Mikor beszélhet a beteg magyarul?

2017. április 21., 10:31

Hosszas folyamatot igényel az anyanyelv-használati törvény alkalmazása. A gyakorlatba ültetés a kidolgozandó alkalmazási módszertanon, illetve az önkormányzati jó példákon is múlik – ismerte el Korodi Attila RMDSZ-képviselő. Az egészségügyi illetékesek üdvözölték a jogszabályt, de Korodi szerint az orvoshiány és az alkalmazási eljárás megnehezíti a gyakorlatba ültetést.

Mikor beszélhet a beteg magyarul?
galéria
Fotó: Barabás Ákos

 

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjeként múlt héten jelentette be, hogy az alsóház elfogadta a szövetség törvénykezdeményezését, miszerint azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya meghaladja az 5000 főt vagy a 20 százalékot, kötelesek az adott kisebbség nyelvét is beszélő személyzetet alkalmazni az egészségügyi és szociális intézményekbe. „Az erdélyi magyarok jogos elvárása vált valóra, hiszen Románia még mindig nem ültette gyakorlatba a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájában foglaltakat, amelyet 1995-ben írt alá” – mutatott rá a törvény jelentőségére Korodi Attila, aki szerint a törvénykezdeményezés elfogadtatása újabb előrelépés az anyanyelvhasználat terén. Elmondta, azzal, hogy a 20 százalékos küszöb mellé az 5000 fős határérték is bekerült, olyan települések egészségügyi és szociális intézményei is kötelesek lesznek magyarul tudó dolgozókat foglalkoztatni, mint Arad, Kolozsvár, Brassó vagy Temesvár. A képviselő emlékeztetett az olaszteleki magyar lány esetére, akit tavaly hiányos román nyelvtudása miatt aláztak meg a kolozsvári gyermekgyó­gyászaton. Az RMDSZ az esetet követően panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), amely ezer lejre bírságolta a kórházat.

A jogszabály Maros megye számára is fontos, mondta Vass Levente képviselő, az egészségügyi bizottság tagja, aki szerint ezzel a megye szórványtelepüléseinek egészségügyi intézményeiben is biztosított az anyanyelvhasználat. Csép Andrea a szociális bizottság tagjaként hozzátette: az öregotthonokban, árvaházakban szintén alkalmazni kell a 2018. január elsején életbe lépő jogszabályt, amelyet még Klaus Johannis államfőnek is alá kell írnia.

 

Segíthetnek a jó példák

Korodi Attila szerint a törvény gyakorlatba ültetése az alkalmazási módszertantól függ, amelyet a kormánynak kell kidolgoznia, de sok múlhat az önkormányzatok által felmutatott jó példákon is. Az egyetemi regionális kórházakat leszámítva ugyanis az egészségügyi intézmények a helyi vagy megyei önkormányzatokhoz tartoznak. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője reméli, hogy ezek jó példával fognak elöljárni. Szerinte számos településen jó az együttműködés a magyar és a többségi képviselet között. Az önkormányzati jó példa akkor fontos, ha a kormány nem az elvárt módon jár el a módszertan kidolgozásakor. Mint kifejtette, a legjobb az lenne, ha az intézmények tolmácsot alkalmaznának, de a törvény abban a szellemben íródott, hogy az orvosi vizsgálat, kezelés a beteg anyanyelvén történjen.

„De nézzük a tele felét a pohárnak: ha a törvény nem lenne, semmi esély nem lenne erre. Most, hogy megvan, már csak azon kell dolgozni, hogy minél jobban lehessen alkalmazni” – jelentette ki kérdésünkre Korodi Attila. Elismerte ugyanakkor: ahhoz, hogy a törvényt olyan településeken lehessen gyakorlatba ültetni, mint a többnyelvű helységnévtáblák körüli hercehurcáról hírhedt Kolozsvár, még sokat kell dolgozni.

Perek sora várható

A törvény gyakorlatba ültetését a romániai kórházak számára előírt alkalmazási procedúra is gátolja – hívta fel a figyelmet Gheorghe Carp, a nagyváradi megyei sürgősségi kórház menedzsere. Míg Nyugaton az egészségügyi dolgozók interjún vesznek részt és az intézmény elvárásainak kell megfelelniük, Romániában kötelező versenyvizsgát kiírni, ahol a speciális követelmények kizárónak hatnak. „Ha a kórház vezetősége kiír egy versenyvizsgát, és az szerepel benne, hogy magyarul is tudni kell, mindenki neki ugrik, mert ez diszkriminációnak minősül” – hívta fel a figyelmet egy lehetséges akadályra a kórházmenedzser, aki szerint a parlamentnek ezt is szabályoznia kellene.

Korodi Attila szerint épp azért volt szükség a törvényre, hogy ez a fajta pozitív diszkrimináció meglegyen. Az igényt, hogy a jelentkező tudjon magyarul, ugyanúgy meg kell jeleníteni, ahogy különböző munkapozíciókban megkérik az idegen nyelv ismeretét. Elismerte ugyanakkor, hogy emiatt számos perre lehet számítani. Erre a helyi közigazgatási törvény alkalmazásakor is sok példa volt, ha a zömében magyarok által lakott településeken a közalkalmazotti vagy intézményvezetői állások kiírásakor megkövetelték a magyar nyelv ismeretét.

A képviselő úgy vélte, a következőkben még sok egyeztetés, vita várható a témában, az RMDSZ-nek mind helyi, mind országos szinten sok tennivalója van. De míg a szövetség a parlamentben együttműködik a kormánykoalícióval, kormányzati szinten ez már nem mondható el, így nem tudni, mennyire fognak beleszólni az alkalmazási módszertan kidolgozási folyamatába.

Az orvoshiány a legnagyobb akadály

Az illetékesek indokoltnak tartják és üdvözlik a képviselőház döntését, bár úgy vélik, az alkalmazási eljárás mellett az orvoshiány is nehezítheti a gyakorlatba ültetését. „Kell lennie valakinek a kórházakban, aki tud magyarul. Vannak betegek, főleg idősek, akik csak magyarul tudnak” – ismerte el Gheorghe Carp, a nagyváradi megyei sürgősségi kórház menedzsere, hozzátéve, hogy Nagyváradon – ahol a magyarság számaránya 26 százalék – nincs annyi magyarul tudó orvos, ahány indokolt lenne. Sok magyar szakember úgy döntött, a közeli Debrecenben vagy Budapesten vállal munkát, illetve nyugat-európai országok egészségügyi rendszerében dolgozik. „Gyerekkoromban a nagyváradi kórházakban az alkalmazottak 60 százaléka beszélt magyarul, ma már jó, ha 10 százalékuk tud” – emlékezett Carp, aki román nemzetiségűként maga is jól beszéli a nyelvet. Elmondta, ha nincs is elegendő szakember, az esetek többségében meg tudják oldani, hogy az a beteg, aki csak magyarul tudja elmondani panaszát, magyar vagy magyarul tudó szakemberhez kerüljön. Szakorvos hiányában pedig akad magyar alkalmazott, aki tolmácsol.

A törvény előírásai ellenére ugyanannyi orvos lesz, mint eddig – mutatott rá egy neve elhallgatását kérő fiatal kolozsvári orvos is. A gyerekkórház sürgősségi osztályán dolgozó, magyar nemzetiségű szakember szerint a kincses városban is kevés a magyar orvos, mivel – akárcsak román társaik – sokan a kitelepülés mellett döntenek, és szerinte a marosvásárhelyi egyetem végzősei körében sem jobb a helyzet.

Hiányos a magyar orvosok jelenléte

Az utóbbi szűk két évben oly sokat emlegetett migrációs válság csak a jéghegy csúcsa – jelentette ki dr. Ábrám Zoltán egyetemi tanár, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) közegészségi tanszé­kének oktatója. Elmondta, az orvosok, az egészségügyi személyzet az átlagosnál nagyobb mértékben hagyta el hazáját. „Amíg minden harmadik Marosvásárhelyen végzett magyar orvos elvándorolt, a magyar páciensek, betegek, főleg idősek lényegesen kisebb mértékben hagyták el szülőföldjüket. Érthető, hogy nemcsak orvoshiány áll fenn, hanem sok esetben egyenlőtlen, hiányos a magyar orvosok jelenléte. Amennyiben az egyetemi képzésben részt vevő hallgatók, illetve a lakosság nemzetiségi arányát vesszük figyelembe, a Marosvásárhelyen tevékenykedő magyar orvosok, szakorvosok, intézetvezetők aránya alulképviselt. Egy kezemen megszámlálhatom a magyar sebészeket” – részletezte a vásárhelyi helyzetet az egyetemi oktató. Elmondta, a kivándorlás megfékezéséhez gyakorlati intézkedésekre, kedvezőbb munkakörülményekre, jobb szakmai és anyagi megbecsülésre van szükség. Kedvező folyamatnak tűnik szerinte, hogy az utóbbi időben egészségügyi beruházásokra került sor, emelkedtek a bérek és támogató elképzelések működnek, azaz több a visszatartó erő.

Messze még a dél-tiroli példa

„Örvendek az RMDSZ által kezdeményezett törvénynek és annak, hogy ezt a többség megszavazta, mert ez a magyar beteg természetes igényét fejezi ki, és az alapvető kisebbségi jogokhoz tartozik” – fogalmazott Ábrám Zoltán hozzátéve, hogy a sokat emlegetett példa a dél-tiroli helyzet, ahol az orvosnak tudnia kell németül is, olaszul is. A kisebbségi anyanyelvhasználat kiteljesítése igénylésének a létjogosultsága már a 90-es években felvetődött, hiszen többszörösen hátrányos helyzetbe kerül az a beteg, aki még anyanyelvén is nehezen tudja kifejezni problémáit. Holott a gyógyítás alapfeltétele a megfelelő, őszinte és helytálló anamnézis.

A MOGYE oktatója szerint a beteg azt az orvost választja, választaná, akivel kedvezőbb a kommunikáció, az együttműködés. „Nyilván az orvos-beteg kommunikációnak nincs nemzetisége, de van nyelvezete. Ezért az orvosnak, hogy pácienseit méltó módon elláthassa, ismernie kell a beteg anyanyelvét. Ez a gyakorlatban részlegesen megtörténik, sok román orvos magyarul is képes megszólítani a pácienseit” – ismerte el Ábrám Zoltán. Hozzátette, ez fordítva is igaz, minden MOGYE-n végzett magyar orvos elsajátította a román szaknyelvet, tehát szakszerűen képes értekezni a román beteggel. „Én bizonyos elvárásokat egészen természetesnek tartok, hiszen senkit sem kényszerítenek arra, hogy ott dolgozzon az egészségügyben, ahol nem tesz eleget a betegek által támasztott igényeknek és a társadalmi, jogi elvárásoknak” – mutatott rá az egyetemi oktató. Úgy vélte, a törvény alkalmazása hosszasabb folyamatot igényel. „Egyelőre a létező adottságokból kell kiindulni, és a lényeges az, hogy a beteget ne alázzák meg anyanyelve miatt, sőt valamilyen formában biztosítsák annak használatát. Aztán előkerülhet megint a dél-tiroli példa, ahol az egészségügyi dolgozótól elvárt a kétnyelvűség” – összegzett Ábrám Zoltán.

A múlt héten elfogadott törvényt azután kezdeményezte az RMDSZ, hogy tavaly a kolozsvári gyermekkórházban az ügyeletes orvos megalázóan viselkedett egy románul nem tudó olaszteleki kislánnyal. Egy évvel korábban, 2015 márciusában a nagyváradi gyermekkórházban történt hasonló esetről számolt be egy édesapa.

 

Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport