Művészet márványporral, homokkal és cementtel – beszélgetés Vinczeffy László székelyföldi képzőművésszel

Somogyi Botond 2021. október 21., 09:15 utolsó módosítás: 2021. október 22., 19:35

Az udvarhelyszéki Atyhán született, Zágonban tanított, majd a Székely Nemzeti Múzeum képrestaurátoraként dolgozott hosszú ideig. Néhány éve ismét otthoni környezetben alkot és állít ki. A Munkácsy-díjas Vinczeffy László képzőművésszel beszélgettünk.

Művészet márványporral, homokkal és cementtel – beszélgetés Vinczeffy László székelyföldi képzőművésszel
galéria
Az atyhai portán kialakított vidám kert a faluba látogató turisták számára érdekes oázist jelent Fotó: Somogyi Botond

– Egyesek gyermekként határozzák el, hogy művészek lesznek, mások felnőtt korukban fordulnak az alkotás felé. Önnél hogyan alakult?
– Kisgyerekként rengeteget rajzoltam. Szovátán laktunk, amikor édesanyám összeszedte a rajzaimat, és elvitt Kusztos Endre grafikushoz, aki azt mondta, tehetséges vagyok. Megkért, menjek ki a természetbe és vessem papírra, amit látok. Hazamentem, készítettem tájképet, utcarészletet. A papírokkal visszamentünk Endre bácsihoz, aki a marosvásárhelyi művészeti iskolát ajánlotta. 12-13 éves lehettem, akkor döntöttem el, hogy képzőművész leszek.

– Majdnem egy évtizedig tanított rajzot Zágonban. Hogyan emlékszik vissza a kezdeti évekre?
– Végzős rajztanárként úgy döntöttem, akármi történik, falura szeretnék menni, mert vidéken nőttem fel.

Úgy éreztem, hivatásom, hogy falusi gyerekeket tanítsak.

Zágonban sok élményben volt részem, a gyerekekkel megszerettettem a rajzolást. Országos és nemzetközi rajzversenyeken vettünk részt. A rajzokból az iskolában kiállításokat szerveztem a gyerekeknek, akik díjakat, diplomákat kaptak. Izgalmas életet éltünk együtt, nagy sikereink voltak.

– Mi adta az ötletet, hogy Bukarestbe menjen restaurátorképzőt végezni? Hogyan került Sepsiszentgyörgyre?
– Kilenc év után éreztem, hogy ha a képzőművészet irányába szeretnék elmozdulni, be kell kerülnöm Szentgyörgyre. Kapóra jött, hogy a városban létrehoztak egy képtárat, és megkérdezték, volna-e kedvem ott dolgozni. A felkérést azonnal elvállaltam. Fél év múlva azonban felszólítottak, hogy munkámból eredően továbbképzésre van szükségem. Így kerültem – bár nem akartam menni, családom is volt, második gyerekem született – Bukarestbe három és fél évre. Végül nem bántam meg, mert a Székely Nemzeti Múzeumban (a rendszerváltásig Megyei Képtár néven szerepelt) három évtizedet töltöttem, s az intézményben látható képek nagy részét én restauráltam.

Vinczeffy László a festészetet, a grafikát és a szobrászatot társítja Fotó: Somogyi Botond

– Hogyan lehetett a régi rendszerben művészként érvényesülni?
– Nehezen. 1970–1979 között Zágonban éltem, ott festettem a falusi, éjszakai hangulatvilágú torz, expresszív figurákat. Ezért

a megyei tárlatokról mindig kivágták a munkáimat, mert nem úgy festettem, ahogy azt a rendszer megkövetelte. Nem tudtam azt festeni, hogy mindenki szép, boldog és jól érzi magát.

A rendszerváltás után szerencsére ilyen szempontból minden megváltozott.

– Atyhán született, hosszú ideig Háromszéken élt. Most ismét otthoni környezetben alkot egy festői környezetű atyhai portán, ahol mindegyik háznak külön története van. Miről van szó?
– Édesapámékat kuláknak minősítették, ötéves korom után elkerültünk Atyháról, bejártuk az országot, még Konstanca mellett egy színtiszta román faluban is éltünk. 1958-ban kerültem vissza édesanyámmal a faluba, itt egy évet jártam iskolába. A nosztalgia azonban megmaradt bennem, ezért 13 évvel ezelőtt szétnéztem a faluban, s öregségemre az egyik lányom biztatására megvettem egy portát, amely szomszédos a mi régi kertünkkel. A portán található lakhatatlan ház helyébe újat építettem, egy másik régit pedig felújítottam, s megmentettem az utókornak, hiszen ilyen régi típusú házakat ma már nem építenek. A csűrt pedig idővel galériává alakítottam.

Előtérben a Szárnyalás (szobor), háttérben a falon a Rémálom (grafika) Fotó: Somogyi Botond

– A galériában szemlélődve a képek mintha domborműnek tűnnének. Milyen eljárással készülnek?
– A technikát húsz éve használom, márványporral, homokkal és cementtel dolgozom. Az anyagot fél cm vastagsággal hordom fel a vászonra, különböző szerszámokkal megmintázom. Reliefszerűen dolgozom meg az egész képfelületet, 24 órán keresztül hagyom száradni. Azt követően kezdem a festést, ennek során monokróm színekkel dolgozom. A mélyítések pedig a súrlófényben izgalmas felületeket hoznak létre. Az utóbbi időben sokat érdekel a sötétség és a fény viszonya. Törléssel visszatörlöm a felületet, tehát nem ecsettel, hanem törlőrongyokkal dolgozom.

– Festőként és képrestaurátorként tartják számon, az atyhai portán azonban mintha a szobrok kerülnének előtérbe. Mikor kezdett el faragni?
– A változások után, 1990-ben kezdtem faragni. A reliefszerű festés miatt izgatott, milyen lenne, ha háromdimenziós dolgokat is készítenék, így kezdtem neki a fát mintázni, faragni, az alkotásokban összekombináltam elhasznált tárgyakat is. Hosszú sorozatot készítettem például kaptafákkal.

– Az udvaron levő színes installációk bemutatása alkalmával a máramarosi vidám temetőt említette. Honnan jött az ötlet?
– A faragás új volt számomra és érdekes. A portán a galéria elkészülte után jóleső érzés kerített hatalmába: végre senkitől sem kell kérnem engedélyt arra, mit hova állítsak ki. Ezért

elhatároztam, hogy a kertemet szobrokkal töltöm meg.

Az első alkotásoknál meghagytam a fa színét, a többi már színes lett. Ha valaki bejön a faluba, elszomorodik, hiszen valamikor 1600 lakosa volt a településnek, ma már 150-en sem vagyunk. Ezért arra gondoltam, hogy a látogatók találjanak valahol vidám oázist is. Ha már Budapesten volt vidámpark, Máramarosban létezik vidám temető, nálam legyen vidám kert. Itt jelenleg 43 térplasztika tekinthető meg.

A sarokban a Noé bárkája nevű szobor, a falon a Lendület című grafika Fotó: Somogyi Botond

– Több alkotása utal vallásra, egyházra. Milyen a kapcsolata Istennel?
– A fennvaló Isten teremtette a világot, és benne engem is. Megáldott egy bizonyos tehetséggel, s ezért az a kötelességem, hogy alkossak. A szakrális hangulatot kis koromban is éreztem, amikor kisgyerekként a faluban ministráltam. Az állandó templomba járás helyett én munkáimon keresztül szeretném megközelíteni Istent. A zágoni éveim alatt például pléhkrisztusokat festettem, természetesen a megyei tárlatokról ezeket is kizsűrizték.

Sokat foglalkoztattak különböző szimbólumok, a kereszt, a szögek – amelyekkel Krisztust keresztre feszítették –, a kelyhek.

A 80-as évekből származik egy sorozatom, amelyben e tárgyakat szürreális tájban jelentetem meg. A formáimat leegyszerűsítettem, monokron színekkel dolgozom, meditatív világot hozok létre, hogy a látogató álljon meg az alkotások előtt, gondolkozzon el. Én is ebben a világban próbálom keresgélni az isteni sugallatot, amelyet sok ember keres. Sokszor úgy érzem, ő segít az alkotásaim elkészítésében, a Jóisten vezeti a kezemet munka közben.

– A műkritikusok szerint alkotásai álomszerű, absztrahált szürreális világot tárnak elénk. Az elvont művek iránt van nagyobb kereslet, vagy inkább mások iránt érdeklődnek az emberek?
– Ez igencsak megoszlik. Sokszor tőlem is elvárják a tájképeket vagy falusi jeleneteket, csendéleteket, amelyeket néhány évig festettem is. Most viszont már megszokták, hogy nálam ilyen nem található. Ha valakik ránéznek a munkáimra és ráéreznek, hogy mit akarok kifejezni, az boldoggá tesz. Látogatóim 80 százaléka érti, mit keresek, és többen, mint ahogy ön is, kíváncsian kérdezi a technikát. Egyesek pedig alkotásaimra még évek múlva is emlékeznek.

A Vinczeffy-porta bejárata Atyhán Fotó: Somogyi Botond

– Számos kiállítást tud maga mögött, több díj birtokosa. Mely alkotásokra, melyik elismerésre a legbüszkébb?
– Mindegyik elismerést örömmel fogadtam, jól esik, ha munkáimat értékelik.

A legnagyobb örömet a Munkácsy-díj jelentette 2008-ban, s az is boldogsággal töltött el, amikor 2011-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagja lettem.

Az alkotások közül pedig mindegyik közel áll a szívemhez. A szentgyörgyi műtermemben rengeteg alkotás látható (eladásukból nem tudtam volna megélni), mindegyiket szeretem. Inkább az a lényeg, hogy a festészetet, a grafikát és a szobrászatot össze tudtam társítani, s életemben ezek párhuzamosan haladnak egymás mellett. Amikor megunom az egyiket, nekifogok a másiknak, ilyenkor az alkotás boldoggá tesz.

– Hogyan éli meg a művész a pandémiát, a bezártságot?
– Tavaly a tavasz kegyetlen volt, a sepsiszentgyörgyi tömbházlakásunkba be voltunk zárva, ez rendkívül kiábrándított. Két hónapig ki sem mozdultam. Utána feleségemmel autóba ültem, s Atyhára jöttünk. Itt a természet meggyógyított, munkakedvem visszajött, télen a hóesésben az ablak mellett rajzoltam, 45 grafikát készítettem. Kitavaszodás után szobrászkodni kezdtem, a kertet három térplasztikával bővítettem. A Jóisten a súlyos betegségektől megkímélt, ezért tele vagyok optimizmussal. Az elmúlt két évben a galériában saját munkáimat állítottam ki, tavaly mintegy 130-an látogattak meg, idén mintegy 150-en nézték meg a munkáimat.

– Melyek a tervei?
– Sajnos a vírus megint közbeszólt. A grafikák és a szobrok új ötleteket adtak, ezért most ősszel szerettem volna visszamenni Sepsiszentgyörgyre, mert csupán a műtermemben tudok festeni, ahol megvan a kellő fény. Ez egyelőre elmarad. Minden év júniusában az Atyhai Művészek Társasága segítségével a galériában kiállítást szerveztünk. Hét, javarészt sóvidéki művész meghívott egy-egy vendég képzőművészt, így a júniusi rendezvényeinken mindig 14 alkotó munkáit mutattuk be. Az elmúlt évek során mintegy 45 képzőművész állított ki, a megnyitókra 250–300 személy jött el. E szép folyamat tavaly megszakadt, ezt szeretném jövőre újraindítani.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport