Kolozsvári református kollégista csapat nyerte a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakaszát

-- Külsős szerző -- 2024. május 16., 19:25 utolsó módosítás: 2024. május 16., 21:26

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége a Brassó megyei Négyfaluban szervezte meg a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakaszát.

Kolozsvári református kollégista csapat nyerte a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakaszát
galéria
A Kolozsvári Református Kollégium diákcsapata: Halmágyi Tamás, Nagy Péter és Căpușneanu Erik 1. díjasok lettek Fotó: László Lilla

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, a Napsugár gyermeklap, a Brassó Megyei Tanfelügyelőség és a rendezvény helyszínét biztosító négyfalusi Zajzoni Rab István Elméleti Líceum közös szervezésében került sor a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakaszára. A rendezvényre az ország számos megyéjéből érkeztek csapatok.

A verseny három korosztályban zajlott: negyedikesek, 5-8., és 9-12. osztályosok. Az elemis versenyzők témáját Nagy László sorai ihlették: „Tűz, te gyönyörű, jegeken győztes-örömű” – Játsszunk a tűzzel, tűz szavunkkal.

A nagyok témája is érdekes volt: Eszem-iszom, dinóm-dánom a szólásainkban és az irodalomban. A szólások és történetük ismerete mellett a diákoknak egy bemutatót vagy kisfilmet kellett összeállítaniuk egy hagyományos ételről, illetve annak elkészítéséről. Ezzel a feladattal a tanulók szakácsokká válhattak a verseny idejére.

Kolozs megyét két csapat képviselte: a Református Kollégium és a Báthory István Elméleti Líceum negyedik osztályosai. A Kolozsvári Református Kollégium 5. osztályos diákjai, a PETtöm csapat tagjai, Căpușneanu Erik, Halmágyi Tamás, Nagy Péter 1. díjasok lettek. Felkészítő tanárnőjük Sebestyén Kinga. A kolozsvári báthorys csapat dicséretben részesült, felkészítő tanítójuk Sălăjan Mária.

A kiértékelésen Zsigmond Emese, a Napsugár és Szivárvány gyereklapok egykori főszerkesztője elmondta, a verseny igazi ereje abban rejlik, hogy csapatversenyről van szó. Nem egyénileg küzdünk, hanem együtt, közösen.

A kollégista csapat tagjai is ezt érezhették, hiszen ők korábban is együtt dolgoztak az iskolában különböző csoporttevékenységeken. Megtapasztalták, hogy együtt hatékonyan és örömmel folyik a munka. A sikerhez hozzátartozott az előző évek pozitív tapasztalata is Makkai Mária tanító nénivel, amely megalapozta a gyerekek anyanyelvi műveltségét. Szintén az előzmények része, hogy a Körösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakaszán tavaly II. díjat nyertek.

Az idei sikerhez hozzájárult Sebestyén Kinga felkészítő tanárnő kreativitása, leleményessége, aki lelkesíteni tudja diákjait, és megerősíti bennük a hitet, hogy ötödikesekként (PETtömökként) is eredményesen versenyezhetnek hatodikos-hetedikes-nyolcadikos diáktársaikkal.

László Lilla

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.