Nyílt tereken sem árulhatnak, de van megoldás – a kézművesek online térben kínálják portékáikat

Nánó Csaba 2021. március 18., 08:19 utolsó módosítás: 2021. március 18., 09:22

Mit tehetnek a kézművesek, ha nincsenek vásárok? Nyakukon marad a termék, vagy más utakon tudják értékesíteni? Mennyire viselte meg őket a járványhelyzet? A kérdésekre ismert kézművesek segítségével kerestük a válaszokat.

Nyílt tereken sem árulhatnak, de van megoldás – a kézművesek online térben kínálják portékáikat
galéria
Meglévő levendulás termékei mellett Pásztor Krisztina egy angolpark létesítésén is gondolkozik Kalotaszegen Fotó: Nánó Csaba

Senkinek sem okoztak örömöt a járványügyi korlátozások, de léteznek szakmák, hivatások, ahol elengedhetetlen lenne a találkozás másokkal. Ilyen a kézművesség, amelynek egyik lényeges eleme a személyes kapcsolat árus és vásárló között. Aki ilyen terméket szeretne venni, annak fontos, hogy lássa, érezze, megtapogassa a kiszemelt árut. Hiszen

a kézműves termék éppen abban különbözik a tucatárutól, hogy egyedi, egyénre szabott és művészi értéket képvisel.

Érdekes és furcsa módon a nagy bevásárlóközpontok – ahol valóban nagy tömeg gyűl össze – egy percig sem tartottak zárva, ám a szabadtéri vásárok egy éve szünetelnek. A kézművesek számára azonban fontosak lennének az összejövetelek, mennének is, ha lenne rá alkalom. Hiába kérték a felelősöket, engedjenek a megszorításokból, sehol sem találtak megértésre. Vannak, akik alkalmazkodtak az új körülményekhez, mások feladták a kínlódást, és egyéb szakmák felé fordultak. Az egyetlen megoldás e vásármentes vészes időkben a kézművesek számára az volt, hogy áruikat próbálják meg a nem hagyományos módon eladni. Akik már régebben foglalkoznak termékeik online értékesítésével, nem panaszkodnak a forgalomra. Igaz, ez többletmunkát kíván, de megéri a fáradozás.

Óvatosabb vásárlók

A kézművesek és a népi mesterek munkája, ténykedése egyszerre szól alkotásról, hagyományőrzésről és értékteremtésről. A rutinos vevő könnyen megkülönbözteti a bóvlit az értékes kézműves terméktől. Bár az értéktelen kacat hatalmas mértékben árasztotta el a piacot. A hivatástudó, valódi értékeket előállító kézművesek rengeteg energiát fektetnek munkájukba, a hasznot viszont senki sem garantálja.
Pásztor Krisztina pályaelhagyóként kezdte a kézművességet 2014 márciusában, azelőtt sokáig újságíróként dolgozott. Kézügyessége mindig megvolt, miután pedig gyerekei kezdték élni saját életüket, Krisztinának hiányozni kezdett a ragaszkodás kiélése. Előbb erdőt akart ültetni, aztán levendula lett belőle. „Olyant kerestem, amivel legalább húsz évig kell törődni, mint a kisgyermekkel, mielőtt elengeded a nagyvilágba. Nekem ez bejött, jó a növényekkel való törődés annak, aki szeret anya lenni” – fogalmaz a kézműves.
Ma már egy

25 áras területen kizárólag levendulát termel a Kolozs megyei Magyarkapuson, ebből készülnek termékei.

További 25 áras területet bérel Kalotaszegen, ahol a levendula termesztése mellett létrehozna egy angolkert és egy füveskert keveréket is Herbatórium elnevezéssel.
Krisztina terve a kezdetektől fogva az volt, hogy ne csak termessze a levendulát, hanem dolgozza is fel, készítsen belőle különféle hasznos dolgokat. Férjével kiköltözött falura, a ház egyes helyiségei nemcsak lakhatáshoz, de manufaktúraként is szolgálnak, a termékek előállítása itt történik. A járvány miatt kialakult helyzet az elején neki is fejtörést okozott, hiszen Krisztina is többnyire vásárokban értékesítette áruját.
„Szerencsére

vásárlóim a kezdetektől mellettem vannak, a törzs­vásárlók köre évről évre gyarapodik. Mások, ha ritkábban is, de időről időre visszatérnek.

Külföldről is kapok rendeléseket, és sok a turista is Erdélyben” – mondja Pásztor Krisztina. Mindez sokat számított, amikor megszűnt a személyes kapcsolat a vásárlókkal. A kézműves azt vette észre, hogy vásárok hiányában többet dolgozik, hiszen az utazással töltött idő felszabadult, termékeit komótosabban tudja elkészíteni.
Az eladás némileg csökkent, de nem drámai módon – hangsúlyozza Krisztina. Másrészt azt is tapasztalja, hogy az idén még nem indult be igazán a forgalom. Mintha az emberek óvatosabban nyitnák ki a pénztárcájukat. „Bár sokat foglalkozom internetes árusítással, kiderült, nem elég az online. Esetemben sok klienst úgy sikerül meghódítani, ha saját szemével látja termékeimet, kézbe veheti azokat” – magyarázza Krisztina. A járvány kitörése óta telefonon, üzenetekben, drótpostán egyeztet a vevőkkel, az árut vagy személyesen adja át a közelben lakóknak, vagy pedig postán küldi el. Persze ez többletmunkát ró a kézművesre, mert Krisztina arra is odafigyel, hogy környezetbarát csomagolást használjon. És hogy mi a siker titka? „A kézműves termékek jellemzője, hogy nem ipari készítésűek. Mivel kis mennyiségben állítunk elő egy-egy terméket, mintha a családnak készülne, a minőség kimondottan jó. A minőségi hozzávalókon túl az ember a szívét, lelkét beleteszi, ettől lesz finomabb és jobb bármilyen kézműves készítmény” – emeli ki Pásztor Krisztina.

Élet vásár nélkül

Nádudvary László két évtizede készít kézműves termékeket. Az elején csak rézdrótból hajlított csecsebecsékkel foglakozott, ma már az egyik legismertebb ezüstműves Erdélyben. Korán felismerte, hogy nem elég vásárokba járni, ennél jóval több kell a boldoguláshoz, ha az ember ebből a tevékenységből meg is akar élni. Tudatában van annak, hogy akárhány vásáron is vesz részt, reklám nélkül nincs eladás.
Felismerte, hogy

a személyes jelenlét mellett létfontosságú jelen lenni az online térben is, ezért több honlapon is hirdeti termékeit.

Számára az otthon ülés egyik jótékony hozománya az volt, hogy több időt tudott szánni e virtuális standok fejlesztésére.
„Tavaly ilyenkor még messzinek tűnt a járvány, gondoltuk, ott marad a „nagy falon” túl, nem hittük, hogy hozzánk is betör” – kezdi a beszélgetést László. Egy évvel ezelőtt még részt vettek a márciusi nők napi vásáron, aztán hirtelen bezárult minden. A rendelések leálltak, kevés megtakarított pénzüket kezdték felélni ők is. László egyéb elfoglaltság híján nekifogott a tavaszi munkáknak a kertben arra számítva, hogy a helyzet hamarosan rendeződik. Nem így történt. Vásárokat továbbra sem szerveztek, viszont a kliensek ráébredtek, hogy az élet nem áll meg, születésnapok, ünnepek még ilyen áldatlan körülmények között is vannak. Ezekre pedig be kell szerezni valahonnan az ajándékot.
„Rá kellett jönnöm: ha komolyan foglalkozom a weboldallal, ha frissítem, új dolgokat teszek fel, ha jól mutatom be ezeket jó minőségű képekkel, akkor jönnek a rendelések” – meséli Nádudvary László. Hozzáteszi, mivel nem kell vásárokba járnia, nem költ utazásra és szállásra, még pénzt is tud spórolni. Nádudvary László és szintén kézműves felesége,

Mária arra használták ki a felszabadult szabadidejüket, hogy különféle kurzusokra iratkoztak be. Mindketten tisztában vannak ugyanis azzal, hogy az online eladást sem lehet egy-két nap alatt felépíteni, ehhez is tanulásra, képzésre van szükség.

László nyolc éve van jelen az internetes oldalakon, de még mindig úgy érzi, fejlődnie kell. Naponta legalább egy órát arra szán, hogy feltöltse termékeit, kapcsolatban legyen az ügyfeleivel, kérdésekre válaszoljon. Feleségével együtt beiratkozott egy internetes kurzusra, ahol menedzsmentet, termékértékesítést, képszerkesztést, reklámfilm készítését tanulnak.
„Ha jó dolgozatot írunk, azt bizonyos pénzösszeggel is jutalmazzák a tanfolyam szervezői” – tájékoztat Nádudvary, aki elsősorban ezüstékszerei által ismert Erdélyben. Felesége, aki batikolással, kézműves textiláruk készítésével foglalkozik, szintén online értékesíti termékeit, több weboldalon is jelen van alkotásaival. László szerint elengedhetetlen, hogy reklámokba is fektessenek pénzt és energiát, csakis ilyen módon tehetnek szert vevőkre. Szerződést kötöttek futárcégekkel, így árujukat bárhova biztonságban el tudják juttatni.

Nádudvary László szerint a kézművesnek állandóan képeznie kell magát Fotó: Nánó Csaba
Marad a remény

Riportalanyaink beszámoltak arról is, hogy nem minden kézműves kolléga tudta túltenni magát a járvány okozta nehéz helyzeten. Egyesek apátiába estek, kétségbeesésükben nem dolgoztak, nem készítettek új munkákat, befuccsolt az üzletük. Van olyan kézműves, aki kamionsofőrnek állt, hogy biztosítsa családjának a megélhetést. Akinek viszont ez a megélhetési forrása, nem adhatja fel egykönnyen. Nádudvary szerint azok jártak rosszul e járványos időkben, akik kizárólag a vásárokra alapozták termékeik eladását. Amikor aztán látták, hogy az áldatlan állapotnak nem lesz egyhamar vége, szakmát változtattak. Pásztor Krisztina megemlít egy esetet, amikor Székelyföldön sikerült megszervezni egy vásárt, de a szervezők döbbenten tapasztalták, hogy nincs, akit meghívjanak rá, mert a jegyzékükben szereplő kézművesek szüneteltették a munkát.

Molnár Attila, az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke szerint utolsó vásárukat, a Szalonnafesztet tavaly februárban sikerült megszervezniük

Molnár Attila, az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke lapunknak elmondta:

utolsó vásárukat, a Szalonnafesztet tavaly februárban sikerült megszervezniük.

Olyan tagról nem tudnak, aki a járvány miatt teljesen feladta volna hivatását, de többen szüneteltetik a munkát. „Akik maradtak, többnyire online értékesítéssel foglalkoznak, ugyanakkor sokan áttértek arra, amit a céh régóta szorgalmaz: tudásukat is értékesítik, nem csak termékeiket, tehát bemutatókat, tanfolyamokat, foglalkozásokat szerveznek” – tájékoztat Molnár. Hozzáteszi, hamarosan a kézmíves céh is indít tanfolyamokat, egyelőre a helyszíneket építgetik.
Bár a járvány hatásai a kézművesek munkájára is kihatott, sokukat anyagilag is megviselte, hiszen egy éve nem szerveznek vásárokat. Akik idejében elkezdték kiépíteni alternatív forgalmazási felületeiket, azoknak sikerült felszínen maradniuk. Nyilván nem mindenkinek volt erre lehetősége, így csak reménykedünk, hogy a kézműves árusok vásárlóik hamarosan ismét személyesen találkoznak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport