Három magyar polgármesterjelölt: újratervezést akarnak a Szatmár megyei Lázáriban

Makkay József 2020. szeptember 17., 11:12 utolsó módosítás: 2020. szeptember 17., 13:39

A többségében magyarok által lakott Szatmár megyei Lázári községben az utóbbi évtizedekben mintha megállt volna az idő. A község meg sem közelíti a környező magyar települések fejlődését, az emberek elégedetlenek, a fiatalok elvándorolnak. Három magyar polgármesterjelölt szállt versenybe, hogy meggyőzze az embereket, gyökeres váltás kell.

Három magyar polgármesterjelölt: újratervezést akarnak a Szatmár megyei Lázáriban
galéria
Újratervezés? A lázári polgármesteri hivatal új gazdára vár

A Szatmártól 7 km-re fekvő Lázári községben három magyar polgármesterjelölt indul a szeptember 27-i helyhatósági választáson. Az RMDSZ részéről az eddigi alpolgármester, Béres Antal Elek méretkezik meg a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben induló Lazin Sándor Krisztián mérnökkel, illetve a független jelöltként benevező Krakkó Rudolffal, a helyi Híd Egyesület elnökével.
Lázári esete azért érdemel külön figyelmet, mert a környékbeli magyar településektől eltérően a lakosságban itt fogalmazódott meg leginkább a váltás igénye. Sokak szerint Lázáriban harminc éve megállt az idő.

Aki a román–magyar–ukrán hármashatárig felnyúló, nyolcvan százalékban magyarok lakta község arculatát és gazdasági fejlődését vizsgálja, annak szembetűnő, hogy a környékbeli Pusztadaróc, Mikola, Vetés vagy Batiz minden szempontból megelőzte.

Az elmúlt harminc évben a községben nem történtek jelentősebb munkahelyteremtő beruházások. A hat faluból – Lázári, Sándorhomok, Nagypeleske, Szárazberek, Kissár és Kispeleske – álló közigazgatási egység munkaerő-megtartó képessége elenyésző, a fiatalok tömegesen elvándorolnak, a lakosság többsége Szatmárnémetibe ingázik, a polgármesteri hivatal anyagi szempontból takaréklángon működik.

Az RMDSZ-en kérik számon a mulasztásokat

Béres Antal Elek sikeresnek tartja elmúlt négyéves alpolgármesteri mandátumát

Az öt mandátumon át polgármesteri tisztséget betöltő Lengyel István hetven év fölött jár, újabb mandátumért nem indul. Eddigi helyettese, az RMDSZ színeiben megméretkező Béres Antal Elek szerint nem is indulhatna, mert a községi RMDSZ-szervezet nem fogadta el a polgármesteri tevékenységéről szóló politikai beszámolót. A szervezet új polgármesterjelöltje szerint a község mai állapota egyértelműen a leköszönő polgármesternek róható fel, aki nem tudta érdemben ellátni feladatait.
„Noha 1990-ben a helyi RMDSZ-szervezet egyik alapítója voltam, négy évvel ezelőtt vállalkozóként úgy csöppentem bele a politikába, hogy nagy cirkusz alakult ki a polgármester és az akkori alpolgármester között. Az emberek megelégelték a veszekedést, és váltást akartak. Akkor sajnos nem fogadtam el a felkérést, hogy polgármesterként induljak a 2016-os választásokon, így alpolgármesterként kellett végigszenvednem az elmúlt négy esztendőt” – összegzi rossz viszonyát a leköszönő községvezetővel.

Béres szerint azért került nehéz helyzetbe, mert az emberek rajta, a községi RMDSZ-elnökön kérték számon mindazt, amit a polgármester a választások kampányában megígért, de soha nem teljesített.

Ennek ellenére az elmúlt négy éves mandátumát sikeresnek tartja: községi szinten 7 pályázatot felügyelt, három településen felújították az iskolai hálózatot, és több utat is sikerült leaszfaltozni. Kérdés persze, hogy miként tud majd együttműködni a polgármesteri hivatal alkalmazotti gárdájával, amely bevallása szerint végig ellenségesen viselkedett vele. Lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az irodája tulajdonképpen saját személyautója, innen intézte hivatali ügyeit. Megválasztása esetén az RMDSZ-es elöljáró minden törvényes eszközt megragadva megújítaná a polgármesteri hivatalt, az embereket pedig odatenné dolgozni.
Béres Antal elismeri, hogy

a község nagy gondja a helyi munkahelyek hiánya, de mint fogalmaz, legalább 50–60 éve a lakosság Szatmárnémetiben dolgozik, és ezt a szokást nehéz lenne megváltoztatni.

Megoldás volna egy ipari park megépítése, de megvalósítását a nehéz adminisztratív eljárások miatt a következő négy évben kivitelezhetetlennek tartja. Úgy véli, a következő két-három évben a földgázt kell a községbe bevezetni, ezt tekinti elsődlegesnek.
Béres Antal az ellene irányuló lejárató kampányról is beszél lapunknak. Szerinte fő ellenfele, az MPP-s jelölt övön aluli támadásokkal hecceli a közvéleményt, amire nem akar reagálni. „Az utóbbi négy évben községi szinten sikerült békét teremteni az emberek és az egyházak között, ezt szeretném megőrizni” – nyilatkozta az Erdélyi Naplónak Béres Antal Elek.

MPP: a község anyagi hátterét kell előteremteni

Lazin Sándor Krisztián szerint teljes újtarevezés kell a község gazdasági életében

A Magyar Polgári Párt polgármesterjelöltje, Lazin Sándor Krisztián bő egy évvel ezelőtt a helyi önkormányzatban képviselőként még az RMDSZ frakciójában ült. Nyolc évvel ezelőtt a Demokrata Liberális Párt (PDL) színeiben nyert önkormányzati képviselői mandátumot, két évvel később pedig az RMDSZ meghívta saját frakciójába, amit elfogadott. Idén januárban lépett ki az RMDSZ-ből, amit hosszas vita előzött meg:

Lazin a lázári RMDSZ-szervezet tisztújítását törvénytelennek tartotta.

„Béres Antallal indultam a helyi RMDSZ-elnöki tisztségért történő megméretkezésen, ő pedig elcsalta a választást. Az alapszabályzat felrúgásával olyan embereket is meghívott a gyűlésre, akiknek semmi közük nem volt a szervezethez. Igazam bizonyítására minden megyei és országos RMDSZ-fórumot végigjártam, de beadványaimra választ nem kaptam. Ezt követően léptem ki a szervezetből” – magyarázza a történteket Lazin. Megkereste az MPP szatmári szervezete, és felajánlotta a helyhatósági választáson való indulás lehetőségét a párt színeiben, amit elfogadott.

A számítástechnika és a programfejlesztés területén dolgozó szakember szerint nagy gond, hogy az RMDSZ tanácsosi listáján sok a hozzá nem értő, iskolázatlan ember,

akinek semmiféle tapasztalata nincs az önkormányzati munkában. Elismeri, hogy az MPP helyi listája sem túl erős, de ők legalább megkeresték azokat a tanult, hozzáértő embereket a községben, akikre a képviselői munkában alapozni lehet. Lazin szerint az értelmiségiek annyira ki vannak ábrándulva a politikából, hogy nehezen lehet rávenni őket arra, hogy a helyi önkormányzatban szerepet vállaljanak. Az MPP jelöltje ennek ellenére úgy látja, egy jó polgármester csodát művelhet, hiszen tőle származik a legtöbb kezdeményezés, amit a helyi tanács megszavaz.
„Legfontosabb, hogy beruházókat vonzzunk a községbe. Ezek munkahelyet teremtenek, másrészt helyben adóznak.

Polgármesterként és alpolgármesterként nehéz lesz ellátni a feladatokat, ha hiányoznak a helyi pénzforrások.

A járványhelyzettel az eddigi szűkös bevételek is megcsappantak. Ha nem sikerül helyben adózó cégeket idecsalogatni, hiába tárjuk szét a kezünket, mert senki nem fog segíteni. Gazdasági szempontból újra kell tervezni mindent a községben, hogy kiléphessünk a mai lehetetlen helyzetből” – magyarázza Lázári nehéz anyagi helyzetét Lazin Sándor Krisztián. Az MPP polgármesterjelöltje elismeri, nehéz legyőzni az RMDSZ-t, mert a szavazók egy része az ismert szervezet logójára teszi a pecsétet függetlenül attól, hogy a jelölt szakmailag mennyit ér. Mégis abban hisz, hogy az idő a változásnak dolgozik, és az emberek ráébrednek, így tovább nem mehet.

Krakkó Rudolf: kultúra és gazdaság kéz a kézben

Krakkó Rudolf: a kultúra és a gazdaság mindig kéz a kézben kell haladjon

A függetlenként induló Krakkó Rudolf szintén Lázári szülöttje, ő azonban huzamosabb ideig Magyarországon élt, miközben rendszeresen hazajárt és számos kulturális rendezvényt hozott tető alá a községközpontban bejegyzett Híd Egyesület elnökeként. Krakkónak a rendszerváltás óta megrekedt kulturális élet újjáélesztése a fő vesszőparipája. A rendszerváltás előtt Lázárinak országszerte híres tánccsoportja volt, de számos más kulturális tevékenység is működött a községben. E folyamatnak a rendszerváltás utáni polgármesteri hivatalok közömbössége vetett véget, támogatás hiányában ugyanis rendre megszűntek az egyesületek.
„A kultúrának óriási szerepe van egy közösség életében.

Egy tánccsoport vagy más együttes a település kulturális nagykövete, ami később különböző befektetésekben is megtérül, hiszen jó hírnevét kelti a helyi közösségnek”

– magyarázza az egyesület vezetője, aki a községben 15 évvel ezelőtt honosította meg a keresztény magyar állam megalapítására való ünnepélyes emlékezést. Szintén ő szervezte meg az 1956-os rendezvényeket, és a magyar forradalom és szabadságharc két helyi mártírjának emlékművet állíttatott.
A Radikális változást! feliratú plakátokon meghirdetett programjában azonban nemcsak a kultúrára, hanem a helyi gazdasági életre is fókuszál.

Sok évtizedes lemaradást kell behoznunk. Ha most nem lépünk, a fiatalok végleg elmennek külföldre. Sokféle tervem van, miként lehetne az évek során Magyarországon kiépített kapcsolati tőkémet úgy kamatoztatni, hogy beruházókat hozzak a faluba,

helyi üzemek létrehozásával támogassuk az élelmiszer-feldolgozást, helyzetbe hozzuk a gazdákat, azaz minél több munkahelyet teremtsünk. Lázári községnek ez az egyetlen esélye! Az RMDSZ-nek harminc éve volt rá, és nem tett semmit. Itt az ideje a váltásnak!” – fogalmaz Krakkó Rudolf.
Gazdasági csomagjának megvalósításához uniós pályázatokra, magyarországi pályázatokra és Romániában lehívható támogatásokra alapozna. Mint fogalmaz, mindenek előtt vissza kellene adni a mezőgazdasági termelés becsületét. A község kiváló földterületein évtizedekkel ezelőtt rengeteg háztáji gazdaság virult, amelyek felszámolódtak. A néhány agrárvállalkozó több ezer hektár termőterületet vásárolt össze vagy bérelt a gazdáktól, így nekik nem érdekük a váltás.
Krakkó szerint helyzetbe lehet hozni a kisebb gazdákat, ehhez pedig átgondolt támogatási rendszert kell biztosítani számukra. Az egykor virágzó helyi sportélet gyökeres átszervezésével és a helyi oktatás becsületének visszaadásával a független jelölt arra ösztökélné a község lakóit, hogy gyerekeiket a helyi iskolákba írassák, és ne vigyék be Szatmárnémetibe.
Egy dolog bizonyos Lázáriban: más-más elképzelések mentén, de mindenki váltást akar.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport