A hegedűkészítők fővárosa, Cremona – Antonio Stradivari észak-olaszországi szülővárosa hemzseg a turistáktól

2022. augusztus 04., 08:05 utolsó módosítás: 2022. augusztus 04., 08:54

Cremona utcáit járva úton-útfélen hegedűkészítők hirdetésével találkozhatunk. Az észak-olaszországi városban a korai mesterek késői utódai – a város történelmi hangulata mellett – hozzájárulnak a nyüzsgő turistaforgalomhoz is.

A hegedűkészítők fővárosa, Cremona – Antonio Stradivari észak-olaszországi szülővárosa hemzseg a turistáktól
galéria
Focizó gyerekek. Cremona turisztikai látványossága a Városháza Fotó: Csermák Judit

Az észak-olaszországi Cremona városának neve hallatán gyermekkorom óta a hegedűkészítő – Guarneri, Amati, Stradivari – családok története jut eszembe. Több regényt olvastam annak idején e famíliákról, s romantikusan, sejtelmesen fénylett a közeg, amelyben éltek. Először, a 80-as években családommal egy Trabanttal tettük meg az utat Magyarországról. Csupán egy napot töltöttünk a városban, most több időt szántunk megtekintésére. Kíváncsian vártam: vajon most milyennek látom?

A nagy mester emlékét őrző házak

Autóval, a falakon kívüli részre érkeztünk. Itt is működött jól bevált módszerünk, hogy nem túl messze az óvárostól szállunk meg, abban a zónában, ahol még nem kell parkolási díjat fizetni. A felfedezendőket innen gyalog mindenütt könnyen el lehet érni.
A zeneszerszámok városában jártunk, ezt lépten-nyomon tapasztalhattuk. A legkülönbözőbb helyeken elhelyezett, igényes táblácskák mutatták, merre találunk hegedűkészítőt. Az édességboltok kirakatában hegedű alakú helyi különlegesség kínálja magát. A torrone cukor, méz, mandula, tojás keverékéből készül, fehér színű, különböző formákban kapható. Klasszikusan, a nagy tömbökből törnek le egy-egy darabot a vásárlónak.

A város emléket állít az 1644-ben itt született, s hosszú életében itt alkotó hegedűkészítő, Antonio Stradivari emlékének. Brácsa, cselló, hárfa, viola da gamba, lant, gitár megálmodója is volt.

Az általa készített hangszerek hangzásának titkát legendák lengik körül, kutatások témája, egy-egy műve a mai napig több millió dollárért talál gazdára. A róla elnevezett téren és a hegedűmúzeum előtt is szobra áll. A Garibaldi korzón lévő volt lakóházán, amelybe a frissen házasodott mester költözött, emléktábla írja: 1667–1680-ig itt élt Antonio Stradivari első feleségével, Francesca Ferraboschival. Az épület előtt valós méretű pad, rajta ül bronzba öntötten Stradivari. Nehéz őt fényképezni, mert mindig mellételepszik valaki. Másik cremonai háza, műhelye emlékét egy márványtábla őrzi a modern Április 25. üzletház falán. Antonio Stradivarinak a nála jóval idősebb első feleségétől – aki férje művészetét vagyongyarapító eszköznek tekintette – hat, míg második nejétől, Antoniától – aki szellemi- lelki társa is volt az alkotásban – öt gyermeke született. A mester sírját rejtő templom nem létezik már, helyén a Római közpark található. Stradivari sírkövének bronzmásolatát láthatja a sétáló, az eredeti helyen. A zenei hagyományokat jelenítik meg a Szent Abbondino-templom freskói. A 16. századi falfestmények korabeli hangszereket ábrázolnak. A kis múzeum érdekessége egy másik zenei nagysághoz kapcsolódik, itt őrzik a Claudio Monteverdi születéséről szóló dokumentumot. Két múzeum is teret ad igényes hangszerkiállításnak.

Antonio Stradivari szobra lakóháza előtt Fotó: Csermák Judit

Tekintélyes paloták

Több úti beszámolót olvastam Cremonát felkereső magyaroktól, akik – Milánóból való kitérésként – egynapi látnivalónak javasolják. A város hangulata, múzeumai ennél azonban jóval többet érdemelnek.
Cremona története nemcsak a hegedűkről szól. Az utcáin sétálva lépten-nyomon szép, a valaha volt gazdagságot sugalló palotákba botlik az ember. Ilyen a színház, amelynek építéséről 1747-ben a cremonai arisztokrácia összefogása döntött. A 19. század elején leégett épület újjászületett. Alkalmunk volt egy előadáson részt venni, s itt is meg lehetett csodálni az olasz könnyedséget. Esős idő lévén, az előcsarnokban hegyekben álltak az esernyők, szinte senki nem ragaszkodott ahhoz, hogy a ruhatárban adja le. Hűvös is lévén, többen érkeztek kabátban, de az sem a megőrzőben landolt, ölbe vagy éppen a nézőtéri ülés alá került.

A Matteotti korzón sétálva tekintélyes palotákat szemlélhettünk meg: a Fodri, Pallavicini, Cavalcabo család egykori lakhelyeit. A Garibaldi korzón is lelhettünk szép épületeket, többek között a Trecchi-, Cittanova-, Raimondi- és a Strozzi-palotát.

Ezek nagyrészt csak kívülről láthatók, a ma emberei élnek, laknak bennük. Ottlétünkkor a korzó egy részét árusítóhelyek foglalták el, hosszan kígyózva kínálgatták a sajtfesztivál számunkra különleges sajtjait. Láttuk, hogy az ünnepélyes megnyitót a Városháza belső udvarán tartották.

Városházi vendégfogadás

Cremona vitathatatlan szépségű központja a Városháza tér. A Városháza, a Loggia dei Militi, a Keresztelő kápolna, a katedrális, az óratorony lelket megragadó, harmonikus középkori hangulatot árasztanak.
A Városháza tipikus lombard építészeti stílusú, kis belső teret közrefogó falai a nép gyűléseire biztosítottak helyet. A 13. század elején emelt épületet a századok során többször bővítették. Ma egy része látogatható, s örömmel észrevételeztük belső szépségét is. A bejáratnál Zanén szobra – aki a szabadság szimbólumává vált – fogadja a látogatót, aki a legenda szerint párbajban legyőzte a német-római császár, IV. Henrik fiát, megmentve a várost az elnyomónak fizetendő adótól. A nagy tanácsterembe, a falakra már nem létező templomok festményeit mentették ki. A Városháza melletti Loggia dei Militi bolthajtásos épülete is a 13. század alkotása. A Keresztelő kápolna nyolcszögletű, szimbolikus formáját a 12. században alakították ki. A nyolcadik nap, a feltámadás, az újjászületés idejét szimbolizálja. Engem lenyűgözött a kupola kialakítása.

A 12. századi katedrális román stílusú, rózsaablaka és tér felőli homlokzata a reneszánsz hatását mutatja. A bejárat fölött Szűz Mária mellett a város két védőszentjének, Szent Imeriónak és Szent Omobonónak szobrát láthatjuk,

az alattuk végigfutó fríz az év hónapjait szimbolizálja. A beltér nagysága megfogja az embert, a falak freskókkal díszítettek. Az imádságos csend nem volt jellemző ottlétünkkor. Diákcsoportok sutyorgása töltötte be élettel a teret. Az iskolai kirándulások ideje lehetett, mert a múzeumokban is diákokba botlottunk, s jókedvűen fociztak a Katedrális előtti téren is.

Kilátás Torazzóból a Városháza térre FOTÓK: CSERMÁK JUDIT Fotó: Csermák Judit

Kilátás a toronyból

A 13. században épült torony, a Torrazzo 112 méteres magasságával hívogatott bennünket, hogy másszuk meg több mint ötszáz lépcsőjét. Meg is tettük, s nem bántuk meg. Emberbaráti pihenőket iktattak közbe, az óraszerkezetnél az időről szóló kis kiállítás fogadott bennünket. Az egyik felirat szerint sok filozófus rugaszkodott már neki az idő meghatározásának. Egy névtelen orientalista mondatát idézték a feliratok: „Az idő az az űr, hely, ami arra adatott nekünk, hogy befogadjuk Istent.” A torony jelentőségét jelzi egy kapcsolódó középkori latin mondás, ami így kezdődik: „Unus Petrus est in Roma, una turris in Cremona…”. Azaz a Rómában székelő pápa nagyságához hasonlították. Az óra a középkori mechanika csodája, az egyik legnagyobbként tartják számon nyolcméteres átmérőjével. S hogy mit láttunk fentről? Hadd hívjam segítségül Szántó Györgyöt, aki a Stradivari című regényében így ír:

A város fehérek, szürkék, halványsárgák és téglavörösek árnyalatainak színskálája az olajfák barnászöldjének, a dombok fűzöldjének és a szántóföldek aranysárgájának hátterében. A téglafalak piroslanak a napsütésben, a kapuknak és bástyáknak halványlila árnyéka szakítja csak meg ezt a hosszan elnyúló piros vonalat.

A negyven márványoszlopon nyugvó dómhomlokzat kékesszürkén terpeszkedik a négyszögletű alapból nyolcszögletbe magasodó, csúcsíves ablakú Torrazzo alatt… A Palazzo Publico csúcsíveinek fehér csipkézete és a nyolcszögletű Battistero cirádái, színes üvegei fel-felvillannak…, a zegzugos utcák vagy a Pó felé futnak, vagy… a csatornák irányába, a terek szabálytalan sokszögeit vágva szeszélyes vonalaikkal.” Az óváros látképe a leíráshoz képest nem sokat változott, de a környék igen, a külvárosi gyűrű megnőtt.

A katedrális főhomlokzata igazi turistalátványosság Fotó: Csermák Judit

Régészeti kiállítás

Az Affaitati-palotában rendezték be az Ala Ponzone Városi Múzeumot. A festészeti kiállítás főleg cremonai mesterek műveit mutatja be. Két festményre kiemelten büszkék: Caravaggio Szent Ferenc meditációja és Arcimboldo Zöldséges című alkotására. Az utóbbi mester a 16. században különös, szinte szürrealista módon is festett: növényekből, állatokból alkotott képeket. Művei a világ számos múzeumában megtalálhatók. Ugyanez a palota ad helyet a természetrajzi gyűjteménynek is. Nagy élményünk volt az egykori Szent Lőrinc román stílusú bazilikában, kolostorban – ami egykor a bencés, majd az olivetánus szerzetesrendnek adott otthont – rendezett régészeti kiállítás. A római kori ásatások anyagát tematikusan mutatja be, például: az építkezés, a főzés eszközei, az ékszerek. A nagy alakú, Marcus Aurelius uralkodásának idejéből, a Kr. u. 2. századból származó Győzelem szárnyas szobormásolatnak kalandos története van. Az eredeti Nikét, a győzelem istenasszonyát a Berlini Múzeumnak adták el. 1939-ben megóvása érdekében egy raktárba szállították. A II. világháborúban eltűnt. Mindössze annyi dokumentáció állt rendelkezésre, hogy a szovjet hadizsákmány brigád elszállította. 2016-os információt olvastam, miszerint orosz honban rosszul – 17. századi francia szoborként katalogizálták –, s az Ermitázs raktárából kikerülve, közelmúltbeli konzerválása megkezdésekor derült fény korára, eredetére.

Kínálat a cremonai sajtfesztiválon Fotó: Csermák Judit

Olasz ebéd

Részesei lehettünk egy kisvendéglőben elköltött ebédnek. Az óvárosi egyszerűbb étterembe Cremonában élő magyar ismerősünk hívott meg. Hétköznap lévén, szemmel láthatóan a környéken dolgozók tértek be. Nem siettek, újságot olvastak, egy-egy pohár könnyű bort is megittak az étkek mellé. Hogy mi mit együnk, központi kérdéssé vált ismerősünk és barátja számára. A sűrű mutogatással kísért kedves egyeztetésbe a tulajdonos és annak testvére is bekapcsolódtak.
Cremona számos látnivalóját leírni kevés egy rövid cikk, talán a hangulatot tudja visszaadni. Az atmoszféra átéléséhez azonban egy dolgot még mindenképpen ajánlok: a katedrálissal szemben üljenek be egy kávézóba, nézzék az áramló embertömeget, a külföldi, belföldi turistákat, az egymást köszöntő ismerősök nekünk feltűnő gesztikulálását, hallgassák a pergő nyelvű – sokszor perlekedőnek tűnő – olaszok beszédét, szippantsák be a teret belengő kávé illatát, s kóstolják is meg az ott főzött nedűt. Ahányszor Itália földjén jártam, úgy éreztem, az ottaniak tudnak valami olyat az életről, amit mi nem annyira.

(befejező része a következő lapszámunkban)

Csermák Judit0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport