A románok mennek, a magyarok maradnak – Antal Árpád polgármester Sepsiszentgyörgy útkereséséről

Makkay József 2021. július 01., 08:39 utolsó módosítás: 2021. július 01., 09:56

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád 13 éve vezeti az ötvenezres lélekszámú székelyföldi várost. Merész tervei olykor viták kereszttüzében állnak. A háromszéki megyeszékhely vezetőjével a beruházásokat magában foglaló közösségépítésről és a román–magyar viszonynak ártó szélsőségesek hangulatkeltéséről beszélgettünk.

A románok mennek, a magyarok maradnak – Antal Árpád polgármester Sepsiszentgyörgy útkereséséről
galéria
Az első fecske Sepsiszentgyörgyön a sportberuházások sorában. Az aréna szomszédságában sorra épül a többi sportlétesítmény Fotó: Jakab Mónika

– Országos viszonylatban költségvetés-arányosan Sepsiszentgyörgy költ legtöbbet a hazai városok közül a helyi kultúra támogatására. Ha a között kell választania, hogy leaszfaltoz egy lakótelepi járdát, vagy elindít egy újabb kulturális programot, melyik mellett dönt?
– A programot választom. Lehet úgy élni, hogy rossz a járda, de úgy nem, hogyha a közösséggel nem foglalkozunk. Ha nem törődünk az oktatási intézményekkel, vagy nem indítunk olyan programokat, amelyek segítik az emberek kötődését a városhoz, baj van.

Országos szinten arányosan Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy helyi önkormányzata fordítja költségvetéséből a legtöbb pénzt a kulturális intézmények támogatására, ez saját bevételeink mintegy 15 százaléka.

Ami azért nagy igazságtalanság, mert az ország gazdag városainak a művelődési intézményeit az állam támogatja. A rendszerváltás utáni években kialakult gyakorlat ez, amit RMDSZ-javaslatra a 2019 decemberében elfogadott állami költségvetéssel próbáltak javítani úgy, hogy az országos személyi jövedelemadó 3 százalékát szétosztják azon települések között, amelyek saját támogatású kulturális intézményeket tartanak fenn. A beígért pénzből nem kaptunk semmit, mert a kulturális alapot év közben megszüntették. Most, hogy kormányon van az RMDSZ, a kormányprogramban egy 2 százalékos alap szerepel, amiről augusztusban kell döntenie a koalíciós kormánynak.

– A székelyföldi városokban panaszkodnak, hogy kicsik a fizetések, ami nem ösztönzi helybenmaradásra a fiatalokat. Mennyire lehet a gazdasági kötődést kiváltani a kulturális, közösségi kötődéssel?
– Sepsiszentgyörgy vállalkozóbarát város, e téren egyedi programjaink vannak. Nálunk differenciált helyi adók léteznek a helyi és a szentgyörgyi székhellyel rendelkező vállalkozók számára. A más vidékről vagy külföldről érkező cégek magasabb adókat fizetnek. E pénzt visszaforgatjuk vállalkozásfejlesztésbe vagy közösségépítésbe. A vállalkozásbarát környezet kialakítása azonban nem megy egyik napról a másikra.

Ha beruházásokról beszélünk, én abban hiszek, hogy az önkormányzatnak olyan befektetéseket kell megvalósítania, amelyek folyamatokat indítanak el a város életében.

Antal Árpád: egy kisvárosban mindent az önkormányzatnak kell megoldania Fotó: Jakab Mónika

Jó példa erre a város szélén zöldmezős beruházásként felépített Sepsi Aréna. Sokan bíráltak ezért, de ha nem építettük volna, akkor ma nem lenne mellette stadion. És vele szemben nem épülne egy sportegyetem, jégcsarnok stb. Olyan jelenség ez, mint amikor az ember a hegyről elindít egy hógolyót, és lesz belőle egy jó értelemben vett lavina. Mindig megpróbálok egyensúlyt teremteni az infrastrukturális beruházások és a közösségépítés között. De nem tudok mindent megoldani. A kulturális programokkal, a közösségi rendezvényekkel, a közösségépítéssel az a célom, hogy az emberek minél jobban ragaszkodjanak városukhoz, így az annál élhetőbb lesz.

– Az emberek nagyvárosokban szeretnek élni, ezt mutatják a statisztikák. E versenyben mit tehet egy kisváros polgármestere, hogy települése ne vesztesen kerüljön ki a megmérettetésből?
– A nagy- és a kisváros között az a különbség, hogy amit a nagyvárosban megold a versenyszféra, azt a kisvárosban az önkormányzatnak kell megoldania. Ilyen például a mozi, a strand vagy a sípálya. Ha mi fontosnak tartjuk, hogy a szentgyörgyiek moziba járjanak, akkor azt a polgármesteri hivatalnak kell megépítenie és fenntartania. De építettünk strandot és sípályát is. Az árakat megpróbáljuk alacsonyan tartani, hogy a helyiek minél nagyobb számban igénybe vehessék szolgáltatásainkat, ezért eljutottunk oda, hogy más vidékről is hozzánk járnak az emberek. Ez önmagában nem baj, de egy idő után már zavaróvá válik. Eldöntöttük, hogy aki nem helybéli, az a szolgáltatásokért többet fizet. De ezzel együtt sem tudunk egy nagyvárossal versenyezni – például Kolozsvárral az éjszakai élet tekintetében. Mégis

meggyőződésem, hogy Sepsiszentgyörgy Erdély egyik legcsaládbarátabb városa, ott van az első háromban.

A nagy- és kisváros összehasonlítása sántít, mert sokan összetévesztik az életszínvonalat az életminőséggel. Az életszínvonal arról szól, hogy mekkora valakinek a jövedelme, az életminőség pedig azt mutatja, mennyire tiszta a levegő és mennyire érzed jól magad a településen. Egyértelműen a nagyvárosi agglomerációk ellen vagyok. Egy kétmilliós városban a fiatalok nem vállalnak egynél több gyereket, mert nehéz megoldani a sokgyerekes család programjának nehézségeit.

Antal Árpád szerint a mindenféle szélsőséges hőzöngés nem segíti a román-magyar együttélést Sepsiszentgyörgyön sem Fotó: Jakab Mónika

– Sípályát, strandot, stadiont és arénát említett. Mennyire jelent elsőbbséget Sepsiszentgyörgy számára a turizmus?
– Közösségi szempontból Háromszéken a privatizáció hatalmas bukta volt, ez különösen a megye turizmusát viselte meg. Turisztikai létesítményeinket szinte kizárólag megyén kívüliek privatizálták, lelakták és otthagyták. Ezeket a város rendre megvásárolta, felújította, vagy a közeljövőben újítja fel. Megvásároltuk a Sugás fürdőt is. E létesítmény ma a város gyöngyszeme: miután a birtokunkba került, különböző forrásokból felújítottuk. Nem túl nagy jövedelemforrás – a szolgáltatások árát a helyiek zsebéhez mérjük –, de nem ebből akarunk nagy bevételekre szert tenni.

A sportlétesítményekbe fektetett pénz beindította Sepsiszentgyörgyön a sportturizmust.

A tavalyi esztendő országszerte borzasztó év volt a szállásadók számára, nálunk azonban meglehetősen jó évet zártak a panziók és szállodák. Noha nincs felsőszintű kézilabdacsapatunk, a Román Kézilabda Szövetség majdnem az összes tornát nálunk szervezte meg. Ide jöttek a csapatok több száz emberrel, akik itt kaptak szállást, étkezést. Említhetem a Sepsi OSK focicsapatunkat is, amelynek óriási közösségépítő szerepe van, kiváló a város- és közösségmarketingje. És mindazt, amit 10-12 éve elindítottunk a kosárlabdacsapatunk támogatásával, már rég meghozta a gyümölcsét, hiszen eddig hat-hét alkalommal nyertük meg az országos bajnokságot. Kosárlabdában mi képviseljük Romániát az Európa-kupákban. Olyan szintű mérkőzéseink vannak, mintha a fociban az olasz Juventus jönne Szentgyörgyre. A sport nagy hatással van a város turizmusára és a bevételekre is.

Sepsiszentgyörgy új főtere, amit mára a terv ellenzői is megszerettek Fotó: Jakab Mónika

– Beruházási elképzeléseivel gyakran nem értenek egyet. Amikor az új főtér épült, közösségi oldalakon sokan bírálták. Utólag a polgármesteri hivatalnak igaza van?
– Mindig azt mondtam, egy polgármester akkor jó vezető, ha népszerűtlen döntéseket mer meghozni, mert tudja, hogy azok hosszú távon a közösség javát szolgálják.

A főtér átépítése azért bizonyult népszerűtlen döntésnek, mert az emberek többsége akkor értelmez valamit, amikor már megéli.

Amikor kiállok, és azt mondom, hogy a főtéren felszámolok egy négysávos utat, ahol többé nem lehet autóval közlekedni, de helyette lesz egy tágas főtér, ahol a gyerekekkel tudnak majd sétálni, és erről népszavazást tartanánk, a 90 százalék elutasítaná a tervet. Ha most kérdeznénk meg a szentgyörgyieket, 95-95 százalékuk mondaná azt, hogy jó döntés volt.

– Mennyivel szegényebb a város, mint egy Kárpátokon túli román város? Megérzik a román állami pénzek hiányát?
– Egy Kárpátokon túli Sepsiszentgyörgy nagyságú település nem hasonlítható össze sem infrastruktúra, sem hangulat szempontjából a városunkkal. A diszkrimináció abban érhető tetten, hogy több dél-romániai város hatalmas állami segélyből csábított oda nagyvállalkozásokat. Jó példa erre a krajovai Ford-üzem, vagy Pitești-en a Renault gépkocsigyár. A nagy állami segélyek többnyire a Kárpátokon túli településekre mentek, ebből Székelyföld teljességgel kimaradt. Mi is megérdemelnénk, hogy a román állam egy-egy nagy beruházással támogassa Székelyföldet. Amúgy nem vagyok a nagy cégek híve, hogy olyan nagyvállalatok telepedjenek meg nálunk, amelyben több ezren dolgoznak. Rossz példák vannak arra, hogy mekkora a kockázata annk, ha egy ilyen nagyüzem bezár, és egyik napról a másikra több ezer ember marad kereset nélkül. Ha egy száz főt foglalkoztató cég megy csődbe, sokkal könyebben átvészelni a következményeit.

– Évtizedek óta kemény meccsek folynak a román civilszervezetekkel. Miután tavaly ősszel egyetlen román képviselő sem jutott be a helyi tanácsba, erősebb a hangjuk?
– Fura helyzet állt elő Sepsiszentgyörgyön, hiszen az elmúlt 30 évben nem történt meg, hogy egyetlen román képviselő se jusson be a 21 tagú képviselő-testületbe. Az utóbbi három mandátumban négyen voltak, de volt olyan is, hogy a román pártok részéről öt képviselőt szavaztak be. A mostani helyzet szerintem azzal magyarázható, hogy a román politika az elmúlt tíz évben nem tudta megszólítani a helyi románságot. Ugyanakkor nehéz olyan civilszervezetekkel tárgyalni, amelyek soha nem mérettették meg magukat helyi választásokon, mégis a helyi románság képviselőinek tartják magukat.

Ha részükről egy beszélgetés úgy kezdődik, hogy mi más országhoz vagyunk lojálisak, onnantól nehéz visszakanyarodni a helyi ügyekhez. Akik azt gondolják, hogy az a jó magyar, aki beolvad és román lesz, azokkal én nem tudok közösséget építeni.

– Nem minden magyar beszél jól románul, viszont mi a helyzet a sepsiszentgyörgyi románokkal? Ők mennyire szólalnak meg magyarul?
– Azt szeretném, hogy minden magyar beszéljen jól románul, és a románok is valamennyire beszéljenek magyarul. Erre próbálok közpolitikát építeni, de ezt erőszakkal nem lehet. A mindenféle szélsőséges hőzöngés nem segíti az együttélést. A román fiatalok többsége miután elvégzi az iskolát, elmegy a városból. Felmérésünk van arról, hogy sokkal nagyobb azok aránya, akik középiskola után elmennek, és nem térnek vissza, mint a magyarok körében. Többször kértem már, hogy a román szakiskolában azokra az osztályokra fektessenek nagyobb hangsúlyt a nyelvtanulásban, ahol a szolgáltatások számára képeznek szakembereket. Ha egy itt végzett román fiatal pincér semmit nem tud magyarul, valószínűleg román cégek sem alkalmazzák Sepsiszentgyörgyön, ezért elmegy Brassóba vagy Bukarestbe. Az idősebb románok többsége ért vagy beszél magyarul. A 40–50 év közötti korosztályra jellemző, hogy ha az utcán találkozunk, és én románul beszélek, akkor ő magyarul szól hozzám. A fiatalabbak viszont nem beszélnek magyarul.

A Sepsi OSK épülő stadionja. A fociklubnak óriási közösségépítő szerepe van Fotó: Jakab Mónika

– Először 2008-ban, 32 évesen választották meg polgármesternek. Mennyire elégedett ezzel a 13 esztendővel?

Soha nem volt könnyű erdélyi magyar polgármesternek lenni.

Ifj. Gödri Ferenc 1895-től 1913-ig 18 éven át vezette a várost, és majdnem minden, amire ma büszkék vagyunk, az ő nevéhez fűződik. Őt tekintem példaképemnek, de az ő idejében is nehéz hivatás volt a városvezetői munka. Akkor Budapestről kellett forrásokat szerezni a helyi fejlesztések támogatására, és ha belenézünk a korabeli feljegyzésekbe, bizony nem volt könnyű meggyőzni a budapesti döntéshozókat, hogy Székelyföldnek iparra van szüksége. Neki is volt kemény ellenzéke, amelyik mindig bírálta. Azt szoktam mondani, Erdélyben magyarként egy települést vezetni nem ugyanaz, mint Magyarországon vagy Dél-Romániában.

– Hogyan látja a székelyföldi autonómia esélyét?
– A székelyföldi közösségnek, de facto, van valamennyi autonómiája. Papír ugyan nincs róla, de azért egyre több kérdésben tudunk helyi szinten dönteni. Persze távol állunk attól, amit szeretnénk, ez biztos. Egy másodpercig sem gondolom úgy, hogy rosszabb lenne a sorsunk. Vezetőként lehet, hogy nehezebb lenne, mert akkor már nem lehet Bukarestre mutogatni. Minél több hatáskör lenne a kezünkben, annál kisebb mértékben lehetne felelősséget hárítani. Meg vagyok győződve arról, hogy az emberek energiája és hozzáállása sok mindent meg tudna változtatni, ha közelebb kerülnénk ahhoz az ideális állapothoz, amit autonómiának nevezünk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport