Jövőt ígérő gyerekzsivaj Székelykocsárdon – magyar polgármester vezeti a többségében román lakosságú községet

Makkay József 2022. június 16., 09:19 utolsó módosítás: 2022. június 16., 10:22

„Magyar csodaként” emlegetik a Fehér megye északi csücskében fekvő Székelykocsárd községet, ahol a háromnegyedrészt románok által lakott település másodszor is magyar polgármestert választott. Riportunkban a fűszerpaprika-termesztéséről híres falu közösségi rendezvényén álltunk szóba helybéliekkel.

Jövőt ígérő gyerekzsivaj Székelykocsárdon – magyar polgármester vezeti a többségében román lakosságú községet
galéria
Népviseletbe öltözött lányok. Erdély legszebb népviseletei között emlegetik a székelykocsárdit Fotó: Makkay József

Az idei Református Egység Napján az enyedi egyházmegyében tíz Kárpát-medencei püspök részvételével megtartott templomszentelések többsége elkerülte a hírverést. Valamennyi egyidőben, május 22-én délelőtt történt, ám a figyelem Magyarlapádra és Gyulafehérvárra összpontosult, ahova Novák Katalin államfő is ellátogatott. A tíz gyülekezet közül az egyik legérdekesebb a 320 református lelket számláló székelykocsárdi. Felújított templomának szentelésén Halász Béla délvidéki püspök tartott ünnepi istentiszteletet. Kevés ilyen lelkes magyar közösség van Dél-Erdélyben, amely a többségi román környezetben is határozottan megmutatja: fejlődni és gyarapodni akar.   

Külsőre a falu sokban nem különbözik a környékbeli elrománosodott falvaktól, azonban ha az ember tudja, hogy a 70 százalékban románok által lakott közösség immár második alkalommal választott magának magyar polgármestert Csegezi Edit Zsuzsanna személyében,

akkor más szemmel jár a településen. Ahol szembetűnik az ortodox templom és papilak körüli kilobogózott „román felségterület”. A román egyházak visszatérő mániája ez erdélyi magyar vidékeken, hogy külsőre „ellensúlyozzák a magyar dominanciát”. Különösebb jelentősége nincs olyan közösségben, ahol a legutóbbi, 2020-as helyhatósági választásokon a pedagógus végzettségű magyar polgármester asszony román szavazattöbbséggel nyerte el újabb négy évre a közösség bizalmát.

Csegezi Edit Zsuzsanna polgármestert a többségi románság is elfogadta Fotó: Makkay József

Magyar szórványiskola

A polgármesterrel a Fehér Megyei Magyar Napok székelykocsárdi rendezvényén találkozom. Hivatalosan még nem avatják fel a felújított templom szomszédságában elkészült, külsőre be nem fejezett Magyar Házat és gyülekezeti otthont, azonban az idei sokadalom jó alkalom arra, hogy birtokba vehessék a sokrétű kihasználású ingatlant. Ahol különböző közösségi rendezvények mellett istentiszteleteket, bibliaórákat, egyházi ifjúsági foglalkozásokat is lehet tartani, de itt történik a környék magyar szórványiskolájában tanuló diákok délutáni oktatása is. Bőven van gyerek az ünnepségen, ami jó jel!
A polgármester szerint a többségi lakosság közül nem mindenki szereti, sőt van, aki hangoztatja, hogy bárki legyen a polgármester, csak ne magyar! A helyzeten mindez nem változtat: a többség elfogadta és támogatja, így folyamatosan fejlődik és épül a község.
„2016-ban annak köszönhetően nyertem, hogy sok volt a román jelölt, és engem egységesen a 30 százaléknyi magyarság támogatott. Négy évre rá, 2020-ban azonban fordult a kocka, mert sok román is rám szavazott” – foglalja össze sikeres szereplésének történetét dióhájban Csegezi Edit. Munkájára joggal figyelt fel a többségi román és cigány lakosság is, hiszen

annyi közpénz még soha nem érkezett a    községbe pályázatokból a rendszerváltás óta, mint az elmúlt hat évben.

Lészai Róbert lelkipásztor: azok a fiatal családok, akik itthon dolgoznak, jó eséllyel vállalnak több gyereket Fotó: Makkay József

Európai uniós pályázatokból ivóvíz- és szennyvízelvezető hálózatot, új orvosi rendelőt és sportpályát épített, és leaszfaltozta a falu több utcáját. Pár év alatt ez nem kis teljesítmény, a    magyar jövő szempontjából az igazi befektetés azonban a szórványiskola megalapozása.
A magyar tanári közösség és a polgármester támogatásával megalakult Cserevár Egyesület pályázatainak köszönhetően Fehér, Kolozs és Maros megye 7 környékbeli román településéről naponta 25 magyar gyereket ingáztatnak a székelykocsárdi iskolába. A gyerekek olyan falvakból érkeznek, ahol már megszűnt a magyar oktatás, a szülők pedig örültek a lehetőségnek, hogy az egyesület támogatásával nemcsak a gyerekek szállítása, hanem az ebéd és a délutáni foglalkozás is ingyenes. A székelykocsárdi kezdeményezés iránt fokozatosan nő az érdeklődés: egyre több színmagyar vagy vegyesházasságból származó gyerek szülei ébrednek rá a környékbeli településeken, hogy remek lehetőség Székelykocsárdra járatni a gyereket 8. osztályig.

A zömében Magyarországról elnyert pályázatokból fenntartott szórványiskolai ingázás és étkeztetés költségeibe a helyi közösség is be akar pótolni.

Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a helyi magyar kézben levő legelőközbirtokosság egyik részén Erdély egyik legnagyobb fotovoltaikus napelemparkja fog kiépülni 87 hektáron egy kolozsvári befektető támogatásával. A helyi közbirtokosságnak járó bérleti díjból, illetve egy további kétszáz hektáros húsmarhafarm jövedelméből forgatna vissza a falu gazdáinak részvételével létrejött közösségi vállalkozás pénzeket a Cserevár Egyesület szórványoktatására.

Magyar Ház. A falu apraja-nagyja birtokba vette az új közösségi helyszínt Fotó: Makkay József

Sokgyerekes családok közössége

Az ünnepségre készülődő tömegben rengeteg a kisgyerek. Egy szórványiskolával rendelkező, 1950 főt számláló faluban ennek nem kellene csodának számítania, de mégsem megszokott látvány. Főleg Dél-Erdélyben nem. Lészai Róbert fiatal lelkipásztor jó hírrel szolgál: mintegy 15-20 olyan sokgyerekes család él Székelykocsárdon, akinek legalább három gyereke van, de léteznek négy-öt gyereket nevelő szülők is. „Azok a fiatalok, akik itthon dolgoznak, jó eséllyel vállalnak több gyereket.

Rájöttek, nem élet Londonban tíz négyzetméteres lakásban hárman-négyen összezsúfolódva élni, még akkor sem, ha jóval többet keresnek, mint Erdélyben.

Az elmúlt években a magyar közösség mintegy 20 százaléka ment Nyugat-Európába dolgozni, de azt tapasztalom, hogy amint családot alapítanak, hazatérnek Székelykocsárdra. Itt építenek családi házat, vagy felújítják a szülői ingatlant” – magyarázza a tíz hónappal ezelőtt a faluba került lelkipásztor. Lészai Róbert a teológia elvégzése után egy évig a kolozsvári Kétágú templom gyülekezetében gyakornokoskodott, és örömmel elfogadta a kincses várostól 60 kilométerre fekvő Székelykocsárd lelkészi állását.

Közösségi rendevény a Magyar Házban. Budapestről és a környező településekről is érkeztek vendégek Fotó: Makkay József

A székely felmenőkkel rendelkező falu fekvése sok szempontból kiváló lehetőségeket kínál. Egyenlő távolságra van a vidék három legjelentősebb városától: Kolozsvár, Gyulafehérvár és Marosvásárhely viszonylag könnyen megközelíthető autópályán. A fiatalok számára ma már nem gond, ha egy jobban fizetett állásért egy órát kocsikáznak, így napról napról nő az ázsiója az itthoni munkavállalásnak. A középkorúak és a nyugdíj előtt álló idősebb nemzedék a közelebbi Aranyosgyéresre vagy Tordára ingázik, és szép számban kertészkedik itthon, hiszen Székelykocsárd a fűszerpaprika termesztéséről híres. Aranyosszék határvidékén már a 19. század óta jelentős pénzt hozó foglalkozás volt a paprikatermesztés, napjainknak a helyi termékek iránti kereslete pedig újraértékelte e hagyományos foglalkozást.
A fiatal lelkésszel a román–magyar–cigány együttélésről is beszélgetünk, hiszen etnikailag vegyes közösségekben nem mindig súrlódásmentes az emberek közötti együttműködés. Lészai Róbert szerint ilyen szempontból Székelykocsárd mintaközösségnek számít. Erdélyben nem jellemző, hogy egy román többségű község magyar polgármestert választ magának. Ha vannak is hőzöngők, az együttélés jól működik a különböző etnikumú emberek között. „Azt látom, jól együtt dolgoznak:

a magyar, román vagy cigány vállalkozó gond nélkül alkalmazza a másik nemzet tagjait a faluból, jól megértik egymást.

Mindeközben erősödik a magyar oktatás, ami a biztonságot jelentő magyar közösségi jövő számunkra” – érvel a lelkész.

Harmincból legyen ötven százalék!

A helyi cigányközösség – mint történelmileg a legtöbb Erdélyben – magyar identitású romákból állt. A Ceaușescu-rendszer olvasztótégelye formálta őket a román nyelvű oktatással román cigányokká, amire az ortodox egyház a rendszerváltás után rátett egy lapáttal, és görögkeletivé „gyúrta át” a cigányság nagy részét. E folyamat az elmúlt években megtorpant, főleg, miután a község magyar polgármestert választott, és a cigányok egy részében is felpislákolt a magyar érzés. A számtalan munkavállalási lehetőség ma már a cigány közösséget is jobb életmódhoz segítette: többen külföldön dolgoznak, módos házakat építenek, szerves alkotórészei a faluközösségnek. Ugyanakkor több cigánycsalád magyar osztályokba íratja gyerekét.

Kétnyelvű települséjelző tábla a falu határában. Jó érzés ilyent látni a többségi román tengerben Fotó: Makkay József

A falu magyar lakosságát megmozgató ünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár beszédében azt kívánta a székelykocsárdi magyaroknak, hogy számbelileg gyarapodjanak, és érjék el akár az 50 százalékot is, vagy még többet, amennyi a régi időkben jellemezte a helyi magyar közösséget. A történelem iránt érdeklődők tudják, hogy

a 19. században számbelileg nagy magyar közösség élt Székelykocsárdon, amelyet a Trianon utáni évtizedek viseltek meg.

A folyamatot a Ceaușescu-rendszer betelepítési politikája erősítette fel, amikor egy nagyobb román közösséget telepítettek a többségében magyar lakosságú községközpontba.
Az ide érkező magyar vendég csak azt kívánhatja, hogy a budapesti államtitkárból a próféta szóljon. Itt, Dél-Erdélyben (is) nagyon ráfér közösségeinkre a számbeli gyarapodás.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport