Választási megfigyelőként Közép-Afrikában – afrikai mélyszegénység, ahol a koronavírus-járvány sokadrangú probléma

2021. január 07., 07:07 utolsó módosítás: 2021. január 08., 08:49

Szinte biztos, hogy nem rendeződik a polgárháborúval küzdő Közép-Afrikai Köztársaság sorsa, dacára annak, hogy a napokban elnök- és parlamenti választásokat tartottak, és a nemzetközi közösség is ugyanabba az irányba tolná a világ egyik legveszélyesebb országának sorsát. Választási megfigyelőként jártunk Afrika egyik legszegényebb államában.

Választási megfigyelőként Közép-Afrikában – afrikai mélyszegénység, ahol a koronavírus-járvány sokadrangú probléma
galéria
Hosszú sorok a választókörzetek előtt. A lakosság hisz abban, hogy jóra fordul a sorsa Fotó: Tamás Gergő Samu

A 623 ezer négyzetkilométer területű, 4,6 millió lakosú, gyéren lakott – Kongóval, a Kongói Demokratikus Köztársasággal, Csáddal, Szudánnal, Dél-Szudánnal és Kamerunnal határos – közép-afrikai ország számtalan problémával küzd, és ezek közül csak az egyik a politikai stabilitás hiánya. Persze minden összefügg.

A Közép-Afrikai Köztársaságot polgárháború, gazdasági, humanitárius, politikai és egészségügyi problémák sújtják.

Az elmúlt vasárnap választási megfigyelőként ismerhettem meg valamelyest az országot. Annak is csak kisebb részét, ugyanis az állami hatalom a fővárosra, Banguira, valamint annak környezetére és kisebb exklávékra terjed ki. Magyarországról rajtam kívül Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő, külügyi tanácsnok volt jelen megfigyelőként.

Megosztott, szétesett állam

Francois Bozizé tábornok 2003-ban került hatalomra, aki mögött hol Csád, hol a franciák álltak (vagy egyszerre mindkettő). Utána nehezen kibogozható szövetségek tarkították a polgárháborúba süllyedt országot. Különböző nemzetközi béketeremtő műveletek születtek. Megalakult a Séléka mozgalom, amely elsősorban az északi – főleg muzulmán – lázadókat egyesíti. Velük szemben áll az anti-Balaka mozgalom, amelyben főleg keresztényeket és törzsi vallásúakat tömörít, és szintén jelentős területeket birtokol. Az állami rendfenntartó szervezetek gyengék, így az ország nagy részét nem tartják ellenőrzésük alatt.

Szavazóhelyiség. Nagy intimitása nincs a voksolónak Fotó: Tamás Gergő Samu

A franciák nemrég kivonultak az országból, és az ENSZ BT felhatalmazta Oroszországot, hogy fegyvereket szállítson az országba, így támogatva a biztonsági erők felfegyverzését a lázadókkal szemben. A jelenlegi elnök, Faustin Archange Touadera 2016-ban került hatalomra. Bozizé is indulni akart a mostani elnökválasztáson, azonban indulását a legfelsőbb bíróság elutasította. December 17-én ellenzéki összefogás jött létre hat felkelő szervezet megállapodása alapján, amely megpróbálta kikényszeríteni Touaderától, hogy halassza el a választást. Az ellenzékiek nyomatékosítani próbálták követelésüket: több támadást is indítottak, falvakat és városokat foglaltak el. Minden bizonnyal valamelyik csoportjuk állhat a múlt heti támadás mögött is, amelynek során három burundi ENSZ-békefenntartót öltek meg. Bozizé kizárásával Touadera egyetlen esélyes kihívója Anicet Dologuele maradt.

Az erőszak megakadályozására az Afrikai Unió, az ENSZ és Oroszország is erősítést küldött az országba.

Legnagyobb létszámban az oroszok, valamint a ruandaiak mozgósították erőiket. Az orosz magánbiztonsági vállalat, a Wagner is jelen van az országban és Touadera testőrségében.

Választási események

A választás napján több szavazókört is meglátogattunk Banguiban, és a fővárossal szinte összenőtt Bimbo városában. Mindenhol hatalmas sorok álltak annak ellenére, hogy csak az előzetesen regisztrált szavazók élhettek választási jogukkal. A lázadó szervezetek területein nem tudták megszervezni a választást: az emberek az összes szavazókör 85 százalékában tudták leadni voksaikat. A választókat a személyi okmányaik mellett a regisztráció során készített fényképpel is ellenőrizték. Szintén fényképpel voltak ellátva a körzeti parlamenti jelöltek, valamint a 13 elnökjelöltet – köztük Jean-Bédel Bokassa fiát – mutató szavazólapok. A hivatalos intézményekben, de sokszor csak azok udvarán kialakított szavazókörökben mindenhol jelen voltak a jelöltek választási küldöttei, akik nem számoltak be problémákról. Az általunk megkérdezett szavazók szintén nem tapasztaltak visszaélést. Bizonyos esetekben azonban előfordult, hogy a választási bizottság tagjai kevésbé elkötelezetten végezték a dolgukat, így hiányosságok keletkeztek a részvételi számításokban. Más esetben az átlátszó szavazóurnák nem voltak rendesen lezárva. A hibák azonban nem voltak rendszerszintűek, inkább egyes hivatalos személyek mulasztásai vagy esetleg szándékos befolyásolási kísérletei. A visszaélések elkerülése érdekében minden szavazó ujjára hosszabb ideig lemoshatatlan tinta került.

A megkérdezett szavazók mindegyike örült, hogy élhet demokratikus jogával, és volt, aki nagy reményeket fűzött a választáshoz.

Tájékoztató választási plakát a szavazóhelyiség falán Fotó: Tamás Gergő Samu

Mások azonban úgy vélték, hogy a politikusok nem tudnak érdemben változtatni az ország sanyarú helyzetén.
Az ENSZ éppen aktuális közép-afrikai missziója, a MINUSCA is örömmel fogadta a választás hírét, a magas részvételt – amelyre buzdított is –, és elítélte a választási kampány megzavarását.
„Az emberek nagy számban jöttek, hogy éljenek szavazati jogukkal. Ezt ünnepelni kell, mert tudjuk, hogy sokan vannak, akik mindent megtettek a választások elkerülése érdekében” – nyilatkozta Mankeur Ndiaye, az ENSZ főtitkárának közép-afrikai képviselője.
Az Afrikai Unió és a Közép-afrikai Gazdasági Közösség választási megfigyelői szerint magas volt a részvétel, és a választások békések voltak, habár olyan szavazóhelyek is akadtak, amelyeket biztonsági okok miatt nem értek el. Az ideiglenes jelentésben a megfigyelők köszönetet mondtak a Közép-afrikai Köztársaság politikai érettségéért és a választások lebonyolításáért.
A főváros és környéke egyébként fejletlen képet mutat.

A helyiek többnyire kunyhókban élnek, és ivóvízhez közösségi kutakból jutnak. Gyakran láttam, hogy a nagyobb létszámú családok a kunyhók mellett a szabadban élték mindennapi életüket.

Ott játszottak, beszélgettek, valamint tüzet gyújtottak, és főztek. Óriási a szegénység. A szemetet összekaparják, majd meggyújtják. Más esetben a csatornákban gyűl össze a hulladék. A fővároson kívül vélhetően még rosszabb a helyzet.

Koronavírus és jövő

A mostani vírusos helyzetben nem könnyű eljutni a Közép-afrikai Köztársaságba. A biztonsági előírások betartásával és a zsebemben 4 nap alatt összegyűjtött 3 negatív teszttel sikerült csak. A tesztek a 11 érintett repülőtéren elegendőnek bizonyultak a továbbjutásra. Voltak azonban olyan helyek, ahol az előírásokat nem igazán tartották be. És nem csak Afrikában.

Banguiban úgy tűnt, a koronavírus csak egy sokadrangú probléma az országban. Sokkal inkább foglalkoztatja a helyieket az élet minden területét sújtó válság.

Az államelnökválasztás szavazatainak urnája Fotó: Tamás Gergő Samu

Egészségügyi téren valószínűleg nagyobb veszélyt jelentenek a bakteriális gyomorfertőzések, a malária, a HIV, a sárgaláz, a hepatitisz vagy a Dengue-láz. Az ország alig kiépült egészségügyi rendszere és a meglévő egészségügyi infrastruktúra gyenge színvonala nem tudja kezelni a súlyos egészségügyi kihívásokat. A koronavírus-járvány elleni védekezésként csak kevesen viseltek maszkot, és a kézfertőtlenítés is esetleges volt. Ami már csak azért is elszomorító, mert ezzel a két védekezési „eszközzel” valószínűleg rengeteg más, elterjedt betegség is megelőzhető lenne.
Sokan talán elítélik az orosz jelenlétet, amely nyilván nem puszta jószándékból foglalkozik az ásványkincsekben gazdag országgal. Azonban látni kell, hogy a franciák az elmúlt évtizedekben és évszázadokban nem éppen kifinomult módszerekkel oldották meg a helyi problémákat. A térség szakértői szerint erős a bizalmatlanság velük szemben, így a helyiek többsége örömmel fogadja az oroszokat. Amennyiben az orosz támogatás képes lendíteni az ország sorsán, és tisztelettel tud viszonyulni a politikai elithez, valamint a lakossághoz, akkor az segíthet a Közép-afrikai Köztársaságnak. Meglátjuk, így lesz-e.

Közép-afrikai mélyszegénység. Az emberek közös kutakra járnak ivóvízért Fotó: Tamás Gergő Samu

Az ország jelenlegi helyzetét vélhetően nem javítja nagy mértékben egy olyan választás sem, amelyet nem követnek erőszakos eredmények. Csakhogy a választási eredmények közzététele utáni erőszak egyáltalán nincs kizárva. Egy új lakossági felhatalmazás, a lázadókkal szemben eredményesebben fellépő kormány és – szükség esetén annak hadserege – talán ki tudja terjeszteni hatalmát, és valamelyest javíthat a közép-afrikai országban élő életszínvonalán. A választás végeredménye január 19-én várható.
A január 4-én közzétett előzetes eredmények szerint az előzetes regisztrációhoz kötött részvétel 76,3 százalékos volt. A választásokat a hivatalban levő elnök, Faustin Archange Touadéra nyerte a szavazatok 53 százalékkal. Második helyen Anicet George Dologuele végzet, ő a szavazatok 21 százalékát kapta meg. Az Afrikai Unió békéért és biztonságáért felelős biztosa, Smail Chergui nagykövet, a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közösségének elnöke, Gilberto Da Piedade Ver nagykövet, az Egyesült Nemzetek Békeműveleti Főtitkára, Jean-Pierre Lacroix és az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell tudomásul vette a Nemzeti Választási Hatóság által január 4-én kihirdetett december 27-i elnök és parlamenti választások első fordulójának ideiglenes eredményeit.

A szerző a főváros, Banguin repülőterén Fotó: Tamás Gergő Samu

Tipikus afrikai múlt: núbiai, muzulmán, darfúri és francia hódítók
A 19. századig az ország területén élőket elsősorban muzulmán rabszolga-kereskedők hurcolták el északra. Már ekkor is rengeteg népcsoport és törzs élt a területen. A núbiai keresztények, majd a muzulmán hódítók és a darfúri szultánság után a franciák határozták meg a térség életét egészen a közelmúltig. A 19. század végén jelentek meg a francia telepesek, akik Banguiban helyőrséget hoztak létre. A gyémántban, aranyban és más kincsekben gazdag területeken különös kegyetlenséggel bántak a lakosokkal. A legismertebb lázadást a bennszülöttek Papka néven ismert vezetőjének kivégzése okozta. A 20. század legismertebb pozitív alakja Barthélemy Boganda katolikus pap, aki később Bangui polgármestere, majd a francia Nemzetgyűlés tagja lett. 1958-ban Boganda elnök lett, majd érdekes módon repülőgép-balesetet szenvedett, amelyet a franciák valószínűleg nem nagyon bántak, ugyanis Boganda a függetlenségi küzdelmek vezéralakja volt. Utódja David Dacko lett, aki már barátságosabb viszonyt ápolt a franciákkal. 1960-ban kikiáltották a függetlenséget. A francia befolyás továbbra is erős maradt, és támogatásukkal Bokassa ezredes átvette a hatalmat Dackotól, aki a franciák számára elfogadhatatlan diplomáciai lépéseket tett. Bokassa 14 éven át uralkodott elnökként, és császárrá is koronáztatta magát. Tönkretette az ország gazdaságát, a franciák is megunták a tevékenységét. A Barrakuda-hadművelet során elmozdították a császári székből, és az elnöki székbe visszakerült Dacko. Lázadás, puccsok, puccskísérletek, gazdasági összeomlások követték egymást, amelynek okai a francia befolyás éppen aktuális érdekei, a környező országok beavatkozásai, az időnként önállósodó, de egymással rivalizáló vezetők hatalmi harcai, az etnikai megosztottság, valamint a gazdasági viszonyok voltak.

Samu Tamás Gergő

A szerző politológus, a strasbourgi Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusának tagja és bizottsági alelnöke

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport