Kallódó erdélyi gyerekek menedéke

Makkay József 2020. július 02., 08:01

Mintegy nyolcvan gyerek­otthonban kétezernél több gyerek és háromszáz nevelő: számokban ezt jelenti a dévai Szent Ferenc Alapítvány tevékenysége. A számok mögött azonban hihetetlen „szociális nagyüzem” működik Isten kegyelméből. Böjte Csaba gyerekbirodalmának egyik székelyföldi szegletében, Gyergyószárhegyen jártunk.

Böjte Csaba a gyergyószárhegyi gyerekeknek tart szentmisét, amelyet Erdély-szerte interneten követhettek az alapítvány gondozásában levő fi atalok Fotó: Makkay József

A gyergyói gyerekotthonokban még nem jártam, ezért kapóra jött Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gyergyószárhegyi meghívása. A környezete által Csaba testvérként ismert katolikus papnak nagy családja van, hiszen Erdély nyolcvan házában mintegy 2100 gyereknek viseli gondját a dévai Szent Ferenc Alapítvány háromszáz munkatársán keresztül. A „szociális nagyüzem”

Romániában elsőként teremtette meg a rendszerváltást követően katasztrofális állapotban levő állami gyerekgondozás alternatíváját.

A kilencvenes évek eleji indulás „csendes forradalom” volt, amelynek során egyházi keretben – a romániai hatósági ellenállás körülményei között – épültek ki azok a főbb gyerek­otthonok, amelyek az elmúlt évtizedekben a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett erdélyi gyermekvédelmi hálózat alapját jelentették.

Áldás a bezártságban

Gyergyószárhegyen több létesítménye működik a dévai alapítványnak. Az első 2006 novemberében alakult a Ferenc-rendi kolostor szomszédságában. Később Böjte Csaba nyolc ausztráliai városban tartott prédikációi során gyűlt össze az összeg, amivel sikerült megvásárolni az egykori gyergyószárhegyi állami mezőgazdasági vállalat több épületét. Ezekben ma már gyerekotthonok működnek, néhány éve pedig sikerült megvenni a főépület melletti „fehér házat” is, amelyet turisztikai célokra szeretnének kihasználni.
A vírusjárvány miatt a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyer­mek­otthon is zárva van.

Csergő Hajnal nevelő és Köllő Bartalis Beáta szociális munkás Fotó: Makkay József

A gyerekek már hozzászoktak a több hónapos bezártsághoz, de ahogy az egyik kisfiú meséli, már nagyon unják. Pedig itt bőven akad szabad tér, ahol mozoghatnak: a gyerek­otthon gyakorlatilag egy park közepén álló épület, amelyet egy szomszédos lovarda és állattelep is kiegészít. Szóval igazi élmény becserkészni a környező zöldövezeteket.
A 18 gyereket nevelő és felügyelő Csergő házaspár – Hajnal és József – szerint a március 14-e óta tartó karantén jobban telt, mint gondolták volna.

Számomra e három hónap áldás volt. Összeköltöztünk a gyerekekkel, együtt keltünk és feküdtünk, sokkal jobban megismertük egymást. Sokat játszottunk és dolgoztunk együtt. A lányok ügyesen megtanultak süt­ni-főzni a konyhában, rengeteget kertészkedtünk.

A fóliaházban egy rend zöldséget már leszedtünk, helyébe paradicsom és paprika került. A foglalkozások és a rengeteg játék ellenére hosszú volt ez az időszak. Főleg azoknak, akik haza szeretnének menni családjukhoz látogatóba” – magyarázza a gyermekotthon irodájában Csergő Hajnal, aki férjével együtt a gyerekház megbízott gondnoka.
A gyergyószárhegyi nevelőhá­zaspár 18 gyerek gondját viseli. Csergő Hajnal arról is beszél, hogy rég megszokták és hozzánőttek a feladatokhoz. Számukra nincs rossz gyerek, csak csintalan. Sok türelem kell hozzájuk. Amit az évek során szülőként már megtapasztaltak, ezúttal jóval nagyobb családban vállalják a gyereknevelés nem könnyű feladatait.
A földszinten fiúk, az emeleten lányok laknak. Többen Csaba testvér délutáni látogatására és szentmiséjére készülődnek. Böjte Csaba rendszeresen meglátogatja minden gyerekotthonát, ami a lakók életében külön esemény. Mostani szentmiséjét interneten követhette Erdély többi gyerekházának lakója is. A gyerekek azért is várták e napot, mert most derül ki, hogy a koronavírus-járvány miatt behatárolt nyári programokból mit sikerül megvalósítani. Az elmúlt években az otthonok lakói eljutottak különböző táborokba – több meghívás Magyarországról érkezik –, idén azonban minden visszafogottabban alakul, de a táborozás lehetősége mégsem marad el.

Hiányzik apa és anya

Benézek a gyerekszobákba, néhány szót váltok a fiúkkal. Visszatérő motívum, hogy néhányan édesapával vagy édesanyával készülnek találkozni. Egy 17 éves csíkkarcfalvi születésű fiatalember arról mesél, hogy időnként édesapjához szokott hazajárni. A Salamon Ernő Líceum filológia osztályában tanul, és érettségi után egyetemre szeretne menni. A kisebbek közül van, akinek az iskola hiányzik. A gyerekek itt is megunták az online oktatást.

László Pali a lovas turizmus kiépítésében lát jó lehetőségeket Gyergyószárhegyen Fotó: Makkay József

Sok gyereknek azonban nincs hova hazatérnie. Mindenik mögött szétesett család áll, holott legtöbbjük azt szeretné, hogy anyával vagy apával találkozzon.

Csergő Hajnal szerint az a szülőtől függ, hogy mennyire akarja tartani gyerekével a kapcsolatot. Van, amikor részegen jönnek meglátogatni csemetéiket, emiatt nem engedhetik el velük a gyereket. Másokat egyáltalán nem keresnek. Egy-egy édesanya szokott eljönni a gyerek évzárójára.
A szárhegyi otthon lakói mind székelyföldi magyar gyerekek, pedig az elején a falubeliek attól tartottak, hogy a gyerekotthonba kerülők többsége cigány családból származik, és gondot fognak okozni a faluban, megromlik a közbiztonság. Mára mindenki megnyugodott. Nemcsak Gyergyószárhegyen, hanem Erdély több helyszínén bebizonyosodott: a Szent Ferenc Alapítvány szárnyai alatt neveltek nem különböznek a többiektől. Számos településen nekik köszönhető a magyar oktatás fennmaradása.
A szétesett családokból és mélyszegénységből érkező legtöbb gyerek sok hátránnyal kerül az alapítvány valamelyik gyerekotthonába. Van, aki soha nem járt iskolába, vagy annyit hiányzott, hogy meg kell ismételnie az osztályt. Gyakran az alapoktól kell kezdeni a tanítást. Hajnal szerint az elején az a legnagyobb kihívás, hogy a gyerek hozzászokjon a rendhez és a szabályokhoz. Ez azért nehéz, mert otthon nagy fokú szabadság volt, vagyis mindenki azt tett, amit akart.

Volt olyan gyerekem, aki életében itt látott először csapból folyó vizet. Olyan is akadt, akit első este lefektettem az ágyba, és később az ágy alatt találtam. Még soha nem aludt ágyban, félt oda feküdni”

– magyarázza a nevelő. E kezdeti gondokat azonban hamar elfeledteti a nevelőkkel és a gyerekekkel a későbbi eredmény. Mindenki valamilyen szakmát tanul: egyre többen érdeklődnek a szakiskolák iránt, de mindig akadnak érettségizők is, akik közül van, aki egyetemre felvételizik. Sok fiatalt elengedtek már, többen családot alapítottak.

Napközis rendszerben, családi kötelékben

Az alapítvány sok székelyföldi településen működtet napközis otthont a hátrányos helyzetű gyerekek számára. Egyféle védőháló ez, hogy a nehéz sorsúak családban maradhassanak, és csak olyan esetben kerüljenek otthonba, ha nincs más lehetőség. A helyi önkormányzattal, rendőrséggel és az egyházközséggel karöltve e napközis otthonokat a dévai alapítvány működteti. Az iskolai oktatás után a gyerekek itt meleg ebédet kapnak, délután megtanulják a leckéket, estére pedig hazamennek a szüleikhez. Sok esetben a nevelők mossák ki a gyerek ruháit, mert otthonról koszosan engedik el őket. Köllő Bartalis Beáta szociális munkás az alapítvány keretében a napközis otthonokért is felel.

A háttérben a Kájoni János Gyermekotthon és a hozzá tartozó tágas udvar Fotó: Makkay József

Az iskola utáni foglalkozásokra sokkal nagyobb igény lenne, de Köllő szerint ez nem after school szolgáltatás, csak a szociális esetek felkarolására van lehetőség.

Ha minden család irányában nyitnának, elveszítenék kezdeményezésük hitelességét. „A napközik sok nehéz sorsú családon segítenek. A tanítók és tanárok részéről jó visszajelzések vannak, az amúgy elkallódó gyerekeket sikerül felzárkóztatni” – magyarázza a program sikerét a fiatal szociális gondozó.
Az alapítványnak Erdély-szerte jó hírneve van, ezért a helyi elöljárók egyre több településen szeretnének tető alá hozni hasonló napközis intézményt. A legtöbb kallódó gyereket szintén a Szent Ferenc Alapítvány otthonaiba adnák a hozzátartozók. Ehhez ma már az illetékes megyei gyermekvédelmi hatóság beleegyezése szükséges, de Köllő Bartalis Beáta szerint a gyermekvédelemmel jó az együttműködés.

Kecsegtető lovasturizmus

Gyergyószárhegyen nemcsak klasszikus gyerekotthonok működnek, hanem állatfarm is. Létrehozója, László Pál (portrénkon) 13 éves korától a dévai gyerekotthonban nevelkedett, majd az iskola elvégzése után állattartásra adta a fejét az alapítvány támogatásával. Miközben átsétálok a szomszédos farmra, megcsodálom a főépület virággal díszített tornácát. Igazi turistacsalogató hely, amit Lászlóék ki is használnak, hiszen tudatosan építik turisztikai szolgáltatásaikat – a sétalovaglást és a sétakocsikázást – a Gyergyószárhegyre érkező vendégek körében.
A bő tíz évvel ezelőtt indult lovasfarm kovásza egy Pilisföldvárról érkezett adomány volt: egy magyarországi vállalkozó hat lovat ajándékozott teljes felszereléssel az alapítványnak. Ma a farmon 15 gyönyörű lovat tartanak. De akad itt bivalycsapat és népes tehénállomány is. „A gyerekek 95 százaléka faluról származik. Ha családjuk nem hullt volna szét, gazdák, állattartók lennének. E hagyományt próbálom feléleszteni bennük. Van főállású állatgondozónk, de a napi munkába bárki besegíthet a gyerekek közül, és ezt szívesen is teszik” – magyarázza vendéglátóm.
László a lovas turizmus kiépítésében lát jó lehetőségeket. Gyergyószárhegy közkedvelt célállomás a

Gyergyószárhegyen tizenöt lóra szaporodott az alapítvány lovasfarmja Fotó: Makkay József

Magyarországról Székelyföldre érkező vendégek számára:

a falusi turizmussal a lovasfarm is jól jár. Sok csoport eleve úgy tervezi érkezését a Gyergyói-medencébe, hogy egy napot az alapítvány gyerekei között tölthessen. Ilyenkor csoportosan kilovagolnak, kiszekereznek a környékre.

László Pál egy gyergyói lányt vett el feleségül, most együtt felelnek az alapítványi munkáért. „Ahogyan annak idején megbíztak bennem, és rám hagyták az állatfarm létrehozását, azt szeretném, hogy egy fiatalra bízzam a lovasturizmus kiépítését. Ebből két család is meg tudna élni” – magyarázza búcsúzásként a fiatalember.

Kislány az állomásról

Böjte Csaba délutánra érkezik meg gyergyószárhegyi gyerekei körébe Gyergyószentmiklósról. A szentmiséig még van annyi időnk, hogy leüljünk beszélgetni. Közben betoppanok egy gyűlésbe is, amit közvetlen munkatársaival tart. A kötetlen beszélgetésen mindenki hozzá van szokva, hogy főnökük állandóan úton van, így lényegre törően kell intézni a legfontosabb teendőket.
Amikor ketten maradunk, rákérdezek, hogy az egyházi főhatóság hogyan nézi e hihetetlenül kiterjedt és bonyolult szociális munkát. „Már az elején elmondtam az érsek atyának és a többi elöljárómnak, hogy ez veszélyes munka, amit én vállalok. Nem tudhatom, lesz-e botrány körülötte. Azért hoztuk létre az alapítványt, hogyha bármi baj lenne, akkor az alapítvány bukik bele, és az egyházmegye tisztán marad. Harminc évvel az indulás óta a Gondviselés mindettől megóvott” – összegzi Csaba testvér.
A Szent Ferenc Alapítvány kiadásainak mintegy felét a román állam állja a gyermekvédelmi hatóságon keresztül, a másik fele adományokból származik. Böjte Csaba arról beszél, soha nem kért senkitől semmit, de amit segítségként felajánlottak, azt megköszönte. Hosszú évek óta rendszeresen jár erdélyi és Kárpát-medencei településekre prédikálni. Gyakran egy-egy mikrobusznyi vagy éppen busznyi gyereket visz magával. Az apróságokat a gyülekezetek tagjai látják vendégül, a perselypénzt odaadják az alapítványnak. Az evangelizációs utakra nemcsak a Kárpát-medencében, hanem Észak-Amerikában és Ausztráliában is sor került. Sok házat sikerült az így kapott pénzadományokból megvásárolni. Út a végtelenbe című könyve százezer példányban fogyott el, ennek bevételei is az alapítvány pénztárába kerültek.

Két jó barát a gyermekotthonban Fotó: Makkay József

Nem érzi-e túl fárasztónak, erőn felülinek a munkát? – teszem fel a kérdést. „Meggyőződésem, Isten ezt kéri tőlem. Ő mindenikünknek feladatot ad. Nekem ezt adta, amit szépen, jól és örömmel lehet végezni. Mindig elvittem Déván 15–20 gyereket mikrobusszal fürödni. Egyebet sem tettem egész nyáron. Úsztunk, pihentünk, ebédeltünk. Kinek van ilyen jó dolga? A gyerekekkel való törődést mindig csodaként éltem meg” – magyarázza.
Búcsúzásként rákérdezek: emlékszik-e arra, ki volt az első gyerek, akit befogadott Déván? Böjte Csaba elmeséli. Egy asszony a vonatállomáson egy kislányt talált, és elvitte a plébániára. Papként akkor szabadkozott, hogy püspöke elkergeti, ha gyerekeket fogad be. „Közben

jött a szentmise ideje, és a néni a kislánnyal velem szembe ült be az első padba. Az volt az evangélium, hogy aki egyet is befogad a legkisebbek közül, az engem fogad be”

– emlékezik a kezdetekre a ferences rendi szerzetes. Mise után a kislányt kézen fogva elvezette a szakácsnőhöz, aki panaszkodott, hogy milyen büdös. Erre azt válaszolta, nem szagolni kell, hanem meg kell fürdetni. Megfürdették, levágták a körmeit, és felöltöztették. Böjte Csaba szerint olyan szép kislány lett, hogy öröm volt nézni. Ez volt a máig tartó, hosszú út első és talán legfontosabb állomása.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport