Fény, árnyék, ellentét fényképészszemmel – beszélgetés Orbók Ildikó erdélyi származású fotóművésszel

Sütő Éva 2021. június 24., 08:37 utolsó módosítás: 2021. június 24., 08:48

„A fotó mindig bennünk él, és egyszer összetalálkozunk vele. Így témáim is változatos skálán mozognak, többnyire a lelkivilágom a meghatározója, hogy mikor mi készül” – fogalmaz lapunknak adott interjújában a székelyföldi és bánsági gyökerekkel rendelkező, Magyarországon élő Orbók Ildikó fotóművész, akivel a XXV. Bánsági Magyar Napokon tartott temesvári kiállítása alkalmából beszélgettünk.

Fény, árnyék, ellentét fényképészszemmel – beszélgetés Orbók Ildikó erdélyi származású fotóművésszel
galéria
Kiállításmegnyitó a temesvári XXV. Bánsági Magyar Napokon Fotó: Orbók Ildikó

– Hogyan érzed, igaz a régi slágerszöveg, hogy „szívet cseréljen, aki hazát cserél”? Budapesten élsz, miközben Temesvárt senki sem tudja könnyen maga mögött hagyni…
– Kimondani is sok, hogy Temesvár után 33 éve élek Budapesten. Szívet cserélni nem lehet, én ezt vallom. A szív hatalmas, mindennek van helye benne abból, amit szeretnénk, és mindennek akkora helye, amennyit mi szeretnénk. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Temesvártól sosem szakadtam el. Amikor a honvágy vagy a hiányérzet felülkerekedik, útnak indulok én is. Kivétel volt a kitelepedés első két éve, s az elmúlt másfél év, ezek kicsit nehezebb időszaknak számítottak. De akkor is éreztem a közelséget.

Sokszor elgondolkoztam azon, hogy az, aki távolra ment, és nem tud visszatérni érzelmileg töltekezni, hogyan tudja ezt megélni. Én szárnyaszegett madár lennék.

– Mikor történt az átmenet, amikor fotóidra már művészszemmel lehetett tekinteni? Mikor kezdett körvonalazódni, hogy ez már több mint hobbi?
– Egy művészeti portálon, ahol a művészet több ága is jelen volt, 2008-ban kezdtem bemutatni a fotóimat. A portál több volt egy online csoportosulásnál, személyes kapcsolatot ápoltunk, különböző események szerveződtek, kiállítások, könyvbemutatók, verses estek. Több művészeti ág számos szereplője alkotott csapatot. Összetartó, egymást segítő, ösztönző közeg. Ekkor kezdtem „közönség” elé vinni a gondolati képeimet mind a virtuális térben, mind a közös kiállításokon. Ezt követte egy temesvári kiállítás, ahol olyan képeket mutattam be, amelyekkel azonosulni tudok:

nem szépséget, inkább mélységet közvetítenek. Mint például egy félig összedőlt tanyasi ház szinte érintetlenül maradt, az utolsó pillanatokat őrző konyhájának képe Eltűnt pogácsaillat címmel.

A kép megállította, elgondolkodtatta a nézőt. Ez megerősített abban, hogy értenek, és jó úton járok.

A Budapesten élő fotóművész Temesvártól sohasem szakadt el Fotó: Orbók Ildikó

– Székelyföldi gyökerekkel is rendelkezel. Hogyan jár vissza az „őshaza” zsigeri képe?
– Anyám háromszéki székely volt, apám bánsági magyar, Budapesten élek, ez a hármasság határozza meg lelkivilágomat. Olyan „batyu” ez, ami tele van széppel, jóval, hasznossal és keserédessel.

Mély lenyomata maradt gyermekkorom színhelyeinek bennem: a Bánságban éltem, Erdélyben töltöttem a nyarakat.

Mindkét szülőm mindent átadott, ami ahhoz kell, hogy a gyökereim megmaradjanak, tényszerűen és képletesen is. Később a sors úgy hozta, hogy férjem révén laktam is pár évet Erdélyben, onnan vezetett az út Budapestre. Így lettem olyan hazajáró, hogy mindenhova hazamegyek.

– Másodszor voltál vendége a Bánsági Magyar Napoknak. Milyen a jól ismert közönségnek megmutatni belső énedet?
– Ismerős közegben kiállítani nagy kihívás, pedig sokan úgy gondolnák, hogy ez a könnyebbik. Nem az. Már maga a készülődés is izgalommal teli. A fotók válogatása során a felmerülő kérdések: vajon érzik-e, hogy mit szeretnék mesélni, közös nyelvünk nem kopott-e meg? A lelki kapocs megmaradt-e? Majd kiugrik a szívem a mellkasomból, amikor azt tapasztalom, hogy minden rendben van, értenek, értjük egymást, nem változott semmi, mert én sem változtam.

– Hogyan élted meg az élményt a Csiky Gergely Színház falai között, amelynek különleges illata, hangulata már gyermekkorunkban megfogott?
– Katarktikus élményként éltem meg, még ha túlzásnak hangzik is. E járványhelyzetben is számosan eljöttek, barátok, ismerősök, kollégák, és sokan olyanok, akik ismeretlenül is részesei szerettek volna lenni ennek az eseménynek. Valljuk be, magyar kiállítóként a Bánsági Magyar Napokon részt venni hatalmas öröm és megtiszteltetés. Annyi pozitív visszajelzést kaptam, ami hosszú időre feltarisznyált.

Nyárádmenti táj Fotó: Orbók Ildikó

– Hány kiállítást tudsz magad mögött? Mennyire hat a magyar közönségre az erdélyi gyökerű bánsági töltet?
– A magyar közönség e töltetet érzékeli, érzi és szereti. Sokukkal közös a múlt, vagy fizikai, lelki kötődésük van a helyszínhez, a témához. Nyitottságot, pozitív fogadtatást tapasztaltam és tapasztalok. Budapesten többnyire közös tárlatokon vettem részt egy vagy két más művészeti ágban alkotóval tematikus kiállításon. Az első, ami megnyitotta a sort, a DunapArt Cafe közös tárlata volt, aztán következett az Eger Máskép(P), ahol Teleki Klára egri vonatkozású fotografikáival együtt mutattuk be Eger városát a budapestieknek. Az Újpesti Művészek Társasága év végi tárlatainak rendszeres szereplője voltam, valamint itt is jelentem meg festészetet, szobrászatot és fotót bemutató közös tárlaton. A több alkalommal megrendezett 100 festő 100 képe című kiállításon „kakukktojásként” a fotóimmal vettem részt. Ez azért alakul így, mert egyes művészek egy az egyben, mások átgondolva, saját stílusukban festik meg a fotóimat.

Ha beleszámítom a fotópályázatok alapján rendezett közös kiállításokat vagy egy irodaház névadó ünnepsége keretében rendezett egyéni kiállításomat, akkor Budapesten 24 kiállításról beszélhetek.

– Hogyan találod el a „pillanatot”? Milyen egy nagyobb perspektívát egyetlen alkotásba tömöríteni úgy, hogy benne legyen az is, ami nem látszik?
– A fotó már a helyszínen készen van – mondanivalóját tekintve is. A címe is már ott tudatosul. Egy villanás, az „ez az!” bevillanása. Néha egy részlet adja meg az egészet. Amivel terelem a szemet és a gondolatot. Amit még én hozzáteszek, az a bizonyos honnan fotózom, mi a lényeg. Fentről indulok lefelé, vagy fordítva: mi kap nagyobb hangsúlyt a képen, mi kerül központi helyre, mi az elmosódó távolba? Olyan ez, mint egy vonalvezető vagy kotta, de a kép olvasása a nézőre van bízva. Szeretek közelítéssel tömöríteni, sűríteni: ezzel a tartalmat, a képet és a mondanivalót egyaránt hangsúlyosabbá lehet tenni.

„Életjelek” – Pethes Mária gondolatával: „Horzsolás a ház vakolatán. Hangtalan mállik az idő. Üveges tekintettel bámulja az ablak, hogyan lengeti az élet jeleként mosott ruhák zászlóit a szél.” Fotó: Orbók Ildikó

– Natúrképekben mutatod meg a közvetítenivalót, amihez megfelelő professzionizmus szükséges. Milyen élethelyzetek, motívumok a kedvenceid?
– Ilyen értelemben kicsit másképp működök. Nem tanultam fotózni, azért sem, mert sok esetben azt látom, hogy kiöli a saját látásmódot. Számos kivitelezésileg tökéletes, de lelketlen „egyenképpel” találkozom.

Nem követem a trendeket, hogy mikor melyik fotó a „nyerő”. Nem kedvelem a beállított képeket. A pillanatot, a gondolatot megtalálni keresés nélkül, ez az én világom.

Ami lehet gyerekkori emlékfoszlány, élmény, amely bennünk ragadt. Sokszor találkozom jártamban-keltemben ismerős jelenetekkel, részletekkel, hangulatokkal, érzésekkel. Igazából a fotó mindig bennünk él, és egyszer összetalálkozunk vele. Így témáim is változatos skálán mozognak, többnyire a lelkivilágom a meghatározója, hogy mikor mi készül. Natúr fotók ezek, Photo­shoppal nem alakítgatom. Amikor természetes körülmények között alkotható meg a kép, az érték számomra, ám ha számítógépes programmal belenyúlok, nekem elveszti varázsát. Az inkább technikai bravúr, van, aki azt szereti. Viszont sokan a természetes képeket, hiszen ez nekik is természetes, ők is így látnák meg.

– A Facebookon legtöbb fotódat Pethes Mária budapesti költő gondolatai kísérik, amelyek éppoly képszerűek, mint a fotóid. Hogyan született e társítás?
– Pethes Mária számomra fantasztikus költő. Emberileg is az, mert rengeteg verse, verseskötete mellett is szerény maradt. Képekben ír, így közvetíti mély gondolatait. Évekkel ezelőtt egy-egy fotómhoz ajándékként odaírta a gondolatait. Az első fotóalbumomban a fotóim alatt az ő gondolatai szerepelnek, az előszót is ő írta a könyvhöz. Így kezdődött. Nagy megtiszteltetés számomra, és öröm, hogy ez az évek során megmaradt. Spontán, nem előre megbeszélt dolog. Én felteszek egy képet a közösségi portálra, ő pedig hozzáírja a gondolatait (sokszor az enyéimet fogalmazza meg mesteri szinten, amire újra és újra rácsodálkozok). A Kontraszt független irodalmi és művészeti folyóiratban a Duett rovatban számtalanszor megjelenik ez a fajta párosítás. És amire nagyon büszke vagyok: A kivágott nyelvű harangok című verseskötetében egy verset írt nekem Credo, Orbók Ildikónak címmel.

Szentendrén készült pillanatfelvétel: Tanúkövek Fotó: Orbók Ildikó

– Tematikák szerint raktad össze albumaidat, kiállításaidat. Tudni lehet, hogy mi lesz a következő téma?
– Sok minden van bennem, sok mindenről szeretnék mesélni, de ez mindig a kiadvány megjelenése előtti időszakban tisztázódik le. Továbbra is gondolatébresztő fotók lesznek benne a tőlem megszokott stílusban egy vagy több témakörre felfűzve. Mivel a könyv megjelenését jövőre tervezem, így még konkrétan nem állt össze. Addig is gyűjtöm, „szedem a novemberi ibolyát” (Reményik Sándor, Versenyen kívül).

Orbók Ildikó fotóművész kiállításai
Passau: Niedernburg kolostor – A Duna, ami összeköt (2011); Temesvár: A világ és én (2011); XVIII. Bánsági Magyar Napok – Erdély, ahogy bennem él (2012); XXV Bánsági Magyar Napok – Fény–árnyék–ellentét összhangként (2021); Eger: Lélekvillanások – önálló kiállítás (2011); A Föld üzenete (2016) – közös tárlat, Összetartozás (2017) – közös tárlat. Verőce: Erdély, ahogy bennem él (2013) önálló kiállítás; Egy falatnyi Erdély – közös tárlat (2014); Napfény és ecset – közös tárlat (2015); Pécs: Ablakmesék – önálló kiállítás (2014).
2014-től évente a Mecseki Fotóklub által szervezett Mecsek Szalonon vesz részt fotóival.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport