Megkurtított önkormányzatok

Nánó Csaba 2018. február 15., 18:03 utolsó módosítás: 2018. február 15., 18:13

A kormány új adópolitikája miatt idéntől a legtöbb önkormányzat kevesebb pénzből gazdálkodhat. Az erdélyi települések zöme 2018-ban karcsúsított költségvetéssel próbálja átütemezni vagy lefaragni a beruházások egy részét, míg a székelyföldi városok elsősorban kulturális kiadásaikat nyirbálják meg.  Van, ahol a helyi adók emelésével próbálják egyenesbe hozni a kiadások és költségek mérlegét. Lapunknak nyilatkozó városvezetők szerint a bevételek csökkenésével csak azok jártak jól, akik eddig sem terveztek sokat. 

Megkurtított önkormányzatok
galéria
Kolozsvár nyári turistaszezonban: az elmaradó berhuházások miatt a városban egyre nehezebb közlekedni és parkolót találni Fotó: Nicu Cherciu

Gyorsvasutat ígérnek Kolozsvár és Budapest között, miközben a kincses város idén egy parkolót nem fog tudni megépíteni pénzforrások hiánya miatt. Ameddig arra várunk, hogy nyílsebesen eljussunk a magyar fővárosba, mintegy száz vonatjáratot szüntet meg a román állami vasúti társaság. Miközben a nemrégiben kinevezett román kormány több száz kilométer autópálya megépítését ígéri a következő években, a helyi önkormányzatoknak egy járda felújítására sincs pénzük. Ugyanis az idei költségvetésben az önkormányzatok támogatása változik a legjobban. Ennek oka, hogy január 16-tól 10 százalékra csökken a személyi jövedelemadó, amely az önkormányzatok legnagyobb bevételi forrása. Az intézkedés hatására jelentős összegektől esnek el a polgármesteri hivatalok, amit valamilyen formában pótolni kell.

Az RMDSZ azzal a javaslattal állt elő, hogy a jövedelemadóból befolyó összegek a jelenlegi 71,5 százalék helyett ezután 100 százalékban maradjanak helyben. Kezdeményezésüket a pénzügyi szakbizottság megszavazta ugyan, ám ezt követően a parlamenti vita során a liberális párt egyik gyulafehérvári képviselőjének sikerült megtorpedóznia az elképzelést azzal, hogy RMDSZ-ellenes beszédet tartott. Ennek nyomán több liberális honatya a szavazáskor kiment a teremből. A kormánypárti törvényhozók kitartottak saját elképzelésük mellett, így a javaslatot visszautasította a parlament. Az RMDSZ politikusai szerint a kormány által kidolgozott támogatási elképzelés elfogadható része, hogy minden önkormányzatnak lesz egy minimális működési költsége, lakosonként 750 lej. Ez az összeg ugyanakkor nem lehet kisebb 1 millió lejnél a községek esetében, legalább 3 millió lejnek kell lennie a városok és minimum 5 millió lejnek a megyei jogú városok esetében.

Az erdélyiek sínylik meg a legjobban

Kolozsvár sok szempontból Románia leggyorsabban fejlődő városa, ugyanakkor a legdrágábbak közé is tartozik.

A kincses város idén 257 millió euróból (1,2 milliárd lejből) gazdálkodik, ez 40 millió euróval kevesebb a tavalyi büdzsénél.

A visszaesés a kormánynak az adóvisszaosztás révén nyújtott összeg lefaragására vonatkozó intézkedésének tudható be. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere lapunknak elmondta: a kincses város esetében a nagyobb infrastrukturális befektetések kerültek átütemezésre. A parkolóházak építését hosszabb, 5 illetve 7 éves időtartamra ütemezték. Hozzátette, a kulturális pályázatok keretét a városháza nem módosította a 2017-es évhez viszonyítva. Ennek ellenére a kolozsvári magyar színház vezetősége nemrég arról tájékoztatott, hogy idén díszletekre sem nagyon jut pénzük, így a bemutatásra kerülő darabok csak „minimalista” módszerrel oldhatók meg. Magyarán, több lesz a stúdióelőadás, amelyek megvalósítása gyakorlatilag kevesebb pénzbe kerül. De a gépkocsivezetők sem örvendezhetnek túlságosan a parkolók építésének elodázása miatt, hiszen Kolozsváron már alig lehet közlekedni, parkolóhelyet pedig egyre nehezebb találni.

Várad megújuló arculata: az idei kilencmillió eurós hiány több projekt folytatását is érinti Fotó: Oradea.ro

Nagyváradnak eleve kisebb volt a költségvetése Kolozsvárnál.

„A járulékcsökkentés 9 millió eurót vitt el a várostól” – tájékozatta lapunkat Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, a város polgármesterének tanácsosa.

Ennek az összegnek a pótlására a Pece-parti városban 20 százalékkal megemelték az ingatlanadókat, de még ez sem fedezi a kiesett bevételt. Zatykó Gyula szerint Nagyvárad kényszerhelyzetben van, hiszen több megnyert uniós projekt létezik, ahol az önrészt a városnak kell befizetnie. Így az önkormányzat választás előtt állt: vagy lemond uniós pénzekről, ami nem jó ötlet, vagy további adót emel, hogy az önrészt be tudja fizetni. Így is kénytelenek voltak lemondani például egy aluljáró megépítéséről, amely a Kolozsvárról Nagyváradra bejövő forgalmon könnyített volna. Zatykó Gyula hozzátette: bár az adónövelés kellemetlenül érinti a lakosokat, badarság lett volna lemondani a beruházásokról, hiszen a megvalósításhoz szükséges anyagiak nagy része uniós pályázatokból származik. Ugyanakkor folytatódnak a beruházások azokba az ingatlanokba, amelyek a kultúrát szolgálják. A városvezetés azzal is tisztában van, hogy a turizmus fellendítéséhez óhatatlanul szükség van magas szintű kulturális rendezvények szervezésére. „Az elképzelés az, hogy ne csökkentsük a kultúrára szánt összeget” – mondta az EMNP alelnöke.

A helyi költségvetés csökkentésével bonyolult helyzetbe kerültek a városok vezetői: ha nem emelik a helyi adókat, akkor jelentős beruházásokról kell lemondaniuk. Ha viszont megemelik, akkor magukra haragítják a lakosságot. Zatykó Gyula szerint az intézkedés elsősorban a jól gazdálkodó erdélyi városokat érintette negatívan. Ahol eddig sem történt semmi, ott kevésbé bánják, de ahol sikerült elérni valamit, ott nagyon megérzik a törvény hatásait.

Székelyföldön is pangás van

Az adóreform következtében megcsappant önkormányzati költségvetés sok helyen a kulturális intézményeket érinti leginkább. Amint azt lapunkban is megírtuk, Hargita megyében például a színházak és táncegyüttesek kiadásainak kényszerű lefaragása hatékonyabb együttműködésre készteti az önkormányzat hatáskörébe tartozó intézményeket. Csíkszeredában az önkormányzat által fenntartott Csíki Játékszín, a Csíki Székely Múzeum és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest szervezték át, így az idei évben kisebb költségvetésből, és összevont munkakörű, alacsonyabb számú személyzettel kell majd dolgozni. A Csíki Székely Múzeum megszüntetett egy betöltetlen restaurátori állást ugyanakkor leépítették az összes teremőrt és tárlatvezetőt, az ő foglalkoztatásukra már nem maradt lehetőség. A múzeumtól további két állást áthelyeztek a polgármesteri hivatalhoz, így a múzeum jelenleg 23 alkalmazottal működik. A színházban sem jobb a helyzet: a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalhoz került át a színház hangtechnikusa, aki egyben díszletmunkásként is tevékenykedett, illetve a szervező és az ügyintéző. Felszámolták a jegypénztárosi, a kellékes (aki heteken keresztül önkéntesként dolgozott tovább az intézménynél) és a súgó állását (az utóbbit más típusú szerződéssel foglalkoztatják a továbbiakban), illetve visszavette a város a Csíki Mozi működtetésére elkülönített öt állást is. Ugyanakkor a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek nyolc alkalmazottjától kellett megválnia az átszervezés nyomán.

Szerencsésebbnek mondhatják magukat a székelyudvarhelyiek, hiszen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a napokban ismertette a magyar kormány azon döntését, amely szerint összesen mintegy 2,5 milliárd forinttal, azaz hétmillió euróval támogatják Székelyudvarhely intézményeit. A támogatás legjelentősebb része a Tamási Áron Gimnázium teljes felújítására fordítható, de nagymértékű támogatásban részesül a kézilabdacsapat, a Tomcsa Sándor Színház, valamint egyházi intézmények is. Gálfi Árpád udvarhelyi polgármester szerint ekkora mértékű támogatást – amely az egyházi és városi intézmények költségvetését gazdagítja majd – még soha nem kapott Székelyudvarhely.

Bizakodó Hargita megyei tanácsosok

Költségvetés szempontjából a Hargita Megyei Tanács jobban áll. Ez derül ki abból az elemzésből, amelyet a napokban végzett Zakariás Zoltán és Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei tanácsosai. Idén nagyjából 227,6 millió lejből gazdálkodhat Hargita megye, amelyből 148,3 milliót működési, míg 79,2 milliót beruházási költségekre fordítanak. A beruházási összeg tartalmazza a tavalyi 32 millió lejes többletet, mely a 2016 végi többlet összeg fele.

Csökkent ugyanakkor az Országos Vidékfejlesztési Programból származó pályázati pénzek összege: míg tavaly 57,3 millió lej érkezett Hargita megyébe, addig idén ez 25,8 millió lej körüli összeget mutat.

A tanácsosok beszámolójából kiderült: 2017-ben 17,9 millió lejnyi hitel visszafizetését vállalta a megyei önkormányzat (2,4 millió lejnyi kamat mellett), 2018-ban pedig 2,9 millió lej és 1,3 millió lej kamat törlesztését tervezik. A hátrányos helyzetűek támogatására – központilag meghatározott összegként – 46,7 millió lejt költenek, míg a megyei tanács hivatalának működésére 23,2 milliót, az oktatásra 6,2 milliót, a kultúrára 9,7 milliót, a sportra 600 ezret, az egyházakra 7,5 milliót, a szociális- és gyermekvédelmi igazgatóságra 35,8 milliót, útkarbantartásra pedig 11 milliót. A működési rész tavalyihoz képest számított hiánya megközelítőleg 24 millió lej, aminek következtében a gyermekvédelmi és szociális igazgatóság utolsó negyedévi költségvetése fedetlen maradt. A beruházásokat vizsgálva kiderül: 1 millió lejt szánnak a Hargita Megyei Tanács hivatalának, 4,6 millió lejt a kórházaknak, 11 millió lejt az integrált hulladékkezelésre, míg 59,5 millió lejből útépítést vállalnának. Utóbbi összegből 56,1 millió lej a megye településeit összekötő utak újjáépítésére van elkülönítve.

A megyei tanács vállalta, hogy 2021-ig 250 millió lej értékben fejleszti a települések közti utakat. Elkötelezett vállalásként 45 milliónyi összeget tervez útkarbantartásra is (kátyúzás, szegélyvágás, egybefüggő aszfaltrétegek lefektetése). A vállalás kapcsán Zakariás Zoltán elmondta: ez a vállalás leginkább egy kampányígéretnek tűnik, hiszen e között és a költségvetésben szereplő, 2019–2021 között előirányzott összeg között óriási különbség van.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport