A boltokban semmi sem véletlen

Kádár Hanga 2018. január 11., 21:19 utolsó módosítás: 2018. január 11., 21:23

Napjainkban már nemcsak a reklámfilmek, plakátok befolyásolása elől igyekszünk tudatosan kitérni, hogy megkíméljük a pénztárcánkat, de egyre több vásárló figyel fel áruházakban tapasztalt trükkökre, amelyekkel fölösleges termékek megvásárlására ösztönöznek. Szakembert kérdeztünk ezek valóságalapjáról és a kikerülés lehetőségeiről.

A boltokban semmi sem véletlen
galéria
Ha nem akarunk sokat vásárolni, a nagy bevásárlóközpontokban kis kosárral induljunk el felfedező útra a sorok között Fotó: Pál Árpád

Otthon az internet és televízió, utcán a plakátok befolyásolják vásárlási szokásainkat, de tévedünk, ha azt hisszük, hogy egy üzletben csak az időszakos akciók sarkallhatnak pénzköltésre. Ha nem tervezünk nagy bevásárlást, kis kosárral induljunk el. A nagyobb kosár üres látványa ugyanis annak megtöltésére sarkallhat. A boltokban legtöbbet vásárolt termék, a kenyér és a tej, nem véletlenül található leghátul: száz másik színes, csábító termék előtt kell elsétálnunk, amíg a szükségesig jutunk. A lassú zene és a szűk sorok is azt a célt szolgálják, hogy legyen időnk bámészkodni és észrevenni olyan termékeket, amelyekre lehet, nincs is szükségünk. Az emberi természet egyik alapvető velejárója, hogy szereti viszonozni a kedvességet, ez pedig a kóstoltatásoknál is jól működik: vásárolnak egyet a kóstolt termékből, csak hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásuk az ingyen falat miatt. De a pénztárak sem működnek egyszerre: mindig csak annyinál dolgoznak, hogy minimális torlódás alakuljon ki. A sorban állás ideje alatt az ember megszomjazik, megéhezik és többet vásárol.

A banis értéket nem véletlenül tüntetik fel az árcédulákon jóval kisebb betűméretben, mint a nagyobb, bankjegyekkel is kifizethető részét az összegnek. Így nagyobb az esély arra, hogy lefelé kerekítsük az árat.

A több polcon elhelyezett ugyanazon termék esetében az egyik polcra szándékosan csak néhány árut helyeznek el az adott termékből, hogy az vásárolt márkának tűnjön. Dr. Seer László, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kolozsvári Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet adjunktusa (portrénkon) elmondta az egyszerű okot: a kereskedelem mindig az a terület volt, ahol az idő sürgetése, a versenytársak motiváltsága és versenyszelleme, illetve a folyamatosan változó gazdasági környezet arra ösztönözte a kereskedőt, hogy gyorsan, kockázatot vállalva és lehetőleg „zseniálisan”döntsön –akár naponta többször. A vásárlók viselkedésének megfigyelésére alapozott kiskereskedelmi taktikák viszont folyamatosan változnak, egy-egy trükk nem mindenhol vezet sikerre, viszont van néhány általános elv, amelyet követnek a vállalkozások.

A méregdrágával az olcsóbb eladására törekednek

„Az egyik legjellemzőbb taktika az, ha a sürgősség érzetét keltik bennünk. Ha az idegrendszerünk arra kényszerül, hogy gyorsan döntsön valamiről, akkor jellemzően kevesebb döntési alternatívát vesz figyelembe, valamint kevésbé engedi meg magának a szélesebb körű tájékozódás luxusát” – figyelmeztet a marketing szakértője. Elmondása szerint

a „promóció, de csak ma”, illetve a „ketyeg az óra”típusú akciók nem véletlenül sikeresek, s bár aki ezek hatására vásárol, racionálisan döntött, de az idő sürgetése befolyásolta.

Egy másik taktika a tartományhatás kihasználása: a viselkedési közgazdaságtan azt a jelenséget nevezi tartományhatásnak, amikor másként tekintünk egy döntési alternatívára bizonyos ajánlatot látva, mint annak hiányában –magyarázta Seer László. Például ha egy kirakatba méregdrága, de vonzó terméket állítunk ki, az egyrészt becsalogatja a vásárlót a boltba, de odabent olcsóbb és ugyancsak érdekfeszítő változatokkal találkozhat, amelyek a kintihez képest jó döntésnek tűnnek. Sokszor a drága terméket csak azért állítják ki, hogy azokhoz képest tetszetősebbek legyenek a kevésbé drágák. A szakember szerint egyszerűen az emberi természet szabályaira játszanak így rá, amit nemcsak a kereskedelemben, de bármilyen hasonló helyzetben könnyedén lehet alkalmazni.

Seer elmagyarázta, hogy a kiskereskedelemben létezik egy úgynevezett polcdíj is. Azaz ha vállalkozóként szeretnénk, hogy az üzletben termékeinket szemmagasságba helyezzék el a polcon, akkor lehet, többet kell fizetnünk, mint a konkurens termék forgalmazója.

A szemmagasságban elhelyezkedő termékek ugyanis szembeötlőbbek, mint a standok alsó polcain találhatóak.

De erre nem mindig van szükség, mert lehet, hogy a márka eleve népszerű, és a bolt érdekeit szolgálja, ha szemmagasságba kerül.

Jóllakottan és okostelefon nélkül vásároljunk

„Hallottam már ruhaboltokban nézelődő emberekről, akik a bolt tulajdonosának a rokonai voltak. Ha sok embert látunk egy boltban, a nyájszellem azt súgja nekünk, hogy ott valami számunkra hasznosat lehet vásárolni. Ez is működőképes trükk, hiszen evolúciós jellemi örökségünkre épít: ahol sokan álldogálnak, ott a helyünk nekünk is. Ahol meg senki, azt a helyet inkább elkerüljük” – részletezte a marketing-szakértő. Mindemellett a termékek bolton belüli mozgatása is elősegítheti azt, hogy időről időre újabb és változatosabb termékpalettát tapogassunk le a szemeinkkel, ne csak a megszokottat. Ugyanakkor minél nagyobb a választék, annál inkább egyfajta önjutalmazási kényszerbe kerülünk, ami segíti az impulzusvásárlás kialakulását. Vagyis többet vásárolunk, mint amire szükségünk van, ráadásul irracionális vagy racionálisnak tűnő kritériumok szerint. Az áruházakban szándékosan bontanak meg termékdobozokat, illetve helyeznek el rendetlenül kevesebb árut egy adott polcon: a bontott termék és a megkezdett polcok azt az üzenetetet küldik a vásárlónak, hogy a termék megbízható, mert mások már kipróbálták. Seer László elmondta: újabb kutatások azt is kimutatták, hogy

az éhes emberek, a bankkártyával vásárlók, illetve a vásárlás közben okoseszközt használók többet és kevésbé racionálisan vásárolnak, legyen szó szinte bármilyen termékről.

Ha racionálisak akarunk maradni, akkor vásárlás előtt lakjunk jól, csak készpénzt használjunk és hagyjuk otthon az okostelefont.

A tolakodásnak is van határa

Az üzletek trükkjein kívül bármennyire is igyekszik a ma embere ellenállni, a reklámok és plakátok klasszikus és kreatív formáival igyekeznek befolyásolni. A vásárló azonban nemegyszer csalódik, miután kézbe veszi a terméket.

„Ha egy megvilágítás nélküli, átlagos termékfotót/videót használnának a szakemberek, akkor képtelenség lenne átadni a reklámozott tárgy igazi előnyeit, amelyekért érdemes megvásárolni azt. A reklámokban szereplő termékek az előnyös jellemvonások kiemeléséről szólnak. Nyilván vannak egészen sarkított példák is, ahol valóban nem azt kapja a vásárló, mint amit a reklámban látott, ezekkel az esetekkel viszont már a fogyasztóvédelem foglalkozik”–ismertette az egyetemi oktató. Seer elmagyarázta: a reklám egyik alapvető funkciója, hogy az egyedi értékesítési ajánlatot közvetítsék a vásárlónak/fogyasztónak. Ez azt jelenti, hogy a termék hasznos lesz a vásárlója számára. Napjainkban pedig már nem a praktikusság a vezérelv, hanem a fogyasztók érzelmeire gyakorolt hatás. Sokszor egy-egy termék márkájához érzelmileg is ragaszkodunk: van például kedvenc tejtermék márkánk, vagy csak egy adott boltban vásárolunk húst, mert a reklám meggyőzött minket valamiről. Az egyedi értékesítési ajánlat és a márkaélmény átadását pedig nagyban segítik a megfelelő kulcsszavak és a tudatalattinkat befolyásoló zenei megoldások használata.

A reklámok etikusságát tekintve ugyanakkor lezáratlan viták ezreihez csatlakozhatnánk. Seer László elmondta, a középkorban szégyen volt bármit reklámozni, de mára azért még a reklámetikát legkonzervatívabban kezelők is használnak trükköket. A szakember szerint, ha egy másik személyt akarunk befolyásolni, átlagosan sok mindent megengedünk magunknak: a reklámokkal kapcsolatos közízlés is így alakult ki, ami személyenként, közösségenként változó. A tolakodásnak, kényszerítő jellegnek is van egy kulturálisan kódolt határa, Seer szerint a reklámszolgáltatóknak erre sokkal nagyobb érzékenységet kellene fordítaniuk. Ugyanakkor elég széles körű szabályozás vonatkozik a reklámokra: Románia az EU elveihez hű törvényeket vezetett be, amelyek lehetővé teszik, hogy gyakorlatilag bárki panaszt tegyen a fogyasztóvédelemnél, médiatanácsnál. A szakértő hangsúlyozta, a tudatos vásárló tegyen is bátran panaszt, hiszen promóciók kommunikációja akkor válik mindkét oldal számára nyertessé, amikor a felek közösen találják meg a határokat.

A fogyasztói tudatosságot tanítani kellene

„Romániában a fogyasztóvédelem megfelelően működik. Azt javaslom, sose hagyjuk magunkat. Ha valami nem tetszik vagy nem azt kaptuk, amit ígértek, illetve nem tartják magukat a szabályokhoz, akkor tegyünk feljelentést. Sokszor viszont elég, ha a boltba megyünk vissza, mert sok termék esetén olyan sok a versenytárs, hogy a legtöbb kiskereskedő nem engedheti meg magának, hogy átnézzen rajtunk. Aki viszont hallgat és otthon dühöng, annak nem jár az igazság”–hívta fel a figyelmet a szakember. Az adjunktus kiemelte: különbséget kell tennünk etikátlan és etikus taktikák között, ugyanis vannak olyan módszerek, amelyeket egyesek manipulatívnak éreznek, de még nem számítanak etikátlannak. Például akit sért a sürgetés manipulációja, annak meg kell tanítania önmagát, hogy felismerje és racionálisan értékelje a promóciós ajánlatot. Így van ez a Fekete Péntek esetén is: nem biztos, hogy mindenre szükségünk van, amit 70%-os árleszállítással árulnak, de ha megvesszük, az a mi felelősségünk, nem a bolté. Az ugyanis abban érdekelt, hogy kihasználja az adott időszak forgalomnövelő lehetőségét.

„Úgy hiszem, etikus reklám is létezik. A reklám teljesen leegyszerűsítve arról szól, hogy a minőségi, a funkcióját megfelelően ellátó termékek reklámjainak elég őszintének lenniük és máris vásárolják őket, főleg, ha megfelelően vannak pozícionálva, azaz a reklám valóban a célcsoportnak szól.

Általában akkor jelentkeznek a tisztességtelen praktikák, amikor a termékek kevesebbet nyújtanak, mint amit a reklám ígér, illetve az eladó mohó és gyorsan akar bevételt szerezni”

– magyarázta az egyetemi oktató. Seer László úgy véli, a fogyasztói tudatosságot tanítani kellene az iskolákban, az ugyanis nemcsak pénztárcabarát magatartáshoz vezethet felnőtt korban, de az okos, jól informált, megfelelő döntési technikákkal rendelkező vásárló egy etikusabb kereskedelemhez fog vezetni. Ha egy reklámot látunk és a szívünk azt mondja, szükségünk van arra a termékre, nem árt, ha végigfuttatunk magunkban egy racionális döntési folyamatot: mennyire fontos számunkra az adott termék, mennyire hasznos, mennyire sürgős, hol áll ez a termék prioritási listánkon. A szakértő úgy véli, néha elég egyszerűen csak elgondolkodni és máris megmentjük magunkat a vásárlás utáni bűntudat jelenségétől.

 

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport