Fenyegetik az autonómiastatútum beterjesztőjét

Makkay József 2020. május 07., 10:14 utolsó módosítás: 2020. május 07., 17:24

Klaus Iohannis államfő magyarellenes kirohanása óta a székelyföldi autonómiastatú­tumot másodszor benyújtó Kulcsár-Terza József háromszéki képviselőt a román közösségi oldalakon súlyos fenyegetések érik. Az MPP színeiben és az RMDSZ képviselőházi frakciójában dolgozó politikussal az autonómiatervezet eddigi göröngyös útját vettük számba.

A román törvényhozás 2018-ban és 2020-ban is ugyanazzal a vehemenciával utasította el Székelyföld autonómiastatútumát Fotó: Gov.ro

– Klaus Iohannis magyarellenes kirohanása és a székelyföldi autonómiastatútum elutasítása hogyan csapódott le a törvénytervezetet benyújtó képviselő személyén?
– Az elmúlt napokban a közösségi oldalakon több román nyelvű fenyegetést kaptam, mint politikusi karrieremben bármikor. Az államelnök nyilatkozata szélsőséges megnyilvánulásokat hozott elő az emberekből a székelyföldi autonómiatörekvésekkel kapcsolatban. Nem kell félnünk az államfő és az emberek fenyegetőzéseitől, de jó, ha ezekre odafigyelünk.

– Román kollégái nem szitkozódnak a parlamentben?
– Az államelnökhöz hasonló alpári hangnemmel legutóbb 2018 tavaszán találkoztam a képviselőház és a szenátus plénumi ülésein, amikor elutasították a székelyföldi autonómiastatútumot. Ez a fajta hangnem a bukaresti törvényhozásban nem jellemző a kollégák közötti kommunikációban. Egyszer fordult elő, hogy

az egyik román képviselő mellettem elhaladva szitkozódott. Nem vettem fel a kesztyűt, mert úgy gondoltam, ilyen a stílusa és az „értékrendje”.

Egy másik alkalommal a parlament folyosóján ránk szólt egy képviselő, hogy beszéljünk románul, mert Romániában élünk. Egyik RMDSZ-es képviselőtársammal beszélgettünk magyarul, és a verbális támadásra határozottan elmondtuk az illetőnek, hogy magyar az anyanyelvünk, amit az országban bárhol szabadon használhatunk. Ugyanakkor vannak jó tapasztalataim is.

Nem egy esetben előfordult, hogy a parlament folyosóján román képviselők léptek hozzám, és gratuláltak autonómiatervezetünkhöz.

Szabadkoztak, hogy nem tudják megszavazni, mert pártjuk nem engedi, de magánvéleményük szerint a törvénytervezet jó kezdeményezés.

– A plénumbeli vitát megelőző szakbizottsági üléseken a román képviselőkkel hogyan tudtak Székelyföld területi autonómiájáról tárgyalni?
– Miután 2017 decemberében benyújtottam a törvénytervezetet a parlamentbe, 2018 tavaszán először a képviselőház emberjogi és közigazgatási szakbizottságában tárgyalták. A szakbizottságokban negatívan véleményezték, azonban meglepetésemre akadt olyan román képviselő, aki szavazáskor tartózkodott. A törvénytervezet újbóli, tavaly decemberi benyújtását követően idén márciusban a szükségállapot kihirdetése előtt először a közigazgatási bizottság tárgyalta a jogszabálytervezetet, ahol érdekes vita alakult ki. Az egyik román honatya azzal érvelt, hogy az erdélyi magyarságnak már van autonómiája, azaz minden joga adott, így nem érti, mi szükség van a törvényre. Másik kollégája viszont azt mondta, hogy ezt a jogszabályt most nem lehet elfogadni, mert a romániai társadalom nincs erre megérve. A román lakosság nem értené, valójában mit is akarnak a székelyek. Felhangoktól, sértegetésektől mentes szakbizottsági vita alakult ki, amelynek végén a többség elutasította ugyan a törvénytervezetet, de szavazáskor az RMDSZ-es voksok mellett az egyik román képviselő is támogatta autonómiatervezetünket.

Kulcsár-Terza József több fenyegetést kapott, mint politikusi karierrje során bármikor Fotó: Bíró Blanka

– A román politikusok mennyire vannak tisztában azzal, hogy Európában sok közösség élvez területi autonómiát?
– Az emberjogi bizottság márciusi vitáján Benkő Erika képviselőtársam bemutatta, hogy Európában hol működnek etnikai alapú autonómiák, és azok milyen jogokkal vannak felruházva. Jómagam arról beszéltem, mit jelent a székelyföldi autonómia, és a törvény elfogadása után ez hogyan működne.

A pártok képviselőinek visszajelzéseiből tapasztalhattuk, hogy a román politikusok tisztában vannak az európai helyzettel, és tudják, hogyan működik a katalán, baszk vagy dél-tiroli autonómia.

Ők nem tájékozatlanságból ellenzik követeléseinket. Meggyőződésem, a többség attól tart, hogy a román közvélemény elítélné őket, ha kiderülne, hogy összeszűrték a levet az erdélyi magyar jogkövetelésekkel. Azt látom, hogy a román politikusok körében óriási a vélt vagy valós félelem a szavazóktól. Az úgynevezett „magyar veszély” mélyen beivódott a román társadalomba.

– Az államfővel az élen a liberálisok azzal vádolták a Szociáldemokrata Pártot, hogy támogatná a székely autonómiakezdeményezést. Van-e egyáltalán valamilyen nyitottság a szocialisták részéről a magyar jogkövetelések iránt?
– Egyetlen román parlamenti párt sem támogat. A közigazgatási bizottságban úgy szavazták le a tervezetünket, hogy a törvényt benyújtó képviselőként meg sem hívtak a szakbizottsági ülésre. Bevett gyakorlat, hogy a törvénytervezet gazdáját meghívják a szakbizottságba, hogy mutassa be a jogszabályt, ezzel is elősegítve a törvényhozási munkát. Ez most nem történt meg. Sőt olyan abszurd helyzet állt elő, hogy a szakbizottsági ülés napirendjén nem is szerepelt az autonómiastatútum.
Seres Dénes kollégám – aki a bizottság tagjaként két percet késett – azzal szembesült, hogy távollétében már az ülés legelején meglepetésszerűen napirendre vették, és hozzászólások nélkül leszavazták. Látszott, hogy a román pártok semmiféle vitát nem akarnak a törvényről. Március második felében a parlament egyetlen alkalommal ülésezett online, amikor elfogadta az államfő rendkívüli állapotról szóló rendeletét, de másról nem esett szó. A székelyföldi autonómiatervezet képviselőházi vitájának határideje március 25-én járt le, ezért a törvénytervezet úgy jutott tovább, hogy a képviselőház úgymond hallgatólagosan elfogadta azt tárgyalás és szavazás nélkül.

– Amire következett a szélsőséges kirohanás. A román államfőt mennyire érhette meglepetésként a törvényhozási fordulat?
– A képviselőház online plénuma keretében április 29-én délelőtt Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök beolvasta azokat a törvénytervezeteket, amelyek hallgatólagosan átmentek a parlamenten, közöttük Székelyföld autonómiatervezetét is. A Nemzeti Liberális Párt frakcióvezetője, Florin Roman ekkor szót kért, és elmondta, mekkora disznóság történt Románia parlamentjében a székelyföldi autonómiatervezet hallgatólagos elfogadásával, és elkezdte szidalmazni a parlament szociáldemokrata elnökét. Ciolacu szót kért, és elismerte, erről ő tehet, de jelezte, hogy a szenátus még aznap délután el fogja utasítani az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet. A kormánypárti és ellenzéki szópárbajra délelőtt tíz órakor került sor. Mindenki számára világos volt, hogy a délután 14 órakor kezdődő szenátusi plénumon az egyetlen napirendi pontként szereplő autonómiatervezetet elutasítják. Ilyen előzmények után lépett a nyilvánosság elé Klaus Iohannis, és a délelőtti történések pontos ismeretében elkezdte szidni a Szociáldemokrata Pártot, a székely autonómiát, az erdélyi magyarságot és Magyarország kormányát.

Iohannis pontosan tudta, hogy két óra múlva a szenátus rendkívüli ülése elutasítja a székelyföldi autonómiatervezetet.

– Mi okozhatta a román államelnök szokatlanul vehemens kirohanását?
– Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavaival értek egyet, aki azt mondta, nézzük meg, mi állhat a Iohannis felszólalása mögötti hisztériában? Az nem igaz, hogy az államelnök nem tudja, mi a különbség az autonómia és az elszakadás között. Másrészt a törvény Székelyföld státusát rendezné, nem pedig Erdélyét. Egyértelmű, hogy a háttérben valami másnak kell lennie, ami a következő időszakban kiderül.

– Tizenhat év alatt immár negyedik alkalommal került a román törvényhozás elé Székelyföld autonómiatervezete. Melyek az autonómiaküzdelem további lehetséges lépései?
– A székelyföldi autonómiaküzdelemben csak akkor számíthatunk sikerre, ha az ügyet nemzetközi színtérre tudjuk terelni. Ország-világnak tudnia kell: Székelyföldnek van autonómiaigénye és ehhez megfelelő törvénykezdeményezése is. A siker érdekében széles körű csapatmunkára van szükség, amihez nemcsak európai parlamenti képviselőink szükségesek, hanem a magyarországi külügy támogatása is.

Meg kell nyerni nyugat-európai barátainkat, akik követeléseinkkel rokonszenveznek, és támogatják azokat.

Ehhez fontos lépés a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése, amelynek aláírásgyűjtése hamarosan véget ér. Nekünk azonban folytatni kell a harcot, hiszen ez hosszú távú küzdelem.

– A székelyföldi autonómiatervezetet Biró Zsolttal közösen nyújtotta be, aki már nem tagja a Magyar Polgári Pártnak (MPP). Az utóbbi időben ön is heves vitákat folytatott a párt vezetőségével, viszont párttagságát megőrizte. Hogyan boldogul az RMDSZ-frakcióban?
– Képviselői munkám első percétől az RMDSZ-frakció teljes jogú tagjaként politizálok, miközben pártom, az MPP döntéseit hajtom végre, betartva persze az RMDSZ-frakció szabályait. Ami abból áll, hogy folyamatosan egyeztetek az RMDSZ vezetőségével, mert a törvényhozás csapatmunka, ahol részletesen le van osztva mindenki számára a feladat. Eredmény csak akkor születhet, ha közösen lépünk fel, és együtt dolgozunk. Munkámat nem befolyásolja hátrányosan az a körülmény, hogy időközben felbomlott az RMDSZ és az MPP közötti megállapodás, amely alapján a 2016-os parlamenti választásokon az RMDSZ listáin két MPP-s képviselő jutott be a bukaresti törvényhozásba.

– Kiegyezett az MPP országos vezetőségével?
– Az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyesítésével kapcsolatban véleményünk kisebbségben maradt, de elfogadtam a párt döntését, és megőriztem MPP-tagságomat. Tény, hogy a párt vezetőivel kemény vitáim voltak, de mára csend van. Kialakult közöttünk egy higgadt hangvételű kommunikáció, mindenki végzi a dolgát.

A helyhatósági választásokat követően ki kell majd értékelni a pártegyesítés hozadékát.

Az Erdélyi Magyar Szövetség akkor válthatja be a hozzá fűzött reményeket, ha legalább annyi eredménye lesz a helyi önkormányzatokban, mint a két párt mostani jelenlétének. Az országos választásokra viszont közös lista kell az RMDSZ-szel, mert külön-külön nincs esélyünk labdába rúgni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport