A lótartás nem üzlet, hanem szenvedély

Makkay József 2022. július 14., 07:48 utolsó módosítás: 2022. július 14., 11:00

Virágkorát éli Erdélyben a lótartás. Egyre többen kapnak kedvet a lovagláshoz, a kedvencnek azonban másfajta gondoskodásra van szüksége, mint az otthoni hobbiállatoknak. A legtöbb ló bértartással foglalkozó lovardákban köt ki. A Bánffyhunyad közelében fekvő Nagykalotán a Bethlendi házaspár farmján jártunk, ahol hatvan lovat tartanak.

A lótartás nem üzlet, hanem szenvedély
galéria
Bethlendiné Szabó Bea kedvenc lovával. Elsősorban a kezdő lovasok oktatásával foglalkozik Fotó: Makkay József

A nagykalotai farm központjából másfél órás útra lovagolunk ki a magyarvalkói határba, hogy megnézzük a villanypásztorral körbekerített 230 hektárnyi réten legelésző lovakat. A Bethlendi házaspár gazdaságában hatvan lovat tartanak, ebből 25 saját ló, a többi bértartásba került a kalotaszegi faluba.

Betlehendi István azt ajánlja, üljek én is nyeregbe, mert így jobban rálátok arra a munkára, amit tizenöt esztendeje folytatnak, így útközben beszélgetni tudunk.

Párszor már lovagoltam, de még messze vagyok attól, hogy magabiztos lovasnak tartsam magam. István és neje, Bea azonban megnyugtat: Olga csendes, szelíd állat, és már rég hozzászokott a lovasokhoz. A napi pár órás túráktól akár a tíznapos hegyi utakig is igénybe veszik kezdő és haladó lovasok egyaránt.
Olga valóban remek társnak bizonyul, csendesen baktat alattam. A társaság többi tagjához hasonlóan egy idő után azonban kisebb ügetésbe fogunk, és a gazda magyarázza, hogyan üljünk biztonságosan a nyeregben. A hatvan állatból mintegy 15 lovat használnak rendszeresen örömlovaglásra, ezek alaposan ki vannak válogatva vérmérséklet és megbízhatóság alapján, így a lovarda tulajdonosait nem érték kellemetlen meglepetések, súlyosabb balesetük nem volt.

Bethlendi István lóháton. A gazda naponta meglátogatja szabadban legelésző állatait a nagykalotai határban Fotó: Makkay József

Megülni a nyeregben

„Olyan megtörtént, hogy a bértartásra befogadott ló gazdája próbálta megülni saját lovát, miközben az állat kivetette a nyeregből. Ez nálunk ritka jelenség! Valójában az olyan lovasokkal van gond, akik azt    hiszik, jól lovagolnak, a valóságban azonban kezdők, de feszegetik a határaikat. A kezdők vigyáznak magukra, hamar hozzászoknak a lóhoz, így velük van a legkevesebb gond” – magyarázza Bethlendi István, aki szerint ló és lovas között jó együttműködésnek kell kialakulnia, ez a sikeres lovaglás titka.

A lónak kell tudnia, hogy a lovasa mit akar, mit szeretne. Az állatnak rá kell éreznie arra, nem ő dönti el az út kimenetelét, hanem a gazda, így az együttműködés hosszabb távon is zavartalanná válik.

Hogy ez valóban így legyen, a lovarda udvarán elkerített kör alakú pályán veszi kezdetét a lovasoktatás, amit rendszerint Bea asszony végez.
Gyereket és felnőttet a felnyergelt ló közelébe visz, miközben nyomatékosan elmagyarázza, hogy a ló hátsó lábaitól csak biztonságos távolságban lehet tartózkodni. A ló ösztönös lény, így kerülni kell azokat a helyzeteket, amikor véletlenszerű rúgással meg tudna sebesíteni. Az oktatás következő része a nyeregbe szállás és az ottmaradás: fontos, hogy a kezdő lovas magabiztosan érezze magát a nyeregben. Ezután kezdődhet el a lovaglás alapvető tudnivalóinak elsajátítása. Bea elégedett tanítványaival: az udvari indítókurzust követően a rövidebb lovaglások, majd a hosszabb mezei utak következnek. Aki a lovaglást megszereti, az rendszeresen visszajár. Nem véletlen, hogy Erdély-szerte egyre több a lovarda, sőt egyre többen kapnak kedvet lovak vásárlására is.

Felnyergelve. A hátasló türelmesen várja lovasát Fotó: Makkay József

Egymást váltó lovascsapatok

Hétvégeken sűrűsödik be az élet a nagykalotai farmon. A harminc lótulajdonos fele ilyenkor ér rá, hogy kilátogasson Bethlendiékhez, és megnézze, megsimogassa, illetve a házigazdák segítségével felnyergelje és meglovagolja a lovát. Ezúttal egy háromtagú kolozsvári családdal lovagolunk ki szombat délután a mezőre, amely elhozta két lováért a havi állattartási díjat. Délelőtt egy zilahi csapattal voltak elfoglalva, ebéd után pedig újabb társaság érkezett.

A nagykalotai farmon az állatok télen-nyáron szabadtartásban élnek, naponta kimegy hozzájuk a család valamelyik tagja zabbal, orvosságokkal, mikor mire van szüksége az állatoknak.

A bértartás iránti igény folyamatosan nő, mert egyre több városi ember akar lovat vásárolni magának, és azt    lovardában helyezi el. Ahol nemcsak etetik és gondozzák, hanem felnyergelik és betanítják lovaglásra, hogy az állat a gazda jó partnerévé váljon. Van, aki nem szereti, ha más is megüli a lovát, vannak viszont olyanok is, aki örömmel beleegyeznek, mert a nyeregben tartott hátasló jóval könnyebben kezelhető. Az emberek társaságához szokott, jól tartott ló gondok nélkül kezelhető.

Oktató és tanítvány. A lovaglás első lépései az oktatópályán kezdődnek Fotó: Makkay József

Bértartás és lovagoltatás

„A bértartásból származik a teljes lóállomány takarmányszükséglete. A havi összeg arra elegendő, hogy megvásároljuk a környékbeli gazdáktól a téli eleséget és az abraktakarmányt. Régebb foglalkoztam takarmánytermesztéssel, de ennyi munka mellett jó ideje már nem tudjuk vállalni, így megvásároljuk készen a takarmányt, ahogyan a legtöbb lovarda tulajdonosa teszi” – mutatja a gazda a hátunk mögött hagyott takarmányistállókat, ahova frissiben érkeznek traktoros utánfutóval a préselt szénabálák.
A megélhetéshez szükséges jövedelem többi része lovagoltatásból származik. Ez farmbéli teendőik legérdekesebb része, hiszen hétről hétre sok állatszerető emberrel találkoznak, akiket ők vezetnek rá a lovakhoz fűződő, életre szóló barátságra. Bánffyhunyadról, Zilahról vagy Kolozsvárról érkeznek gyerekes szülők néhány órás vagy egynapos lovaglásra. Ám nő az érdeklődés a napi száz euróba kerülő, hosszabb, akár tíznapos lovastúrákra is, amikor a csapat a házigazda vezetésével napi 25–30 kilométeres távokban bejárja az Erdélyi Szigethegységet. Eljutnak Torockóra vagy a Tordai-hasadékba is, ki hova akar menni.

A hosszabb lovastúrákra eddig főleg külföldiek jelentkeztek Nyugat-Európából vagy éppen az Egyesült Államokból, de már erdélyiek részéről is érdeklődnek.

A hegyi túra keretében biztosított a napi ellátás – az estebédet és reggelit egy-egy vendégfogadóban fogyaszthatják el, ahol éjszakára megszállnak. Régmúlt idők hangulatát idézi lóháton barangolni a hegyeket, és megcsodálni a természet szépségeit.
A szomszédos Kalotaszentkirályon, illetve a környék településein nyaranta több táborba gyűlnek össze a    gyerekek, a táborozókat legtöbbször elhozzák lovagolni is. Sok gyerek ilyenkor találkozik először lóval, majd hazatérve a szüleit ráveszi, hogy a lakóhelyéhez közeli lovardában folytathassa a lovaglást.

Körömápolás. A patkolást kovács végzi, a köröm rendszeres ellenőrzése a gazda feladata Fotó: Makkay József

Kezdetben volt egy ló két csikóval

Bethlendi István szerint a lótartásnak és a lovardák működésének egyre nagyobb az erdélyi divatja. Főleg a nagyvárosok körül jöttek létre újabbak, ahol istállós bértartásban vállalják fel a lovas gazdák állatait, illetve az érdeklődők lovagoltatását. Itt akár háromszor-négyszer is többet kérnek, mint a lovak szabadtartására berendezkedett Nagykalotán, de ma már akkora az igény a szolgáltatásra, hogy adott régióban több lovarda is megél. Pedig

amikor gépészmérnökként 2005-ben megvásárolta az első lovát két csikóval, vendéglátóm nem gondolt arra, hogy valaha ebből fog megélni.

Arra vágyott, hogy természetközeli életet éljen, gépektől és irodáktól távol, ennek ellenére rönkhasító asztalosműhelyt működtető vállalkozása nem erről szólt.   
„A ló a két csikóval egy évig Sztánán maradt az eladónál, de a következő esztendőben már arra kértek, találjak helyet az állatoknak, mert nem férnek az istállóban. Akkor hoztam át a lovakat ide, Nagykalotára. Közben megismerkedtem Beával, neki is tetszettek a lovak. Így kezdődött az új vállalkozásunk” – ugrik vissza az időben István, aki pár éven belül eldöntötte, abbahagy minden más tevékenységet, és hozzáfog egy lovarda létesítéséhez.   
A gazda szerint a lótartás és lótenyésztés úri hobbi. Szakmai berkekben azt szokták mondani, a lovakból akkor hozhat össze az ember egy kisebb vagyont, ha már előtte ráköltött egy nagyobbat.

Lovat nehéz olyan áron értékesíteni, hogy az fedezze a több éves tartásába fektetett pénzt, és némi haszna is maradjon a gazdának.

Ez a lovassportra is érvényes” – fogalmaz Bethlendi István. Ezért nem foglalkoznak a kancák fedeztetésével, mert mire négyéves korára a csikó nyergelhető, a gazda annyit költ rá, hogyha eladja, a vételár nem fedezi a csikónevelés költségeit. A lótenyésztés, a szaporítás csak államilag támogatott ménesek számára „üzlet”, ahol nagyszámú csikóból válogatják ki a legértékesebb egyedeket, a fiatal állatok többségét pedig értékesítik. Az erdélyi lovardák abból próbálnak megélni, amiből tudnak: bértartásból és lovagoltatásból.

Csapatban lovagolnak ki a nagykalotai lovardából a lovasok Fotó: Szabó Bea

Elégedett lótulajdonosok

A villanypásztorral őrzött területen a lovak messziről nyerítenek, amint meglátják a feléjük közeledő csapatot. A házaspár nevükön szólítja őket, az állatok válaszként közelebb jönnek simogatásra vagy egy adag zabra. A rituálé napi rendszerességgel lejátszódik a gazda és az állatok között.

A szépen kigömbölyödött lovakról messziről látszik, jó dolguk van. A velünk érkező kolozsvári lótulajdonosok is elégedettek.

Búcsút veszünk a nyerítő csapattól, és visszatérünk a lovarda központjába. Útközben cseng a gazda telefonja: újabb családi társaság jelentkezik be vasárnap délelőttre. Szűkös az időbeosztás, már többen is a listára kerültek, de mindig találnak megoldást.

Legelésző lovak a mezőn Fotó: Makkay József

A lovasok jól megvannak egymás társaságában. A ház előtti faasztalon több tucat lovagló kobak vár gazdára, de a nem megfelelő öltözékben érkezők is lovaglónadrágot és lovascsizmát kérhetnek, mert a bozótos terepen nyári lábbeliben, szandálban nem lehet lovat megülni. A háziak mindenre figyelnek, hiszen ez a szolgáltatás is a vendéglátás jellegzetes területe. Ha a vendég elégedett, máskor is vissza fog térni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport