedik, 250 családos telephelyét önerőből hozta létre. Az Év méhésze kitüntetést tavaly decemberben elnyert Boda László szatmárnémeti méhész bevezetett innovációinak köszönhetően akkor is mindent tud a méheiről, ha azok száz kilométerre röpködnek lakásától.

Okostelefonra „üzenő” méhek – a csúcstechnológiát alkalmazó szatmári gazda lett a Partiumban az Év méhésze
galéria
Boda László tavasztól őszig konténerekkel szállítja a kaptárokat a méhlegelőre Fotó: Makkay József

A harmincas éveiben járó Boda László méhésszel jeges, gödrös, keskeny aszfaltcsíkon araszolunk kocsival a szatmárnémetiek kedvenc hétvégi nyaralója, Erdődhegy felé, amely a szomszédos Szatmárhegyhez hasonlóan hemzseg a hétvégi házakkal teletűzdelt telkektől. Egy ilyen körbekerített portán rendezkedett be tíz évvel ezelőtt Csíkszeredából a Partiumba költözött fiatalember, aki rövid külföldi munkavállalás után eldöntötte, hazatér Erdélybe, és elődei kedvenc mesterségét, a méhészetet viszi tovább. Székelyföldön nagyapja és dédapja is ennek a szakmának hódolt, a családi örökségből fennmaradt néhány kaptár is. A vendéglátói külföldi munka hozadékának tartja, hogy

jól megtanult angolul, így belekóstolhatott a nemzetközi szakirodalomba, ami lépéselőnyt jelent a magyar és román nyelvű szakkiadványokhoz képest.

Az erdődhegyi telephelyen egyelőre sok kényelem nem fogadja a méhészt. Minden jövedelmét három, kaptárokat szállítható konténerbe fektetett bele, amihez haszonjárművet vásárolt, így vándoroltatáskor akár a megye három részében is pergethet egyszerre mézet.
Esős, szeles időben csöppenek be a Boda-portára, így az egyik konténer kaptárai között próbáljuk körüljárni a tíz éves múltra visszatekintő méhészet történetét. Ami az elején nehezen, sok buktatóval indult. Vendéglátóm szerint

öt éven át egy szatmárnémeti vállalatnál megkeresett bérét az utolsó baniig a méhészetre fordította.

Felesége fizetéséből éltek, aki annyira hitt a méhészet sikerében, mint a férje. A közös erőfeszítéseknek köszönhetően kis vállalkozásuk öt év alatt jutott el arra a szintre, hogy immár anyagi biztonságot jelent a család számára. A 250 méhcsaládra alapozott méhészetet ma már komoly törzsvásárlói gárda övezi Szatmárnémetiben: minden terméküket a 22 kilométerre fekvő szatmárnémeti családi házukból forgalmazzák, legtöbbször a megrendelőhöz házhoz szállítva, de a kliensek szívesen vásárolnak tőle a kézműves vásárokon is.

Téli szundi a kaptárban. A méhek gond nélkül készülnek a tavaszra Fotó: Makkay József

Helyi virágból helyi méz

Télidőben a gazda heti, kétheti rendszerességgel néz ki a méhészetébe, ahol a kaptárak egy része a konténerekben, a többi szétszórva a gyümölcsös fái alatt várja a tavaszi újrakezdést. A bőséges mézeleséggel áttelelő családokkal nincsenek gondok: a gazda nem-csak a helyszíni rutinellenőrzésekből tudja ezt, hanem szúrópróbaszerűen a kaptárakba beszerelt elektronikus érzékelők tájékoztatásából is, amelyek interneten keresztül továbbítják a méhész okostelefonjára a legfontosabb információkat a kaptár, a méhcsalád belső életéről.
„Leginkább a nyári hordások idején látom az internetes rendszer hasznát, amikor

az elektronikus érzékelők minden szükséges információt továbbítanak, így nem kell folyamatosan a kaptárok mellett lennem.

A megfelelő adatok birtokában könnyű eldönteni, mikor érdemes új helyszínt keresni, vagy gond van-e a méhekkel” – mutatja a fiatalember a méhfürt közelében elhelyezett aprócska szenzort, ami kiegészül egy nagyon pontos mérleggel is a kaptár alján. A méhészeti csúcstechnológiát Erdélyben egyelőre kevés méhész alkalmazza. Boda László szerint az a nagy előnye az angol nyelvű szakirodalomnak, hogy a mezőgazdasági ágazatokban is a munkája iránt igényes termelő lépést tud tartani a legfontosabb fejlődési irányzatokkal a nagyvilágban.

A méhcsaládok egy része a gyümölcsfák alatt tölti a telet Fotó: Makkay József

A méhészet esetében a csúcstechnológia azzal könnyíti a gazda munkáját, hogy nem kell éjjel-nappal a kaptárak mellett tartózkodnia a méhlegelőkön. Igaz, Boda László csak a megyében vándorol, hosszabb távra nem jár, mert nem látja értelmét a sok száz kilométeres távoknak. A szűkebb partiumi régióban is van bőven repce, akác, hárs, napraforgó, vöröshere vagy érdekességnek számító virágzó hajdina és más haszonnövény is, amelyek fontos méhlegelőt jelentenek a nyári vándoroltatást előre megtervező gazda számára.
„Nemcsak azt hirdetem, hogy szatmári mézet árulok, hanem a valóságban azt is kínálok. Egyik ismerősöm szerint azért fontos helyi mézet fogyasztani, mert ezzel a helyi növényvilág esszenciáját fogyasztjuk, a környezetünkhöz alkalmazkodó immunrendszerünket erősítjük” – magyarázza a méhész.
Szavaiban nagy igazság van, hiszen akik megkóstolták termékeit, mind visszatérő vásárlói maradtak. Termékeivel és a munkájával szemben annyira igényes, hogy soha nem vásárol más méhésztől mézet vagy más méhészeti árut forgalmazás céljából. A megtermelt mézet sem adja el nagykereskedőknek. Mindent, amit előállít, kiépített hálózatán keresztül értékesíti. Felcímkézett termékei évek óta közkedveltek a Szamos-parti városban.

Lépésről lépésre építkezni

Miközben szétnézünk a tágas gyümölcsösben, vendéglátóm arról beszél, hogy ebben a mezőgazdasági ágazatban is kevés a fiatal. Nagyobb méhésztalálkozókon döbben rá, hogy a méhészek zöme kopaszodó, nyugdíjas férfiakból áll, közöttük elvétve találkozik egy-egy fiatallal. Más tapasztalt méhészekhez hasonlóan, akikkel az elmúlt években találkoztam, Boda László is úgy látja, az erdélyi méhészetnek nem tettek jót az elmúlt tíz évben könnyen megszerezhető uniós pénzek. Az évi 1500 eurós, illetve a nagyobb pályázatként elnyert tízezer eurós támogatások hatására

sok fiatal és középkorú ember egyik napról a másikra belevágott a méhészetbe, mert azt hitte, birtokába került az aranytojást tojó tyúk.

Vendéglátóm szerint ezzel magyarázható, hogy a méhészetből ábrándultak ki a legtöbben, amikor rájöttek, hogy a sok pénz csak mese. A hozzá nem értés miatt egy-egy kórokozó tavaszra elvitte a teljes állományt. Az újdonsült méhészek ilyenkor döbbennek rá, hogy se pénz, se posztó, és hátrahagyva a még élő méhcsaládokat, meg nem történtté szeretnék nyilvánítani kérész életű „méhészkedésüket”. Boda László szerint ez a fajta hozzáállás a mezőgazdaság minden területére jellemző. Sokan azért fognak bele, mert az uniós pályázat nyomán sok pénzt, nagy jövedelmet remélnek. Az ilyen próbálkozások azonban csőddel, felszámolással szoktak végződni, mert a pályázó részéről hiányzik a mezőgazdaság iránti elköteleződés. Ezt a szakmát e nélkül nem lehet művelni. A fiatal szatmári méhész példája ugyanakkor azt mutatja, hogy konok kitartással és lépésről lépésre történő építkezéssel önerőből is össze lehet hozni 250 családos méhtelepet, amely hosszabb távon is anyagi biztonságot nyújt egy gazdacsalád számára.

A szatmári lakásban elkülönített „mézesszobát” kitelepítenék Erdődhegyre Fotó: Makkay József

Megtűrt vándorméhészek

Amikor terveiről kérdezem, a fiatalember mutatja erdődhegyi telkén a leendő mézesház helyét, amely pergetőként, csomagolóműhelyként és raktárként szolgál majd méhészete számára. Amihez eddig nem igényelt uniós támogatást, de most már keresi a lehetőséget, hátha résztámogatással legalább az új mézesházat tető alá tudná hozni. Tavaly megpróbálkozott a fiatal gazdáknak szóló uniós pályázattal: a pályázatíró szerint a méhészetében bevezetett innovációinak köszönhetően maximális pontszámot kaphatott volna, de az utolsó pillanatban derült ki, hogy Csíkban a testvérével valamikor alapított egy kisvállalkozást, amit ugyan rövid idő után fel is számoltak, de a fiatal farmerek pályázatánál ez már kizáró jellegű. Sok hasonló abszurditás jellemzi a romániai európai uniós pályázatokat, amelyek alkalmazását Bukarestben olyan emberek dolgozzák ki íróasztalok mellett, akiknek nulla terepismeretük van a gazdálkodók körében.
Mindez mégsem bátortalanította el a fiatal Boda-családot, hiszen hozzá vannak szokva az önerőből történő építkezéshez.

Méhészetük tavalyi bevételeinek is mintegy hetven százalékát fordították vissza beruházásként. A méhész azt tartja, fejlődni csak így lehet.

Persze nem könnyű így sem talpon maradni, mert sok a visszahúzó erő. Noha a vándorláskor végzett beporzás a haszonnövényeket termesztő gazdák számára értékes jutalom, ezzel sokan nincsenek tisztában, vagy ha igen, akkor ezt nem hajlandók elismerni.
„Hol vagyunk mi az amerikai gyakorlattól, ahol a farmerek fizetnek a méhészeknek azért, hogy méhállományukkal beporzást végezzenek. Nálunk sokan megtűrnek, vagy éppenséggel elutasítanak. Volt olyan esetem, amikor a száz hektáron vörös herét ter-
mesztő farmer megsértődött, hogy pár tíz négyzetméter területét „letapostam” a kaptárokkal. Amikor később rákérdeztem, hogy mekkora volt a többlet magtermése beporzás után, nemmel válaszolt. Két évig nem mentem arra, de a harmadik évben megkeresett, hogy jöjjek újra a méheimmel. Egyértelmű, hogy a méhek által végzett beporzással minden haszonnövény jóval többet terem” – magyarázza Boda László.

Az Év méhésze

Az erdődhegyi méhészet nem bioterméket kínál, de az alkalmazott méhészeti technológia és az alaposan megválogatott gyógykezelések miatt a bevizsgált méztermékek minősége bioméznek felel meg. Boda László szerint a romániai piacon csak olyan kistermelőktől érdemes jó minőségű mézet vásárolni, akit személyesen ismerünk, és tudjuk, hogy vigyáz a minőségre. Az áruházláncok választékáról sok mendemonda van, amit alátámaszt egy két évvel ezelőtti élelmiszerbiztonsági tanulmány is, amely kimutatta, hogy a bevizsgált méztermékekben legjobb esetben 50 százalék eredeti méz volt, a többi mesterségesen előállított „halott anyag”.
„Mindig elmondom a klienseimnek, hogy

a mézet nem szabad felmelegíteni, mert a kristályosodás természetes folyamat. Hő hatására ez az igen értékes élelmiszerünk elveszíti a vitamin- és értékes enzimeinek tartalmát.

Sokan azért kedvelik az akácmézet, mert nem kristályosodik, holott minőség szempontjából nem értékesebb, mint a vegyesméz például” – összegzi tapasztalatait a méhész. Aki nemcsak különböző fajta- és vegyesmézeket forgalmaz, hanem virágport, méhkenyeret, méhpempőt, propoliszt, viaszt és méhészeknek anyákat és rajokat is. Azt vallja, a több lábon állás lehet egy erdélyi méhészet sikere. Egyértelmű, hogy jó kezekbe került a tavaly decemberben Boda László által átvett Év méhésze kitüntetés, amit a Partiumi Falugazdász Hálózat ítélt oda neki Szatmárnémetiben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport