Miért üldözik a székelyek nyolcágú csillagát?

Szucher Ervin 2019. április 11., 09:21 utolsó módosítás: 2019. április 11., 09:31

Mintegy hónappal a három napig tartó „székely csillag-botrány” lecsillapodása után sem született megnyugtató, méltányos megoldás a marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékműve körüli térrendezésre. Azok, akik az obeliszk körüli kockakő nyolcágú csillag alakban való kirakását az utolsó pillanatban oktogonra alakították, azt hitték, hazafias döntésükkel a székelyeken ütnek. A nyolcágú csillag azonban nem „székely találmány”, hanem a kereszténység egyik legrégebbi jelképe.

A Székely vértanúk emlékműve körüli téren a nyolcágú csillagot nyolcszögre (oktogonra) változtatták Fotó: Szucher Ervin

Három napig volt téma a nyolcágú csillag és az „úgynevezett Székelyföld”, a márciusi ünnepség lejárta után az addig habzó szájjal tiltakozó marosvásárhelyi politikusok lenyugodtak, majd elhallgattak. Igaz, legfőbb céljukat elérték: sikerült megakadályozniuk, hogy a Székely vértanúk emlékműve körüli kőkirakás ne emlékeztessen a közösség zászlójában fellelhető nyolcágú csillagra. A hangot Sergiu Papuc, az RMDSZ által székbe ültetett szociáldemokrata alpolgármester adta meg, mondván,

a November 7. negyedből nem csinálunk Székelyföldet”.

Ennél is vehemensebb volt Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) országos ügyvezető elnöke, aki – amióta átnyergelt Traian Băsescu alakulatába – teljesen szabadjára engedte a magyarellenesség gyeplőjét. A körbe becsöppent a mértéktartásáról és kiegyensúlyozottságáról ismert polgármesteri tanácsadó, Claudiu Maior is. Dorin Florea városmenedzseri feladatokat ellátó jobbkeze dodonainak hitt döntésével próbált megnyugtatni mindenkit: a csillagok ágai közé is rakatott egy adag macskakövet, úgy, hogy az eredeti térrajz is valamelyest kivehető legyen, ám a mértani forma oktogonná változzon. Maior – aki az elmúlt hónapokban az RMDSZ és frakcióvezetője, Magyary Előd által igényelt térrendezés egyik felkarolója volt – az ultranacionalista hangok csitításáért az utolsó pillanatban a forráshoz frissen elhelyezett kétnyelvű feliratot is eltakartatta. Ezen a csorgó évszázados elnevezése, valamint a székelység két szimbóluma, a csillag és a hold állt.

A Háromkirályokat a kis Jézushoz vezette

A csillag ellen szólók – tudatosan, vagy inkább anélkül, hogy tisztában lettek volna – lényegében a kereszténység egyik legrégebbi jelképe ellen indítottak hadjáratot. Míg egy-egy politikusnak a fránya székely nép jut a csillagról eszébe, a napkeleti bölcseknek másról maradt emlékezetes. A Magyar Katolikus Lexikon szerint a keresztet magába záró nyolcágú csillaggal a Háromkirályokat Krisztushoz vezető betlehemi csillagot ábrázolják.

Az Isten hatalmát és dicsőségét tanúsító csillagokkal gyakran találkozhatunk a Bibliában,

ezek közül a legismertebb a Jézus születésének örömüzenetét hirdető betlehemi csillag motívuma, amely a napkeleti bölcseket a Messiáshoz vezette. Erről beszélt lapunknak Vasile Bota nyugalmazott ortodox pap is.
„A keresztény egyházak bizonyíthatóan a 9. század után kezdték el használni. Számos katolikus templomban megtalálható, de még ennél is több ortodoxban, főként Oroszországban. Itt általában a Mária-ikonokon láthatjuk.

A görögkeletieknél a nyolcágú csillag a paradicsom, a mennyei Jézus és a végső átváltozás jele”

Ortodox templomokban is gyakori az ősi keresztény jelkép Fotó: Szucher Ervin

– erősítette meg kérdésünkre Tamási Zsolt, az egyháztörténelem doktora.
A nyolcágú csillag, még ha más néven is, de a reformációt is átélte. A kereszténység egyetemes szimbólumaként használt kereszt helyett, amely Jézus golgotai kereszthalála általi megváltásra utal, a reformátusok körében a csillag lett a legelterjedtebb jelkép. A protestánsok Kálvin-csillagnak nevezik. Templomtornyaikat több évszázada a kereszt helyett csillag díszíti, így a hétköznapokban ez vált a református egyház legismertebb szimbólumává. A Krisztushoz vezető s az evangéliumot hirdető jel széles körű elterjedéséhez a 17. században meginduló ellenreformációval szembeni tiltakozás, ehhez a katolikusoktól való minél élesebb elkülönülési szándék is nagyban hozzájárult.

A csillag nyomában

A botrány kirobbanása után felkerekedtünk, és afféle modernkori háromkirályokként elindultunk a betlehemi csillag nyomába. A közelebbi helyekre autóval, a távolabbiakra vonattal vagy repülővel. Ahová nem tudtunk eljutni, elővettük vaskos fotóalbumunkat, és a pár évvel ezelőtt készített emlékképeket tanulmányoztuk át. Körutunk során az alábbiakban leírtakat láttuk.
A názáreti Angyali üdvözlet-bazilika azon a helyen áll, ahol az evangélium szerint Gábriel angyal hírül vitte Máriának, hogy fiút fog szülni, Jézust. A kétszárnyas, tekintélyes méretű belsőudvari kapuról a nyolcágú csillag köszön a zarándokra. Mintegy 130 kilométerrel odébb, ahol a prófécia beteljesült, a Jeruzsálem melletti Betlehemben a Születés bazilikájának a faláról tekint az imádkozni betérőre a helyszín nevét viselő csillag. Keresztelő Szent János Ein Karem-i templomának mozaikpadlóján is könnyűszerrel fedezzük fel a keresett jelképet. A Getsemáné-kertben, az Agónia-bazilikában sem kell sokat keresni a nyolcágú csillagot: ott áll az oltár mögött. A Via Dolorosa második állomásán emelt ferences rendi Korbácsolás-kápolnának a kupola belső terében pillantjuk meg.

Európában többek közt a vatikáni Szent Péter téren és a bazilikában találjuk, a milánói dómban, a torinói Szent Lőrinc-templomban, a madridi Almudena-katedrálisban, a párizsi Notre Dame-ban, az új orosz székesegyházban, a londoni Szent Pál-katedrálisban.

Azt is tudjuk, hogy a bukaresti Nemzet Megváltása nevet viselő, a tavaly november végén felszentelt, de még csak félkész állapotban lévő székesegyház márványpadlózatát is egy hatalmas nyolcágú csillag fogja ékesíteni. Legalábbis ez derül ki a román ortodox egyház kisfilmjéből, amely a megakatedrális látványtervét mutatja be.

A Maros megyei prefektúra protokolltermében lévő nyolcágú csillagos szőnyeg Fotó: Szucher Ervin
A francia királyi palotákban

Párizsban nemcsak a katolikus és ortodox templomok „dúskálnak” betlehemi csillagokban, hanem a francia főváros és környékének középületei is. Az építőjéről elnevezett Opera Garnier Európa egyik legszebb kultúrintézménye, amelyet III. Napóleon szeretett felesége, a zenerajongó Eugénia kedvéért építtetett. A minden szegletében pompát és fényűzést árasztó neobarokk épület egyik folyosóján találkozunk a nyolcágú csillaggal. De miközben Mona Lisát és híres mosolyát keressük, megcsodálhatjuk a valamikori királyi palotában, a Louvre-ban is. És láss csodát, Versailles-ban, abban a városban, ahol a nagyhatalmak kimondták Magyarország feldarabolását, és ezzel együtt Erdély Romániához való csatolását. Itt is elénk tárul a Marosvásárhelyről kiűzött jelkép.
A kastélyok kastélyában, XIV. Lajos, a Napkirály valamikori báltermében az „úgynevezett székelyföld” tárul elénk. És mintha mindez nem lenne elég, a több száz autó zsúfolta parkolóban szinte minden rendszámról a nyolcágú csillag ragyog ránk. Merthogy ez a párizsi régió, az Île-de-France felségjele.

Román érdemrendben, moldovai címerben

Ugyanez a jel köszön vissza a Maros megyei prefektúra dísztermének padlózatát fedő három perzsaszőnyegről is. Azokról, amelyek akkor is ott voltak, amikor a megye főispánjaként Marius Paşcan a külföldi delegációkat, a kormány- meg az államfőt fogadta.
De ott van a székelyek szimpatizánsának egyáltalán nem nevezhető Ceauşescu-házapár rezidenciáján, a Primăverii-palota folyosóján.

Nyolcágú csillagot kapnak kitüntetésként azok is, akik a Románia Csillaga érdemrendben részesülnek.

Nem csak a keresztény vallásban, az iszlámban is fontos helyet foglal el a szélsőséges román politikusok által támadott jelkép. A muzulmán többségű Azerbajdzsán címerében is felfedezhető. Mint ahogy a katolikus többségű Fülöp-szigetek zászlóján is. A volt szovjet államok közül másik háromnak is van – vagy legalábbis volt – Esthajnalcsillag a címerében: az ortodox többségű Grúzia 1990 és 2004 között használt nyolcágú csillagos címert, az 1,2 millió lakossal rendelkező Csuvasföld és a Romániával szomszédos Moldova Köztársaság mindmáig a betlehemi jelkép híve. És ez nem afféle kommunista maradvány, hiszen Moldva zászlóján már István vajda, azaz Ştefan cel Mare idejében is ott volt a nyolcágú csillag.

Nyolcágú csillag a párizsi Louvre-ban
Az ezotériában és a karácsonyfán

Az ezotéria Kozmikus Szövetségi Csillagnak nevezi és egyben isteni szimbólumnak tartja a nyolcágú csillagot. „A nyolcágú csillag a Kilenc Kozmikus Rendszer Szövetségnek a szimbóluma. Az adott rendszerek adták át az emberek számára az arab számokat (1-9), ahol minden egyes szám egy kozmikus rendszert szimbolizál. Vagyis a nyolc sugár nyolc rendszert jelképez, a kilencedik pedig a szimbólum közepében található, és egy kör formájában jelenik meg. Ez utóbbi egyesíti az összes többi nyolc rendszert. Minden egyes rendszer bizonyos meghatározott módon dolgozik a Földdel és az emberiséggel” – taglalja közös tanulmányában Larisza Szeklitova és Ludmila Sztrelnikova. A két orosz szerző szerint az emberiség számára a Kozmikus Szövetségi Csillag kilenc olyan alapvető tulajdonságot is szimbolizál, mint a szeretet, remény, hit, jóság, üdvözülés, könyörület, alázat, lelki emelkedettség és felelősségtudat. Az ezotéria mesterei tanulmányaikban ugyanakkor kifejtik: a nyakban hordott amulett segít a testet a számára szükséges energia felgyűjtésében, valamint az adott energia helyes elosztásában.
Sokan, főként az ötágú csillag kompromittálása óta, a karácsonyfájukra is nyolcágú csillagot választanak csúcsdíszként.

Az SRI és a volt juhász is csillagpárti

Ha megnézzük, a Román Hírszerző Szolgálat, az SRI logója is nyolcágú csillag. Mint ahogy a George Becali által támogatott FCSB címere is ezt ábrázolja. Amikor 2016 decemberében jogerős bírósági ítélet kötelezte a csapat nevének és címerének a megváltoztatására, a számos esetben bigott keresztényként megnyilvánuló piperai multimilliomos ezt a szimbólumot választotta új jelképként. Becali nem is egy, hanem négy változatot dolgoztatott ki, ezek közül választotta ki a ma is használt címert. Az összes variáns tartalmazta a nyolcágú csillagot.

A juhászból lett sikeres üzletember egy percig sem rejtette véka alá: a kereszténység egyik legrégebbi jelképéből ihletődött.

Ugyanez a szimbólum látható Becali piperai otthonának udvarán is, ahol a nyolcágú csillagot márványlapokból képezték ki.
A két világháború között szintén az Esthajnalcsillagot használta a csapat jelvényeként a legendás Venus Bukarest. A címer 1948 óta teljesen feledésbe merült, egyszerre a nyolcszoros bajnok feloszlásával.

A nap és nem a csillag a székelység jelképe

Megkeresésünkre Szekeres Attila István, Sepsiszentgyörgyön élő heraldikus leszögezte: a székelység eredeti jelképe a Nap és a félhold, semmiképp sem a csillag. Ezt az 1659-ben Szászsebesen tartott erdélyi országgyűlés foglalta törvénybe. „Az más, hogy a Székely Nemzeti Tanács, figyelmen kívül hagyva az akkori döntést és hagyományt, saját jelképének fogadta el a mostanit, amelyen a Nap helyett már a nyolcágú csillag szerepel. Ezzel nem is lenne különösebb gond, csakhogy ezt emelték be Székelyföld címerébe és zászlójába” – kifogásolja az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke. Az SZNT által a nap helyébe „előléptetett” csillagról Szekeres kifejtette: az nem heraldikai csillag. Ennek dacára több olyan székelyföldi önkormányzat is van, amely a kormány által is jóváhagyott címerében ezt a szimbólumot használja.

Mi lehet a megoldás?

A székely vértanúk parkocskájának további sorsa még mindig számos kérdőjelt rejt magában. Mind Sergiu Papuc alpolgármester, mind Claudiu Maior a helyi önkormányzattól várja a végleges megoldást. Előbbi szerint, ha a testület a nyolcágú csillagról szavaz, akkor azt vissza lehet állítani, utóbbi pedig azt mondja: a jelkép most is ott van, csak oktogonba van zárva. Kali István, a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöke szerint nem szerencsés a felelősséget a tanácsosi testületre hárítani.

Nem a helyi képviselőknek kell megszabniuk, hogy egy téren milyen alakban tegyék le a macskaköveket. Erre van egy építkezési terv, azt kell tiszteletben tartani”

– állítja Kali, aki szerint az esetleges túlszabályozás precedenst teremthet. Ha a vértanúk emlékoszlopánál a tanács dönti el, miként tegyék le a kockaköveket, és hogyan nézzen ki a forrás falára kerülő névtábla, könnyen előfordulhat, hogy a jövőben minden egyes felújítási munkálathoz elengedhetetlenné teszik a testület véleményét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport