Bukarestben kilőnék a Napot és a Holdat – bürokrácia és rosszindulat gáncsolja az erdélyi településcímerek törvényesítését

Szucher Ervin 2021. május 27., 08:44 utolsó módosítás: 2021. május 27., 13:09

A koalíciós kormányzás alatt az RMDSZ-nek sikerült valamelyest kimozdítania a holtpontról a helyi közösségek címereinek és zászlóinak megfeneklett ügyét. Az erdélyi magyar többségű települések önkormányzatai évek óta szélmalomharcot vívnak a bürokráciával, a történelmi jelképektől idegenkedő „szakértőkkel” és a hivatali aktatologatókkal.

Bukarestben kilőnék a Napot és a Holdat – bürokrácia és rosszindulat gáncsolja az erdélyi településcímerek törvényesítését
galéria
Nyárádszereda főtere. A közigazgatási minisztérium visszadobta a székely kisváros címertervezetét, mert a Bocskai-címerből átvett elemek jelenlétét kifogásolta Fotó: Makkay József

Öt hónap alatt az RMDSZ-nek kilenc erdélyi magyar többségű település címerét, illetve zászlaját sikerült elfogadtatnia. Hogy ez sok vagy kevés, nézőpont kérdése. Lehet, mindössze csepp a tengerben, ha azt vesszük figyelembe, hány önkormányzat indította el a saját címer- és zászlókészítési folyamatot. Viszont lehet rengeteg is, ha azt nézzük, hogy az utóbbi tíz esztendőben a különböző szakmai bizottságok, de főként a közigazgatási minisztérium miként próbálta ellehetetleníteni a helyhatóságok kezdeményezéseit.
A legnagyobb gondot maga a címertervezet elfogadásával megbízott szaktárca jelenti: miután a javaslatot három szakbizottság is pozitívan véleményezi, a minisztériumban mindig akad valaki, aki vagy okosabbnak szeretne látszani a heraldikusoknál, vagy egyszerűen elfekteti az aktákat.

Nyolc év után: pü-pü, nem járja!

A Kovászna megyei Barátoson 2013-ban indították el a címerengedélyeztetési folyamatot. Az eltelt nyolc év alatt senkitől semmiféle hivatalos visszajelzés nem érkezett – állítja Tánczos Ferenc Szabolcs polgármester. Az első levelet az elmúlt hetekben kapták, amikor a közigazgatási tárca egyik beosztottja jelezte, gond van: vagy vissza kell vonni a szinte egy évtizeddel ezelőtt hozott tanácsi határozatot és újat hozni, vagy módosítani kell a terven.
„Nem kérték, hogy rajzoljuk át a címerünket, csak azt szeretnék, hogy egészítsük ki a szükséges dokumentációt, azaz a település leírását” – tájékoztatott a háromszéki község jegyzője, Márk Erzsébet. Ugyanakkor

az újra felterjesztett javaslatot ismét alá kell írnia a prefektusnak és a megyei önkormányzat elnökének. A két szignó eddig is ott volt a barátosiak okiratán, csakhogy azóta többször változott a kormánymegbízott személye.

A jogszabály szerint a felterjesztésen mindig az aktuális tisztségviselők kézjegyének kell szerepelnie.
Kétszer is visszadobták az illetékes szervek Nyárádszereda címertervezetét – panaszolta el lapunknak Tóth Sándor polgármester. A Maros megyei kisváros elöljárója azonban nem tágít: folytatni készül az egy évtizedes szélmalomharcot, és harmadszorra is vállalja a nekifutást. Munkatársa, Szentgyörgyi Ildikó jegyző nem érti, miként akadhatott meg a kormánynál egy olyan tervezet, amelyre az összes szakmai bizottság rábólintott. A közigazgatási minisztérium a Bocskai-címerből átvett elemek jelenlétét kifogásolta. „Mi ragaszkodunk ehhez, mert Nyárádszereda történelme összefonódott Bocskai István fejedelmünk múltjával” – érvelt a jegyző.

Célravezető a kertek alatti út

Az RMDSZ kommunikációjából a kormányra jutás óta kilenc sikertörténetről értesülhettünk: a vámosgálfalvi, kerelőszentpáli, gyergyószentmiklósi, csíkcsicsói, érmihályfalvi, málnási, kovásznai, kökösi és kézdiszentléleki címerek, illetve zászlók elfogadásáról.
„A közigazgatási szaktárca által benyújtott kormányhatározat-tervezet elfogadása egy mérföldkő a helyi szabad szimbólumhasználat terén” – hangsúlyozta Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. Mint mondta, a munkát folytatják, hiszen az RMDSZ álláspontja világos: a helyi magyar közösségeket is megilleti az a jog, hogy saját zászlót, címert használjanak.
Vámosgálfalva címertervezete több mint tíz éve hevert a bukaresti hivatalnokok fiókjában. Balog Elemér polgármester elmondta, eddig teljes csend volt, ez idő alatt semmiféle visszajelzést nem kaptak. „Azt sem mondták, hogy jó vagy rossz. Mi csak vártunk, és vártunk…” – elevenítette fel a történteket a Maros megyei település elöljárója. Balog szerint Vámosgálfalvának az RMDSZ kormányra lépésével volt szerencséje, azóta pörgött fel az ügy. Kerelőszentpáli kollégája, Simon István mindössze másfél évet kilincselt, amíg elérte célját. A Maros menti község polgármestere ezt azzal magyarázza, hogy mindenütt „megtalálta a kertek alatti utat, és a megfelelő embert”. Simon nem dőlt hátra; miután a Hivatalos Közlönyben megjelent a kormányhatározat, nekilátott a település zászlójának elkészítéséhez.

Szekeres Attila István az egyik legismertebb erdélyi magyar heraldikus, aki számos településnek készített címert Fotó: Szekeres Attila István

Utólag, április elsején befutott az ötödik „friss” – amúgy tizenegy évvel ezelőtt útnak indított – címer is, a Gyergyószentmiklósé. Gyulakután is örülhetnek, hogy ezentúl immár hivatalosan is használhatják a település címerét és zászlóját. A 665-ös számú kormányhatározatot még a tavaly augusztus 7-én elfogadta az Orban-kabinet, de az önkormányzat csak most értesült róla.

Szinte négy esztendőt vártunk, mert nem úgy zajlanak Bukarestben a dolgok, mint ahogy folyik nálunk a Küküllő”

– vélekedett az ugyancsak Maros megyei település községgazdája. Varga József elmondta, már kezdte szégyellni, hogy a környező helységek közül csupán az 1332 óta emlegetett Gyulakuta nem rendelkezik saját címerrel és zászlóval, de nem volt mit tennie. Hogy lerövidítsék a számos esetben tíz évre is elhúzódó várakozási időt, Vargáék olyan tervezetet tettek a szakemberek asztalára, amelyből hiányzik a Nap és a Hold. „Rávettek, hogy ezt hagyjuk ki, mert az nem csupán a mi jelképünk, hanem egy nagyobb régió szimbóluma. Maradt az aranykehely, a Gyula kútja, a két lova, amelyből a lovak ittak és a ciprusfa” – sorolta az elfogadott heraldikai elemeket a polgármester.

Irtóznak a Naptól és a Holdtól

Nem Gyulakuta az egyetlen székelyföldi település, amely annak érdekében, hogy „röpke” négy év alatt megkapja a címerhasználati engedélyt, kénytelen volt lemondani a székely szimbólumokról.
„A legtöbb gondot Bukarestben a Nap és a Hold jelenti. Egyszerűen nem akarják a címereinkben viszontlátni e két elemet” – magyarázta az Erdélyi Naplónak Szekeres Attila István heraldikus (portrénkon). Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke hangsúlyozta, egy címernek elsősorban megkülönböztető és egyéniesítő szerepe van, ennek megfelelően fő címerképként különböző heraldikai elemeket kell tartalmaznia, amelyek kimondottan az adott közigazgatási egységre vonatkoznak.
Ám a térséghez való tartozás jelzéseként másodrendű címerképként a Nap és a Hold párosának is helye lehetne a székelyföldi települések címerében. Mint elárulta,

az elbíráló bizottságok szemét nem csak a székely szimbólumok sértik. Nem szeretnek turulmadárral azonosított ragadozó madarat vagy zöld hármas halmot sem látni a pajzson. A Hargita megyei Kányád esetében a kánya a fő címerkép, így névcímerről, beszélő jelképről van szó, de azt sem engedték át.

Utasítottak el olyan címertervezetet is, amelynek a felső mezeje vörös, az alsó zöld volt, a kettőt ezüst mázú stilizált folyó vágta el. „Egy szomszédos állam színei ismerhetők fel benne – mondták Magyarország zászlajára utalva. És teszik ezt olyanok, akiknek nincs feltétlenül közük a címertanhoz” – fejtette ki Szekeres, hozzátéve, hogy Romániában mindössze féltucatnyi heraldikus van, ehhez képest a címereket mintegy kétszázan véleményezhetik.
A prefektus által kinevezett megyei címervizsgáló bizottságok öttagúak, ebből egyet az Országos Heraldikai Bizottság delegál. Van terv, ami már ezen a szinten elakad. Ha a címerterv itt megkapja a kedvező véleményezést, mehet az övezeti, majd az országos heraldikai bizottság elé. Ott már sok esetben politikai befolyású döntések születnek mindannak ellenére, hogy szakmai testületekről van szó. Ha viszont átment, következik a közigazgatási minisztérium, amelynek kormányhatározat-tervezetként kell(ene) felterjesztenie az iratcsomót.

Gyergyószentmiklós azon szerencsés települések közé tartozik, akik idéntől hivatalosan is használhatják címerüket

„Ez agyonbürokratizált rendszer, amelyben sokszor a legnagyobb akadályt a szaktárca hivatalnokai okozzák. Számos esetben előfordul, hogy a címer átmegy a három szakmai szűrőn, és akkor jön egy minisztériumi hivatalnok, aki azzal dobja vissza, hogy nem felel meg a tudományos követelményeknek” – panaszolta el a címertanból doktorált sepsiszentgyörgyi szakember, aki egyike a Nemzetközi Címertani Akadémia által elismert két romániai heraldikusnak.
Olyan esetek történtek, hogy a hivatalnok véleménye alátámasztásaként a Wikipédiáról kimásolta, melyek a nemesi címer jellemzői, miközben ide közigazgatási címert kell felterjeszteni. Ha visszaválaszolnak, hogy e meghatározás nem állja helyét, s különben a szakmai szűrőkön átment az iratcsomó, rosszindulatúan arra utasítja az önkormányzatokat, kezdjék újra az engedélyeztetési eljárást. Ehhez képest a minisztériumban szinte futószalagon hagyják jóvá a regáti települések címereit. Azokat is, amelyek a legelemibb heraldikai szabályokat sem tartják tiszteletben, vagy nem felelnek meg az országos bizottság által támasztott követelményeknek. Mint például az ortodoxok által előszeretettel használt lóherelevél végű keresztek, illetve a helyi templomok rajzának belefoglalásával készült tervezetek.
Szekeres örömmel értesült arról, hogy a minisztériumban elmozdult a holtpontról a címerelfogadás ügye, de még egy veszélyre figyelmeztet. Sok polgármester táj­idegen, a helyi hagyományokat, történelmet nem ismerő címergyártó cégekkel készíttet településének jelképet, amely nem egyéniesíti a közigazgatási egységet. Jelezte, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesülethez bármikor lehet tanácsért fordulni, a szakemberek szívesen segítenek.

Az okoskodás is gátat vethet

A Hargita megyei Parajd különleges esetnek számít az erdélyi címerkészítés terén. Azon kevés színmagyar települések közé tartozik, amely nem a közigazgatási tárca hanyagsága, és nem is a szakmai bizottságok szőrszálhasogatása miatt maradt címer nélkül. A sóvidéki turisztikai központként számon tartott nagyközség mintegy évtizeddel ezelőtt rugaszkodott neki a címerkészítésnek. Az önkormányzat fel is kért egy kolozsvári céget a megrajzolására, azonban a helyi tanácsosoknak nem sikerült dűlőre jutniuk a végleges formát illetően.

Mindenki okoskodott, hogy ez kerüljön fel, meg az kerüljön fel a pajzsra, a képviselők többsége nem akarta megérteni, hogy a címeren lévő elemek száma véges, nem lehet oda bezsúfolni mindent, amihez ragaszkodunk.

Így még a megyei címervizsgáló bizottságig sem jutottunk el” – idézte fel az évekkel ezelőtti meddő viták eredményezte megfeneklést a sóvidéki település volt polgármestere, Bokor Sándor. A tavaly visszavonult községgazda elmondta, nem is annyira a bukaresti bürokrácia, sokkal inkább egyes helyi képviselők konoksága vette el a kedvét a címerkészítéstől, ezért az utódja számára jegelte a kérdés újbóli terítékre tűzését. A két alpolgármesteri mandátum után „előléptetett” Nyágrus László nem mond nemet. Ellenkezőleg: állítása szerint felvállalja a címerkészítés és elfogadtatás rögös útját. Első harcát azonban a saját tanácsosaival kell megvívnia. Parajd esete különös, de nem egyedi; Kézdialmás községi tanácsosai tizenkétszer rajzoltatták újra a heraldikai szakemberrel a község címerét, míg megállapodtak a 13. változatnál.

Domnu’ Popescu vezeti Cseke minisztériumát?

Az Erdélyi Napló megpróbálta a jegyzők és polgármesterek, illetve címertani szakértő által jelzett kifogásaival szembesíteni Cseke Attila minisztert. Az RMDSZ-es tárcavezető válaszából kiderült, nagyjából tisztában van a minisztérium eddigi, konstruktívnak semmiként nem nevezhető álláspontjával. Azonban hangsúlyozta, az az időszak véget ért, kinevezésével új időszámítás kezdődött a közigazgatási tárcánál.
„Valóban, a minisztérium akkori meglátása miatt egy időben teljesen leálltak a dolgok, a mi célunk viszont az, hogy minden helyi közösségnek, amely saját címert és zászlót szeretne, segítsünk. Azon vagyunk, hogy minden olyan tervezetet, amelyet rendben találunk, a lehető legrövidebb időn belül a kormány elé terjesszünk. Ezt törvény szavatolja” – nyilatkozta Cseke.

Hogy mégsem minden úgy történik a minisztériumban, ahogyan Cseke Attila állítja – vagy esetleg tudja –, arra a székelyudvarhelyiek kálváriája a legjobb bizonyíték.

Amint a polgármesteri hivatal két illetékese, Venczel Attila jegyző és Zörgő Noémi szóvivő lapunknak elmondta, az igaz, hogy 2016 óta, azaz ötéves hallgatás után, 2021 márciusában a szaktárca reagált az udvarhelyiek kérésére. Bizonyos Ion Popescu tanácsos előbb telefonon értesítette a városházát, hogy pótolja a dokumentációt. Rá kis időre, ugyanaz a tisztviselő elektronikus levélben figyelmeztette az udvarhelyieket, hogy mielőbb tegyenek eleget a kérésnek. A jegyző szerint ezt újabb telefonbeszélgetés követte, amikor a minisztériumi alkalmazott már azt kérte az önkormányzattól, kezdje elölről a teljes jóváhagyatási eljárást.
„Álláspontom szerint mi jogilag eleget tettünk az előírásoknak, semmi nem indokolja, hogy elölről kezdjük a teljes eljárást. Öt éve várunk, a szaktárca nem tett semmit, most kezdjük elölről, jussunk át a három szakmai bizottságon, és aztán várjunk újabb öt esztendőt?” – kérdezett vissza a jegyző. A legutóbbi tanácsülésen a helyi képviselők a hiányosság pótlásáról döntöttek, a dokumentumba foglaltakat az új prefektus és a megyeelnök aláírásával ismét eljuttatják a közigazgatási tárcához.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport