Jézus szíve kilátó a Gordon-tetőn: szobor Isten országának magasságában

2020. október 15., 08:40 utolsó módosítás: 2020. október 18., 21:39

Farkaslaka és Székelyszentlélek határában a 2013-ban felavatott 22 méteres Jézus szíve kilátó Közép-Kelet-Európa egyik legmagasabb, Jézust ábrázoló alkotása. Az évek során mégis rengeteg negatív és pozitív kritikát kapott. A szobor történetét Farkaslaka polgármesterével, Kovács Lehellel, az ötletgazda, Magyari Árpád özvegyével, Magyari Árpádné Piroskával és Zavacz­ki Walter székelyudvarhelyi szobrásszal, a szobor megalkotójával jártuk körül.

A 22 méter magas Jézus szíve kilátó Közép-Kelet-Európa egyik legmagasabb Jézus-szobra Fotó: Pál Árpád

A Jézus szíve kilátó az elmúlt hét évben igen ismertté vált nemcsak a székelyföldiek, hanem a határon túliak körében is. A számos negatív kritika ellenére a szobor nem került homályba, inkább hírnevet szerzett magának. Tiszta időben a kilátó tetejéről a Fogarasi-havasok is látszanak.

Honnan indult az ötlet?

Székelyföldön 2005-ben nagy árvíz söpört végig – többek között Bogárfalván, Farkaslakán és környékén. Ebben az időben született az ötlet, hogy a Gordon-hegyre hálából építeni kellene egy Krisztus-kilátót, amiért az árvíz nem okozott nagyobb bajt – mesélte lapunknak Magyari Árpádné Piroska. A hithű katolikus házaspár már a 2000-es évek elején anyagi segítséget nyújtott a bogárfalvi közösségnek, hogy felépülhessen a falu katolikus temploma, amelybe Zavaczki Walter székelyudvarhelyi szobrász készítette el a Fatimai Szűz Anya szobrát. Ilyen előzmények után nem volt kérdés, ki fogja elkészíteni a Gordon-tetőre elképzelt Jézus szíve kilátót, amelynek megálmodói Magyari Árpád és üzlettársa, Péter János.

Farkaslaka község legmagasabb pontja a Gordon-tető, és a szobor felállításához a legmagasabb helyre volt szükség. A cél az volt, hogy a kilátóról belátható legyen minél több település.

A Gordon-tető ugyanakkor nem csak a környék legmagasabb helyeként ismert. Évszázadokkal korábban ezen a tetőn ünnepelték a környékbeli székely falvak az őszi betakarítás ünnepét: a hegyen a termést köszönték meg Istennek. Szent hely volt ez a székelyek számára, ahol összegyűltek, tábortüzet raktak, énekeltek, táncoltak. „Egyféle kultuszhelynek számított a környékbeliek számára, ahol néhány kereszt is maradt a korabeli időkből” – avatott be a hely történelmébe Zavaczki Walter.

Zavaczki Walter szobrász a saját udvarán végzi el az utolsó simításokat Fotó: Zavaczki Walter archívuma
Nem megfeszített, hanem áldó Krisztus

A szobor megépítésének tárgyalásai a Gordon-tetőn folytak. A megrendelők elvárása az volt, hogy a kilátó szobra vallási jellegű legyen, s ne a keresztre feszített, hanem az áldó Krisztust ábrázolja, ugyanakkor a székelységhez kapcsolódjon. Magyari Árpád a szobor tervezését teljes mértékben a szobrászra bízta. Kivitelezéskor fontos szempont volt, hogy a szobor több száz méterről is látható és felismerhető legyen. Ugyanakkor olyan kompozíciót kellett keresni, hogy az ne hasonlítson más szoborra, és a kilátást ne zavarják az alkotás különböző elemei. Zavaczki Walter lapunknak elmondta: a tervezésben sokat segített a lécekből készített magasító, amelynek tetejére egy piros póló volt rögzítve. Így könnyebben beazonosíthatta a szobor későbbi méretét és kivitelezését, hogy az ne vesszen bele a tájba, és közelről is átlátható legyen.

Rozsdamentes szobor
A szobor tervezése két évet vett igénybe. Amíg a tervrajz megszületett, azon is gondolkodni kellett, miből készüljön a több mint 20 méter magas kilátó. Székelyföldön a fából és kőből születő szobrok ellenére a Jézus-szobor rozsdamentes acélból (inoxból) készült, ezért keltett negatív visszhangot.

A tervezőnek olyan anyagot kellett keresnie, ami legalább 100 évig nem igényel javítást, ezért döntöttek a rozsdamentes acél mellett, amit a rozsda miatt nem kell kezelni, és a fém felülete nem roncsolódik.

Bronzból vagy rézből szebb és könnyebb lett volna, de akkor a költségek is a háromszorosára nőnek, a bronz pedig egy idő után besötétedik. Akkor nem Krisztus-szobor lett volna, hanem Lucifer – foglalta össze a szobor anyagválasztásának indokait Zavaczki Walter.
Voltak apró részletek, amin útközben változtatni kellett. Az engedélyeket későre és nehezen sikerült beszerezni, ennek következtében egy időre az építkezést leállították. Az eredeti tervben az alapzat is magasabb volt. Ezért látjuk azt, hogy a Gordon-tetőn a kilátó kis emelkedőn van. Az eredeti alapzatot fel kellett tölteni földdel, hogy a kívánt előírásoknak megfeleljen. Máskülönben az alapzat körül kerítés lenne, ami rontaná a látvány összhangját.
Beszélgetésünk során a szakember kifejtette, hogy a munkálatok mögött jó csapat állt, akikkel könnyen lehetett együtt dolgozni. A rozsdamentes acélból születő részt a szobrász a saját udvarán készítette el. A horganyzásra szoruló fémvázat a Nyikó Kft. vállalta föl, az alapzatot, illetve a környezetrendezést a nyikomalomfalvi László Zsolt készítette. A Gordon Kft. minden szempontból támogatta az építkezést. A szobor felállítása 2012. december elején fejeződött be, és titokban avatták fel. „A férjem mintha érezte volna, hogy ő már nem fogja megérni a szobor hivatalos avatását” – magyarázza Magyari Árpádné.

Búcsújáró hely

A környéket elsősorban római katolikus vallású hívek lakják. 2013 óta minden évben a Jézus szíve ünnepét követő szombaton a szobornál búcsús szentmisét tartanak, amelyre leginkább a környékbeliek járnak el: Farkaslaka, Bogárfalva, Oroszhegy, Ülke, Tibód, Székelyszenttamás és Székelyszentlélek lakói. Azok mennek, akik magukénak tartják a hegyet és a kilátót. A Jézus-szobor nemcsak kilátóként áll a Gordon-tetőn, hanem ösztönző szerepe is van: azt üzeni a székelyeknek, hogy a fiatalságot neveljék vallásosan, hiszen Jézus teljes szívvel fogadja be a gyerekeket és felnőtteket. „Isten országának magasságába épült a szobor, és Jézus is azt mondja, hogy »engedjétek hozzám a gyerekeket«” – magyarázza Magyari Árpádné.

Kirakós. 2012 decemberében a szobor már a Gordon-tetőn épült Fotó: Zavaczki Walter archívuma
A pléhkrisztus gúnynév

Az évek során pléhkrisztus, báró­krisztus és még sok hasonló névvel illették a szobrot. Az alkotó szerint aki a szoborra azt mondja, hogy pléhkrisztus, az olyan, mint amikor valakit aranygyűrűvel jegyeznek el, és azt mondják, felhúztak rá egy vaskarikát. A pléh egy rozsdásodó lemez, aminek vastagsága 1 milliméter alatt van, a szobor alapanyaga pedig kettő, néhol három milliméter vastag inoxacél. Zavaczki Walter szerint emberi butaságra vall, hogy a pléhet valaki összekeveri a rozsdamentes acéllal. 

Az alkotónak az elején zavaró volt a gúnynév. Amikor jöttek a médiatámadások, a negatív kritikák, elvették a kedvét.

Nem olvasott újságot, nem fogadott újságírókat, akik a témáról érdeklődtek. „Azt az örömérzetet ölték ki belőlem, hogy valójában a legnagyobb, legismertebb szobrot sikerült elkészítenem azok közül, amiket addig alkottam” – fogalmazott az Erdélyi Naplónak a szobrász. Ennek ellenére úgy gondolja, a sok negatív kritika marketing szempontjából nyújtott segítséget az építménynek. Többek között ennek köszönhetően vált ennyire ismertté a hely.
Arra a kritikára, hogy a szobor nem illeszkedik a környezetébe, a szobrász úgy fogalmaz: a mai kortárs művészetben nincs olyan, hogy az erdőben csak fát lehet használni, merthogy ott csak az van. Ennél az emlékműnél épp a kontraszt a lényeg, hogy az egész kiemelkedjen a térből. „Télen ki kell menni a Gordon-tetőre, amikor minden csupa hó, és a dér rá van fagyva a fákra. Olyankor a szobor annyira tökéletesen egybeolvad a tájjal, a látványa felemelő érzés” – vallja a művész.

Sok látogató

Ottjártamkor több csoport tartózkodott a szobornál, idősek és fiatalok egyaránt. Sorban kellett állni, hogy feljuthassak a kilátó tetejére, és a látványban gyönyörködhessek. A szobor alján figyelmeztető tábla áll, ami szerint tilos kimászni a kilátóból. Erejét fitogtatva néhány éve valaki kimászott a szobor tetejéből a glóriára. Valószínűnek tartom, az illető nem volt tudatában, hogy a glória valójában csak díszelem, így nem többletterhelésre volt tervezve. Szerencsére annyira erősen rögzítették, hogy nem szakadt le az ember alatt. „Ha pléhből lett volna, ahogy a rossz nyelvek mondják, akkor az illető glóriástól zuhant volna le húsz méter magasból” – figyelmeztet a szobrász. A lépcsőszerkezet végig úgy van kialakítva, hogy biztonságos legyen, sem kiesni, sem kimászni nem lehet. Ezt tapasztaltam én is, amikor felmentem a kilátó tetejére. Habár tériszonyom van, mégis biztonságosnak éreztem a kialakított csigalépcsőket és a körülöttem lévő rácsszerkezetet, a kilátás pedig magáért beszél. A Fogarasi-havasokon kívül belátható a Hargita- és a Persány-hegység, a Cekend-tető, a Rez-tető, valamint Udvarhelyszék és a Nyikó-mente egy része is.
A kilátó felé vezető út és a környék is tiszta és rendben tartott. A helyet önkéntesek takarítják: a környékbeliek járnak fel a szemetet összeszedni. Arról pontos adatok nincsenek, hogy havonta vagy évente hányan látogatják a kilátót, mivel sem beléptető rendszer, sem regisztráció nincs a kilátó felé vezető úton. A szobor felé tartva a Székelyszentlélek irányába vezető eltérőnél kell befordulni, és utána kisebb jelzőtáblák mutatják az utat, így az is könnyen odatalál autóval vagy gyalog, aki nem ismeri a helyet.

A kilátóról Udvarhelyszék és a Nyikó-mente egy része is látható Fotó: Jakab Mónika

A farkaslaki polgármester, Kovács Lehel szerint voltak napok, hétvégék, amikor próbálták a kilátóra felmenő turisták számát megbecsülni.

Akadt olyan nap is, amikor a látogatók száma az 500 főt is meghaladta. Hétköznap is ritka úgy felmenni, hogy valaki ne legyen a szobornál.

„Nyáron nem telt el olyan nap, hogy legalább 50 turista ne látogatta volna meg a helyet” – magyarázza Zavaczki, aki éjszaka 12 órakor is felment a hegyre, ahonnan szépen látszanak a csillagok, és akkor is voltak emberek a kilátónál.

Makovecz Imre kápolnája

Azzal, hogy a kilátó Jézus Krisztust ábrázolja, a helynek vallási alapot kölcsönzött, csodák viszont nem történtek. A csoda inkább az emberi elképzelés, az emberi kéz hozadéka. A kilátó magánadományokból, gyűjtés nyomán épült. Nemcsak a kilátó, de a Kálvária is adományok eredménye, tavaly készült el a 14 stációval. Minden kőtömbön feltüntették, melyik család, közbirtokosság vagy vállalat volt az adományozó. A kőtömbökből kialakított stációkat szintén Zavaczki Walter tervezte és faragta. A klasszikus 14 állomás látható, manapság viszont divatba jött a 15., ami a feltámadást szimbolizálja. Ez jelen esetben maga a kilátó lett, ami az új életet, a jövőt jelképezi. Az alkotó szerint „ez nem olyan kálvária, ahol a 14 stációt felvázolom a teljes alakokkal. Itt az volt a lényeg, hogy egyikbe se legyen benne a fájdalom, a megalázás, inkább egy kifejezés, hogy mit akar képviselni.”

A Jézus-szobor hátülnézetből Fotó: Jakab Mónika

A Kálvária kiindulópontja egy kápolna lesz, amelynek tervei Makovecz Imrétől származnak.

Magyari Árpád és üzlettársa, Péter János a Magyar Művészeti és Építészeti Kamarához is elvitte a látványtervet, ahol Makovecz Imre is részt vett a bizottságban. A jeles építésznek annyira megtetszett az elképzelés, hogy ajándékba adott az alapítványnak egy kápolnatervet, ami életpályájának utolsó tervrajza volt. A kápolna alapköve már le van rakva, sőt az időkapszula is el van helyezve oda, ahol az épület állni fog. Jelenleg a kápolna építésének az engedélyeztetése folyik. Az önkormányzatnak sikerült beltelekké nyilvánítani egy akkora helyet, ahová a kápolna felépülhet. Ez a szentléleki közbirtokosság területe, és 51 évre használati joggal adták át a helyi római katolikus egyháznak. A tervek szerint a kápolna jövőre fog felépülni. A következő munkafázis szerint az éjszakai megvilágítás is elkészül, hogy ne csak nappal, hanem éjszaka is jól látható legyen a bogárfalvi templom, a Jézus-szíve kilátó, a Makovecz-kápolna és a Kálváriát magában foglaló zarándokközpont.

Tábla jelzi, hogyan fog kinézni a Makovecz Imre által tervezett kápolna a Gordon-hegy lábánál Fotó: Jakab Mónika

Magyari Piroskától azt is megtudtuk, hogy a Jézus szíve szobor összehozza az embereket, a fiatalokat. Ahogyan a Kálvária út felépült, minden hónap első péntekén a környékbeli fiatalok elzarándokolnak a szoborhoz, a családokért és a népekért mondanak imádságot. Húsvétkor is végigjárják a keresztutat.
„Felemelő érzés, hogy a szobor végül elkészült, és sok év múlva is állni fog a Gordon-hegyen. Büszke vagyok a férjemre, hogy kitalálta, elindította és megvalósította az ötletet. Továbbra is szívügyemnek tartom, hogy befejezzük a zarándokközpontot. Ezt nem magunknak képzeltük el, hanem az embereknek: legyen egy hely, ahol mindenki jól érzi magát. Ha kimennek a szobor lába alá, ne feledjék el, hogy legalább egy imát elmondjanak” – zárja beszélgetésünket Magyari Árpádné Piroska.

Jakab Mónika

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport