Akik a világ sorsáról döntenek

Kádár Hanga 2018. június 20., 09:08 utolsó módosítás: 2018. június 20., 09:09

Régi hagyomány az amerikai Time magazinnál a legbefolyásosabb emberek listájának összeállítása. Magyarországon a legtekintélyesebb nőknek is készítenek külön listát, Romániában a börtönre ítélt is része lehet az ilyen összeállításnak.

Akik a világ sorsáról döntenek
galéria
Donald Trump amerikai elnök, Nicole Kidman színésznő, Satya Nadella Microsoft cégvezető Fotó: Wikipédia

Az amerikai Time magazin évről évre összeállítja a világ száz legbefolyásosabb emberéből álló listáját. A szerkesztők több hónapig dolgoznak az összeállításon figyelembe véve az ismert üzletemberek, színészek, zenészek, politikusok kapcsolatait, munkásságát. Az idei listán 45 nő és számos olyan fiatal ismert személyiség szerepel, aki még a 40. életévét sem töltötte be. A magazin különböző kategóriákba sorolva mutatja meg a politikára, művész- vagy éppen üzletvilágra legnagyobb hatással bíró személyeket, csoportosítva a művészeket, a befolyásos emberek közé lépő úttörőket, a politikai vagy cég élén álló, illetve egyéb állami felhatalmazású vezetőket, ugyanakkor példaképnek minősülő sztárokat, végül pedig a klasszikusnak minősíthető, úgynevezett titánokat. Mindegyik kategória élén kiemelik az adott csoport legbefolyásosabb arcát.

Egykori koldulótól az űrjárók tulajdonosáig

Az úttörők kategóriáját idén például egy fekete nő, Tiffany Haddish vezeti. Amerikai komikus és színésznő, akinek édesapja eritreai zsidó vallású menekültként érkezett az Egyesült Államokba. Tiffany fiatalkorában szülei elváltak, édesanyja súlyos balesete után tizenévesen ő lett négy féltestvére mellett a családfenntartó. Egy ideig az utcán élt, aztán nagymamájához került testvéreivel együtt, és lehetőséget kapott arra, hogy újra tanulhasson és megmutathassa színészi adottságait.

A művészek közt a legbefolyásosabb személynek idén Nicole Kidmant tartják.

A népszerű, kifinomult stílusúnak tartott, jelenleg 50 éves ausztrál-amerikai színésznő Hawaiin született, Ausztráliában hamarabb befutott, mint Amerikában. Olyan ismert filmekben alakított maradandót, mint a Moulin Rouge!, Hideghegy vagy az HBO egyik új, kiváló minisorozatában, A hatalmas kis hazugságokban. Az Oscar- és BAFTA-díja mellett többször kapott már Golden Globe-ot, illetve Ezüst Medvét is. Tíz éven át volt Tom Cruise felesége, jelenleg Keith Urban Grammy-díjas zenész a férje. A legbefolyásosabb művészek között egyébként még Hugh Jackman, a legutóbb a Csodanőt alakító, egykori izraeli szépségkirálynő és katona Gal Gadot, a sztárok tucatjait ismerő Jimmy Kimmel műsorvezető és több fekete, illetve indiai sztár is szerepel.

A politikai és diplomáciai térben mozgó személyek csoportjának élén Satya Nadella, a Microsoft jelenlegi cégvezetője áll,

őt követi az amerikai elnök, Donald Trump. A Time magazin minden, a listán szereplő személyről közöl egy néhány mondatos mini-portrét általában olyanok tollából, akik jól ismerik a listára felkerült személyt. Az elnökről a texasi szenátor írt pár sort igen pozitív hangnemben többek közt azt hangsúlyozva, hogy Trump képes elbírni a globális fenyegetést jelentő észak-koreai elnökkel, Kim Dzsong-Unnal, aki egyébként maga is szerepel ugyanitt számos indiai és afrikai elöljáró, illetve a francia és a kínai elnök vagy az iraki miniszterelnök mellett. Ebben a kategóriában jelenleg Harry herceg és Meghan Markle is szerepel, utóbbi azonban a színésznői és női egyenjogúsági aktivista minőségében szerzett befolyása miatt, nem a hercegnéi szerepkörének köszönhetően.

A példaképeknek minősülő ismert arcok kategóriájában Jennifer Lopezt, Rihannát, a Marvel-filmek Fekete Párducaként ismertté vált Chadwick Bosemant, Keshát is megtaláljuk. A titánok között pedig olyan népszerű figurák nevei szerepelnek, mint Oprah Winfrey műsorvezető, aki Jimmy Kimmelhez hasonlóan kiváló kapcsolatokkal rendelkezik a sztárvilágban. De itt van Elon Musk üzletember is, akinek a nevéhez fűződik többek közt a Marsra való költözést tervezgető SpaceX, illetve a Tesla cég is. Angela Merkel és a további európai politikusok idén lemaradtak a listáról.

A legtekintélyesebb magyar nők

A Time mellett a Forbes magazin is összeállítja a maga listáit: idén negyedik alkalommal tette közzé az 50 legbefolyásosabb magyar nőt felsorakoztató összeállítást. A szerkesztők elsősorban azt vették figyelembe, hogy mekkora vagyonért felelnek az adott nők, milyen értéket képvisel szakértelmük a piacon, hogyan változott mindez az elmúlt évhez képest, milyen eredményeket értek el az általuk vezetett cégek, intézmények ebben az időszakban, illetve mennyire szerepelnek gyakran a médiában, mennyire népszerűek a köztudatban.

A listán húszan az üzleti élet képviselői, 10–10 nő pedig a közélet, a kultúra és a média területén dolgozik. Az üzleti szférában már régóta Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója áll az élen, az idén második helyre Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója került, a harmadik pedig Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója. De szerepel a listán Szörényi Beáta, a Sanofi-Avensis országigazgatója, Oppenheim Klára saját ügyvédi irodája élén és Kádár Gabriella, a CIG Pannonia vezérigazgatója.

A közéleti személyiségek között a legbefolyásosabb magyar nő Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó, de idén a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel is felkerült a listára, aki sokak szerint a magyar divatvilág egyik legbefolyásosabb arca.

A kultúra kategóriában Havas Ágnesé, a Filmalap vezérigazgatójáé az első hely, de megtaláljuk itt Eszenyi Enikőnek, a Vígszínház igazgatójának nevét vagy Enyedi Ildikó filmrendezőt is. A médialista első helyén az RTL Magyarország vezérigazgatója, Vidus Gabriella szerepel,  de Mészáros Kinga, a Central Médiacsoport tavaly novemberben kinevezett vezérigazgató-helyettese is itt található. Az évente változó listától függetlenül egyébként a magyar kulturális élet egyik legmeghatározóbb női alakjának Törőcsik Marit tartják újságírók, kollégái.

Van, ahol miniszterelnök, máshol cellalakó

Magyarországon a napi.hu politikailag független üzleti és pénzügyi hírportál 2014 óta minden évben összeállítja az országot leginkább meghatározó személyek listáját, amelyet Befolyás-barométer néven publikálnak. A lista készítői azt vizsgálják, kik azok a személyek, akik egy-egy ügy érdekében közvetlenül vagy közvetve több pénzt és/vagy erőforrást tudnak megmozgatni másoknál.

A  Befolyás-barométer összeállítása során politikai elemzőket kérnek meg arra, hogy helyezzék el egy 0-tól 100 pontig terjedő befolyást mérő skálán azt a 122 politikust, üzletembert, közéleti szereplőt, akit a Napi.hu nevezett meg számukra. Az egyes elemzőktől beérkezett válaszokat szereplőnként összesítették, kivették a legalacsonyabb és a legmagasabb pontszámot, majd a megmaradt pontszámoknak vették a számtani átlagát. A top 10-be való bekerüléshez legalább 80 pontra, a top 20-ba való bekerüléshez pedig legalább 70 pontra volt szükség. Az elemzés szerint idén

a legbefolyásosabb ember Magyarországon a miniszterelnök, Orbán Viktor, akit Csányi Sándor üzletember, bankár követ

– őt egyébként jelenleg az ország leggazdagabb emberének is tartják. A listán található még az elsők között Mészáros Lőrinc vállalkozó, Matolcsy György politikus, Andy Vajna producer, a TV2 tulajdonosa, Habony Árpád politikus, a miniszterelnök stratégiai főtanácsadója, Rogán Antal politikus. Őket követi többek közt Lázár János politikus, illetve Szijjártó Péter külügyminiszter.

Úgy tűnik, a női közéleti szereplők napjainkra akkora politikai befolyásra tettek szert, hogy az államférfiak és üzletemberek mellett is labdába rúghatnak. A listán megtalálható Lévai Anikó jogász, a miniszterelnök felesége, aki csak idén került fel a listára, amelyen a 18. helyet foglalja el. A 20. helyen Schmidt Mária történész áll, őt követi Orbán Ráhel, szintén új névként a listán, ahogy Novák Katalin politikus is először kapott helyet a Befolyás-barométeren.

Romániában nem népszerű a hasonló listázás, bár a DailyBusiness.ro időnként készít összeállításokat kategóriánként az iparban, bankszakmában, turizmusban befolyásos emberekről. A közelmúltban a média leginkább követett, legmeghatározóbb arcai közt találjuk Teszári Zoltánt, a DIGI médiavállalat tulajdonosát, aki például az IT kategóriában is a 25-ös lista elején szerepel. De ide sorolják még Dan Voiculescut és Dan Diaconescut is, az első helyen pedig a Pro Tv extulajdonosa, Adrian Sârbu áll annak ellenére, hogy börtönben van. A bankszektor legmeghatározóbb alakja a lista szerint Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke, őt többek közt Ion Ţiriac követi, illetve Horia Ciorcilă, a Banca Transilvania résztulajdonosa, aki magánszemélyként a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkezik a BT-n belül.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.