Unokáink legnagyobb ellensége a klímaváltozás

Kádár Hanga 2017. augusztus 22., 23:12 utolsó módosítás: 2017. augusztus 22., 23:17

Romániában öten haltak meg a nemrég elvonult Lucifer-hőhullám miatt. Budapesten és Amerikában is megdőlt a melegrekord, a svájci gleccserek pedig hamarosan teljesen elolvadnak. A meteorológiai tanulmányok nem sok jóval biztatnak: unokáinknak már az ivóvíz beszerzése is gondot jelenthet a jövőben.

Unokáink legnagyobb ellensége a klímaváltozás
galéria
Egyes szakemberek szerint az üvegházhatású gázok jelentős visszaszorításával sem javulna a klíma Fotó: Pixabay.com

Nemrég vonult el a szó szerint gyilkos, 39–40 Celsius fokos hőmérséklettel járó Lucifer-hőhullám, amely miatt Romániában öten haltak meg hőguta következtében. Miközben az egyik legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó ország, az Amerikai Egyesült Államok elnöke szerint nincs negatív klímaváltozás, és Romániában is eltörölték a gépjárművekre vonatkozó környezetszennyezési adót, a globális felmelegedésnek bizony sok köze van az életveszélyes hőséghez. A hőmérsékleti rekordok értékei évről évre emelkednek: Budapesten az elmúlt napokban megdőlt a hajnali melegrekord, a magyar fővárosban 1948 óta nem volt ilyen hőség, a hónap elején ugyanis egyik éjszaka mindössze 24,3 fokig hűlt le a levegő.

Ugyancsak idén nyáron a föld legforróbb pontján, a kaliforniai Halál-völgyben is újabb hőmérsékleti csúcs született: itt 1917 óta nem volt ilyen meleg, az átlaghőmérséklet eddig 41,9 Celsius fok volt, napközben átlagosan 48 és 52 fok között ingadozott a hőmérséklet, éjszakánként is csak 35 fokig hűlt le a levegő. A hőmérsékleti világrekordot, azaz 56,7 Celsius-fokot 1913-ban mérték ugyancsak a Halál-völgyben, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kutatói szerint azonban egyre közelítünk a múlt századi csúcshoz.

Gyilkos hőhullámok

A WMO szerint a gyilkos hőhullámok gyakorisága is növekedni fog: a Nature­Cli­mate­Change tudományos folyóiratban közölt adataik alapján – ha tovább növekszik a károsanyag-kibocsátás – a század végére természetes jelenséggé válhat, hogy a kánikula miatt több százan veszítsék életüket, ugyanis a világ négy emberéből háromnak pusztító hőséggel kell majd szembenéznie. A trópusi területeken már most a küszöbérték felé közelít a hőmérséklet, amely fölött az emberi szervezet már nem képes lehűteni magát, a hőség pedig a nyári hónapokon is túlterjed. A szakemberek szerint évről évre nő az olyan térségek száma, ahol küszöbérték feletti szintet mérnek húsz vagy annál több napon át egy évben, ugyanakkor a WMO több tudósa úgy véli, a környezet- és légszennyezés olyan káros szintre került, hogy a jövő helyzetén már az üvegházhatású gázok jelentős visszaszorításával sem lehet változtatni.

Mindezen az sem segít, hogy Donald Trumpnak köszönhetően az Egyesült Államok kilépett a párizsi klímaegyezményből annak ellenére, hogy a világon kibocsátott üvegházhatású gázok 15 százaléka Amerika számlájára írható. Mika János éghajlatkutató ugyanakkor még korábban, a téma kapcsán kijelentette: az amerikai cégek továbbra is igyekeznek nem fosszilis energiákkal dolgozni. A párizsi megállapodáshoz csatlakozott országoknak vállalniuk kell, hogy iparukat csak annyiban bővítik, amellyel a légkör átlaghőmérsékletének növekedését 2 Celsius-fok alatt lehet tartani. Mint ismert, Donald Trump nem hisz a globális felmelegedést hangsúlyozó szakértők kutatásainak, a környezetvédelem helyett pedig új, az üvegházhatást csak tovább növelő szénbányák megnyitásában gondolkodik munkahely-teremtési céllal.

Olvadó gleccserek, lakhatatlan Dél-Ázsia

A globális felmelegedés nemcsak kiszáradással és vízhiánnyal, de árvizekkel is fenyeget: idén júliusban szakadt le a világ egyik legnagyobb, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű, A68 nevű jégtömbje az Antarktiszról, és mára már öt kilométerre távolodott a félszigettől. Az Antarktisz és az úszó jégmező közötti öt kilométeres nyílt vízen egyre több kisebb jéghegy jelenik meg, amelyek az úszó A68-asról és a kontinensről szakadtak le. Az antarktiszi kutatók szerint a leválás nem feltétlenül a környezeti tényezők miatt következett be, hanem a selfjegek gyarapodásának és fogyatkozásának természetes folyamata miatt. Ám ha a selfjegek feltöredezése nyomán az általuk feltartóztatott gleccserek szabad utat kapnak az óceánba, az befolyásolja a tengerszint növekedését. A 350 méter vastagságú tábla, bár egyelőre még nem okoz mérhető globális tengerszint-emelkedést, a hajózást már jelentősen veszélyezteti. Az úszó jégmező feldarabolódása ugyanis számos veszélyes jéghegyet hagy maga után, amelyeket az áramlatok a hajózási útvonalakra sodorhatnak. További jégmezők leszakadása azonban látványosabban kihatna a tengerszintre, az egyre emelkedő átlaghőmérséklet miatt a déd- és ükunokáinkat már árvízveszély fenyegetné.

Aggasztó a svájci gleccserek helyzete is: glaciológusok szerint még a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentésével sem lehet megakadályozni, hogy 2100-ra eltűnjön a svájci gleccserek 80–90 százaléka.

Ezúttal azonban nem kérdéses, hogy a jelenség hátterében a negatív klímaváltozás áll: mindössze 166 év alatt a felére csökkent az említett gleccserek mérete, a jégmennyiségük pedig már hatvan százalékkal kevesebb. A gleccserek olvadása érezhetően hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez is, a század végére akár 100 centiméterrel is megnőhet a vízszint, s bár a gleccserek évmilliók során olvadnak el, az elmúlt 150 évben felgyorsult a folyamat.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatóinak számítógépes modelljei szerint, ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, 2100-ra Ázsia déli országai lakhatatlanul forró övezetekké válnak.

India, Pakisztán és Banglades egyes részeit rendszeresen halálos hőhullámok sújthatják, a térség ellátásának szempontjából kulcsfontosságú Indus és a Gangesz völgyének mezőgazdasági területei is kiszáradnának éhezéssel fenyegetve a lakosságot. A dél-ázsiai hőhullámok már napjainkban több mint 3000 ember halálát okozzák évente. Ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, Dél-Ázsia lakóinak milliói kényszerülnek arra, hogy a perzselő hőség és az élelemhiány miatt elhagyják otthonukat – olvasható az MTI által idézett tanulmányban.

Gazdasági károkat okozó állatfajok szaporodnak

Az egyre növekvő hőmérséklet nemcsak szárazsággal és hőgutával jár, de nem őshonos állatfajok inváziójával is.

Ennek már látható jeleit figyelhetjük meg: az Egyesült Királyságban például nemrég megjelent egy igen agresszív hangyafaj. Az egyre fokozódó általános felmelegedés miatt eltolódnak az éghajlati övezetek határai zöld utat nyitva számos idegen növény- és állatfaj elszaporodásának, amely jelentős károkat okozhat a helyi flórát, faunát, mezőgazdaságot tekintve. Bár az argentin hangya néhány populációja eddig is élt Londonban, az utóbbi években a faj úgynevezett házi példányai egyre sűrűbben előfordulnak a szabadban. A betolakodó hangyák az őshonos fajtársaikat másfajta mozgásra kényszerítik, ez pedig könnyen felboríthatja a növények és rovarok már kialakult, finoman rendszerezett ökoszisztémáját. Az argentin hangya ugyanakkor nagyon agresszív állatfaj: ahogy számuk növekedik, szuperkolóniákat alakítanak ki, és mindent elpusztítanak maguk körül.

Új-Zélandra és Japánra számos új faj érkezik, főleg, hogy e szigeteken kevesebb az őshonos faj az egyébként is magas átlaghőmérséklet miatt. Ezért az ökológiai hiányt az új fajok könnyedén betöltik. Az Egyesült Királyságban ugyanakkor az elmúlt években megjelent és egyre szaporodik a japán kagyló, az óriás medvetalp és a nyérc, amely évente több milliárd gazdasági kárt okoz. A harlekin katicabogár is ismert, invazív kórokozónak számít, amely ugyanakkor számos európai országban elterjedt, például Magyarországon is. S bár ez a fajta katica aktívan pusztítja a levéltetveket, azonban felborította a már korábban itt tartózkodó fajtársai természetes szerepét.

A szürke mókus a vörös ellen

Magyarországon a Balatonban agresszíven terjedő kvagga kagyló is komoly veszélyt jelent, 2014 óra már a briteknél is megállíthatatlanul szaporodik. A kagyló megváltoztatja mind a sós, mind az édesvíz kémiai összetételét veszélyeztetve az őshonos fajok élőhelyét. S bár az Egyesült Királyságban az ázsiai lódarazsat sikeresen visszaszorították, az intenzíven szaporodó szürke mókus mára szinte teljesen kiűzte Angliából az őshonos vörös fajtársait nem beszélve a rágcsálók egyéb káros tevékenységeiről.

Az aszály miatt továbbá a Közép-Európában költő madarak is szenvednek: Magyarországon például a Körös-Maros Nemzeti Parkban a kevés csapadék miatt egyes vízállások teljesen kiszáradtak, s emiatt rétek, legelők maradtak víz nélkül.

Az Origo tudományos rovatában megjelent cikk szerint a térségben fészkelő vízi- és parti madarak hamar elhagyták a területet, nagy részüknél sikertelen lett a költés, csupán néhány korán költő faj tudta utódokkal gazdagítani a parkot, a vízimadarak és a parti madarak pedig már el is hagyták a térséget. Emellett a hirtelen érkező erős viharokban sok gólyatojás is elpusztul, de a helyzetet csak súlyosbítja a klímaváltozás miatti, kiszámíthatatlan időjárás a hirtelen, késő tavasszal érkező hidegfrontokkal.

Amiknek jót tesz a szemetelés

S bár a fejetlenül szétdobált szemét rengeteg szabadon mozgó állatot sodor életveszélybe, valamivel vidámabb zárszóként meg kell említenünk, hogy a foltos kézhalaknak még jót is tesz, ha a vízbe dobálják az üvegpalackokat. Ausztrál kutatók szerint a tasmaniai Derwent folyó medrében a foltos kézhal a szaporodáshoz megfelelő menedékre lelhet a vízbe dobott, lesüllyedt üvegekben, miután természetes élőhelyét az ember és néhány más kártékony faj, mint a tengeri csillag, elpusztította. Miután a tengeri csillagok nem tudják megenni az üvegből készült sörös palackokat, a halak búvóhelynek használják. A foltos kézhal volt az első súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánított tengeri élőlény a világon.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport