Az értékes kincsek nem az óceánon túl vannak – interjú Fábián Andor székelyudvarhelyi dokumentumfilm-rendezővel

2021. december 30., 08:00 utolsó módosítás: 2021. december 31., 12:33

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tanult rendezőnek. Az elmúlt időszakban rendszeressé vált, hogy közönségét egy-egy helyi témát feldolgozó, kultúrát, mesterséget bemutató dokumentumfilmmel örvendezteti meg. Fábián Andor székelyudvarhelyi dokumentumfilm rendezővel beszélgettünk.

Az értékes kincsek nem az óceánon túl vannak – interjú Fábián Andor székelyudvarhelyi dokumentumfilm-rendezővel
galéria
Balról jobbra: Fábián Andor filmrendező, Nagy István Gábor kovács és inasa, Gegő Lóránd Fotó: Farkas Antal

– Hogyan kerültél a filmes élet világába?
– Filológia osztályban érettségiztem, a világirodalom volt a kapu, amely bevezetett a filmek világába. Sosem vonzott a fényképezés, a filmkészítés rejtelmei annál inkább. Akkoriban nehezebben lehetett hozzájutni kézikamerához, mint manapság. Megvásároltam Robert McKee Story–A forgatókönyv anyaga, szerkezete, stílusa és alapelvei című könyvét. Amikor a kötet nálam volt, gyakran felnyitottam, és osztálytársakkal újrajátszottuk a benne lévő jeleneteket. Ebben az időszakban barátkoztam össze egy filmszakértővel.

Éjszakánként egy számítógép képernyőjén gengszterfilmeket és nagy klasszikusokat néztünk, mint a Donnie Brasco, a Tégla vagy a Kaszinó.

Az éjszakai filmnézés varázslatosabb atmoszférát teremt. Manapság is gyakran előfordul, hogy éjszakai időpontban állok neki filmet vágni. E pillanatok és a maguk után hagyott hangulat is közrejátszott abban, hogy a filmrendezői pályát választottam.

– Szabadúszó rendezőként dolgozol. Ez pontosan mit jelent?   
– A szabadúszó filmkészítők pályafutása a független filmes alkotókéhoz hasonlít. Legnagyobb előnye a művészi szabadság. A független filmes rendezőknek általában nagyobb bizalmat előlegeznek a megrendelők, így a filmeknek egyfajta „szerzői” jellegük lesz. Lehetőségünk van kissé elrugaszkodni a divatos standardoktól, azaz nem elvárás, hogy a hétköznapi trendek mentén közelítsünk meg egy témát. A szabadúszó filmkészítésnek azonban van árnyoldala is: néha sok megrendelés jön egy időben, máskor pedig teljes csönd honol a piacon.

– Rendezésedben láttunk már filmet testépítésről, csizmadiákról vagy épp bajuszt viselő székely emberekről. Miként születik a témaválasztás?
– Fiatal, pályakezdő filmesként mindenki egy új Csillagok Háborúja epizódot szeretne forgatni nagy robbanásokkal, űrhajókkal, fénykardokkal és űrlényekkel. Akkor még naivan hiszünk benne, hogy egy láthatatlan erőtér majd megold minden problémát. A valóság korántsem így működik. Én szeretem a spagettiwesternt, évekkel ezelőtt magam is nekifogtam megírni egy cowboy rajzfilm forgatókönyvét. Ekkor a sors ismét egy filmbe illő karaktert hozott elém: összebarátkoztam egy mezőgazdásszal, aki szürkemarhákat tartott. Elvittem neki a cowboy-os forgatókönyvet, amire pozitív visszajelzéseket kaptam, de végül azt mondta: érdemes lenne amerikai témák helyett itthoni értékekből gyártani történeteket. Kis idő elteltével így kerültem közelebb a néprajzi témákhoz: a székely kovácsokhoz és a csizmadiákhoz. Filmesként ma már én is ezt vallom: az értékes kincsek nem mindig az óceán túlsó felén vannak.

– Hogyan kezdesz hozzá egy film forgatásához? Mi a forgatási struktúrád, kikből áll a csapat?
– Dokumentumfilmek esetén kevésbé alkalmazhatóak a klasszikus forgatókönyvírási szabályok. Ritkán történnek úgy az események, ahogyan azt a rendező eltervezi. A véletlen gyakran válik „társszerzővé”. Leülök és átgondolom, milyen jeleneteket szeretnék látni a filmben, és milyen sorrendben. Felállítok egy történetvázlatot bevezetővel, cselekménypontokkal, tetőponttal és befejezéssel. Forgatás közben azonban ez sokszor megváltozik, bizonyos jelenetek kiesnek, új történetszálak kerülnek be, a sorrend felborul.

A végső forma mindig a vágóasztalon kristályosodik ki: a jeleneteknek a film viszonylatában kell működniük, nem papírforma szerint.

Dokumentumfilmek esetén rendszerint ugyanazzal a csapattal dolgozom: Farkas Antal operatőrnek köszönhetően valósul meg a film képi világa, Brók István zeneszerző, zenei producer filmzenét szerez, valamint elvégzi a hangi utómunkát. Székelyfi Lóránt tervező pedig elkészíti a DVD-borítót és azokat a műalkotásokat, amelyeket a filmekben használunk illusztrációként.

Filmforgatás az etédi Serbán Ferenc kovácsmesternél Farkas Antal operatőrrel Fotó: Fábián Andor

– Egy korábbi interjúdban mondtad: „otthon alkotni és élni a legjobb dolog a világon.” Van-e keletje a filmnek, a filmrendezésnek Székelyföldön?
– Elsődleges célközönségem az erdélyi népi kultúra, a néprajz iránt érdeklődő réteg. Balázsi Dénes néprajzkutató visszatérő karakter filmjeimben, az ő édesapja Balázsi Tibor csizmadiamester volt. Farkas Antal operatőr édesapja pedig Farkas Gáspár kovácsmester, aki szintén bekerült a Vasviadal, tűzdiadal című filmembe.

Jó látni, hogy a népi kultúrának közvetlen kapcsolata van jelenünkkel, nem pedig egy múltbeli, lezárt világról szól.

A székelyföldi közösségek támogatóak, fontosnak tartják a helyi értékeket, kellőképpen odafigyelnek rájuk. Van egy olyan réteg, amely sokkal szívesebben ül be a moziba megnézni egy helyi alkotó filmjét, mint a legnagyobb amerikai filmeket. 2015-ben mutatták be Jakab Ervin rendező-operatőr A Nagy Küküllő útja című dokumentumfilmjét az udvarhelyi moziban: emlékszem, még a lépcsőkön is emberek ültek. A székelyföldi közönség hálás, érzelmileg is kötődik a helyi értékekhez, akárcsak a róluk készült filmekhez. Az itteni közönség olyan filmeket vár, amelyeknek valós mondanivalójuk van. Egy emberközeli témát feldolgozó dokumentumfilm közérthető, az egyszerű ember lelkét is meg tudja szólítani. A játékfilmekkel könnyen át lehet csúszni öncélú művészkedésekbe, a székely embernek pedig nem kenyere az ilyesmi. Egy játékfilmet nagy kihívás jól elkészíteni, nekem is még 6–7 év tapasztalat kell, hogy nyugodt szívvel tudjak hozzáfogni egy ilyen alkotáshoz.

– Hogyan boldogulnak egyetemi társaid a szakmán belül?
– Büszke vagyok csoporttársaimra. Száva Hunor Leventével volt alkalmam együtt dolgozni az egyetem elvégzése után. Felkért, vállaljam el a mesteris disszertációjára szánt rádiójáték főszerepét, így született meg a Corporate Purgatory című alkotás, amelyhez Hunor később animációt is társított. Buzási Gyopár animációrendező számos díjat szerzett. Hegyi Andor Magyarországon alapított filmes vállalkozást, többek között dokumentumfilmeket is forgatott zenei fesztiválokról. Balog Ferencz pedig a kolozsvári Puck Bábszínháznál dolgozik, ezen kívül hangmérnökként is kiváló munkát végez. Ügyesen dolgozik mindenki, izgalmas terveik vannak, és hozzám hasonlóan tudatosan építik karrierjüket.

– Rendezőként milyen lehetőségeid vannak Erdélyben? Ki tud támogatni és ki kér fel filmkészítésre?
– A székelyföldi filmkészítés szorosan kapcsolódik az erdélyi kultúrához.

Általában kulturális intézmények rendelnek olyan dokumentumfilmeket, amelyek néprajzi vagy helytörténeti témákat dolgoznak fel.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont évente ír ki pályázatot néprajzi dokumentumfilmekre, amelyeket Hargita Megye Tanácsa támogat. Ebből az együttműködésből születtek az Elaludtam bajuszomat, a Fel a kalappal!, valamint a Csizmás pandúrok, székely csizmadiák című dokumentumfilmjeim. De gyakori partnerem a S’art’R Művészeti közösség is. Volt szerencsém együtt dolgozni a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium vezetőségével is. Szűcs-Olcsváry Melinda volt a projekt vezetője, Szabó Sámuel filmes kollégámmal véndiákokként tértünk vissza régi iskolánkba filmet készíteni. Ennek eredményeképpen született meg a 400 év múlt, 25 év jelen című film, amely az iskola történelmét dolgozza fel.

– A legújabb alkotásodból kovácsmesterek életét ismerheti meg a néző. A Vasviadal, tűzdiadal című dokumentumfilm olyan archaikus népmesterséget mutat be, amely már kihalófélben van. Honnan jött a téma ötlete?
– Az ötlet egy baráti viccelődés során született. Arról beszélgettünk, milyen gyakoriak a foglalkozásokat jelölő családnevek, mint például a Szűcs vagy a Lakatos. Viccelődni kezdtem, mi lenne ha a lakatosokról is készítenék dokumentumfilmet. Aztán rájöttem, ez nem rossz ötlet, viszont sokkal látványosabb lehetne a film, ha általánosságban a fémmegmunkálás témakörét dolgoznánk fel, amelynek mesterei a kovácsok. Ismertem Simó Márton kovácslegényt, akit megkerestem az ötlettel. Ő a filmben a kovácsmesterség „reneszánszát” képviseli, azt a fiatalos erőt, amely továbbörökít egy több évezredes hagyományt. A forgatókönyv összeállításában is sokat segített. Elvezetett Sashalmi–Fekete Tamás történészhez, illetve Nagy István Gábor csíkszeredai kovácsmesterhez, aki díszműkovácsként az ereje teljében lévő férfit jeleníti meg a filmben. A szakma legnagyobb kihívásait játszi könnyedséggel valósítja meg csíksomlyói műhelyében. Édesanyám, Fábián Kornélia televíziós szerkesztő ajánlására meglátogattuk Serbán Ferenc etédi kovácsmester műhelyét, aki a mesterség archaikus arcát mutatja be, ősi szerszámok segítségével patkolja meg a lovakat, és meggyógyítja a betegséggel küszködő jószágot.

– A film mesebeli történettel indít, amely üzeni, hogy az embernek lehet vagyona, pénze, de azt mind elveszítheti, viszont ha mestersége van, azt mindig kamatoztathatja. Ezen kívül mi a film üzenete?
– Gyakran látok olyan cikkeket internetes portálokon, amelyeknek témája a férfias stílus, közhelyes kifejezéssel az „igazi férfi”. Szerintem a kovácsolás a legférfiasabb székely mesterség, férfias erő kell hozzá és rengeteg kitartás. A film fő erénye, hogy hiteles férfi példaképeket, kovácsokat és középkori lovagokat mutat be. Amikor Nagy István Gábor csíksomlyói műhelyében jártunk, rám is átragadt e férfias „kovács-aura”. A kovácsműhelyben sokkal inkább férfinak éreztem magam, mint egy átlagos, laptop előtt ülő napon.

A filmben képi illusztráció formájában megjelenik Sárkányölő Szent György, a lovagok és fegyverkovácsok védőszentje. Egy csöppnyi vasruhába öltözött lovagot látunk, amint szembeszáll egy gigászi méretű, tüzet okádó sárkánnyal.

Ez a kép tökéletesen összefoglalja a kovácsos férfierő és a film lényegét: hiába olyan aprócska Szent György a sárkányhoz képest, a bátorsága mégis hatalmasabb a sárkányénál.

– Megvágod saját filmjeidet, illetve a riporter is te vagy. Milyen más feladataid vannak a filmkészítés során? 
– Gyakran előfordul, hogy narrációt is felmondok a filmekhez, vagy más előadó művészethez kötődő feladatot is vállalok. A Vasviadal, tűzdiadal című film előzetesét a Kalevala egyik versszakára építettem. Ilyenkor először le kell kottázni a szöveget: bejelölni a szótagokat, a hangsúlyokat és az ütemeket. A folyamat hasonlít a gyakorlatokra, amelyeket 8. osztályban végeznek a gyerekek: népdalokat elemeznek ritmikai szempontból, bejelölik a szótagokat és hangsúlyokat. Ezeken az apróságokon is múlhat a narráció sikere.

– Mi motivál a munkád során?
– A motiváció elhatározás kérdése. Olyan ez, mint egy párkapcsolat. Bármilyen szakmát választ magának az ember, lesznek jó és rossz napok, így van ez a filmrendezés esetében is. Léteznek olyan tervek, amelyek igazi felüdülést jelentenek, a legkisebb erőfeszítés nélkül is jól alakul minden; máskor mintha egy vikinghajót kellene egyenesben tartani a háborgó tengeren. De mindkét esetben célba kell érni, különben elúszik a karriered. A lényeg az, hogy ne ugorj ki a hajóból; ha az ember mindig menekülni próbál, akkor csak hátrafelé fog haladni.

– Pár évvel ezelőtt azt nyilatkoztad, hogy „ha évente egy filmet sikerül bemutatni, akkor elégedett leszel önmagaddal”. Eddig sikerült. Mi a következő terv?
– Fontos, hogy az ember el tudjon számolni mások felé, de főleg önmaga felé. Régen ötletet ötletre halmoztam, egymás után tűztem ki az új célokat. Ma már úgy érzem, nem kell mindig beleerőltetnem saját akaratomat az élet természetes folyásába. Erről az ókori görög társadalom és a delphói jósnő jut eszembe. A görögök intelligensek voltak, ők is tudták, nem lehet megjósolni a jövőt. Ezért látogatták a delphói szentélyt, hogy kapjanak néhány apró jelet, kis útmutatást, minek érdemes nekifogni az adott időben és minek nem. Gazdasági és életvezetési tanácsadás ókori módra. Jelenleg én is így vagyok:

fülelek, hogy mikor jön meg a segítő fuvallat. De ha a magam részéről kellene megfogalmaznom egyfajta rendezői hitvallást, akkor azt mondanám: az amerikai filmkészítői iskola eszköztárában bízom a legjobban.

Francis Ford Coppola szavai foglalják össze e hitvallást: „ahová Amerika beteszi a lábát, ott nagy show-műsort fog csinálni! Vakító fények kellenek, és persze mindvégig szóljon a zene! Amerika mindent sokkal nagyobbnak mutat, mint amilyen valójában…” Azt hiszem, én is szeretem kissé amerikai módon megközelíteni az általam feldolgozott témákat. Szeretek belecsempészni a folyamatba egy kis cirkuszt, egy kis attrakciót.

Jakab Mónika

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport