A zenén át TündérOrszág felé – beszélgetés Kádár Zoltán János szászrégeni oktatóval, akit a zene éltet

2021. április 29., 08:31

Kádár Zoltán János zenetanár a hegedűk városában, Szászrégenben született. Bevallása szerint a zene élteti. Már születése előtt, az anyaméhben is magába szívta a zene szeretetét. A teológusból lett zeneoktatóval a zene fontosságáról, zeneterápiáról, tanításról és teológiáról beszélgettünk.

A zenén át TündérOrszág felé – beszélgetés Kádár Zoltán János szászrégeni oktatóval, akit a zene éltet
galéria
Kádár Zoltán János református teológusból lett zeneoktató, akinek igen szerteágazó a művészeti tevékenysége Fotó: Aszalós Barnabás

– Tanulmányaidat a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben végezted, mégsem a papi hivatást választottad. Hogyan lettél zeneoktató, pedagógus?
– Gyermekkorom óta érdekelt a teológia és a világ működése, az univerzális törvényszerűségek. Nyolcévesen már három idegennyelven beszéltem és tolmácskodtam. Később a Kolozsvári Református Kollégiumba felvételiztem. Érettségi után Berlinben tanultam, majd városi misszionárius lettem, és számos helyen tevékenykedtem. Sokféle emberrel és élethelyzettel ismerkedtem meg a városi gettókban. Honvágyam és hazaszeretetem erősebb volt a nyugati ígéreteknél és lehetőségeknél, ezért hazajöttem.

A teológia mellett a képzőművészet, színészet, zene, tánc, irodalom, történelem, filozófia és a harcművészetek is érdekeltek.

Habár a teológia elvégzése után nem vállaltam gyülekezeti szolgálatot, és nem lettem egyetemi oktató sem, attól még a hivatásomat követem és annak élek. Tovább szolgálok. Járom a magam keskeny útját, és szolgálatomat végzem a hivatásom szerint. Mindig is ezt tettem, csupán más formában. A zenetréneri „szerepig” a mesebeli senki földjét róttam. Dolgoztam építkezésben segédmunkásként, majd lovardában láttam el 14 lovat, s közben az ipari alpinizmust is kipróbáltam. Munkaruhámat öltönyre cserélve külföldi cégben lettem ügyfélszolgálati tisztviselő, majd ismét fölvettem a hámot és a Kolozsvár melletti Feleki-tetőn, az Adrenalin Parkban lettem sportanimátor.

Jelenleg vállalkozásomon belül zeneoktatással foglalkozom, emellett tolmácsolok és fordítok is.

Mesemondó és mesezenész vagyok a Tekergő Meseösvény Egyesületnél, és tagja a Virtus Transsylvanicus nevű kísérleti társulatnak, ahol Hajós János irányítása alatt sok mindent ötvözünk: íjászat, lovaglás, lovasíjászat, kötéltánc, zsonglőrködés, ostor- és fegyverforgatás, ének, tánc, hangszeres játék, bábművészet, dráma. Azt gondolhatja a külső szemlélő, hogy ez sokféle és szerteágazó tevékenység. De szerintem mindez hasonló elvek szerint működik és szép harmóniában ötvöződik.

– Többéves zenetanítással kapcsolatos tapasztalat van mögötted. Hogyan és hol tanítottál az elmúlt években?
– Mintegy 15 éve tanítok. A pedagógusi életem azzal kezdődött, hogy a barátok kérték, tanítsam meg őket is gitározni. Azóta már több száz diákomnak adtam át azt, amit én is kaptam. Nem én akartam zenetanár lenni, hanem felkértek rá. Én csak végzem a dolgom. Bármilyen kevéssel is rendelkezel, oszd meg másokkal, add tovább szívből, szeretettel, és meglásd, sokan jól laknak belőle és maradék is lesz bőven. Ilyen a jézusi kenyérszaporítás csodája is.

Tanítottam a kollégista bentlakás emeletes vaságyain, gyermektáborokban, zenetáborokban, tantermekben, legelőkön és erdei tisztásokon, nagyvárosi bérelt termekben.

Még Szászrégenben a Piccolino gyermekkórus és zenetábor vezetői, a Banga házaspár biztattak, hogy foglalkozzak gyerekekkel. Imádkozzak és dolgozzak, vezessek áhítatokat és tanítsak, „prédikáljak és zenéljek”. Kolozsváron Deme Ilona felkérésére és biztatására az Életfa Családsegítő Egyesületnél kezdtem el gyermekek és felnőttek számára gitárköröket vezetni. Úgy gondolom, a zene és a sport jelentik a tökéletes tanítási, nevelési eszközöket, ami testet és lelket együttesen fejleszt. Folyamatosan tanulok, tapasztalok és változok. Így van ez a pedagógiai módszereimmel is. Másképp tanítottam gitárt 15 évvel ezelőtt. Most pontosan tudom, mit lehetett volna másképp, jobban, türelmesebben, okosabban, viszont abban a helyzetben az volt a legjobb, amit akkor adni tudtam.

– A tanításon kívül mikor és hol szoktál zenével foglalkozni?
– Folyamatosan foglalkozom zenével. Fogmosás közben is gyakorlok. Amikor valaki beszél, akkor is dalrészleteket hallok a fejemben azzal a szósorrenddel, amit épp használtak. Egy ideje skandináv népzene szól ébresztőként. Napközben klasszikus zenét hallgatok. Gyakran előveszek egy-egy hangszert, hogy improvizáljak arra a zenére, ami épp megy.

Házibulikban mindig adnak hangszert a kezembe, s akkor máris gitárest kerekedik.

Szeretem, amikor mindenki énekel, mulat, és fokozhatom az örömöt a zenélésemmel. Amikor megszáll az ihlet, dalokat írok, költök, mindenféle formában. De amikor szomorú vagyok, akkor éppen magyar keserveseket éneklek. Több zenei projektem van, és szeretnék végre egy saját lemezt kiadni. Megajándékozni az embereket azzal a sok értékkel, amit magamban hordozok. Ez a lételemem. Mindegy, milyen eszközzel, milyen formában „prédikálok”. Ugyanazt az égi rendet csatornázom és közvetítem, akár egy rádiókészülék.

– Zeneoktatóként fontos számodra a tudás továbbadása. Mit gondolsz a mai pedagógiai rendszerről?
– Én holisztikusan tanítok, bármilyen témáról legyen szó, zeneelmélet, történelem, önismeret, szexuális felvilágosítás, vallás. Minden a kommunikációról szól. A művészetek és a mozgás, a zene és a sport épp erre hivatott, hogy képesek legyünk kifejezni mindazt, ami különben belénk szorul és idővel megbetegít, tönkretesz. A feszültségek mindannyiunkban felgyűlnek, és nem mindegy, milyen módon adjuk ki magunkból. Építő vagy romboló módon. Szerintem a szülők nevelése mellett rettentően fontos a pedagógusok nevelési módja. Ez a legfontosabb hivatás. Minden orvosnak, papnak, miniszterelnöknek, katonának és feltalálónak volt egy pedagógusa, aki meghatározó nyomot hagyott az életében, és ennek köszönhetően haladt egy adott irányba. Azért romlik a társadalom, mert lekicsinylik a pedagógusok fontosságát és elhanyagolják a pedagógusképzést.

Hiányolom a pedagógusok tiszteletét és a azok megrostálását. Másfelől pedig a munka után a szülőnek alig jut ideje minőségi időt tölteni a gyermekkel.

Hol van tehát a minőségi idő, ha sem az oktatásban, sem otthon nem élhető meg igazán? A pedagógusi szerep több, mint munka: identitástudat, hitvallás, hivatás. Hiszen nemcsak ismeretet, hanem teljes körű életszemléletet kell átadnia. Egy igazi pedagógus maga is királyfilozófusnak tanul: úgy él, és azzá formálja a rábízott csemetéit. Ez történelmi tény. Vizsgáljuk meg az ókori görög iskolákat és tanrendszert, valamint az eredményeket, amelyeket ez hozott. A görög civilizáció nyomai és maradványai elképesztően értékes és minden szempontból fejlett társadalomról árulkodnak. Kiváló emberek és közösségek pedig csakis kiváló pedagógia által formálhatók.

– Hogyan fonódik össze a teológia és a pedagógia az életedben?
– Amikor gyermektáborokban, zenetáborokban a gyerekek tették fel a „ki-mi vagyok én?” és „ki-mi az Isten?” kérdéseket, az élettapasztalatok eredményét sikerült összefoglalnom néhány mondatba.
Ezért neveznek lelki vezetőnek a pedagógusi és egyéb szerepeim mellett. Azt szoktam mondani, hogy olyanok vagyunk, mint az üres kagyló, egy csigaház a tengerben. A tengerben vagyunk és a tenger bennünk van. Része vagyunk az egésznek, és az egész a mi részünk. Ha valaki önmagára kíváncsi, nézzen tükörbe. Maradjon csendben és figyeljen. Addig, amíg megszereti önmagát.

Ha valaki az egyetemes rendező elvekre, Istenre kíváncsi, az sétáljon mezítláb a fűben, maradjon csendben és figyeljen.

Addig, amíg megszereti Istent. Ezt a gyakorlatot több gyermektáborban is elvégeztük. Életre szóló élményt és emléket adott. Felnőtteknek is ajánlom. Az élet jó, szép és egyszerű, csak mi emberek bonyolítjuk túl. A természet tudja, ismeri és képviseli ezt a rendet. Neki nincs szüksége az emberre, nekünk van szükségünk annál inkább a természetre. Ezért nevezzük hazánkat szülő-földnek, anya-országnak és bolygónkat Föld-anyának.

– Mi motivál és tart folyamatosan lendületben?
– A zenehallgatás mellett az írás, az alkotás és egyéb művészeti ágak töltenek fel. A sport fontos része az életemnek. Krav-Maga önvédelmi edzésekre járok, feketeöves pedagógus szeretnék lenni. Emellett a jégember világrekorder Wim Hof módszere szerint edzek évek óta. (A módszer alapját az ellenőrzött túllégzés, torna és a hidegtus képezi. Átmeneti hormonális változásokat hoz létre, amelyek jól hatnak a gyulladásos folyamatok mérséklésére, megelőzésére és javítására.) Jégterápiázok: már egyre többen ismerik azt a szokásomat, hogy fürdőnadrágban, mezítláb sétálok, szaladok a hóban.

Hegyi patakokban fürdök, vagy a Hargitán mászok fel az 1800 méteres csúcsra, -18 fokban. Az élet és az emberek szeretete ad erőt.

Egy pozitív énkép és pozitív jövőkép motivál. Szeretteim, a hozzám közel álló emberek belém vetett hite erősít. Amikor a felkészültség találkozik a lehetőséggel, azt nevezem szerencsének. Saját sorsomat kovácsolom, felismerem és fogadom a sok áldást, ami körbevesz. Elvégre Jézus is mondta, hogy „ti nálam nagyobb dolgokra is képesek lesztek“. Ezt szeretetből mondta. Őt is a szeretet motiválta. Miért ne cselekednénk mi is hasonló módon?

– Melyek a jövőbeli terveid?
– Duncan Lorient tartom a világ legnagyobb zenepedagógusának. Jelenleg az ő módszerét, a Lorien-módszert képviselem és használom a zenetanításban. Tanítványaként szeretném továbbadni a tőle kapott tudást. Elsőként alapítottam egy nemzetközi magán zeneakadémiát, az AMA-t, ahol négy választható nyelven bárki tanulhat zenét, élőben és online kurzuson egyaránt. Sok mindent kipróbáltam az évek során, és ez az, ami minden helyzetben, minden diák esetében bevált. Pedagógusként azt tanultam Duncan R. Lorientől, hogy bármit meg lehet tanulni, és bármit át lehet adni. Ehhez pedig három dolog szükséges: helyes információ, helyes pedagógiai sorrend és helyes motiváció. Ezzel rímel Arisztótelész 2500 éves megfigyelése, amely során megállapítja, hogy egy jó szónoknak három dologra van szüksége. Éthosz: tudás, tapasztalat, felmutatott és felvállalt eredmények, ami alapján a hallgatók elismerhetik alkalmasságát. Logosz: logikus érvelés. Páthosz: az érzelmek, amellyel közvetíti az információt. Örömmel és hálával mondhatom, hogy a tapasztalat és a diákjaim visszajelzései azt igazolják, mindezek megvannak bennem, és ezt fejlesztem tovább.

A zene egy nyelv: amikor hallom, játszom, éneklem kapcsolatba kerülök a lelkemmel, a hely lelkével. Misztikája és szentsége van a zenének.

Éppen ezért állítom: a zene a lélek nyelve. E nyelven pedig új világokat lehet teremteni. A zene nyelvén beszélve nyugszom meg, így tudok őszintén sírni és szívből nevetni. Ezért alapítottam meg az AMA-t, ahol a zene szeretetét tanítom gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. De nem állok meg itt. Már évek óta érlelek magamban egy társadalmat átszervező erejű, kultúrturisztikai ernyőszervezetet, aminek TündérOrszág lesz a neve. Ez az álmom, a hivatásom, és remélhetőleg ez lesz a hagyatékom is. Új hitet adni az új világban, amit az ősi értékek továbbvitelével lehet majd korszerűen berendezni mindannyiunk javára és épülésére.

Jakab Mónika

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport