avatar
Nánó Csaba

2020. november 26., 06:37

Csillagok útján – Benkő László és Mihály Tamás emlékére

Mottó:
„Most búcsúzom, jó barátaim,
Találkozunk még, mondanám,
De már nem hiszem, hogy újra eljövök,
Mert Gammapolis vár reám.”
(Omega: Gammapolis I.)

A kommunista diktatúra sötét éveiben két dolgot hiába vártunk: az amerikaiakat és az Omega együttes érkezését. Aztán a hanyatló imperialista rendszer képviselői végül megérkeztek, ám az Omega még mindig sehol sem volt. Kezdtünk szó szerint megőszülni és beleöregedni a várakozásba, amikor 2016 nyarán végre láthattuk-hallhattuk őket Kolozsvár főterén, ahol több tízezer ember ünnepelte a legendás zenekart. Ekkora tömeget még a sokat megélt Mátyás királyunk sem látott.
Számomra különös találkozás volt ez.

Az Omega születésem évében alakult, gyakorlatilag zenéjük végigkísérte egész eddigi életemet, dalaikon nőttem fel.

Tízéves lehettem, amikor szüleim bakelitlemezei között keresgélve Honthy Hanna Csárdáskirálynője, Szécsi Pál violás slágerei, Poór Péter fekete vonata és Koós János zongorás kislánya között ráakadtam a Trombitás Frédire. Onnantól kezdve cipősdobozokon, nagymama lábosain, nejlonzacskóval lekötött korondi kancsókon ütöttem a Rettenetes emberek ritmusát, iskolába menet a Ha én szél lehetnék dallamát fütyörésztem. Felfedeztem a Zenét. Azt a fajtát, amit az elkövetkező évtizedekben szinte megállás nélkül hallgattam.
Az omegás Presser Gábor és Laux József (a szövegíró Adamis Annával) 1971-ben a hungáriás Barta Tamással és a Metróból kilépő Frenreisz Károllyal megalapította Magyarország első szupergruppját, a Locomotiv GT-t. Az Omega túlélte a törést, Hűtlen barátok című dalukban elbúcsúztak más utakra lépő társaiktól, és folytatták a Művet. A két együttes gyakorlatilag egy tőről fakadt, rajongóik válaszút előtt álltak. A mi kis zenei miliőnkben baráti társaságunk is kettévált: sokan esküdtek továbbra is a Benkő László által vezetett együttesre, mások – köztük jómagam is – inkább az intellektuálisabb, érzelmesebb Presser-féle LGT felé fordultak. Közben persze továbbra is hallgattam az Omega dalait. Igaz, nehezen békéltem meg Kóbor János kissé furcsa hangjával. Később ő is bevallotta, sosem készült énekesnek, de mivel a kezdetekben az Omega is angol nyelven zenélt, és ő tudott a legjobban angolul, kézenfekvő volt, hogy ő énekelje a dalokat. Somló Tamás tenorja, Presser basszusa, Karácsony János csengő hangja jobban feküdt nekem, így az LGT-sek táborát gyarapítottam. De az Omegának sem fordítottam hátat soha.
Bár

azokban az években nem lehetett koslatni a határokon át, valaki valahogy mindig beszerezte az együttes legújabb lemezeit. Mi meg hallgattuk azokat kis szobáink homályában, mint hívő ember a szentmisét a templomban.

A múlt század 70-es éveinek közepén aztán beköszöntött az Omega „űrkorszaka”. Számunkra éppen jókor, hiszen a kamaszodás útján jártunk, amikor csillagközi utazásokról álmodtunk, és hittük, hogy az „idegenek itt járnak közöttünk.” Hatalmas élmény volt felfedezni gondolatainkat az Omega zenéjében, szövegeiben. Sejtelmünk sem volt például arról a turpisságról, hogy a Gammapolis és a Csillagok útján albumok szövegeinek nagy részét az Illés-, majd Fonográf-tag Bródy János írta. Mind az együttes, mind a szövegíró titoktartást esküdött, így aztán csak évtizedekkel később derült ki, hogy a lemezeken szereplő Várszegi név mögött tulajdonképpen a Tini becenevű „koszorús költő” rejtőzik. Ki gondolta volna, hogy az addig fákról, madarakról, színes ceruzákról regélő Bródy képes ráhangolódni egy teljesen más elvárásokat támasztó együttes zenéjére? Persze ez nekünk mindegy volt, írhatta volna akár a szomszédban lakó Hiricskó bácsi is, imádtuk ezeket az Omega-űrlemezeket szövegestől, zenéstől, borítóstól.

Benkő László (1943–2020) volt az Omega motorja, mindenese, az ügyes-bajos dolgok intézője, aki bárkinek és bármikor szívesen és mosolyogva nyilatkozott.

A csendes, visszahúzódó, komorabb Mihály Tamást (1947–2020) viszont az együttes „komoly zenészének” mondhatjuk, akinek apja zeneszerző, anyja brácsaművész volt. Az első, Angliában felvett Omega-album az ő hangján szólal meg, mivel Kóbor akkor nem tudott kiutazni a zenekarral.
A 2000-es évek elején rövidre sikeredett budapesti életem során véletlenül felfedeztem magamnak egy kiváló fagyizót a Váci utca közelében. Gelato volt a neve, a finom fagylaltot igencsak hozzáférhető áron árulták. Sok-sok évvel később, amikor Mihály Tamás 2014-ben megjelent Basszus! Omega! című könyvét olvastam, tudtam meg, hogy az üzlet tulajdonosa éppen az Omega basszusgitárosa volt. Ettől utólag még jobban esett az ott elfogyasztott tömérdek jégkrém.
Benkő Lászlót hetekkel ezelőtt már eltemette a bulvársajtó. Pedig akkor még tortát reggelizett családja körében a kórházi ágyon. Kissé jobban lett, de az elkerülhetetlen bekövetkezett. Halála után három nappal villámcsapásként érkezett a hír, hogy a basszusgitáros Mihály Tamás – akiről szinte senki sem tudta, hogy beteg – követte őt. A csillagok útján célhoz értek, és immár volt zenésztársaikkal, Somló Tamással és Laux Józseffel alakíthatnak égi zenekart. De életműveik a földön, körünkben élnek tovább. És ez „egy életre szól”…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Előrelépés a Beneš-dekrétumok ügyében – magyar siker született az Európai Parlament Petíciós Bizottságának ülésén
2021. január 28., csütörtök

Előrelépés a Beneš-dekrétumok ügyében – magyar siker született az Európai Parlament Petíciós Bizottságának ülésén

Magyar siker született január 26-án az Európai Parlament Petíciós Bizottságának (PETI) ülésén. A 2012 óta elbírálásra váró Beneš-dekrétumok kérdését feszegető petíciót a szlovák félnek nem sikerült lezáratnia.

Nem szabad alábecsülni a szomszédok nacionalizmusát – beszélgetés Demkó Attilával és Gyulai Györggyel Trianonról
Makkay József 2021. január 21., csütörtök

Nem szabad alábecsülni a szomszédok nacionalizmusát – beszélgetés Demkó Attilával és Gyulai Györggyel Trianonról

Napról napra Trianon című könyvével Gyulai György és Demkó Attila izgalmas kalandozásra hívja az olvasót a száz évvel ezelőtti történések időrendi bemutatásával. Trianon okairól és azok következményeiről a szerzőpárossal beszélgettünk.

Új imaház Apahidán: „őrült” iramú történet
Somogyi Botond 2021. január 14., csütörtök

Új imaház Apahidán: „őrült” iramú történet

„Most tettem le a gitárt, kijöttem az ifiről és megyek Apahidára” – mondja telefonon Sikó Csaba lelkipásztor, akit először advent negyedik vasárnapjának előestéjén hívtam telefonon az új református imaház ügzében. Kiderül, egy sikertörténetről van szó. 

Választási megfigyelőként Közép-Afrikában – afrikai mélyszegénység, ahol a koronavírus-járvány sokadrangú probléma
2021. január 07., csütörtök

Választási megfigyelőként Közép-Afrikában – afrikai mélyszegénység, ahol a koronavírus-járvány sokadrangú probléma

Szinte biztos, hogy nem rendeződik a polgárháborúval küzdő Közép-Afrikai Köztársaság sorsa, dacára annak, hogy a napokban elnök- és parlamenti választásokat tartottak. Választási megfigyelőként jártunk Afrika egyik legszegényebb államában.

Akiről Jézus lábát „mintázták” – beszélgetés Ferenczy Miklós lelkipásztorral Gy. Szabó Béla hagyatékáról
Makkay József 2020. december 31., csütörtök

Akiről Jézus lábát „mintázták” – beszélgetés Ferenczy Miklós lelkipásztorral Gy. Szabó Béla hagyatékáról

Az 1905-ben Gyulafehérváron született Gy. Szabó Béla grafikus 35 évvel ezelőtt hunyt el Kolozsváron. Ferenczy Miklós református lelkésszel, a képzőművészeti hagyaték gondozójával a 20. század legjelentősebb erdélyi magyar grafikusáról beszélgettünk.

Karácsonyi csomagok nehéz sorsú gyerekeknek –Máramarosi és Maros megyei szórványkollégiumokban jártunk
Makkay József 2020. december 24., csütörtök

Karácsonyi csomagok nehéz sorsú gyerekeknek –Máramarosi és Maros megyei szórványkollégiumokban jártunk

Lapcsoportunk karácsonyi ajándékcsomagokat és pénzadományt ajánlott fel két szórványkollégium számára. A célba juttatást vállaló utunk során Nagybányára, Magyarfülpösre és Szászrégenbe látogattunk el.

Brüsszel nem tud mit kezdeni az autonómiákkal – Benyhe István diplomata a spanyolországi baszkok és katalánok önrendelkezéséről
Makkay József 2020. december 17., csütörtök

Brüsszel nem tud mit kezdeni az autonómiákkal – Benyhe István diplomata a spanyolországi baszkok és katalánok önrendelkezéséről

Az erdélyi magyarság harminc éve sóvárogva nézi Baszkföld és Katalónia jól működő autonómiáját. A spanyolszakos tanárként madridi diplomatakarriert befutó Benyhe Istvánnal a nemzeti közösségek önrendelkezéséről és ezek európai üzenetéről beszélgettünk.

Gazdaszövetkezet sváb módra
Makkay József 2020. december 10., csütörtök

Gazdaszövetkezet sváb módra

Több száz hektáron gazdálkodó és 230 húsmarhát tartó mezőgazdasági szövetkezet üzemel a magyar határ közelében fekvő Csanáloson. A falu vállalkozása kuriózumává vált, vágóhídja pedig a gazdákat  szolgálja ki. Riportunkban a gazdák összefogásáról írunk.

Pattogó tüzű, cserépkályhás Mikulás-esték
Nagy-Bodó Tibor 2020. december 03., csütörtök

Pattogó tüzű, cserépkályhás Mikulás-esték

Ebben az időszakban érkezik Szent Miklós, a gyerekek kedvenc Mikulása, aki a valóságos egyházi történetéből rég átlépett a népi hagyomány színes világába. Összeállításunkban Mikulás-élményeikről kérdeztünk erdélyi értelmiségieket.

Uniós zsarolásként bevetett pénzügyi elvonások – Győri Enikő EP-képviselő a szuverén tagállamokra alapuló együttműködésről
Makkay József 2020. november 19., csütörtök

Uniós zsarolásként bevetett pénzügyi elvonások – Győri Enikő EP-képviselő a szuverén tagállamokra alapuló együttműködésről

Az Európai Parlamentben van egy erős Orbán-ellenesség. Ezzel magyarázható Brüsszel újabb próbálkozása, hogy Magyarországot megfossza az uniós forrásoktól – nyilatkozta lapunknak Győri Enikő, a Fidesz színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő.

Vélemény
avatar
Nánó Csaba: Kapás úr, a Rigó meg a Kalács – Nánó Csaba jegyzete

A világjárványra való tekintettel Kapás úr hónapok óta nem hagyta el a házát. ...

avatar
Pataky István: Mire számíthatunk Bidenéktől?

Biden országának imázsjavítását összeköti majd a Washingtontól korábban sem idegen ...

avatar
Rostás Szabolcs: Szörnykoalíció

A határok fölött egyesült magyar nemzet jogán és okán a külhoni magyarok ügye is a jövő évi ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport