Időutazás egy falusi tisztaszobában: Pop Anna a Fehér-Nyikó mente egyedüli tájházáról Tordátfalván

2021. július 28., 20:45

Hargita megyének több olyan tájháza van, amely emléket állít és népszerűsíti a régi időket. Így a fiatalabb generáció megismerheti a hagyományos falusi parasztházakat berendezésükkel és a ház körüli munkaeszközökkel együtt. Az udvarhelyszéki Tordátfalvára látogattunk, ahol a tájház ötletgazdájával és tulajdonosával, Pop Anna óvónővel beszélgettünk az egykori tisztaszobáról és a tájház mai szerepéről.

Időutazás egy falusi tisztaszobában: Pop Anna a Fehér-Nyikó mente egyedüli tájházáról Tordátfalván
galéria
A 19-20. századi falusi embernek a konyha volt az élettere: ott főztek, szőttek és aludtak Fotó: Jakab Mónika

Tordátfalva a Fehér-Nyikó mentén lévő Siménfalva községhez tartozik. A főútról letérve köves út vezet Tordátfalváig, az útviszonyokat viszont kárpótolja a táj szépsége, a csend, a természet közelsége és harmóniája. A vendég útközben nemigen találkozik turistával, de nagyobb esély van arra, hogy egy-két falubeli gazda traktorral jöjjön szembe a szűk útszakaszon. A határban őzek és rókák is megjelenhetnek, nem beszélve a medvékről: a nagyvad napjainkban egyre gyakrabban tűnik fel a székely falvakban.
A látogatásom előtti napon kétszer is figyelmeztető jelzést kaptam telefonomra arról, hogy Tordátfalván medve járt, ezért kérik a lakosságot, óvatosan közlekedjen a faluban. Másnap délben már a tájház tisztaszobájában beszélgettem Pop Annával, amikor kislányok sikítására lettünk figyelmesek. Vendéglátóm rögtön tudta, hogy medve lehet a sikítás oka, hiszen Tordátfalva csendes hely.

Pop Anna tordátfalvi óvónő álma 2009-ben valósult meg, a tájház azóta is fontos szerepet tölt be az életében Fotó: Jakab Mónika

Sajnos a gyanú beigazolódott:

fényes nappal medve járt a szomszédban. A kislányok hazafelé tartva pillantották meg a vadat, és ijedtükben sikítozni kezdtek. Szerencsére nem történt baj: a medve a meggyfa alatt maradt a bocsával, azonban kárt tett a gyümölcsösben és előző éjszaka a falubeliek állatállományában is.

A medvelátogatás után nehezen terelődött a szó a tájházra, pedig jócskán volt miről beszélni a mesebeli házikó kapcsán. Szerencsére a tisztaszoba adta nyugalom és a ház hangulata visszazökkentett a tájház világába. Kíváncsian hallgattam Pop Annát, aki olyan szeretettel és lelkesedéssel mesélt a tájházról, mintha a legkisebb, harmadik gyermekéről beszélne.

Honnan származott az ötlet?

Pop Anna családjával Tordátfalván él a tájház szomszédságában. A régi parasztház 1935-ben épült, lakói vendéglátóm rokonai voltak. Mielőtt a telket megvásárolták, megszületett az ötlet, hogy kellene egy múzeumi szoba, ahová ki lehet állítani a magángyűjteményt. Pop Anna hobbija ugyanis a régi tárgyak gyűjtögetése és megmentése. Bár a múzeumszoba ötlete nem valósult meg, Pop Anna nem adta fel álmát: 2009-ben vásárolta meg a szomszédban lévő területet, ahol a későbbiekben a tájház létesült. Az óvónő szerint a telekre családi okok miatt volt szükség, az udvaron lévő két épület közül a kisebbikben viszont meglátta a tájház lehetőségét. Tudta, az lesz hobbijának a kultúrhelye. „Számomra a tájház testesíti meg a kikapcsolódást, immár szerves része az életemnek” – fogalmazott vendéglátóm.

Régi lámpa hagyományos környezetben Fotó: Jakab Mónika

Szakmája révén tanítja és neveli a gyermekeket, oktatói munkájában így fontos szerepet tölt be a tájház is. Amikor a telek megvolt, már csak a régi ötletet kellett kivitelezni. Nevetve jegyezte meg, hogy sok mindent összegyűjtött, ami itt-ott porosodott a házban. Bevallása szerint, ha vendégségbe megy, nem arra emlékszik, milyen függönyt vagy szőnyeget látott, hanem olyan tárgyakra, amelyek a tájházba illenének. Nemrég egyik ismerősét látogatta meg, ahol a vitrinben régi csupor ékesedett, de sajnálatára kiderült, családi ereklyeként vigyáznak rá.

Emlékei szerint a régi tárgyak, az antik darabok iránti vonzalmat mindig magában hordozta. A tájház ötletét megosztotta családjával is, így a tájház családi támogatással jött össze. Ahol az első nagyobb összejövetelre 2014-ben került sor.

Régi korok berendezése

Tordátfalván 2009-ben állított faragott székelykapu várja a tájház látogatóit. A kapun betérve kékre meszelt mesebeli ház fogad. Ablakain tárva-nyitva zsalugáterek, kis fakerítés a tiszta szoba előtt, muskátli az ablakban, régi pad a konyha és a kemence bejárata között. A jelenlegi tájház berendezése ugyanolyan, mint a régi falubeli házak. A tordátfalvi tájház a helybéliek egykori életvitelét-életmódját, tárgyi kultúráját és a ház körüli környezetet mutatja be.

A parasztházak elengedhetetlen tartozéka volt a a gazdasági épület is Fotó: Jakab Mónika

Pop Anna üknagyanyja is Tordátfalván élt. Akkor halt meg, amikor Anna nyolcadik osztályba járt, 2-3 nap híján töltötte volna 100. életévét. Gyerekkorából jól emlékszik, hogy a mama tisztaszobája ugyanígy nézett ki. Nem csoda, hogy vendéglátóm a tájház berendezését felmenője házáról mintázta.

A 19-20. századi falusi embernek a konyha volt az élettere: ott főztek, szőttek és aludtak.
A tisztaszobát – ahol az értékeket tartották – hétköznap nem használták, csak abban az esetben, ha a családnál vendégjárás volt.

A tisztaszoba elmaradhatatlan darabja a vetett ágy, a kaszten, amelyben a szőtteseket tartották, illetve a nagy kétajtós szekrény, ebben az ünneplőruhák sorakoztak. A bútorzatot az asztal, a székek és a képek egészítették ki. „Habár nem volt annyi kép, mint manapság, mégis nagy szerepük volt, mindig ott álltak a falakon egyféle kapocsként a két világ között” – részletezte Pop Anna. A bekeretezett gyászjelentő is évekig a falon állt emlékeztetve a családot az elhunyt hozzátartozóra. A könyvek, a tükör és a kanapé sem hiányzott, amelyben a szőtteszsákokat tartották.
A tájház jelenlegi tisztaszobájába lépve a látogató visszarepül néhány évtizedet az időben. A vetett ágy, a komód – rajta az 1800-as évekből származó könyvek – és a bölcső az egykori házat idézi, amelynek udvarán a kemencében ropogós karajú kenyeret sütöttek. Szinte éreztem, ahogy áll az idő. A tájház olyan nyugodtságot és meghittséget árasztott, ahová néhány percre is érdemes betérni és megpihenni.

A jelenlegi tájház berendezése ugyanolyan, mint a régi falubeli házaké Fotó: Jakab Mónika
A legrégebbi tárgyak

A tordátfalvi tájházban fellelhető berendezés Pop Anna saját gyűjteménye mellett falubeli és környékbeli – Siménfalva, Tarcsafalva, Kobátfalva, Rugonfalva – adományokból áll. A tájházhoz tartozó téka (könyvespolc) és hozományos láda az 1800-as évekből maradt fenn. A legtöbb kiállított tárgy a tulajdonos elődeié volt, köztük a tisztaszobában található éjjeliszekrény és tükör, amely az 1875-ben született üknagyanyától származik. A szobában lévő díszes lámpa és a szőttesek a dédnagyszülőktől származnak.
A tájház udvarán berendezett melléképületben kender- és gyapjúfeldolgozás eszközei, kézi szövőszék, illetve állattenyésztéshez tartozó kellékek láthatóak. Ahol juhnyíró ollóval vagy füljegyző gépezettel is megismerkedhet a látogató.
Kérdés, mi volt az első darab, amiből tájházi kiállítássá nőtte ki magát a gyűjtemény. Pop Anna szerint nem is volt első darab, hanem egyszerre gyűjtött mindent. Üknagyanyja házából már fiatalként megmentett értékes eszközöket, amelyeket különben kidobtak volna. Ezek lehettek az első darabjai a későbbi gyűjteménynek, amely betekintést enged egy olyan letűnt világba, amelyet már csak könyvekből és filmekből ismerhet az Y és Z generáció.

Kedvenc találkozóhely

A tordátfalvi tájház fontosabb szerepei közé tartozik a kulturális élet felpezsdítése. Az elmúlt évek során jó találkozóhelynek bizonyult. Teret ad olyan összejöveteleknek, ahol gyerekek és felnőttek családias hangulatban jól érzik magukat. Pop Anna szerint vannak vendégei, akiknek tordátfalviak az ősei. A falakon lévő régi felvételeken felfedezik elődeiket, a képeken lévő emberek valamennyien a falu szülöttei.

A látogató szívesen nosztalgiázik a tisztaszobában. Az is, akinek rokonai, családtagjai éltek a faluban, és az is, aki idegenből jött turistaként lépi át a tájház küszöbét.

A gyerekeknek is szívesen elmagyarázzák, hogyan éltek elődeik. Körbevezetik őket, és a kiállított régi tárgyakról beszélnek. Rengeteg olyan tárgy van, amit a mai fiatalok már nem ismernek.
Számomra is akadtak ismeretlen eszközök, mint például a gyapjú feldolgozásához használt szerszámok. Kiderült, a tájházhoz látogató gyermekek kedvence a kukoricaültető gépezet, de kíváncsian figyelik a régi fadörzsölő deszkát is, amelyen elődeink mostak. A mostani automata mosógéphez viszonyítva egy mai gyerek számára kicsit hihetetlennek tűnik, hogy valamikor ezeket használták az emberek.

Fotó: Jakab Mónika
Sokan segítenek

Támogatók nélkül nem lehet ezt vállalni – vallja Pop Anna. Nagy János polgármester évek óta támogatója a tájháznak, de székelyudvarhelyi pékség és környékbeli magánszemélyek is szívesen támogatják a tájháznál szerveződő rendezvényeket.
A falubeliektől rengeteg segítséget, támogatást kapott, hogy a tájház eredeti szépségében működhessen. Amikor az épületet megvásárolták, a tisztaszobában csak egy ágy volt. A környékbeli asszonyok segítségével tapasztották ki a falakat, habár a föld mozgásától folyamatosan repedeznek.
A Hargita Megyei Forrásközpont is segíti a tájházak tulajdonosait. Pop Anna tájházánál is szerveznek különböző programokat, mint például a Mesterségek-napja eseményt. Ezt évente egy-egy tájháznál rendezik meg: a program keretében gyermekeknek tanítanak különböző népi mesterségeket, mint például a kosárfonást és bútorfestést. Gyermeknapot is szerveztek, a rendezvényen csuhéfonó, kosárfonó és korondi keramikus is megörvendeztette a gyermekeket.
Hargita megyében a pünkösd előtti hét a tájházak hete.

A tisztaszoba elmaradhatatlan darabja a vetett ágy, a kaszten, amelyben a szőtteseket tartották Fotó: Jakab Mónika

A tordátfalvi tájházban immáron hagyománnyá vált a pünkösd előtti szombaton tartandó ünnepség, ahol évente mintegy száz vendég is megfordul. A legutóbbi ünnepségen a kobátfalvi és siménfalvi amatőr színjátszó csoport vett részt. A programhoz ilyenkor hozzátartozik a tájházbemutató, a kézműves foglalkozások, a kobátfalvi iskolások pedig Kányádi-verseket is szavaltak. A programot kiegészítették gyógynövény- és levendulabemutatóval, a közös ebéd után pedig tánctanulás vette kezdetét.

Pop Annában a legelső tájházünnepség után tudatosult: megérte ez eddigi küzdelem, hiszen az első rendezvénytől kezdve minden találkozó „csoda volt, ahol a résztvevők remekül érzik magukat.”

A kemencében nemcsak kenyeret sütöttek, hanem kürtőskalácsot is Fotó: Jakab Mónika
Jövőbeli tervek

A tájház legnagyobb problémája a padlózat feljavítása, amit magánszemélyként nehéz kivitelezni. A tervek közé tartozik egy egyesület bejegyzése, amelyik majd pályázhat. A fejlesztési tervek között szerepel egy régi osztályterem létrehozása a tájházhoz tartozó egyik melléképületben. Az óvónő régi tárgyak, rádiók, tévék, fotók, diavetítők és lemezjátszók által idézné fel az egykori pionírkorszak világát.

Jakab Mónika

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport