A báb az emberi jellem karikatúrája – beszélgetés Patka Ildikó bábossal, akinek otthona a mesék birodalma

Jakab Mónika 2022. december 15., 08:48 utolsó módosítás: 2022. december 17., 10:31

Tanítani és gyógyítani mesével is lehet – vallja Patka Ildikó kolozsvári bábszínész. Számára nemcsak munka, hanem elköteleződés és hivatás is a bábos élet. Ildikó többek között a bábszínházról, a színfalak mögötti varázsvilágrólés a csapatmunka fontosságáról mesélt az Erdélyi Naplónak.

A báb az emberi jellem karikatúrája – beszélgetés Patka Ildikó bábossal, akinek otthona a mesék birodalma
galéria
Patka Ildikó szerint a bábszínész lelkileg és fizikailag is azonosul a bábuval és a szereppel Fotó: Patka Ildikó magánarchívuma

– A mesék birodalma az életed. Hogyan lettél bábszínész?
– Bölcsészkaron tanultam. Úgy gondoltam, az irodalomból sokat megtudhatok az emberekről és a gyermekekről. 16 évesen elhatároztam, hogy a népmesékből akarok bölcsességet tanulni. Aztán időközben felfedeztem más klasszikusokat is, például Micimackót vagy A kis herceget. De mindenképpen a szívnek a bölcsességét akartam elsajátítani. Amit nekem jelentett a mese, azt megpróbáltam később átadni a gyerekeimnek is. Gyerekekkel akartam foglalkozni és valójában a bennem élő gyerekkel is, mert 14 évesen úgy éreztem, túl komoly, szinte felnőtt ember lettem. Újra meg kellett tanulnom nevetni és játszani.

Tanulmányaim közben vetődtem egy amatőr színjátszó társulatba, ahol két bábszínész is volt. Ők mondták, hogy bábos hangom van, és biztatásukra felvételiztem bábszínésznek.

Ma már 26 éve dolgozom a kolozsvári Puck Bábszínház társulatánál.

– Mihez van szüksége annak, aki bábszínész szeretne lenni?
– Mindenképpen kell egy lelki minőség, a gyermeki világra való hangoltság. Fontos az érzelmi intelligencia, mert a gyermeket burokba kell vonni. Kell tudni kapcsolódni a gyermekekhez. Tulajdonképpen kapcsolódást tanítasz. Azontúl pedig jó színészi képzettség szükséges, hogy mindezt átadja az ember.

– Mi a különbség a bábszínész és a színész között?
– A színész a testével dolgozik, a bábos pedig a bábuval. Igaz, már nemcsak paravános játék létezik, színészi munkát is kérnek tőlünk. Viszont az ember színészként a testével egészen más árnyalatokat fejez ki, a bábu pedig nem ember, hanem egy karaktersűrítmény, ami egy tulajdonságot jeleníthet meg. Tükörként másképp működik, mint az ember, aki egy egészről mutat képet. A báb például megmutathatja a saját önzésünket akár egy boszorka szerepében, benne láthatjuk a sötétséget, amelyet az önzés vagy a kegyetlenség jelent. Ám a szépség is meg tud jelenni egy tündérben.

A bábszínház kicsit a karikatúrához hasonlít. Rajzban a karikatúra olyan, mint a báb a színészekhez képest. Tehát az emberi jellem karikatúrája.

– Melyik szerepet szereted jobban játszani? A gonosz mostohát vagy a tündérkisasszonyt?
– Az elmúlt évek alatt rengeteg előadásban szerepeltem, eléggé színes a paletta. Voltam már Csipike, A kíváncsi elefántkölyök vagy kisegér a Tornyocska című előadásban, de kedvenc szerepem egy madár szerepe, Csipike madaraként. Móra Ferenc mesékben is szerepeltem, Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnikájában mesélő kislányként jelentem meg, s emellett játszottam focistát is. A bábszínházi munkám elején úgy gondoltam, csakis királykisasszony lehetek. Viszont az egyik első szerepem a Hamupipőkéből a mostohatestvér volt. Úgyhogy elő kellett hoznom magamból a gonosz ostobát. Később sok naiv szerepet kaptam. A jellememből fakadóan az a szerep áll közelebb hozzám, amit kimunkáltam magamban.

Hároméves kortól hozzák előadásokra a kicsiket, ekkor már megértik a mesét Fotó: Patka Ildikó magánarchívuma

– Mennyire szab határt a mesélésben, hogy közölni csak bábuval tudsz?
– A bábos munka egyik szépsége, hogy egymástól tanulunk, együtt játszunk, úszunk a játékban. Szerencsésnek mondom magam, hiszen a bábozás erdélyi nagy mesterétől, Kovács Ildikótól is tanulhattam. Táborokban régi kolozsvári művészektől vagy akár fesztiválokon is sokat tanulunk a kollégáktól.

A bábszínész lelkileg és fizikailag is a bábuval és azzal a szereppel azonosul, amiben épp benne van.

Érdekes módon csak azt tudja megtenni a bábu is, amit a színész maga is tud – fizikailag és lelkileg. Minden bábu egy-egy világot képvisel, és abból a világból tudunk mesélni bábszínészként. Ez hatalmas medret szab, hiszen mindig csak az adott karakterből lehet megszólalni. Olyan, hogy csak a bábu meséljen, ritka: kialakuló konfliktusokban mesél a bábu. Bábosként átviszem a kezembe azt, amit közvetíteni akarok a nézősoron ülő gyerekeknek. De nem könnyű! Hihetetlen sok tanulás kell ahhoz, hogy tudd jól mozgatni a kezeden lévő bábut, vagy hogy a technikát megtanulja az ember. Miután az eszközt megtanultam, a lelket is bele kell vinni a bábuba. De ezt folyamatosan tanulják a bábszínészek.

– Bábszínészként részese vagy egy másik világnak. Mit szeretsz a munkádban?
– Szerelmese vagyok e munkának. Először a mese ragadott meg. Emlékszem, ott voltam a színpadon, s úgy elvarázsolt a mese, hogy elfelejtettem feladni egy tárgyat, feltartani egy bábot. El voltam varázsolva. Rájöttem, hogy nekem inkább közönségnek kellene lennem, mint színésznek, akkor a mese volt a varázslat. Azóta ez változott. Most

azt szeretem, ahogyan együttműködünk a társaimmal, és ahogy együtt varázsolunk a színpadon.

Szeretem a csapatmunkát, a színfalak mögötti táncot, ami köztünk van. Ahogy egymás kezébe adjuk a tárgyakat, vagy ahogy egymásnak megteremtjük a helyzeteket, hogy a bábélet felragyogjon. Hihetetlen technikája van a játszásnak. Pontos koreográfiája van egy előadásnak, és teljesen más a színfalak mögött, mint az, ami megjelenik. Tizenegyen vagyunk színészek a Puck Bábszínházban, de ott vannak közöttünk a díszletezők is, akik sokat segítenek, mert nekik is ritmusra kell mozgatni a díszleteket. A színpad mögött egészen másfajta munka zajlik, mint amelyet a közönség lát. Ez igazi csapatmunka, sokszor ez tartja össze a színészeket. A közös játék mindig összehoz, mert figyelnünk kell egymásra, és egymás keze alá kell játszani. Nemrég Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című meséjét játszottuk, ahol a szerző is azt mondja, érdemes játszani tanítani az embereket. Szerintem a játékban minden felszabadul az ember lelkében. Olyan, mint az úszás, amely minden izmot megmozgat. A játék minden lelki izmot megmozgat, s az emberek egy szelíd térben érdek nélkül találkoznak.

A bábelőadások komoly csapatmunkát kívánnak a társulat tagjaitól Fotó: Patka Ildikó magánarchívuma

– Ki lehet lépni úgy a bábszínház kapuján, hogy ott hagyod a színházas világot?
– Szinte mindenik társamon és magamon is megfigyeltem: a játék nyelvén beszélünk. Ezt tanította nekünk a bábszínház, így aztán otthon is a játék nyelvén kommunikálunk. Kicsit a játék nyelvén nevelem a gyerekeimet is. Így fel lehet fedezni a helyzeteknek a humorát, azt, ahogyan át lehet hidalni játékkal egy helyzetet és közben tanítani. Másrészt viszont a szövegeimet is haza viszem, otthon ízlelgetem a tartalmát.

– Igény van manapság a bábszínházra?
– Igen, főleg az utóbbi években. A koronavírus idején továbbra is játszottunk mindenféle feltétel megteremtésével. Nem engedhettünk be annyi embert, ahányan eljöttek volna, de ettől függetlenül nyitva volt a színház. És azt láttuk, hogy egyre nagyobb igény van a bábszínházra. 

Gyermekcentrikusabb lett a világ, és hihetetlen nagy igény van a bábozásra.

Ezt az is bizonyítja, hogy nemrég Nagyenyeden 183 gyereknek játszottunk. Bár a sajtó elrabolja a gyermekeket, de az élő személyes kapcsolat nem helyettesíthető, és ez a színházban jelen van. A bábozás pedig nemcsak a gyerekeknek szól. Jó bizonyíték erre, hogy amikor a múlt rendszerben a cenzúra működött, a mesében mondták ki mindazt, amit a rendszerrel szemben éreztek. Fodor Sándor Csipikéje is ilyen mű, mindent kimond, amit a rendszerrel szemben érzett. Akkoriban a bábszínházban rendkívül jó pantomim-előadásokat tartottak, máskor a rendszernek tükröt mutató előadásokat. Azt mondták, ez gyermekszínház, ezért itt számos klasszikus művet mutattak be, máshol viszont az előadásokat cenzúrázták.

– Miért fontos, hogy a gyermekeket már kicsi koruktól kezdve bábszínházba vigyük?
– A gyermek először képekben gondolkodik, a bábszínház pedig az ő nyelvén mesél, ahogy a mese is. A gyermek még nem tud határt vonni a realitás és képzelet világa között. Éppen ezért e képek jól tudják vezetni a gyermeket. Körülbelül hároméves kortól hozzák előadásokra a kicsiket, ekkor már megértik a meséket. De megtörténik, hogy még nem elég érett a kisgyerek, olyankor meg kell küzdenünk a játékkal, mert megesik, hogy sírva fakad, megijed a boszorkánytól. Ilyenkor fontos a szülő jelenléte, hogy megnyugtassa a kicsit. De az is lényeges, hogy a gyermekek megtanulják a színházi jelenlétet. Megtörténik, hogy bejönnek a mi színházi terünkbe, ahol játszunk. A színházzal mi egyfajta belső fegyelmet is tanítunk, megvonunk határokat. Mi az, amit szabad, s mi az, amit kevésbé. Létezik egy világ, amely látható és átélhető, de a határai nem léphetők át, csak ha olyan a játék. Tehát

fontos, hogy szabályokat is tanuljon a gyermek, ne csak szabadságot.

– Történt-e olyan, hogy azon gondolkodtál, feladod a bábszínházas életet?
– Volt arra lehetőségem, hogy óvónő legyek, de nem volt szívem elhagyni a társulatot. Szeretek lelki minőségekkel foglalkozni, a pszichológia rendkívül vonzott. Ebből kiindulva szeretnék öregeknek vigasztalást vinni, valahogy örömet csempészni azokba az utolsó napokba. Ezért érdekel Polcz Alaine munkássága, aki a hospice-szal foglalkozott, gyerekeknek és felnőtteknek nyújtott vigasztalást. Valójában az én lelki késztetésem az, hogy örömöt és értelmet vigyek. Ezzel kiegészíteném a bábszínész hivatásomat, de úgy érzem, bábosként is örömet és vigaszt nyújtok kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ugyanakkor pedig

a bábszínház mellett gyermeket nevelni a legjobb, a mese és a játék egy eszköz, amely tud segíteni a nevelésben.

Ez is az oka annak, hogy én nem akarok mást, mint játszani és anyának lenni. A bábszínházon keresztül sok-sok gyerek tartozhat hozzám, és egy nagy családom lehet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport