Lángban fújva: az üveges mesterség titkai – látogatóban Szalma László Zsolt kolozsvári üvegfúvómesternél

2021. február 25., 08:44

Napjainkban természetesnek tartjuk, hogy üveg vesz körül. Otthonunkban mindennapos látvány az ablak, a pohár, a különféle üvegtárgyak vagy ékszerek. De vajon hogyan készülnek ezek az üvegcsodák? Szalma László Zsolt kolozsvári üvegfúvómesterrel jártuk körül a mesterség fortélyait, szépségeit és nehézségeit.

Lángban fújva: az üveges mesterség titkai – látogatóban Szalma László Zsolt kolozsvári üvegfúvómesternél
galéria
Szalma László Zsolt üvegtechnikus az elmúlt 24 évben autodidakta módon tanulta meg az üveges mesterséget Fotó: Facebook/ZAIN - Design Expressions

Szalma László Zsolt Kolozsváron született és tanult. Elektronikus távközlési központok karbantartását sajátította el. Jelenleg a fizikaintézetben (Nemzeti Izotóp- és Molekulatechnológiai Kutató-Fejlesztő Intézet – INCDTIM) dolgozik üvegtechnikusként. Amikor a desztilláló készülék, a kémcsövek, az Erlenmeyer-üvegedény meghibásodnak, eltörnek, javítani vagy pótolni kell azokat. Szalma Zsolt mosolyogva megjegyzi, ő akkor dolgozik, ha baj van. Ő az intézet üveges karbantartója.
Az üveges mesterség több ágazatát ismeri.

Van, aki csak gömbkészítéssel foglalkozik. A muranói üveggel való munka, a vázák, poharak, üvegszobrok, karácsonyfadíszek más-más üvegtechnikai módszerrel készülnek.

Ezek külön szakmát képviselnek, akárcsak a laboratóriumi üvegesség, a muranói üveg lángban való formázása vagy a kályhában rogyasztott üveges munka. Riportalanyom az elmúlt 24 évben autodidakta módon sajátította el a különböző üvegkészítési módszereket. Termékei általában vásárokon kaphatóak. Rendszerint az idősebb korosztály tagjai vásárolnak tőle. Valószínűleg a nosztalgia is közrejátszik egy-egy alkotás megvásárlásakor, amikor a vevő kancsó, váza vagy mécses mellett dönt. A fiatalok inkább az ékszerek iránt érdeklődnek.

Lángban formázott muranói apró üvegvázák Fotó: Facebook/Szalma László Zsolt

Az üveg csillogása már gyerekkorában elvarázsolta Szalma Zsoltot.

Szülei elmondása szerint ötévesen egy sörösüveg-darabkát talált a földön, amiről kijelentette: beteszi a kályhába és beolvasztja. 1997-ben 20 évesen barátja édesapjának a tanácsára beiratkozott a kolozsvári Arta Jucăriilor kézműves szövetkezetbe. Itt sajátította el az üvegfúvás kezdeti lépéseit. A szövetkezetnél százezrével fújták a gömböket, bár emlékei szerint inkább tojás- vagy tökalakja volt az első daraboknak. A szakmába első látásra beleszeretett, s ennek hatására szobrászatot is tanult a kolozsvári népművészeti iskolában.

Üvegkészítési technikák

A mesterember kétfajta üvegkészítési technikába avatott be. Mindkét esetben az alapvető készítési mód a fúvás. Az egyik a hutás üveges munka, ahol a mester az üvegolvasztó kemencéből, a hutából hosszú üvegfúvó pipával veszi ki az olvadékot. Ilyen módon készülnek az üvegedények és üvegpalackok. A forró anyagból üveggömböt fúj, azt alakítja és lóbálás közben egyenletes vastagságú üvegtestté formázza. A másik eljárás az asztali üveges munka, azaz „lámpán dolgozás” – az üvegfúváshoz fontos a gáz és oxigén keverésére alkalmas üvegfúvó lámpa –, ami Szalma László Zsolt fúvómester szerszámai között is megtalálható.

Evolúció-fejlődés. Ékszerek, poharak és vázák mellett ma már bármilyen szobrot, állatfi gurát el tud készíteni Fotó: Facebook/Szalma László Zsolt

A szövetkezet után üvegfúvóként egy olasz cégnek kezdett el dolgozni 2001-ben. Ekkor vágott bele az üvegszobrászatba, az üvegfigurák készítésébe. Ékszerek, hamutálcák, vázák mellett ma már kisállatokat, lovat, hattyút, pókot vagy bármilyen állatfigurát is el tud készíteni.
2005-ben egy frissen megalakuló, muranói vezetőségű céghez szegődött el alkalmazottnak. Elmondása szerint még videófelvételt sem kapott arról, miként kell a muranói anyaggal dolgozni: megkapta az alapanyagot, amit fel kellett használnia. A cégnél töltött évek alatt több embert is megtanított a mesterség fortélyaira. Az akkori időszakot sikerként könyveli el, hiszen

ha Muranóba kellett volna mennie technikát tanulni – amit itthon autodidakta módon sajátított el –, az több ezer eurójába került volna.

Hogyan készül az üveg?

Az alapanyag az üvegcső és az üvegrúd. Ezeken kívül technikai csipeszeket, grafit anyagú peremezőket és segédpálcákat használ. Az üveg lehet színes vagy átlátszó. A muranói üveget a fémoxidok teszik színessé. „Ez azt jelenti, hogy készen kapom az Olaszországból rendelt színes üvegrudat” – magyarázza a mesterember.
Világviszonylatban három üvegfajta ismert: a lágyüveg, amelynek olvadáspontja 600 Celsius fok körül van (ilyen a muranói is, amiből a karácsonyi gömbök készülnek); a hőálló üveg 1200 fokos olvadásponttal (főleg a laboratóriumi felszerelések és a gyertyamécsesek üvege) és a kvarcüveg, amely csak laboratóriumi felhasználásra alkalmas, olvadási pontja 1700 fok fölött van.

Díszített lábon álló üvegpohár Fotó: Facebook/Szalma László Zsolt

A második legfontosabb dolog az égő, azaz a láng. Az üveget állandóan forgatni kell a lángon. Figyelni kell az előmelegítésére, mert a lágyüveg hirtelen lángba kerülve elrepedhet. Az üvegcsövet vagy rudat megolvasztja a lángban, és utána az üvegcsőnek két segítőszárat alakít ki, ebből készül a gömb. A kehelygömbnél az üvegfúvó mester az egyik segédszárat lehúzza, és a vége összecsomósodik, összegyűl a lángban. Az üveg tulajdonsága, hogy amikor olvad, megpróbálja felvenni a lehető legkisebb térfogatot és gömbbé alakul. Amit a mesterember a lángban forgatva, fújva alakít kerekké vagy lapossá. A határ a csillagos ég.

Vékony és vastag falú üvegek

Annál tartósabb az üveg, minél egyenletesebb a tárgy falvastagsága. A feszültség ott lép fel, ahol az üveg vékonyodik vagy vastagodik. Nincs két egyforma fúvás: másodpercek töredékén múlik, hogy sikerül-e vagy sem. Ez elsősorban a tapasztalattól függ. Szalma Lászlót úgy tanították, hogy ne csak lássa, hanem érezze is az üveget. Az üveg pár másodperc alatt kihűl, ezért kell vele gyorsan dolgozni. A hőálló üveg általában megedződik a lángban, így sokkal egyenletesebben kerül bele a feszültség. A vékonyfalu üveg ütésállóbb, mint a vastag. Vendéglátóm elmeséli, egy ga­lériában, ahol üvegtárgyakat állítottak ki, megszólították, hogy átverte őket. „Egy primitív formájú kis ókori típusú vázát készítettem.

Annyira egyenletes volt az üveg, hogy amikor egyik kliensük méteres magasságból véletlenül leverte, mint a pingponglabda pattant vissza. Azt gondolták, nem is üveg. Végül a szemük láttára összetörtem a vázát,

bizonyítva, hogy valójában üveg, csak jól el volt készítve” – meséli Szalma László Zsolt.

Vásárok hangulata

Szalma László 2005 végén indította el saját cégét. Szatmárnémetiben először vett részt egy sikeres tíznapos karácsonyi vásáron. A vásárokon az üvegfúvás mindig népszerű mesterség, a látványosságnak közönsége is akad. Ilyenkor magával viszi a gázpalackot, az égőt és az átlátszó üveget.

Szalma László szereti, ha alkotásain látszik, hogy az kézimunka és nem 3D-s nyomtatóval gyártott tucattermék Fotó: Facebook/Szalma László Zsolt

Aki az üvegfúvást szeretné kipróbálni, megteheti. Gömböt, poharakat, üvegvázát szoktak készíteni a mesteremberrel közösen az érdeklődők, akiknek a keze alatt forog az üveg. Arra is volt példa, hogy valaki reggeltől késő délutánig ott állt mellette és figyelte, mit dolgozik. Nappal a gyermekek, késő este vagy éjszaka a felnőttek próbálgatják az üvegfúvást. „Nagyváradon már be volt sötétedve, és elég fárasztó egy ilyen vásáros napot végigdolgozni, árulni és még a gyerekekre is figyelni üvegfúvás közben. Miután az utolsó gyermek is elment, megjelentek a szülők. A gyerekeket lefektették, és ők visszajöttek kipróbálni az üvegfúvást. A 12 órai munka után nem lehetett nemet mondani, így éjjelig tartott a bemutató. Később elmondták, szégyellték a gyerekekkel együtt kipróbálni, de a kíváncsiság nem hagyta őket nyugodni” – meséli egyik vásáros élményét az üvegfúvómester, aki gyerektáborokba is szívesen ellátogat előadóként.

A mestert megedzi a munka

Amióta forró üveggel dolgozik, Szalma László Zsoltot nem érte baleset munka közben. Kisebb súrlódások történtek, de komolyabb sérülésnek nyoma sincs. A kezei annyira megedződtek, hogy ujjai megszokták a magas hőmérsékletet. Aki nem foglalkozik üveggel, és elégeti magát, a bőre felhólyagosodik. A mester kezén ilyenkor bőrkeményedés alakul ki az égési sérülés helyett.
Persze itt is vannak veszélyek. Kényelmetlen és veszélyes zárt helyen gázpalackot használni, de ezt jó szellőztetéssel lehet ellensúlyozni. Az is kellemetlen, ha a vásárokon szembe fúj a szél.

Néha az üveg annyira forró, hogy más személy eldobná. De amíg el nem készültem a termékkel, muszáj a kezemben tartanom, mert ha elengedem, elgörbül az egész tárgy”

– magyarázza. Mégsem panaszkodik. Úgy tartja, hogy a munkát el kell végezni a kedvezőtlen időjárás és körülmények ellenére is.

Rudolf és Rudy. A mesterember 2001-től üvegfigurákat is készít Fotó: Facebook/Szalma László Zsolt
Egyesületet alakítana

„Tizenegy üvegest gyűjtöttem össze, akik hasonló technikával foglalkoznak. Nem vagyok a legjobb és az egyedüli sem e ritka szakmában” – mondja interjúalanyom szerényen. Akinek az elképzelése az, hogy összehívja az erdélyi üveges mestereket egy egyesületbe. Olyanokat vár jelentkezésre, akik asztali üvegfúvással foglalkoznak. A szakma kihalófélben van, ezért is lenne jó, hogy ha a szakmabeliek segítenék egymást, tudnának a többiek munkájáról. Találkozókat, látogatható műhelyeket szerveznének üvegfúvó bemutatókkal, hogy az üveges mesterséget továbbadják a fiatalok számára.
Szalma László az Erdélyi Naplónak azt is elmondta, hogy a

Kolozsvártól 13 km-re fekvő Kajántón épül a műhelye, ahol szívesebben dolgozik majd megrendelésre. Az új műhelyben rogyasztásos kemencét is beüzemel,

amiben Mil­le­fiori-üvegmedálokat készít mu­ra­nói technikával. Ez a fajta üvegmedál a muranói üvegművesek specialitása: nem lángban, hanem kályhában-kemencében készülnek. Arra szeretne összpontosítani, hogy saját stílust dolgozzon ki.
Szalma László Zsoltnak nincsen két egyforma alkotása. Munkásságát egyediség és különlegesség jellemzi. Olyan termékeket készít, amelyekből a vásárló biztosan nem talál még egy hasonlót. Minden terméke más: az ékszerek készítésekor összeszövődnek a különféle technikák, így lesz páratlan a kapott termék. Mint mondja, szereti, ha alkotásain látszik, hogy az kézi- munka, és nem 3D-s nyomtatóval legyártott tucattermék. Minden kézzel készített darab különbözik az előzőtől. Hiába rendelnek tíz egyforma üvegszobrot tőle. Összességében egyformák lesznek, azonban mindegyiken látható egy kis eltérés. A kézzel készített dolgokat nem lehet tükörmódszerrel ugyanolyanra „gyártani”: az egyik termék oválisabb, a másik hosszúkásabb.

Vásári kellékek a rögtönzött bemutatóhoz. A mester mutatványai igen népszerűek Fotó: Facebook/ZAIN - Design Expressions

A kézműves szakmának éppen ez a szépsége.
Szalma László Zsolt szavaival élve ez a mesterség számára tanúságtétel és istenkeresés is. Az alkotás és a munka csúcsa az Istennel való találkozás. „Nem minden embernek adatik meg az alkotás öröme. Sok ember nem látja saját munkájának az értelmét. Én bárhol legyek, teljesen transzba esek, hogy ezzel foglalkozhatok” – zárja beszélgetésünket az üvegfúvómester.

A muranói üveg
Murano 1291 óta a velencei üveggyártás központja. Tűzveszélyességük miatt a középkorban Velencéből kitiltották az üvegfúvó műhelyeket, és azok Muranóra költöztek. A 14. században elkezdődött az üvegtermékek exportja, a sziget eleinte tükreinek és üveggyöngyeinek köszönhetően vált világhírűvé. Később a csillárok lettek a sziget leghíresebb termékei. Egy ideig Murano volt Európa legjelentősebb üvegtermelője. A 16. században 37 üveggyár volt a muranói szigeteken. Az üveg Velence kevés exportcikkének egyike volt, ezért az üvegkészítők bizonyos kiváltságokat élveztek, például nemes kisasszonyokat vehettek feleségül. Mivel a mesterség fortélyait szigorúan őrizték, az üvegfúvó mesterek nem utazhattak el a Velencei Köztársaságból. A gyártás titkát idegeneknek továbbadó üvegfúvó mestereket halálbüntetés fenyegette. Ma azonban már több manufaktúra is rendszeresen tart bemutatókat a turisták számára.

Jakab Mónika

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport