Ellenfélből partner: EMSZ–RMDSZ-együttműködés – Székelykeresztúr néppárti példája a sikeres újrakezdésről

Makkay József 2021. december 02., 08:25 utolsó módosítás: 2021. december 02., 08:59

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) polgármesterei számára az elmúlt években sok babért nem termett Erdélyben. Az RMDSZ tisztségviselői ott tettek keresztbe nekik, ahol tudtak. Mára valamelyest változott a helyzet. Székelykeresztúr néppárti polgármesterével, Koncz Hunor Jánossal beszélgettünk a település fejlődési lehetőségeiről.

Ellenfélből partner: EMSZ–RMDSZ-együttműködés – Székelykeresztúr néppárti példája a  sikeres újrakezdésről
galéria
Koncz Hunor János polgármester visszaadná Székelykeresztúr régi fényét Fotó: Beliczay László

– A székelyföldi kisvárosok közül Szentegyházán és Székelykeresztúron választottak az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben polgármestert. Mi vezetett a rendszerváltás óta RMDSZ-es többségű Székelykeresztúr önkormányzatában a gyökeres váltáshoz?
– Ennek fő magyarázata az évek hosszú során a városban kialakított egészségtelen légkör. Nem mondhatom, hogy azért alakult így, mert RMDSZ-es volt a polgármester, hiszen sok településen nem is annyira a párt, hanem a polgármester személye határozza meg a helyi önkormányzat boldogulását. Ha a polgármester hozzáállása pozitív, az egész folyamat jó irányba indul el. Székelykeresztúron azonban épp ellenkezőleg történt. Elődöm csapata olyan klikké szerveződött, amely mindent megtett annak érdekében, hogy amit lehet, törvényes úton kebelezzen be. Sok keresztúrinak ebből lett elege, amit jól mutat a váltás iránti hatalmas igény: az 1989-es rendszerváltás óta soha nem mentek el annyian szavazni helyhatósági választáson, mint tavaly szeptemberben. Én sem akartam, hogy gyerekeim e légkörben nőjenek fel, számomra is egyértelmű kihívás volt a változás igénye.

– Az elmúlt évtizedekben Székelykeresztúr elhanyagolt kisváros képét mutatta. A többi székelyföldi várossal összehasonlítva mennyire van lemaradva?
– Nem maradtunk le teljes mértékben, de egy jobb városvezetés irányítása alatt sokkal többet lehetett volna megvalósítani. Nem akarom összehasonlítani magunkat Székelyudvarhellyel, ahol nagyságrenddel több a vállalkozás és az adóbevétel is, de jól látható: az elmúlt évtizedben Székelykeresztúrt kényszerűségből elkerülték a tőkeerős vállalkozások.

A polgármesteri hivatalban valakiknek úgy állt kedvében, hogy bizonyos üzletembereknek keresztbe tegyenek: nem engedték, hogy megtelepedjenek a városban.

Amit könnyű megtenni, hiszen a polgármesteri hivatal nem állít ki olyan engedélyeket, amelyek a cégek helyi működéséhez szükségesek.

Látványterv. A városi uszoda és szabadidőközpont a város fontos turistavonzó létesítményévé válik Fotó: Székelykeresztúr Város Polgármesteri Hivatala

– Több erdélyi kisvárosban a polgármesterek megakadályozták a tőkeerősebb vállalkozások megtelepedését, amelyek nagyobb fizetésekkel elszipkázták volna a munkaerőt a minimálbéres helyi vállalatoktól. Ez történt önöknél is?
– Hasonló forgatókönyv zajlott le nálunk is, amiről az érintettek nem mertek beszélni. Van, aki attól tartott, hogyha a régi polgármester ismét nyer, valamilyen formában megtorolja a nyilvánosságra kerülő viselt dolgait. Ezekről utólag értesültem, amikor több vállalkozó is elmesélte, min ment keresztül. Szerencsére mindez már a múlté!

Ma már sokkal nyitottabbak az emberek, ami meglátszik a vállalkozókkal fenntartott viszonyunkban is.

A befektetők irányába gyökeresen megváltozott a városháza filozófiája: beengedjük Székelykeresztúrra a működő tőkét. Számításaim szerint a tavalyi választásokat követő másfél-két esztendőben mintegy 250 új munkahely jön létre, ami a tízezres lélekszámú városban szép eredménynek számít. Száz munkahellyel új kereskedelmi központ indul, egy napelemgyártó cég pedig 60 állást kínál. S egyre több a kisebb vállalkozás is.

– Harminc évvel a rendszerváltás után Keresztúr még mindig magán viseli a szocialista ipar relikviáinak nyomait. Mennyire volt nehéz az egykori nehézipar utáni időszak?
– Az 1989 előtt kétezer embert foglalkoztató acélmű rendszerváltás utáni felszámolódása mély nyomot hagyott a város életében, hiszen Székelykeresztúrt a kommunizmusban építették ipari várossá. A kényszerű váltás sok embert kényszerített arra, hogy Székelyudvarhelyen vagy Seges­váron keressen megélhetést családjának, többen külföldre mentek dolgozni. Az előző városvezetések nagy hibája, hogy az átmenet ilyen hosszúra és nehézre sikeredett. Nem adtak lehetőséget olyan ipari és szolgáltatói ágazatok megtelepedésére és megerősödésére, amelyek sikeresen felszippantották volna a nehézipar felszámolódása nyomán utcára kerülő munkaerőt.

– A székelyföldi városoknak van valamilyen erősségük, sajátosságuk, egyéni arcuk, amely megpróbálja kiemelni a többi közül. Keresztúr esetében ezt miben mutatkozik meg?
– Keresztúrnak volt egy sajátos régi fénye, amely sajnos mára elhalványult. Ma is a megye éléskamrája lehetne, hiszen környékünkön vannak a legtermékenyebb termőföldek. Nem véletlen, hogyha valaki a korábbi évtizedekben Székelykeresztúrról Bukarestbe ment valamit intézni, jól tudták, mit jelent a városka mezőgazdasága és élelmiszeripara. Hosszú ideig jó volt a közoktatásunk, a megye iskolái között az első háromban foglaltunk helyet, aztán történt egy megbicsaklás, és a keresztúri iskolák lecsúsztak a középmezőnybe, sőt, még onnan is hátrébb… Ha már a székelyföldi városok sajátosságait említette, azoknak nem feltétlenül történelmi léptékben kell mérhetőnek lenniük, hiszen megerősödhet napjainkban is egy-egy terület. Élő példa erre Sepsiszentgyörgy, ahol az RMDSZ-es városvezetés egy szürke, poros városkából megteremtette Székelyföld kulturális központját, ahol a művelődési életben folyamatosan történik valami újdonság. Habár az utóbbi két esztendőben a koronavírus-járvány jelentősen behatárolta a lehetőségeinket, meggyőződésem, hogy a kulturális életet nálunk is fel lehetne pörgetni.

– Egy turista miért jönne szívesen Székelykeresztúrra?
– Turizmus szempontjából a város fontos fejlesztési lehetőségeket ígér. Már a 19. században ismerték a fiátfalvi sósfürdőt, ahova távolabbi településekről is átjártak az emberek fürdeni. Az 1926-ban Székelykeresztúr szerves részévé vált

Fiátfalva sósfürdője napjainkra azonban teljesen felszámolódott. Fel fogjuk térképezni, ott szerepel a város fejlesztési lehetőségei között.

A közeljövőben azonban az Országos Beruházási Társaságnál elnyert 30 millió lejes pályázati beruházásból felépülő fedett uszoda és szabadidőközpont lehet turisztikailag az a vonzerő, ami sok embert fog hozzánk csalogatni, főleg, ha figyelembe veszem, hogy Udvarhelynek nincs uszodája.

Új játszótér. Családbarát várossá szeretnék alakítani Székelykeresztúrt Fotó: Beliczay László

– Az előző években az MPP és az EMNP polgármesterei arra panaszkodtak, hogy nehezen jutnak kormányfinanszírozású beruházásokhoz, az RMDSZ mindenhol keresztbe tesz nekik. Ez mára megváltozott?
– Annyiban változott meg, hogy Bukarestben több ügyet sikeresebben tud elintézni egy ellenzékinek számító magyar polgármester is. Az uszoda építéséről szóló kormányfinanszírozási szerződést a kormányválság előtt a fejlesztési és közigazgatási minisztérium tárcavezetője, Cseke Attila írta alá. A projekt kapcsán nem éreztem hátrányát annak, hogy a néppárt színeiben megválasztott polgármesterként dolgozom. Nemcsak az Erdélyi Magyar Szövetség, hanem az RMDSZ több parlamenti képviselőjével, illetve szenátorával is jó a viszonyom, akikkel heti rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot. Ugyanez nem mondható el a Har­gita Megyei Tanács vezetőjéről, Borboly Csabáról.

– Vele miért mérgesedett el a kapcsolata?
– Hivatalba lépésem óta nem alakult ki közöttünk semmiféle együttműködés. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az előző RMDSZ-es polgármesterrel a megyei önkormányzat elnöke személyes, jó viszonyt ápolt, így valószínűleg nem tudja elfogadni, hogy váltás történt. Már az elején tettem lépéseket a helyzet normalizálása érdekében: tudomására hoztam, hogy nyitott vagyok a párbeszédre, az együttműködésre, üljünk le az asztalhoz, beszéljünk közös dolgainkról. Ez a pillanat sajnos az elmúlt egy esztendőben még nem jött el. Nem újdonság számomra, hiszen Erdély-szerte az MPP-s vagy a néppárti kollégák hasonló gondokkal küszködtek a megyei önkormányzatok RMDSZ-es tisztségviselőinek elzárkózása miatt.

– Egy polgármesternek, illetve a helyi önkormányzatnak nehéz megkerülnie a megyei tanács hatáskörét. Hogyan működnek együtt a csíkszeredai intézménnyel?
– A megyei tanáccsal is van közös projektünk: a központi fejlesztési régiónál maradt egy plusz költségvetési keret, amelyet inkubátorházak létesítésére használnak fel. A Hargita Megyei Tanáccsal közösen adtunk le egy pályázatot, amely az előzetes engedélyeztetés után Gyulafehérvárról felkerült Bukarestbe, ahol várhatóan már csak a támogatási szerződést kell aláírnunk. A kommunikáció a megyei tanács alelnökén, Bíró Barna Botondon keresztül történik. Más uniós pályázatra nem volt lehetőség, mert tavaly járt le a határidő, így csak az új kiírások közzététele után pályázhatunk.

– Hány uniós pályázatuk van?
– Az előző városvezetés 12 éven át sajnos nem pályázott, emiatt sok fejlesztési pénztől esett el Székelykeresztúr. Lett volna bőven rá lehetőségük, ahogyan a többi székelyföldi város élt vele. Nálunk ez nem számított, ezért most minden létező hazai és leendő európai uniós pályázatot feltérképezünk, hogy egyetlen lehetőségről se maradjunk le. Tudomásul kell venni, pályázatok nélkül nem léphetünk egyről kettőre, a helyi adóbevételek nagyobb beruházásokra nem elegendőek, de ezzel minden kistelepülés így van.

A volt városvezetés egyetlen pályázatot nyert el a Zeyk Domokos Technológiai Líceum teljes felújítására, ennek megvalósítása ránk hárul.

– Székelykeresztúrnak hosszú ideig nem volt kórháza, nemrég indult újra. Egy kisvárosban mennyire nehéz egészségügyi intézményeket fenntartani?
– Egyetlen kisvárosnak sem könnyű feladat ez. Az itteni egészségügyi intézmény a székely­ud­varhelyi kórház alegysége, amelyet másfél éve leállítottak. Az udvarhelyi kórházvezetésben váltás történt, a régi menedzser ellen bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, az őt követő új vezetés pedig lemondott a keresztúri részlegről, mert nem látták értelmét a fenntartásának. Korábbi álláspontjukhoz képest nagy előrelépésnek tartom, hogy nemrég sikerült újraindítani kórházunkat. Egy új mentőszolgálat épülettervein is dolgozunk. A polgármesteri hivatal szívügye, hogy minden lehetőséget kihasználva felzárkóztassuk a mai igények szintjére az egészségügyi ellátást is. Amelynek szerves részévé tennénk majd a kiépülő sósfürdő keretében induló gyógyturizmust is.

Útra készen a helyi tejszövetkezet sajtjai. A vidék erőssége maradt a mezőgazdaság és élelmiszeripar Fotó: Makkay József

– A helyi önkormányzatban az EMSZ színeiben mandátumot nyert kilenc képviselő adja a törékeny többséget. Hogyan működnek együtt a további nyolc RMDSZ-es képviselővel?
– Az EMSZ-frakcióban – amelynek nyolc néppárti és egy MPP-s tagja van – kiváló az együttműködés. A csapat sokat fejlődött egy év alatt, mindent közösen beszélünk meg, jó a munkamenet. Az RMDSZ-es önkormányzati képviselőkkel viszont változó az együttműködés, pedig nekünk teljesen más a hozzáállásunk irányukba, mint amilyen az övéké volt az előző mandátumokban, amikor semmibe vettek bennünket. Tudomásul veszem, hogy vannak, akik ellenségként viszonyulnak hozzánk, néhány RMDSZ-tanácsossal azonban jól együtt tudunk dolgozni, és ez a fontos. Eleve nem vagyok pártember, aki szemellenzősen járna a világban. Elismerem, minden pártban vannak értékes emberek, ugyanakkor gyengék is, akiket sajnos nem lehet jól megválogatni. Egy városvezetés csapatmunka, amelyben mindenkinek megvan a maga helye és szerepe.

– Mennyire tartja a kapcsolatot más néppárti vagy MPP-s polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel? Más településeken hogyan boldogulnak?
– Vannak megbeszéléseink Udvarhelyszéken vagy akár nagyobb régióban is, habár a koronavírus-járvány miatt nehéz nagyobb térségekből összehívni az embereket. Helyi önkormányzati képviselőinket tavaly például alaposan felkészítették a helyi költségvetési vitákra, hogy mikor mire figyeljenek. Azt látom, hogy mindenki tanulni és fejlődni akar, és ehhez ma már adottak a feltételek.

Összességében ma könnyebb egy MPP-s és néppárti településvezetésnek a boldogulása Erdélyben.

Az RMDSZ, illetve az EMNP és az MPP között megkötött együttműködési egyezségnek az egyik hozadéka ez, még akkor is, ha a helyi politikusi reflexek gyakorta ennek ellentmondanak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport