A hollywoodi szexbotrányok margójára

Plesek Zoltán 2018. január 12., 17:58 utolsó módosítás: 2018. január 12., 18:10

Az amerikai filmipar fellegvárából, Hollywoodból indult szexbotrányok rázták meg a világsajtót. Miközben a tömeg a filmes szakmára figyel, kevesekben tudatosul, hogy gyakorlatilag az emberi társadalmakra jellemző perverzitással állunk szemben. Amelyben mindkét emberi nemnek megvan a maga felelőssége. 

A hollywoodi szexbotrányok margójára
galéria
Idei Golden Globe-díjátadó: a színésznők fekete öltözettel hívták fel a figyelmet a zaklatásokra Fotó: AFPforum.com

Az elmúlt évben egymást érték a hollywoodi filmiparból érkező szexuális zaklatások hírei. Harvey Weinstein filmproducert többek közt Salma Hayek színésznő vádolta meg. Korábbi hírek szerint Woody Allen filmrendező fogadott lányát molesztálta, amikor az hétéves volt, de egy fiatal színésznő szexuális zaklatásával vádolták meg Kevin Spacey színészt is. A hírek nem állnak meg a filmipar szereplőinek vádjainál, hanem társadalmi szinten továbbalakulnak. Kérdések merülnek fel az amerikai tévécsatornákkal és újságokkal kapcsolatosan is, amelyekről azt állítják: évekig elzárkóztak a szexuális zaklatásokról szóló hírek közlésétől. Szóba került az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak a neve is, akiről a kampány ideje alatt óvakodtak leközölni a szexuális zaklatást dokumentáló videofelvételeket. Meglepő a nevek sokasága és az, hogy olyan művészekről is hallhatunk, akiknek művészi teljesítménye alapján nem gondolnánk pedofil zaklatóra vagy fiatal színésznőket molesztáló emberre. A vádlottak gyakran nem tudják, vagy nem is próbálják cáfolni a vádakat.

Felmerül a kérdés: miért most derülnek ki a harminc évvel ezelőtti zaklatásos történetek? Ha ennyi évig mindez rejtve maradt, akkor miért pont most vált hirtelen mindenkinek fontossá ezt közzétenni, és erről beszélni?

Az amerikai filmipartól térben és érdekeltségben is messze élve megfogalmazódik bennem az alapvető kérdés: ezek vajon nem csak az amerikai álomvilág bulvársajtójának meséi, és jobban tennénk, ha nem is foglalkoznánk velük? De az is lehet, hogy olyan jelenségről van szó, amely a világról szól általában függetlenül attól, hogy most éppen Hollywoodban terelődött erre a figyelem. Általánosan megfogalmazott statisztikák szerint a nők ötven százaléka élete során valamilyen formában megélt szexuális zaklatásként besorolható helyzetet. Még ha a statisztika pontossága és általánosíthatósága meg is kérdőjelezhető, mindenképpen jelzi a probléma arányát.

Annak megértéséhez, hogy miért éppen most derülnek ki harminc évvel ezelőtti esetek, figyelembe kell venni a szereplők és a háttérszereplők motivációs profilját. Az áldozat és az agresszor mellett ott van számos munka vagy üzlettárs, akinek az agresszor leleplezése komoly szakmai vagy anyagi veszteségeket okozhat. És ott vannak azok a politikai aktivisták is, akiknek ezek az esetek politikai lépéslehetőséget teremtenek. Nem utolsósorban a tömegtájékoztatás fogyasztóira is gondolni kell, akiknek reakciói nézettséget vagy éppen a nézettség visszaesését idézheti elő.

Az agresszor profilja

A visszaeső szexuális zaklató személyét gyakran jól körülhatárolható személyiségi profil jellemzi. A nőkkel való viszonya túlegyszerűsített.

A férfi szexuális vágyát egyesek ellenőrizhetetlen ösztönként értékelik. Úgy gondolják: ha a férfi nem tudja kontroll alatt tartani szexuális impulzusait, azért nem hibáztatható.

Felfogásukban férfiasságukat a szexuális aktusok és a szexpartnerek száma határozza meg. A hűség fogalma számukra értelmetlen. Azokhoz a nőkhöz vonzódnak, akiket az adott kor divatja vonzónak tart. A szexben az intimitásnak nincsen szerepe. A nő feladata kielégíteni a férfi vágyait. Hogy a kiszemelt nő esetleg másra vágyik, az ezeknek a férfiaknak nem számít. Szemléletükben a férfi alapvetően felsőbbrendű lény, a nő tárgy és nem partner a szexben.

Az ilyen férfiak előszeretettel keresik azokat a társadalmi és szakmai pozíciókat, amelyekben hatalmat gyakorolhatnak mások felett társadalmi elismertségükből kifolyólag vagy pénzügyi fölényüket kihasználva. A kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen apák mellett nevelkedett lányokból könnyen válnak függő személyiségű nők, akik felnőttként hajlamosak elfogadni a domináns és kihasználó viselkedésmódot a férfiak részéről. Ilyen nőkkel találkozva az agresszorokban megerősödik a nőkről kialakított általános képük.

Az áldozatok

A színésznőket, divatmodelleket, énekesnőket ért zaklatásokban fontos szerepet kap a szakma jellegzetes világa. A hatalmas elismerést és a komoly anyagi nyereséggel kecsegtető szakmák sok fiatal nő számára jelentenek erős vonzerőt. Jóval többnek, mint ahányan esélyt kapnak, hogy megvalósítsák álmukat.

E versenyben a nők számára hamar világossá válik: a sikernek ára van. Azt is figyelembe kell venni, hogy a karrier folyamatos munkát is feltételez. Aki már belekóstolt a sikerbe, nem szívesen hagyná veszni a folytatást.

Kialakul egy függő állapot azokkal szemben, akik szerződtethetik, akiken a sikere vagy a mellőzöttsége múlhat. Ez oda vezet, hogy magasabbra emelik a toleranciaszintet a férfitolakodással szemben, mint azt más esetben tennék. Idővel azonban kialakulnak azok a helyzetek, amikor a sikerért fizetett ár túl magasnak bizonyul. Saját bevallása szerint Angelina Jolie-nak sikerült kilépnie ilyen helyzetben Weinstein hatása alól anélkül, hogy ez a karrierjébe került volna, a részletekről azonban nem beszélt. Salma Hayek is ezzel próbálkozott, amikor kitálalt Weinstein ügyeiről. A kezdő színésznők esetében egy ilyen vádaskodás könnyen a karrierjük végét jelentheti. És ezzel a nők tisztában vannak.

A jelenlegi botrányok közepette Donna Karen divattervezőnő felvetette: esetenként a nők is hibázhattak. Társadalmi nyomásra azonban gyorsan visszavonta véleményét és elnézést kért. Túl azon, hogy miért nem tudja a társadalom elviselni és milyen politikai köröket zavar, ha egy problematikus kérdést több szempontból is megvizsgálunk, egyet kell érteni azzal, hogy a szexuális molesztálás áldozatai nem tehetőek felelőssé az őket ért támadásért. Másrészt azonban érdemes elgondolkodni a dolgok összetettségén.

Be lehet ismerni, a nők egy része kihasználja testi-lelki adottságait, fiatalságát, szépségét, hogy a férfiak szakmai döntéseit befolyásolja. Azt is tudjuk, ez a jelenség együtt nő a versenyhelyzettel és a lehetőségek korlátozásával.

Márpedig sikeressé válni a színész szakmában nem mindenkinek adatik meg. El tudom képzelni, hogy a bizonytalan színészi karriere elején álló fiatal hölgy fejében esetenként összemosódhat a filmvászon dívájának képe a mindennapok dívájának szerepével. És ez nem is szokott gondot okozni addig, amíg normál viselkedésű és gondolkodású úriemberrel van dolga. Amikor mégsem, akkor viszont kellemetlen helyzetbe kerülhet. Úgy tűnik, a hollywoodi esetek is ezt példázzák.

Miért hallgatott a média?

Vajon miért derül fény olyan lassan ezekre az esetekre? Miért tekintettek el éveken át komoly tévécsatornák és újságok az ilyen szexuális botrányok közlésétől? Első látásra a hasonló hírek közlése komoly nézettséget és olvasottságot biztosíthatott volna a tömegtájékoztatási eszközöknek. Nos, ebben a kérdésben rejtőzhet a megoldás egyik kulcsa: a nézettségben. Egyes vélemények szerint a nagy tévétársaságok vezetői úgy értékelték, a mostaniakhoz hasonló botrányok közlése az amerikai filmakadémia éves Oszkár-gálája előtt nem hozna akkora nézettséget, mint amennyit veszítenének az Oszkár-gálák nézettségéből, ha az ilyen témák felpörgetésével az emberek elvesztik lelkesedésüket a filmiparral szemben. Hasonló lehet a más médiákban dolgozók hozzáállása is.

Az újságírók és a filmes szakemberek munkáját komolyan összekuszálhatja, ha a riportalany vagy a közös projekt producere szexbotrányba keveredik.

Így érthető, hogy olyan színészek neveit is említik, akik közbenjártak a Weinsteint érő vádak elsimításában. Nem kell megfeledkezni azokról sem, akiknek egy gazdag, híres ember botránya munkát és pénzt jelent: elsősorban ügyvédek és PR-szakemberek.

És ott a másik fontos szereplő, az igazság bajnoka, aki jelen esetben Collin Farrel. Woody Allen fogadott fiaként saját fogadott apját is lebuktatta annak nevelt lánya molesztálása kapcsán. Ha furcsának is tűnik egy ilyen ember, de ő lehet az áldozatok esélye arra, hogy kiderülhessenek a nehezen elmondható dolgok. Most éppen akadt egy olyan kitartó ember, aki kiharcolta, hogy az áldozatok történetét meghallgassák.

Az érem másik oldala

Az embereket elbizonytalanítja a szexuális zaklatások értelmezésében felbukkanó emberi rosszindulat. A hamis vádaskodásra, a szándékos bemocskolására, zsarolásra, a társadalmi vagy politikai szerepektől való visszaléptetésre is találunk példát. A statisztikai adatok azonban azt állítják, e hamis vádak aránya meglehetősen alacsony. Ehhez azért hozzá kell tenni azt is, hogy akivel ez megtörténik, azt a statisztika nem vigasztalja.

Tovább bonyolítja az ilyen esetek megítélését, hogy a demokratikus társadalmak igazságszolgáltatásának jellege itt is érezteti hatását. Akinek sok pénze van, annak több igaza is van a törvény előtt. A jó ügyvéd, a többféle bizonyíték és tanúk, a pénzbeli kiegyezés lehetősége mind lehetőség arra, hogy az ilyen ügyek igazsága ne jusson a nagyközönség tudtára. A Weinstein-botrány kapcsán is kiderültek olyan esetek, amelyekben az áldozat hallgatását megvásárolták.

A vonzerő megélésének felelőssége

Összességében elmondhatjuk, nem olyan jelenségről van szó, amely az amerikai filmipar különlegessége lenne. Inkább az emberi társadalomra jellemző perverz jelenséggel állunk szemben. Ami tavaly Hollywoodban történt, az korábban az egyes államok katonaságában, egyházi szervezeteiben vagy az egyetemeken már megtörtént, és valószínűleg most is megtörténik. Néha botrány formájában a társadalom figyelme erre irányul, valójában azonban az ilyen jelenséget mindig figyelni kellene.

Önmagunkra és szűkebb környezetünkre levetítve megfogalmazhatunk néhány általános szabályt. A szexuális kapcsolatok kérdésében felvilágosultnak tartott világunkban mind a férfiaknak, mind a nőknek meg kell tanulniuk bizonyos viselkedésnormákat, amelyek saját és környezetük biztonságát támogathatják.

Férfiként a férfiasság megélésének árnyalása és gazdagítása segíthet abban, hogy a férfiszexualitás társadalmilag is elfogadhatóbb formákat öltsön. Nőként ugyanakkor tudatosítani kell a saját női vonzerővel való játszadozás felelősségét. Általánosságban szólva sem a nők, sem a férfiak nem fognak lemondani arról, hogy vonzerejükkel ne támogassák társadalmi és szakmai sikerességüket. Meg kell azonban értenie mindkét félnek, hogy milyen érzékeny területen mozog, mert csak így válhat képessé előrelátni és megelőzni a veszélyeket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport