Az úszó-vb minden magyar sikere – Milák Kristóf érmei aranyozták be a vizes világbajnokság első hetét

Somogyi Botond 2022. június 30., 18:57

Öt évvel 2017 után Magyarország ismét vizes világbajnokságot rendez. A medencés úszószámok nyolc versenynapján mi is részt vettünk, szurkoltunk a magyar (és nem csak) versenyzőknek, s feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk. 

Az úszó-vb minden magyar sikere – Milák Kristóf érmei aranyozták be a vizes világbajnokság első hetét
galéria
Életre szóló élmények. A versenyzők bemutatását fény- és hangeff ektusok kísérték a Duna Arénában Fotó: Somogyi Botond

Vizet sem vihet a mostani az öt évvel ezelőttinek – fogalmazott a lányom, amikor itthon megkérdezték, milyen volt a budapesti vizes világbajnokság első nyolc napja. A gyerekekkel együtt ugyanis 2017-ben is részt vettünk a medencés úszószámokon. A Duna Arénában akkor 12 ezer ember tombolt a lelátókon, nem egyszer délelőtt is telve volt a lelátó, most a visszabontott 5 ezer szék sem telt meg mindig. Akkor két szurkolói zónát alakítottak ki, amely ugyancsak telve volt emberekkel, most csupán a Margitszigeten lehetett követni az eseményeket kivetítőkről. Csupán néhány adat, hogy összehasonlítsuk, milyen volt 2017-ben és milyen volt most a hangulat a két világbajnokság között. Persze ehhez tudni kell azt is, hogy akkor sokkal több idő állt a szervezők rendelkezésére, noha – akkor is, most is – Budapest a szervezés szempontjából „beugrónak” számított. Ezt emelte ki Szántó Dávid is jó néhány nappal ezelőtt.

Ne felejtsük el, rekordidő alatt sikerült tető alá hozni ezt az eseményt, amely önmagában is történelmi tett. De ennél is fontosabb, hogy mi közösen szeretnénk történelmet írni,

így egy hazai rendezésű vb sikere nemcsak a szervezők munkáját dicséri, hanem minden magyarét” – fogalmazott a szervezőbizottság operatív igazgatója a rendezéssel kapcsolatban.
A világbajnokságot különben Budapest ezúttal a japán Fukuoka helyett rendezte meg a költséghatékonyság jegyében. Ennek ellenére első nap egyesek úgy gondolták, érdemes tüntetniük az aréna előtt számonkérve a pénzüket valakiken Hol van a pénzünk? jellegű molinókat aggatva a kerítésekre. Az ilyenek nyilván nem látják, hogy tíz éven belül az ország háromszor ad otthon a világ egyik legrangosabb sporteseményének (2027-ben is Budapest látja majd vendégül a legjobb úszókat). Nem látják a sportszakmai előnyöket, mint ahogy Magyarország presztízsének növekedését sem. Hogy a turizmusról most ne is beszéljek. Szóval első nap hangoskodtak – igaz, alig három-négy személyről volt szó. A helyükben inkább azért tüntettem volna, hogy a vizes vb első napján miért kellett az M3-as metrót leállítani. Hiszen az emberek éppen azzal tudták volna a legkönnyebben megközelíteni a Duna Arénát. Két másik villamosvonal felfüggesztéséről, több más villamos buszokkal való helyettesítéséről, menetrendváltozásokról most ne is beszéljek.

Ha Budapest és úszóverseny, akkor kiváló hangulat

A kis malőröket azonban messzemenően kárpótolta már az első nap. A hangulat ugyanis – mint mindig, amikor úszásról és Budapestről van szó – kiváló volt (igaz, az öt évvel ezelőttitől azért kissé elmaradt). Láthattuk úszni Szabó Szebásztiánt és a szebb napokat megért Hosszú Katinkát, valamint a váltókat. A férfiak ugyan nem okoztak olyan bombameglepetést, mint 2017-ben, amikor első nap bronzot repesztettek, de az 5. hely is rendkívül jónak mondható. Hány európai ország büszkélkedhet ugyanis négy (pontosabban több) gyorsúszóval, váltóval egy világbajnoki döntőben? És ez természetesen elmondható a lányokról is, akik ezúttal szinte ismeretlen (legalábbis az egyszerű szurkolók számára) felállásban lettek szintén ötödikek.

Jó volt látni a sok piros-fehér-zöldbe burkolt szurkolót, a némettől az ázsiai drukkerig, az amerikaitól a franciáig.

Egy magyar olimpiai pólókba öltözött svédországi családdal is összefutottam. A papa elmondta, 2017-ben is, most ellátogattak Budapestre, tavaly pedig az olimpiára is szerettek volna eljutni, ám az ismert okok miatt ez nem sikerült, így megmaradtak a pólókkal. Amúgy érdekes volt látni a díjátadó alkalmával Novák Katalin köztársasági elnököt, mint ahogy a folyosókon számos hírességet. És most elsősorban nem Bayer Zsoltra gondolok, akivel az első percben futottam össze a médiacenterben, hanem például a sokszoros világbajnok kajakos Kovács Katalinra, a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea vívóra vagy a sokak által ismert Hajdú B. István televíziós közvetítőre.

A póló Maracanája. A Hajós Alfréd uszodában a szurkolók mindig jó hangulatot teremtenek a lelátókon Fotó: Somogyi Botond
Hosszú Katinka és Becali

Másnap az est fénypontja a női 200 m vegyes volt, ahol hosszú ideig nem volt kérdéses, ki a legjobb. A világcsúcsot még most is Katinka tartja 2015-ből. Azonban végiglapoztam a programfüzetet, s még véletlenül sem találtam olyan sportolót, aki 1992 előtt született volna (a férfiakat is beleértve), márpedig Katka 1989-ben látta meg a napvilágot.
Úgyhogy már az is csoda, hogy az egyik legnehezebb számban döntőt úszhatott. Ezt nyilatkozta amúgy a vegyeszónában is. „A felkészülésem most nem volt a legjobb. Ezért örvendtem, hogy döntőbe kerültem. Annak meg különösen, hogy a közönség meghallotta, amit a verseny előtt nyilatkoztam, s nem várta el, hogy éremért hajtsak” – mondta Katinka.
A hétfői nap viszonylag nyugodtan telt, alig volt magyar érdekeltség, az est pedig David Popovici aranyérmétől volt hangos. A fiatal úszó történelmet írt, hiszen ő az első román férfi, aki aranyérmet szerzett úszó-világbajnokságon. A döntő után csupán angol újságírók voltak rá kíváncsiak, az egyetlen román újságíróhölgy után én is románul kezdtem faggatni, amitől igencsak meglepődött. Kérdésemre elmondta, szeretne továbbra is hasonlóan komolyan edzeni, hogy eredményeivel rányomja bélyegét a nemzetközi úszósportra. Ezt tulajdonképpen máris megtette, hiszen 200 méteren minden idők negyedik legjobb idejét úszta Biedermann, Phelps és Agnel után. Arról nem is beszélve, hogy később 100 m-en sem talált legyőzőre. Akkor már több román forgatócsoport is megjelent filmezni, s meglepődve tapasztalta, hogy a jogdíjak miatt fizetnie kellene, amit persze nem volt hajlandó. Ezért csupán a román közszolgálati tévé készíthetett interjút Daviddal, itthon állítólag olimpiai döntőről beszélt a bemondó, később a román újságírók – akik a leghangosabbak voltak ottlétük alatt – el is jöttek, mert vége volt a szenzációnak (biztos újabb Gigi Becaliról szóló posztot nyomtak fel a világhálóra). Meg sem várták, hogy utolsó nap Robert Glință is versenyezzék, holott a román sportoló majdnem bronzérmet szerzett.

Magyar nap

Kedden már látszott, hogy magyar érdekeltségű döntőket rendeznek – sőt, mi több, „aranyért szállhatunk a vízbe”. A tömegközlekedési eszközökről özönlöttek az emberek az aréna felé, igaz, a dudákat, zászlókat árusítók mintha nem is léteztek volna (bezzeg később a Hajós Alfrédnál nem ez volt a helyzet).

Öt évvel ezelőtt szinte annyian voltak, hogy szinte a nyakadba akasztották a piros-fehér-zöld sálakat akkor is, ha nem kérted. Éppen ezért volt rendkívül bosszantó, hogy az embereket csupán egy helyen engedték be az arénába, így végtelen sorok alakultak ki mindkét irányba.

A sor végére beállóknak félórát kellett várakozniuk a beléptetésre, jó páran el is késtek. Szerencsére a férfi 800-as döntőre nem mi, hanem a másik piros-fehér-zöld szurkolói csapat volt kíváncsi inkább. Ezen a távon úsztak ugyanis az olaszok. Az már más kérdés, hogy ezt a számot is amerikai nyerte. A fiam meg is jegyezte – pedig még csak kedd volt –, hogy az amerikai himnusz olyan, mintha a világbajnokság hivatalos zenéje lenne, minden nap elhangzik kétszer-háromszor. Szombatig jó néhányszor azért még eljátszották az „O say, can you see” kezdetű éneket.
Mire a magyarok kerültek sorra, az aréna nagyjából megtelt, s az ováció és a taps kezdett hasonlítani a 2017-ben átéltekhez. Amint belépett Milák Kristóf, fel is robbant a nézőtér. Hát még akkor, amikor világcsúccsal utasította maga mögé az egész mezőnyt megdöntve saját rekordját.

Milák Kristóf többszörös világbajnokot kérdezik a vegyeszónában Fotó: Somogyi Botond

Az úszószámok végén a gyerekekkel én is a Margitsziget felé vettem az irányt, hogy elérjük a buszt, amely pár perc múlva éppen a Hajós Alfréd uszoda mellett, a magyar–montenegrói vízilabda-mérkőzés helyszínén tett le. A buszon persze sok szurkoló utazott együtt velünk, s mindenki a Milák Kristóf világcsúcsáról beszélt. „Szuper volt az egész”, mondta az egyik lány, „olyan euforikus hangulatban vagyok”, tette hozzá a másik, „én pedig legszívesebben megfürdenék a Dunában”, egészítette ki a társuk. Aki pedig látta Milák Kristóf arcát a célbaérkezés után, majd az azt követő díjátadón, az tudja: nemcsak mi, szurkolók élveztük az egészet, hanem a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb alakja is. Az, hogy mindezek után négy góllal még a legerősebb csoportellenfelünket, Montenegrót is megvertük, azt mondatta velünk: a kedd igazi magyar nap volt.
A szerda nyugisabb volt valamivel, David Popovici megnyerte a második aranyérmét, lányom meg is jegyezte: elképesztő, hogy vizes világbajnokságon vagyunk, s a román himnuszt már kétszer kellett meghallgatnunk, a magyart csupán egyszer hallottuk.

Lesz utánpótlás

„Kristófot csak megnézzük”, „Milákért megyünk ki” – ezt nyilván már csütörtök délután mondogatták az emberek a 100 m pillangó előtt. És hogy csak Kristóf nyert aranyérmet? Lehet, hogy ez így van, az is lehet, hogy David Popovici kettőt zsebelt be, ám Romániát két úszó képviselte a vb-n, a magyarokat viszont több tucat. Ráadásul rengeteg számban volt döntősünk, nem egyszer két úszó is, ráadásul a férfi és női váltó is pontszerző helyen végzett, mint ahogy több döntőben szereplő sportolónk.

A csütörtöki nap különben parádésan zárult, hiszen a férfi vízilabda-válogatottunk – ismét telt ház előtt – kiütötte a brazil csapatot.

Engem mégis az a jelenet ragadott meg, amikor a Duna Arénából kijövet egyik család két gyereke is elkezdte utánozni az úszókat. Kezeikkel ritmikusan kalimpáltak a levegőben, mintha vízben lennének, s közben még kiabáltak is. „Képzeljétek el, amikor évek múlva nektek fognak így szurkolni az emberek. Csak ehhez sok munka és edzés szükséges” – mondta nekik a nagytatájuk. Elnézve a lelátókon helyet foglaló sok családot, a gyerekeket, az úszóiskolák fiatal képviselőit, a piros-fehér-zöldbe öltözött kicsi pólósokat, eszembe jutott az autókra, autóbuszokra és sok minden másra felírt jelmondat: Úszó Nemzet Program. Valószínű, az utánpótlás meg lesz oldva, s a 2027-es vizes világbajnokságon is lesz kinek szurkolni – Budapesten.
Amúgy pénteken ismét magyar nap lett, nem lehetett jegyet kapni, csupán 19 ezer forintos VIP-belépőt. Az arénát színültig töltötte a közönség, mindenki kíváncsi volt Milák második aranyérmére. Merthogy mindenki meg volt győződve, Kristóf csakis elsőként szállhat ki a vízből. És úgy is történt. Óriási hangzavar közepette teljesítette a táv utolsó részét a lábon álló, folyamatosan buzdító szurkolók őrjöngése közepette. „Jobb időt is úszhattam volna, de az úszás jól esett” – mondta Milák a medencéből kiszállva, nekünk pedig különösen jól esett, hogy este ismét elénekelhettük a magyar himnuszt.

Olasz vagy amerikai himnuszt?

Unalmas lesz az utolsó nap, fölöslegesen megyünk ki – mondták a gyerekeim az utolsó medencés úszónap reggelén. És mennyire tévedtek! A Duna Aréna meglepően tele volt, a 400 m vegyesen pedig az Iron Lady, Hosszú Katinka döntőzött, nem is akárhogyan, egyetlen európaiként került be a legjobb nyolc közé, ahol végül a negyedik helyet szerezte meg. S olyan ovációt kapott (egyébként minden alkalommal), mint aki aranyérmesként száll ki a medencéből.

Az est fénypontját különben a gyerekeim által „legunalmasabbnak” titulált 1500 gyors jelentette, amelyet a nagy öreg, Grego­rio Paltrinieri nyert.

Az egész nézőtér egyemberként szurkolt neki, hogy megdöntse Sun Yang világcsúcsát (ez nem jött össze), hogy legyőzze az amerikait, és hogy meghallgassuk az olasz himnuszt. Egy adott pillanatban az olasz szurkolók elkérték a magyar zászlót, függőlegesre fordították, s gyerekeim szerint jó kiejtéssel mondogatták: olasz, magyar, olasz, magyar. Közben pedig forgatták a piros-fehér-zöld zászlót.
Paltrinieri végül győzött, a közönség tombolt (az volt az érzésem, mintha Milák úszott volna), a talján himnuszt (a szokásos két-három amerikai mellett) persze ismét meghallgattuk, ugyanis az olaszok is sok érmet szereztek. Az itáliai himnusz (amelynek kimondottan fülbemászó dallama van) második felét különben vastaps kísérte a nézőtérről. Olyan volt, mintha az újévi Strauss-koncerten vettünk volna részt Bécsben, amikor a karmester a Radetzky-indulónál beint a közönségnek. A végére jutott a slussz­poén, hiszen a közönség szinte kiszurkolta, hogy az olasz váltó az amerikaiak előtt csapjon célba.
Szép és érdekes volt, érdemes volt eljönni – vonta le a következtetést egy hölgy, miután az utolsó díjkiosztó ceremónia után elhagytuk az arénát. S ezzel szerintem mindenki messzemenően egyetértett. Azóta a nyíltvízi váltónk újabb éremmel gazdagította a csapatot, a pólósok továbbjutottak, van tehát még kinek szurkolni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport