A boldogságkereső házasságterapeuta példája – Tőkés László-díjjal tüntették ki dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológust

Makkay József 2021. október 29., 10:22

Kisvárdán vehette át az egyik legismertebb kortárs magyar klinikai szakpszichológus és párterapeuta, dr. Bagdy Emőke a Tőkés László-díjat. A volt püspökről elnevezett kisvárdai alapítvány évi rendszerességgel olyan személyiségeknek ítéli oda a kitüntetést, akik tudományos, művészeti, politikai, vallási területen végzett munkájukkal vagy humanitárius cselekedeteikkel sokat tettek a magyar nemzet fejlődéséért.

A boldogságkereső házasságterapeuta példája – Tőkés László-díjjal tüntették ki dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológust
galéria
Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselő, Bagdy Emőke és Tőkés László a díjátadás után Fotó: Dodó Ferenc

Aki a lélektan iránt érdeklődik, annak aligha kell bemutatni Bagdy Emőkét, akinek egyetemi tankönyvei mellett az elmúlt évtizedekben számos tudomány-népszerűsítő kiadványa látott napvilágot, rengeteg előadása érhető el a világhálón. A jeles párkapcsolati terapeutát Erdélyben is jól ismerik, hiszen előadásaival többször megfordult nálunk is.
A 2013-ban Prima Primissima-díjas egyetemi oktatót tanártársai vérbeli pedagógusnak tartják, aki otthonosan mozog a tudományos, akadémiai közegben és az ismeretterjesztés területein egyaránt. Szakmai tevékenységét az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben kezdte Budapesten 1968-ban. 1982-től a Klinikai Pszichológiai Osztály vezetőjévé nevezték ki, itteni működését klinikai pszichológiai és pszichoterápiás szakigazgatóként fejezte be. Fekete Károlynak, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének Bagdy Emőke debreceni és budapesti szakmai, oktatói és intézményszervezői éveit méltató laudációjából kiderül, hogy

hatalmas ívű pályájával a magyar klinikai pszichológia és pszichoterápia meghatározó egyénisége. Még felsorolni is sok, milyen szakterületeken alkotott maradandót.

Nevéhez kötődik a klinikai munka képzési és továbbképzési rendszerének átgondolása, a pszichodiagnosztika kidolgozása és fejlesztése, a pszichoterápia különböző technikáinak terjesztése és magas szintű művelése, nélküle elképzelhetetlen a magyar mentálhigiénés képzés.”

Sztárokra és nem hitvallókra figyel a világ

A püspök szerint Bagdy Emőke spirituális ébredésünk szószólója. Keresztyén emberként komolyan veszi, hogy testünk a Szentlélek temploma, megszentelt hely, amiben Isten Szentlelke teheti áldássá, célirányossá és boldogítóvá a nekünk adott kreativitást, ügyességet, fantáziát és szeretetet. „Hisz a spirituális dimenzióban, amely nyitott Isten végtelen lehetőségeire. Ezért az Úristen földi templomát sem veti meg. Sőt, gyermekségétől fogva otthonának érezte Isten házát. Ennek bizonysága, hogy Bagdy Emőkét nemcsak úgy köszönthetjük, mint az emberi lélek templomának építgetőjét, hanem mint valóságos templomépítőt is” – hangzott el a laudációban, utalva arra, hogy éppen egy hónapja szentelték fel a Pesterzsébeti Összetartozás Református Templomát, amelynek építését Bagdy Emőke minden lehetséges módon támogatta.

A kisvárdai díjátadó ünnepség Fotó: Dodó Ferenc

A tiszántúli püspök szerint olyan korban élünk, amikor túlhajtott módon a sztárolt emberekre figyel a világ, s nem a hitvallókra.

Sőt Magyarországon a »megasztár« a menő, de nekünk éppen a Bagdy Emőke-féle életművek bizonyítják, hogy a tartalmas hitvallókkal többre megyünk, mint a kihunyó, múló és hulló csillagokkal.

A díjátadáson Tőkés László is meleg szavakkal méltatta az ünnepeltet. Mint fogalmazott, a kitüntetett tevékenységének számbavétele nem kis feladat elé állítja a méltatót. Éppen ezért ő maga egyetlen szakágat és kutatási területet emel ki, a boldogságpszichológiát. Hogyan lehetnénk boldogabbak a párkapcsolatok és a családi élet terén, az élet delén és hatvan fölött, mi a kulcsa az örömnek, a harmóniának és a boldogságnak? Munkássága során ezek a kérdések foglalkoztatták Bagdy Emőkét, aki tudománnyal és hittel kereste a választ ezekre.

Bagdy Emőke a maga területén ugyanazt a szolgálatot végzi, amit mi, lelkipásztorok. A hitet és a szakmai szolgálatot szerves összefüggésben éli meg és gyakorolja, munkája során a boldogságkeresés útján naponta elvezeti az embereket Istenhez”

– mondotta a kisvárdai díjátadón Tőkés László.

A genderideológia boldogtalanná tesz

Az Erdélyi Napló hasábjain a korábbi években több interjúnk is megjelent Bagdy Emőkével. A jeles magyarországi szakembert legutóbb a nyomuló genderideológia kapcsán kérdeztük. Egy rövid részlet az interjúból:
„Párterapeutaként hogyan látja, mi a legsúlyosabb következménye a hagyományos emberi kapcsolatokat felborító genderideológiáknak?”

Dr, Bagdy Emőkét tanártársai vérbeli pedagógusnak tartják, aki otthonosan mozog a tudományos, akadémiai közegben és az ismeretterjesztés területein egyaránt Fotó: Facebook/Prof. Dr. Bagdy Emőke

„A nemi szerepkultúrák drámaian megváltoztak, amelynek mind a nők, mind a férfiak életére komoly hatása van. Mozgalom indult azért, hogy megtanítsuk a fiainkat férfiasan viselkedni, mert már nem tudnak udvarolni, nem tudják, hogyan szerezzenek partnert maguknak. Előállt a férfi elmagányosodása és elnőiesedése, míg a férfiasodó nő oldaláról – a párkeresés vágyából – egy nem kívánatos nyomulós tendencia lépett életbe. Súlyos párkapcsolati zavarok állnak elő. A férfiak éretlenek elköteleződni, nem tudnak felelősséget vállalni, identitásérésük késik – sokan harmincas éveikben sem tudnak elkötelezett párkapcsolatba kerülni –, a másik oldalon pedig a biztonság- és bizalomhiányban szenvedő nőkkel találkozunk.

A teljesítmény-központúság elve olyan karrierépítési kényszerhelyzeteket teremt, amely kitolja a párválasztási és gyerekvállalási időt. Ebből születik a szomorú egyedül élők világa: a férfiakat uraló nők és a férfiasságukban megsebzett férfiak.

A nemi nevelés határainak az elmosása boldogtalanná tesz férfit és nőt egyaránt” – fogalmazott az Erdélyi Naplónak Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.