Anyák napja Erdélyben – édesanyák vallomásai a legszebbnek tartott női hivatásról

2020. május 01., 09:12

Magyar nyelvterületen május első vasárnapján ünnepeljük az anyák napját. A járvány okozta bezártságban több időnk van megadni a módját szeretetünk kifejezésének. Összeállításunkban többgyerekes édesanyákat kérdeztünk az anyai hivatás szépségeiről.

Anyák napja Erdélyben – édesanyák vallomásai a legszebbnek tartott női hivatásról
galéria
Gyöngyvirág és ölelés. Az anyák keveset várnak az ünnepen vagy a hétköznapokon Fotó: MTI

Már nem emlékszünk az időpontra, hogy mióta ünnepeljük az anyák napját. Az egyházi naptárakon május első vasárnapja mellett megjelenik az ünnepi megnevezés: anyák napja. Ez alapjában véve nem hozott újat, hiszen a Kárpát-medencében élt elődeink is úgy tekintettek az anyákra, mint akik tiszteletet és szeretetet érdemelnek. Lehet rózsával, verssel, énekkel, tortával vagy pezsgővel köszönteni őket, de a legszebb anyák napi ajándék ma is a tisztelet és a szeretet, amit anyanyelvünk talán legszebb szava tolmácsol: édesanyám. Összeállításunkban többgyerekes anyákat kérdeztünk arról, számukra mit jelent édesanyának lenni.

A jó példa a legjobb pedagógus

Fekete Judit kémia–fizika szakos tanárnő, a nagyajtai unitárius vártemplom kántora:
„Már amikor kimondtam a boldogító igent, az volt az álmunk, hogy nagy családunk legyen. Akkor még nem tudtam, mit jelent anyának lenni, de éreztem, hogy a gyerek Isten legcsodálatosabb ajándéka. Nem sok idő után Isten megajándékozott három csodálatos gyermekkel. Izgalommal töltött el, amikor első gyermekünkkel áldott állapotba kerültem.

Büszke kismama voltam, aki boldogan hordta magzatát a szíve alatt. Ezt az érzést erősítette bennem unitárius lelkész férjem, aki nagy csodálattal és féltő szeretettel vigyázott ránk.

Aztán eljött a nagy nap, amikor felsírt első gyermekünk, Ágnes, egy gyönyörű kislány. Ő lett a mi kis világunk közepe. Néha megfogalmazódott bennem a gondolat, vajon jó anya tudok-e lenni. A békés, boldog családi légkör, kislányunk mosolya, a baba illata mindig elűzött minden félelmet a lelkemből. És ez a boldog érzés töltött el, amikor megszületett a második és a harmadik gyermekünk, Hunor, majd Kincső is.
Hálás vagyok a férjemnek és a három gyermekemnek, hogy anyává lettem, ami az egyik legszentebb dolog az életemben. Gyermeket nevelni tudatosan, nagy szeretettel, sok türelemmel és megértéssel a legfelelősségteljesebb feladat. Felelős vagyok minden tettemért nőként, feleségként, anyaként, pedagógusként és egyházi kántorként, hiszen a személyes példával tudok legtöbbet adni gyermekeimnek. A jó példa a legjobb pedagógus.
Ahogyan visszapergetem életem fonalát, eszembe jutnak az esti közös mesemondások, éneklések, imádságok, önfeledt hempergőzések, mondókák, társasjátékok, hangos kacagások, az együtt tanulások és a családi kirándulások. Ezek az áldott emlékek kötnek össze minket, szülőket és gyermekeket. Úgy érzem, általuk lett a családunk élete szép, és általuk alakult ki erős lelki kötelék gyermekeink és közöttünk. Meghatódva gondolok azokra az alkalmakra, amikor közösen imádkoztunk a terített asztalok mellett, betegségben vagy éppen gyógyulás után, angyaljáráskor, és fergeteges jókedvvel énekeltünk. Örök emlék és drága kincs marad lelkünkben a közös citerázás, a fellépés izgalmai és a sikerek.

Ha most újból végiggondolom anyai szerepemet felnőtt gyermekeink mellett, eszembe jut, milyen hatalmas csoda anyának lenni, és életet hozni a világra.

Kisiskolások készülődése anyák napjára a kolozsvári Református Kollégiumban Fotó: Makkay József

De igazából ezután kezdődik a másik csoda, hogy emberré neveljük őket. Férjemmel erre igyekeztem én is: lehessünk számukra olyan jó kertészek, akik gondosan nyesik a gyümölcsfák ágait, hogy azok jó termést hozzanak. Gyermekeinket úgy kell irányítani, hogy tiszta lelkű, öntudatos, a maguk harcát becsülettel megvívni képes, hittel teljes felnőttek legyenek. A mi örömünkre is.
Székelyföld kis szögletéből, Erdővidékről, Nagyajtáról kívánom minden édesanyának – aki társam ebben a szent munkában –, hogy az élet nehéz pillanataiban mindig gondoljon erre: a legnagyobb kihívás és a legnagyobb áldás szeretetben és hitben édesanyának lenni.”

Nevetés, sírás, sírva nevetés

Ila Ildikó, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa:
„Gondolatokat megfogalmazni és szavakat szőni arról, hogy mi az anyaság, vagy mit jelent anyának lenni, nem egyszerű. Szentség, amit szívesebben megél az ember, mint beszél róla. Az anya tudja. Amíg valaki rá nem kérdez, addig úgy létrázik naponta a legnagyobb mélységek és magasságok között, hogy nem filozofál. Teszi a dolgát. Régen a barátaim is sejtették, hogy sok gyermekem lesz. Számomra világos volt, mit miért teszek ennek érdekében, bár ez csak később fogalmazódott meg bennem. Az anyaságnak rendeltem alá magam. Ezért tanultam, ezért növekedtem testben és lélekben. Amikor megfogant bennem az első élet, éreztem, eljött a pillanat, kezdődik. Lehet, más ezt akkor érzi, amikor végre betöltheti az igazgatói pozíciót, róla szólnak a hírek, vagy munkájában végre elismerik. Én ezt az elismerést akkor éreztem, amikor Isten rám bízta az első életet. És közel két évre rá még rám bízott kettőt. Egyszerre. Kell-e ennél nagyobb kitüntetés?

Elkezdődött anyai karrierem. Itthon. Sohasem vágyódtam el máshová. Nem éreztem azt, hogy bárhol a világon könnyebb lenne.

A férjem is eljött hozzám Magyarországról. Nem én mentem oda. Ő is egyből itthon érezte magát. Ismét világos volt, hogy a fészkünket miért ezen a fán rakjuk meg. Sőt a városi fa helyett egy falusit választottunk, mert itt jobban hallani, ahogy szuszog a természet. Nekünk az mindent megér, ha nyáron egy szál bugyiban rohangálhatunk a kertben, a diófa alatt megérthetjük az élet nagy dolgait, van hely a barátoknak, a családnak, és csak Zoli komámékhoz kell felmászni a szemközti dombra, ha állatokat akarunk látni. Nincs pompa, csiliviliség, de nem is kell. Szánunk időt egymásra. Ha reggelizés közben a gyermekem azt mondja, hogy a világ legjobb élete neki van… ez az igazi boldogság. Itt, ahonnan még busz sem jár be a városba. Mi itthon vagyunk otthon, és ezért szívesen megdolgozunk, akár rá is dolgozunk, ha kell.
Te könnyen beszélsz, mondták nekem. Ma sem értem, miért. Voltak pillanatok, amikor férjemet három torkaszakadtából síró gyermekkel vártam haza, voltak éjszakák, amikor csak azért aludtam vissza, hogy ismét megébredhessek, volt, hogy inkább nem néztem tükörbe, mert úgysem magamat láttam a fáradtság miatt.

Ki az, aki úgy gondolja, hogy az anyaság sima ügy? Inkább egy bonyolult tündérmese jó és gonosz boszorkánnyal, mindenféle manókkal, varázslattal, teremtéssel és pusztulással.

Virág édesanyának. Anyák napi üdvözlőlap Fotó: Facebook

A legszebb történet.
A gyermekeim? Elfogult vagyok. Persze, hogy nekem ők a legesleg! Meg sem érdemlem, annyira jó fejek. Fölöttébb hálás vagyok értük. Néha eszembe jut, mi lenne, ha nem hagytuk volna megszületni őket. Milyen szomorú lennék én is, a férjem is, de a világ is, és még csak nem is tudnánk, hogy miért.
Szeretem minden pillanatát anyai pályafutásomnak. Még azokat a perceket is, amelyekre nem vagyok büszke. Van minden: nevetés, sírás, sírva nevetés. Számomra ez a tökéletesség, amiért elsősorban Istennek és az én tökéletes édesanyámnak vagyok és maradok hálás örökké.”

Életre szóló új hivatás

Szilágyi Olga, a jeddi Benedek Elek Általános Iskola tanítónője:
„Szerencsés vagyok, hiszen megismerhettem őt, felnevelhetett, és még köztünk van. Édesanyám megtanított hinni Istenben. Ez a hit ad erőt elviselni betegségeim nehéz súlyát. Ezt és még azt a sok mindent, amit a több mint négy évtized alatt adott nekem, szeretném most megköszönni neki. Két felnőtt gyermek édesanyja vagyok. Azt hiszem, sokat számít, milyen körülmények között tapasztalod meg az anyaságot. Amikor először anyuka lettem, tele voltam fájdalmakkal, félelmekkel, nem volt még igazi otthonunk. A második gyerekemmel már könnyebb volt, hiszen volt lakásunk.
Anyának lenni nehéz. Emlékszem, az elején borzalmasan fárasztó, csupa aggódás – vajon jól végzem-e – és lelkiismeret-furdalás, hogy szeretnék többet adni. Mindent. De nem tudok. És az állandó féltés, hogy vajon minden rendben lesz-e. Ez akkor sem múlt el, amikor gyermekeim felnőttek. De minden – a fáradtság, a féltés, az aggódás – elrepült, amikor megöleltek, és rám mosolyogtak. Ez ma is így van, pedig már nagyok.

Anyának lenni jó, és a nehéz részeivel együtt valahogy mégis könnyű és természetes.


Amikor a gyerek világra jön, és az édesanya először a karjaiban tarthatja, egész testét elönti a boldogság és a gyermeke iránt érzett, legmélyebbről áradó és soha el nem múló szeretetet. Abban a pillanatban nem létezik nehézség, sem fájdalom. Egy csodálatos és feledhetetlen érzés az. Gyermeke megszületésével az anyukának életre kiható, új hivatása lesz. Felelősségteljes és örömteli hivatás, a legcsodálatosabb, amelyet nem lehet szavakba önteni.
Pedagógusként is nagy felelősséggel tartozunk a ránk bízott gyermekek iránt, és ez bizony sok nehézséggel, aggodalommal jár. Reggel, amikor bemegyek az osztályba, már az első pár percben észreveszem, ha közülük valaki szomorkodik. Kicsit az enyémek is, hiszen a délelőttöt velem töltik, második otthonuk az iskola. Igyekszem őket nevelni és szeretetre tanítani.
Anyák napja alkalmából, minden édesanyának boldogságot, egészséget kívánok, hogy minél többet tudjon szerettei között maradni és szeretni.”

Tíz másodpercnyi mosolyt csalni az arcukra

Suba Köpeczi Júlia újságíró:
„Anyának lenni a legnagyobb kihívás, életre szóló aggódással megáldott feladat. Ha belepillantok az idő alagútjába, sok emlék pattan elő, ami mély repedést, nyomot hagyott bennem anyaságommal kapcsolatban. Iskolából és a csodás családi fészekből az életbe lépve szembesültem olyan dolgokkal, amelyek már akkor szembeszegülést és felháborodást váltottak ki bennem. Csúfolták, megbélyegezték azokat a nőket, akiknek nem lehetett gyermekük. Először hallottam azt a szót, hogy magtalan. Mi lesz, ha nekem sem lehet gyermekem? – tettem fel magamnak a kérdést. Félelemben éltem, mert én is nehezen, sok kín árán jöttem világra. Édesanyám életét beragyogtam, mint minden anya életét a gyereke. Akkor lehetett velem madarat fogatni, csillagokat lehozni az égről, amikor megszülettek a gyermekeim. De jött a rémület is, amikor Zsuzsimmal és Lacimmal kiengedtek a szülészetről. Pánik a köbön: ettől a perctől felelős vagyok az életükért, amíg tart az én ösvényem. Mi, anyák, kitanuljuk és megérezzük, mit és hogyan tegyünk. Ha lehet, mindig jó mederben hömpölyögjön gyermekeink élete. Testünk, lelkünk szenved, ha bajban vannak.
Nem szóltam azokról az édesanyákról, akik úgy élik le az életüket csakis a gyerekek miatt, hogy minden napjuk pokol a részeges, felsőbbrendűségtől dühöngő párjuk mellett. A családi békéért, a csendért, hogy a világ előtt úgy látszódjék, minden rendben. Ők a nagybetűs áldozatok, akiket nem tüntetnek ki semmivel.
Makkai Gyöngyvér csodálatos művének címe: Az anyák sírnak, ha üres már a fészek. Bizony sírunk, ha magasban repülnek, vagy alacsonyan szállnak.

Az anyák keveset várnak az ünnepen vagy a hétköznapokon. Egy nagy ölelést, pici puszit, egy telefonhívást, egy üzenetet, hogy minden a legjobb úton halad.

Anya csak egy van: erre akkor jövünk rá valójában, amikor hideg homlokát simogatjuk. Akkor felperzsel a lelkiismeret lángja, ha nem tettünk meg mindent értük, amíg éltek. Anyák napja legyen minden nap. Nem olyan nehéz mosolyt csalogatni arcukra. Tíz másodperc csupán.”

Nagy-Bodó Tibor

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport