avatar
Somogyi Botond

2022. február 13., 10:28

Összefogás Kidéért

Január végén szinte futótűzként terjedt a hír a közösségi médiában (is), hogy a Borsa-völgyében, a Kolozsvárhoz közeli Szamosháthoz tartozó Kidében leégett a református parókia teteje. A lelkészi lakás tönkrement, lakhatatlanná vált, s a fiatal, ötgyermekes családnak sok mindene odaveszett. Istennek adhatunk hálát, hogy a tüzet időben észrevették, s a családnak sikerült kimenekülnie az ingatlanból.

A majdnem százlelkes kis gyülekezetből többen a helyszínen termettek, s mire a tűzoltók kiértek a faluba, a lakásból több mindent sikerült kimenteni.

Azóta az egyházkerület igazgatótanácsa közadakozást is meghirdetett a visszaállítás érdekében.
De mindezt – azt hiszem – már tudjuk. Azt viszont kevésbé, hogy február elején a Kolozsvári Egyházmegye szervezésében közmunkát hirdettek meg, hogy az üszkös, romos ingatlant felszabadítsák a szakavatott munka elkezdése érdekében. A meghirdetett közmunkára – talán nem meglepő módon – sokan jelentkeztek. Részben a templomokban meghirdetett felhívásnak köszönhetően. Részben pedig annak, hogy Bibza Gábor esperessége idején a kolozsvári egyházmegyében már sok alkalommal szerveztek közmunkát. A kalákának tehát valamilyen formában létezett egy hagyománya. A motorja e tevékenységnek Floriska István egyházmegyei főgondnok, aki az elmúlt években nemcsak számos kirándulást szervezett Erdélyben az egyházközségek tagjai számára, hanem közmunkát is. Néha elhanyagolt temetőkertet tisztítottak meg, máskor templomkertet tettek rendbe az egyházmegye területén fekvő szórványokban, ahol már alig vagy egyáltalán nem élnek reformátusok. Az akciók során a segítők számára buszt béreltek, s a presbiterek felajánlása vagy nőszövetségi tagok munkája során mindig kikerült egy kis elemózsia, bográcsgulyás a közmunkában megfáradtak részére. Az oda-vissza úton levő közös éneklés, a sok beszélgetés, az együtt eltöltött idő – és természetesen a köz érdekében elvégzett munka, segítség – közösségformáló szerepet is betöltött.
Nem volt ez másképp most sem.

A meghirdetett akcióra a kideieken kívül huszonötön érkeztek az egyházmegye presbiterszövetségének szervezésében,

ugyanakkor több mint harminc személynek kellett visszamondani önzetlen segítségét, őket már nem tudták kiszállítani a Kolozsvártól mintegy 40 km-re fekvő faluba. Ahol a munka során különben három traktor, egy markoló és három teherautó segítségével mintegy hetvenen próbálták az épen maradt falak mellett levő rengeteg törmeléket eltakarítani. Tették mindezt csákánnyal, lapáttal, láncfűrésszel vagy éppen puszta kézzel – idősek és fiatalok egyaránt.
Újabb megható példája ez az összefogásnak és a segítségadásnak. Mai rohanó világunkban, amikor mindenki saját kis világában él, nem látja meg a mellette levő szomszédot, ismerőst, szükségben szenvedőt, ez a fajta önzetlenség nagy dolognak számít. Arról nem is beszélve, hogy az áldatlan vírushelyzetben egyesek féltik magukat, mások igyekeznek távolságot tartani, ráadásul a gyülekezési jogainkra is különleges szabályok érvényesek. És akkor még a téli hideg időt nem is említettük. Ilyen helyzetben

különösen dicséretes, hogy az emberek meghallották a segítségért kiáltó, hívó szót, s példa nélküli összetartásról tettek tanúbizonyságot.

Jó lenne, ha ez a lelkület bennünk maradna az év minden napján, nem csak katasztrófák vagy szükséghelyzet idején. Biztos, hogy kisebb-nagyobb közösségeink, református egyházunk vagy éppen erdélyi magyar társadalmunk sokkal előrébb tartana.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Szent Benedek követői a Bakonyban: szerzetesi életforma az evangéliumról
2022. december 24., szombat

Szent Benedek követői a Bakonyban: szerzetesi életforma az evangéliumról

Magyarországon, a Bakony völgyei között, Bakonybélben a Szent Mauríciusz-kolostorban bencés szerzetesek imádkoznak, élik szorgos életüket a jelenkorhoz igazodva. Az elődökről, s mindennapjaikról Baán Izsák perjel gondolatait olvashatjuk. 

A múlandóság ellen alkotni kell – százéves fennállására emlékezett Kolozsváron az Ifjúsági Keresztyén Egyesület
Somogyi Botond 2022. március 20., vasárnap

A múlandóság ellen alkotni kell – százéves fennállására emlékezett Kolozsváron az Ifjúsági Keresztyén Egyesület

Az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte. A kolozsvári Farkas utcai templomban tartott istentiszteletet követően a teológia udvarán emléktáblát lepleztek le, majd az az ikések önkénteseit köszöntötték. 

Nem csak nótáriusáról híres Nagypeleske – pezsgő egyházi élet a görögkatolikus magyar gyülekezetben
Makkay József 2021. október 08., péntek

Nem csak nótáriusáról híres Nagypeleske – pezsgő egyházi élet a görögkatolikus magyar gyülekezetben

Eredeti szépségében felújított templommal, híres ikonnal és számos közösségi rendezvénnyel várja híveit Nagypeleske görögkatolikus egyházközsége. A kommunista rendszer nehéz évtizedei után ez a magyar gyülekezet is visszatérhetett régi vallásához.

Kovács István az új unitárius püspök
EN-összeállítás 2021. július 10., szombat

Kovács István az új unitárius püspök

A Magyar Unitárius Egyház Főtanácsa és Zsinata 2021. július 9-én, illetve 10-én ülésezett, ahol – a 2021–2027 közötti megbízatási időszakra – megválasztotta egyházi főtisztségviselőit, köztük az egyház 32. püspökét, Kovács István sepsiszentgyörgyi lelkészt.

Húsvét: nem az élet üres, hanem a sír – erdélyi értelmiségiek gondolatai a feltámadás ünnepén
2021. április 03., szombat

Húsvét: nem az élet üres, hanem a sír – erdélyi értelmiségiek gondolatai a feltámadás ünnepén

Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe. Kereszthalála után Jézus harmadnapra feltámadt. Halálával megváltotta az embert, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Erdélyi értelmiségieket kérdeztünk, számukra mit jelent húsvét ünnepe.

Negyvenéves a kolozsvár-törökvágási egyházközség – gyülekezetalapító és templomépítő nemzedékek a Donát úton
Somogyi Botond 2020. október 07., szerda

Negyvenéves a kolozsvár-törökvágási egyházközség – gyülekezetalapító és templomépítő nemzedékek a Donát úton

Templom- és gyülekezetépítés címmel nyílt kiállítás a kolozsvár-törökvágási gyülekezet fennállásának 40., valamint Makovecz Imre születésének 85. évfordulója alkalmából. Az ünnepséget az érvényes egyészségügyi szabályok betartása mellett tartották meg.

A mindenkori pünkösd titka és valósága
2020. május 29., péntek

A mindenkori pünkösd titka és valósága

A járvány okozta bezártság miatt a húsvétot otthonainkban ülhettük meg. Az újabb nagy egyházi ünnepünkön ezúttal sem léphetünk be templomainkba. Lapunk összeállításában magyar egyházaink lelkipásztorai osztják meg ünnepi gondolataikat pünkösd kapcsán.

Anyák napja Erdélyben – édesanyák vallomásai a legszebbnek tartott női hivatásról
2020. május 01., péntek

Anyák napja Erdélyben – édesanyák vallomásai a legszebbnek tartott női hivatásról

Magyar nyelvterületen május első vasárnapján ünnepeljük az anyák napját. A járvány okozta bezártságban több időnk van megadni a módját szeretetünk kifejezésének. Összeállításunkban többgyerekes édesanyákat kérdeztünk az anyai hivatás szépségeiről.

Menyőből  az angyal:  harminc év után újra a Tövisháton
EN-összeállítás 2019. december 28., szombat

Menyőből az angyal: harminc év után újra a Tövisháton

A Szilágy megyei Menyő református egyházközsége „a szilágysági szabadító karácsony beteljesedésének helyszínére” hívta emlékezni karácsony harmadik napján az ünnepelni vágyókat.   1989 decemberében Tőkés Lászlót ide hurcolta el a Szekuritáté Temesvárról.

Lássuk meg Istent a gyermekben
2019. december 24., kedd

Lássuk meg Istent a gyermekben

Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idején, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe,  és ezt kérdezték: Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.