„Gyémántcsiszolás” a kézilabda-utánpótlásban – interjú Jakab Árpáddal, az MKSZ Kárpát-medencei megbízottjával

Makkay József 2021. november 18., 08:53 utolsó módosítás: 2021. november 18., 14:32

A Magyar Kézilabda-szövetség szakmai irányításával több Kárpát-medencei régióban felkarolták az utánpótlás-nevelést. Egy felmérés szerint Erdélyben ezernél több magyar gyerek kézilabdázik, közöttük sok a tehetség. Jakab Árpád székelyudvarhelyi sportújságíróval, a határon túli magyar kézilabdázásért felelős főtitkári megbízottal beszélgettünk.

„Gyémántcsiszolás” a kézilabda-utánpótlásban – interjú Jakab Árpáddal, az MKSZ Kárpát-medencei megbízottjával
galéria
Jakab Árpád sportújságíró a Magyar Kézilabda-szövetség határon túli magyar kézilabdázásért felelős főtitkári megbízottja Fotó: Beliczay László

– Két évtizeden át újságíróként dolgoztál korábbi lapcsoportunk vezető lapjánál, az Udvarhelyi Híradónál. Milyen út vezetett a határon túli magyar kézilabdázásért felelős főtitkári megbízatásodhoz?
– Három éve megkeresett a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) sajtóreferense: megbiztak, térképezzem fel a határon túli, Kárpát-medencei kézilabdás életet. Nyilván Budapesten tudtak róla, hogy Délvidéken, Felvidéken, illetve Erdélyben élénk kézilabdaélet zajlik, és ennek a részleteire voltak    kíváncsiak. Több hónapnyi terepmunka után részletes tanulmányt készítettem, amely átfogta nemcsak a kézilabdázó magyar gyerekek létszámát, hanem az edzők felkészültségét, az elért eredményeket, a létező infrastruktúrát, azaz mindent, ami a témában érdekes.

Amikor a szövetségnél a tanulmányt kézbe vették, azt mondták: eddig is tudták, hogy a határon túl élénk kézilabdaélet zajlik, az viszont mindenkit meglepett, hogy mennyi a csiszolatlan gyémánt.   

– A tanulmányod jelentette a kiindulópontot az Együtt növünk fel! nevű alapítvány bejegyzésére, amelyen keresztül az MKSZ a határon túli    utánpótlásnevelést támogatja. Hogyan indult e kezdeményezés?
– A közös elképzelés az volt, hogy az utánpótlásnevelést építsük rendszerbe. Nézzük meg, hogy a Székelyföldön, illetve a partiumi megyékben milyen pénzügyi és szakmai segítségre van ehhez szükség. A rendelkezésünkre álló keret sokkal kisebb, mint a fociakadémiák esetében, de beosztva ez a pénz is elegendő a feladatok elvégzésére. A sokrétű programba beletartozik az edzők tiszteletdíja, képzése, a kiszállások fedezése, a terembérek és minden egyéb költség, amely az utánpótlásneveléshez szükséges. Az alapítvány keretében a 8–18 év közötti korosztályokat menedzseljük. Az MKSZ kezdettől fogva egyértelművé tette: számára fontos e folyamatot felkarolni. Célunk az, hogy minden olyan határon túli településen, ahol a kézilabda iránt érdeklődés van a gyerekek körében, segítsünk.

– Eddig mennyire volt jellemző, hogy a tehetséges erdélyi gyerekek kijutottak magyarországi utánpótlás-nevelő központokba?
– Mi azért harcolunk, hogy a fiatalok helyben kézilabdázzanak, ha lehetséges legalább 18 éves korukig. A korábbi években sok példa volt arra, hogy játékosmegfigyelőkön keresztül 14–15 éves gyerekeket vittek ki Erdélyből anyaországi klubokhoz.

Bebizonyosodott, hogy a szülői hátteret sem a győri, sem a veszprémi, sem más csapat nem tudja pótolni.

Az utóbbi években Székelyudvarhelyről több játékost is kivittek magyarországi klubokhoz, de akik nagyon fiatalon kerültek ki, azok többnyire nehezen állták meg a helyüket. Többen abbahagyták, mások félamatőr módon munkahely mellett alsóbb osztályokban kézilabdáznak. Bodor Márk került a Veszprém felnőtt csapatához, onnan kölcsönben most átjutott Tatabányára. Ma is elég nehéz egy tizenéves erdélyi magyar fiatalnak Magyarországon beilleszkednie az utánpótlás-nevelő csapatoknál, régebb pedig még problémásabb volt, amikor gyakran lerománozták őket.

– A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben hogyan működött az erdélyi utánpótlás-nevelés?
– Ez a helyi sportiskolákhoz kötődött, illetve olyan tornatanárok áldozatos munkájának tudható be, akik iskolai állásuk mellett kézilabdázni szerető gyerekcsapatokat verbuváltak. Akárcsak a foci esetében, Erdély-szerte megjelentek a magánklubok, ahol a szülőknek kell mindent fizetniük, és ennek az anyagi terheit sok család nem tudja vállalni. A kézilabda iránt elsősorban a lányok érdeklődnek, mert a sportolni szerető fiúk számára a labdarúgás jelenti a fő vonzerőt. Székelyudvarhely és vonzáskörzete ilyen szempontból szerencsésnek mondható. A román bajnokságban 2011-ben esüstérmes, 2012-ben és 2013-ban bronzérmes, illetve 2015-ben az EHF Challenge kupát elnyerő Székelyudvarhelyi Kézilabda Club nemcsak az országos és az európai térképre rajzolta fel a székelyföldi kézilabdázást, hanem hihetetlen felhajtóerőt jelentett az utánpótlás-nevelésben is. A több évtizedes folyamatnak a kézilabdaklubot anyagilag támogató Verestóy Attila RMDSZ-szenátor halála vetett véget. Három évvel ezelőtt nemcsak a klub szűnt meg, hanem az utánpótlás-nevelés rendszere is a levegőbe került.

– Miben különbözik a székelyfölditől a partiumi megyékben fenntartott ifjúsági csapatok menedzselése?
– Szatmár, Bihar és Szilágy megyében nagyjából 600 magyar gyerek kézilabdázik. Edzőik a korábbi években már kiépítettek helyi bajnokságokat: például a szilágykrasznai ificsapat Mezőfénnyel játszott vagy a székelyhídiak Nagykárollyal. Mintegy 20 településen alakultak helyi csapatok, ezeket karoltuk fel, és segítjük, hogy sikeresek legyenek. Itt zömében lányok edzenek, de a szülők kérésére létrejött egy fiúcsapat is. Az alapvető különbség az, hogy

a magyar határ közelsége miatt a partiumi csapatok részt vehetnek a magyarországi ifjúsági bajnokságban, ahol jó eredményeket érnek el.

Figyelemmel követem munkájukat, jól haladnak. Általában egynapos magyarországi kiruccanásokra mennek, a költségeket az alapítvány fedezi. A román bajnokságban is születtek jó eredmények: a két éve alakult kálmándi U12-es fiúcsapat tavaly országos elődöntőt játszott, a székelyudvarhelyiek döntőbe jutottak, akárcsak az udvarhelyszéki nagyifjúságiak.   

 

Székelyudvarhelyi VSK –Vidombak Sporting mérkőzés. A helyi felnőtt csapat jó tanulóiskola az ifik számára Fotó: Beliczay László
 

–Milyen esélyük van a továbblépésre az U18-ban részt vevő játékosoknak?
– A tehetségeket mindenhol szívesen fogadják. 18 év feletti három női játékosunk jelenleg Besztercén játszik, a székelyudvarhelyi VSK felnőtt csapatában pedig komoly megméretkezési lehetőség van. Igaz, támogatási gondok miatt a csapat nem kerülhetett fel a Bölények Ligájába, de a másodosztály is komoly tanulóiskola az utánpótlás-nevelés számára. A VSK csapata kizárólag helyi játékosokból áll, első körben itt pallérozhatják tudásukat. A 15–16 fős felnőtt csapat keretében rendszeresen játszik négy-öt ifi játékos. Ha csak néhány percre is, de hétvégeken esélyük van belekóstolni a másodosztályba. A helyi fiúcsapatnak olyan lehetőség ez, amely felnőttcsapat hiányában kevés helyen adatik meg. Profi játékosok számára ugyanakkor az anyaországi fizetések vonzóbbak. De ez sem általánosítható, hiszen egy elsőligás román csapat – ahova viszont  nehéz bekerülni – anyagilag nagy vonzerő lehet egy erdélyi magyar játékos számára is.

A profi kluboknál ma már olyan szintű a keveredés Szerbiából, Boszniából vagy éppen Ukrajnából, hogyha egy erdélyi magyar is becsöppen, semmiféle gondot nem jelent.

Ahogyan azt Szász András példája mutatja, aki a román válogatottban is játszik. Kiment Tatabányára, ahol a klub járvány miatti anyagi helyzete rosszul alakult, és csökkentették a fizetését. Korábbi klubja, a bukaresti Dinamo visszahívta, felkínálta neki a korábbi fizetését, így gondolkodás nélkül átigazolt, jelenleg a bukaresti CSM-t erősíti.   

– Több mint ezer erdélyi magyar fiatal jár kézilabdaedzésekre az alapítvány keretében, a csúcsra azonban mindössze pár játékos jut fel. A fiatalok mennyire fogadják el, hogy többségükből nem lesz hivatásos játékos?
– A rendszert piramisként kell elképzelni: alul vannak a tömegek, és ahogy felfele haladunk, a csúcson tizenvalahány gyerek marad. Ők a legjobbak, akik az 500 kézilabdázó udvarhelyszéki gyerekből kerülnek ki az évek során. Van egy természetes szelekció, amikor a gyerek rájön, hogy e sport nem neki való, nem szereti vagy megunja. Számunkra alapszabály, hogy senkit nem tanácsolunk el. Fontos, hogy a gyerek közösségben legyen, csapatban játsszon, sportoljon.

Azt szoktuk mondani, nem mindenkiből lesz kézilabdázó, de az a pár év, amit nálunk eltölt, később hasznára válik.

A gyerek és a szülő számára egyaránt jelzés értékű, hogy a négy ifjúsági korosztályban folyó bajnokságok regionális mérkőzéseire az edző kiket válogat be a keretbe. Sok olyan gyerek jár hozzánk, aki nem kerül be a kezdő csapatba, de még a kispadra sem, mégis szívesen jön edzésekre, mert megszokta a közösséget és imád sportolni.

– Tapasztalataid szerint mennyi a felfedezésre váró „csiszolatlan gyémánt” Erdélyben?
– A szorgalom meghozza a gyümölcsét. Sokan kitartó munkájukkal bizonyítják, hogy hosszabb távon is a kézilabdában van a helyük, miközben 12–13 évesen még semmi jel nem utal arra, hogy pár év múlva a legjobbak között állják meg a helyüket. Tény, több gyereknél már korán meglátszik, milyen a dobása, mennyire labdabiztos és robbanékony. Az MKSZ elindította a Komplex Tehetség Programját. Ennek keretében az egyéni képességek fejlesztését mérik fel.

Székelyudvarhelyről három lányt és három fiút küldtünk egy többnapos szarvasi edzőtáborba az edző kíséretével. Hasonlóan kiválogatott csoport ment a Partiumból is. Felméréseink szerint jelenleg ők a legjobbak.

Magyarországon házifeladatot kapnak, amit itthon edzőik felügyelete mellett kell elvégezniük, majd télen és tavasszal visszamennek. A program nyolcadik osztályig tart, tehát már a legalsó korosztályokból is próbáljuk menedzselni a kiugró tehetségeket.

– A fociakadémiáktól eltérően a kézilabdautánpótlás-nevelésben nincsenek olyan határon túli központok, ahol bentlakásos rendszerben foglalkoznak a fiatalokkal. Székelyudvarhelyen lesz-e ilyen központ?
– A gyerekek, csapatok menedzselése mellett ezen is dolgozunk, reményeim szerint a következő tanévtől megoldjuk. Székelyudvarhely iskolaváros, ahol a legtöbb iskola saját bentlakással rendelkezik. Sikeresen együttműködünk a Bányai János Műszaki Szakközépiskolával, ahol líceumi sportosztályban is tanulhatnak a környékről származó diákok. Itt is elképzelhető egy bentlakásrész kiépítése 20–40 gyerek számára, aki a líceumi évek alatt intenzívebben szeretne kézilabdázni. Az ilyen akadémia kialakításához nem kell zöldmezős beruházás. Több helyszínen is szeretnénk megtalálni azt a keretet, ahova alapítványi háttérrel működő utánpótlás-nevelő akadémia épülhet.

– A délvidéki és felvidéki utánpótlás-nevelésben milyenek az eredmények?
– Délvidéken Ada központtal működik a projektünk, amelyet a magyar szövetség támogat. Zentán és Magyarkanizsán is igen komoly utánpótlásnevelés folyik:

Délvidéken mintegy 700–800 gyerekkel foglalkozunk.

A lányok és a fiúk körében egyaránt népszerű a kézilabda, amelynek még a jugoszláv időkből maradt fenn a hagyománya. De szép eredményeink vannak Felvidéken is, ahol a kézilabda jellegzetesen a magyarok sportjaként rögzült a köztudatban. A dunaszerdahelyi DAC néhány évvel ezelőtt alakult női csapata a cseh–szlovák közös bajnokság 3. és a szlovák bajnokság 2. helyén végzett. Nemrég indultak el sikeresen az Európa-kupában.

A Csallóközben jelenleg 650 gyerek kézilabdázik, közülük 270-en Dunaszerdahelyen.

Már most látható, hogy az MKSZ olyan anyagi és szakmai löketet ad a határon túli kézilabdázásnak, amely hosszú évekre előre megalapozhatja a sikereket. Meggyőződésem, a 2030-as évekbeli olimpiákon találkozni fogunk erdélyi, délvidéki és felvidéki játékosokkal, akik nálunk kezdték a kézilabdázást.

– A játékoskarriert befutott Ilyés Ferenc elnökletével működik az Együtt növünk fel! alapítvány. Mekkora szerepe van annak, hogy az alapítvány elnöke Székelyudvarhelyen nőtt fel?

Ilyés Ferenc édesanyja, Miklós Magda is híres székelyudvarhelyi játékos volt, aki Magyari Máriával a román válogatott tagjaként vett részt az 1976-os mentráli olimpián, a csapat a negyedik helyen végzett, miután a magyarok elnyerték a bronzot. Akkoriban Miklós Magda volt a legjobb romániai kézilabdázó.

E hagyomány sokat jelent Udvarhelyszéknek, és fontos üzenete van a sportkarrierben gondolkodó fiatalok számára. Ilyés Ferenc az MKSZ határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottja. A kuratórium további tagja Juhász István, a sportakadémia-központ vezetője, Sipos Loránt a székelyudvarhelyi felnőtt és az U18-as csapat edzője, illetve jómagam. A partiumi részt szakmai vonalon Nagy Flórián képviseli. Az MKSZ operatív igazgatója, Novák András is a kezdetektől fogva egyértelművé tette: számára fontos e folyamatot felkarolni. Jó hír, hogy egyre több udvarhelyszéki gyerek érdeklődik a kézilabda iránt. A legkisebb korosztályokban olyan tömeges a jelentkezés, hogy nehezen tudjuk megoldani a folyamatos edzést. A képzeletbeli piramis egyre szélesebb alapja igazolja: az udvarhelyi és az erdélyi magyar kézilabdázásnak nemcsak nagy múltja, hanem nagy jövője is lesz.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport