A cél újragondolása önbizalmat adhat

Plesek Zoltán 2017. december 01., 20:24 utolsó módosítás: 2017. december 01., 20:32

Sok ember élete során lelki maszkokat visel függetlenül attól, tud-e róla, vagy sem. A csalódások és a fáradtságok vezetnek el oda, hogy mindezt felismerjük. Minél előbb, annál jobb.

A cél újragondolása önbizalmat adhat
galéria
Magányosság. Néha úgy érezzük, hogy minden jobb lenne, mint a jelenlegi állapotunk

A terápiára jelentkező embereknél gyakori, hogy úgy érzik, nincs kellő önbizalmuk. Ennek több oka is van. Az első abból fakad, hogy több ideje küszködnek valamilyen lelki gonddal és egyedül nem képesek megoldani. Úgy érzik, nem tudnak megfelelni olyan feladatoknak, amelyek látszólag másoknak nem okoznak gondot. Ugyanakkor ott van a háttérben az is, hogy nem igazán tudjuk, miben áll a jó önbizalom. Manapság, ha nem érzem magam folyamatosan euforikusan és nincs bennem túltengő optimizmus, akkor a fogyasztói társadalom álértékei tükrében valami nincs rendben velem. Nehéz ennek a többség által elfogadott véleménynek ellenállni. Az, hogy nem lehetek mindig győztes, nem szólhat minden rólam, azt gyakran kifelejtjük az érvek sorából.

Van egy harmadik ok is, ami abban áll, hogy az emberek nem érzik magukat önmagukkal összhangban:

saját életükben a folyamatos kompromisszumokat és a többiekhez való alkalmazkodást látják, és egyre kevésbé ismerik fel saját értékeiket cselekedeteikben, döntéseikben, életükben.

Egy idő után úgy érzik, saját maguk ellen dolgoznak, nem képesek kiállni érdekeikért, nem képesek megvédeni saját szempontjukat, és ezt mások kihasználják.

A felelősségvállalás ára

Szülőként azt szeretném, hogy gyermekeim harmonikusan fejlődjenek, és szeretetteljes kapcsolatom legyen velük. És azzal szembesülők, hogy büntetem őket, vitázok velük. Beosztottként a munkámat végzem, és próbálok eltekinteni attól, amikor a munkának nincs meg az elvárható és arányos jutalmazása. Egy idő után már nem várom, hogy megfelelően jutalmazzák munkámat, hanem az életemet kezdem visszalopkodni a munkahelyemtől. Elmerülök a Facebook-megosztások között, leveleimet böngészem, karácsonyi ajándékokat keresgélek, kések, lógok – mindezt munkaidőben.

Vezetőként emberséges, igazságos és tiszteletre méltó szeretnék lenni, de azt hiába várom el beosztottjaimtól, hogy felügyelet nélkül felelősségteljesen dolgozzanak. Vagy legalábbis nem elég gyakran és nem határidőre. Miután kézbe veszem a dolgok irányítását, beosztottjaim úgy tekintenek rám, mint rabszolgahajcsárra és ezt egyesek szóvá is teszik.

Állampolgárként azt látom, hogy az állammal meg kell küzdenem jogaimért. A kötelezettségeket automatikusan behajtják rajtam. Egyensúly a kettő között nincs. A szerepeink és az azokból származó csalódásainkat akármeddig sorolhatnánk. A közös bennük az, hogy a sok kisebb-nagyobb csalódás miatt belefáradunk. Először ábrándozunk, majd azon töprengünk, miért nem lépünk ki a helyzetből. Otthagynánk az országot, a társunkat, a gyermekeket, mert már elég nagynak tűnnek, hogy végre önállósodjanak. A munkás vállalkozni szeretne, a vállalkozó alkalmazottnak vágyik. Úgy érezzük, minden más jobb lenne, mint a jelenlegi állapotunk.

A csalódások és a fáradtság oda vezetnek, hogy a gyors és könnyű megoldásokat keressük. Arra szeretnénk támaszkodni, amit már tudunk, ami máskor is bevált, amit értünk, és amiről azt hisszük, a jó megoldást hozza.

De komplex társadalomban és világban élünk. A régi döntéseim és stratégiáim nem segítenek át minden új helyzeten. Emiatt kompromisszumokat kötünk, hogy mentsük a menthetőt és kerüljük a folyamatos konfliktushelyzeteket. Ezek később követnek és egyre terhelőbbek lesznek.

E helyzetekben szeretnénk letenni azokat az álarcokat, amelyek diktálják a szerepeket. Szeretnének másként dönteni, cselekedni, beszélni, és nem értjük, miért nem sikerül. Minél jobban küzdünk a maszkok ellen, azok annál jobban fojtogatnak minket.

A kompromisszumok kialakulása

Kezdetben ott van az, amit szerettünk és amiben hittünk. Tele voltunk jó szándékkal. Egy sor értéket képviselünk lelkesen: szeretünk, segítünk, tanulunk, dolgozunk, házasodunk, gyermeket vállalunk. Ezeket általában nem egyedül tesszük. Ott vannak a munkatársak, barátok, a család, a társ, később a gyermekek. Rájuk is tekintettel kell lennünk. Ők is több mindent vállalnak. És elkezd ütközni a sok jó, amit szeretnénk. Az én szabadidőm ütközik a kolléganő gyermekének az óvodai tevékenységeivel. A leadandó projekt sikere a munkatársam szabadságával. A focimeccs a gyermek fürdetésével. Megjelenik a fauszti probléma, hogy mi a fontosabb: ők vagy mi, te vagy a gyermek, a munka vagy a család, te vagy a munka? És úgy tűnik, elmaradnak a konkrét válaszok, egy idő után pedig kézbe vesszük a dolgok irányítását. Hajthatatlan főnök, morcos kolléga, sértődékeny férj vagy feleség, szigorú szülő leszek.

Maszkok ezek, mi magunk nem ezek vagyunk, hanem így érjük el a céljainkat. De egy idő után már mi is elfelejtjük azt, mit miért teszünk, csak a szerepért fizetett áron bánkódunk.

Miért van az, hogy engem mindenki kihasznál? Miért nem sikerül előrelépnem a munkahelyi ranglétrán, amikor a nálam felkészületlenebbeknek sikerül?

Azt hiszem, mindenkinek van ilyen kérdése.

A maszkok terhe

Környezetünk általában nem tud segíteni e miértek megértésében. Egyszerűen azért, mert vagy az érem egyik oldalát nézik vagy a másikat. Egyetérteni vagy ellentmondani valakinek nem túl nehéz. És az is nyilvánvaló, hogy mindennek ára van. Ám egy dolog tudomásul venni az árat, és más azt hosszú éveken keresztül fizetni. A másik ember könnyen kijelenti: váltsál végre, ha meguntad. Mert nem kell azon agyalnia, hogy mi lesz a következménye. Ugyanígy azt is könnyű kimondani: tarts még ki. Ezért nem segítenek egy ponton túl a baráti, családi tanácsok. Mert túlegyszerűsítik a kérdést. A bátorítás mellett még jobban nekifeszülünk a dolgok megváltoztatásának anélkül, hogy az általunk letett szerepet más felvenné. Azt már kevesen mondják el nekünk, hogy ami velünk történik, azt valamilyen módon mi választottuk. A valamit valamiért árát fizetjük meg. Erről nem lemondani kell, hanem időnként újragondolni és újratervezni.

Mindezek után úgy tűnhet, elkerülhetetlen az, hogy életünket elrontsuk. De ilyen egyszerűen ez mégsem igaz. Senki nem állít meg bennünket abban, hogy néha megálljunk és meghallgassunk másokat, amikor esetleg ránk panaszkodnak. Átgondolhatjuk őszintén, hogy van-e alapja a panaszuknak. Ez gyakran egy jó kiindulási pont lehet.

Szabadulni a maszkoktól

A szükséges változtatások a mindennapi maszkjaink közötti váltást is jelentik. Letenni egy terhelő maszkot lehetőséget ad arra, hogy kipróbáljunk egy másikat. Ezzel ellentétben mi másra vágyunk. Azt szeretnénk, ha a maszkokat letéve önmagunkat tudnánk megmutatni. Az őszinte és cenzúrázatlan önmagam szeretnék lenni. Azt az énemet szeretném megmutatni és elfogadtatni, amelyiket nem torzítják kompromisszumok és a merevségből származó hazugságok. Azt szeretném, ha az emberek elfogadnának és szeretnének. Azonban valahányszor megpróbálkozunk e lelki nudizmussal, úgy tűnik, valaki mindig kihasználja, és átgyalogol lelkünk védtelen tyúkszemén. Gyorsan megbántódunk, és újra előkapjuk harci szerelésünket, a jól bevált maszkot. És még jobban kétségbeesünk.

Másrészt a lelki nudizmus eme gyakorlata tényleg allergiás hatást vált ki másokból. Nehéz a hajthatatlan főnőktől szó nélkül elfogadni, hogy ő mennyit szenved, amiért őt senki nem bírja. Nehéz az alkoholista sok fájdalmától meghatódni vagy az anyától, aki bevallja, hogy ő is utálja saját ételeit. Ilyenkor szoktuk elmondani, mi hogyan látjuk a dolgokat. A végeredmény gyakran sértődöttség mindkét részről.

A változtatás lehetősége

A célok megvalósításában túlhajszoljuk magunkat. Kimaradnak azok az idők, amikor át tudnánk gondolni a hogyan tovább lehetőségeit.

A pszichológiai tréningek és szakkönyvek jó ideje ezt hangoztatják. Nevezik ezt relaxációnak, meditációnak, tudatosításnak vagy művészetterápiának. Jól jön, ha néha ezekre is időt szakítunk. De a legtöbbünknek ez nem elég. Időben és minőségben is többre van szükségünk.

Idő és módszer kell ahhoz, hogy a régi céljainkat áttekintsük. A régen elhalasztott tervek, álmok könnyebben eszünkbe jutnak, de hogy esélyt kapjanak, előtte helyet kell teremteni nekik. Mindez időt, módszert és a veszteségekkel való szembenézést feltételezi. Úgy érzem, erre egyre kevesebb időt tudunk szánni. Talán ezért van az, hogy ezek a dolgok a pszichoterápiákban egyre több időt nyernek. Mert ott e nélkül nincs továbblépési lehetőség.

A módszer feltételezi a bizalmat. Hinni kell abban, hogy a folyamat vége nemcsak a régi dolgok felbolygatása, hanem letisztultabb, naprakészebb – újra vállalható énkép és – önbizalom lesz. Egyenként kell újragondolni a kompromisszumokon épülő szerepeket képviselő maszkokat. Le lehet őket dobni, vagy leporolni, újrafesteni, esetleg teljesen átszervezni. És persze azt is meg kell érteni, hogy ez egy intim folyamat. Nem mások szeme láttára, füle hallatára megy mindez végbe. Egy-egy felújított maszk vagy szerep csak akkor kerülhet mások szeme elé, amikor már újra vállalható. Ahogy átöltözni sem az utcán szoktunk, hanem otthon – ugyanígy ez is az intimitásunk megőrzésével történhet. Ha sikerül rendszerré alakítani, eltűnhet a lemerevedés érzete. A maszk nem sül rá a hordozója arcára. A sokszínűség, az alkalmazkodóképesség, a másokra való odafigyelés kerülhet elő, a valamikori régi igazi énünk.

Társas, szakmai és magánéleti szerepeinkben tehát jobban járunk, ha nem lerázni próbáljuk a ránk merevedett maszkokat, hanem a maszk-gardróbunkban válogatunk az alkalomhoz megfelelő szerepet magunknak.

Közben lesz alkalmunk önmagunkkal is szembenézni úgy, ahogy néha az ember meg kell néznie magát a tükörben, hogy megjelenése talál-e azzal a hellyel, ahova indul. Ha megtesszük, a változásokban a többiek meg fogják látni azt, amit mi szeretnénk megmutatni: a bennünk levő emberséget, a célokért való kitartásunkat. És ezt mások is értékelni fogják. Újra lesz önbizalmunk és erőnk küzdeni céljainkért.

A szerző pszichológus és pszichoterapeuta

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport