EMI-tábor: közelképben a meghurcoltak

2018. július 28., 13:20

Autonómiáról, az erdélyi magyar közösség kollektív és egyéni jogsértéseiről, oktatási kérdésekről és számos történelmi témáról esett szó az Erdélyi Magyar Ifjak 14. nyári táborában Gyergyószentmiklóson.

 

EMI-tábor: közelképben a meghurcoltak
galéria
Kerekasztal-beszélgetés jogsértésekről Izsák Balázzsal, Ágoston Balázzsal és Kulcsár-Terza Józseffel Fotó: Gergely Imre

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) július 18. és 22. között 14. alkalommal szervezte meg gyergyószentmiklósi táborát. A fiatalokat elsősorban a rockzenével vonzották a helyszínre, de napközben több sátorban folytak az előadások, ahol neves történészekkel találkozhatott a közönség, főként az 1918-as esztendő százéves évfordulója kapcsán. Közéleti személyiségek elemezték, hol is tart Erdély és az itt élő magyarság száz évvel azután, hogy egy másik ország része lett.

Autonómiaküzdelem több fronton

Az EMI-táborban Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének részvételével minden évben előadás keretében ejtenek szót az autonómiatörekvések pillanatnyi fejleményeiről. Ezúttal Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő volt a társelőadó, aki 2017 végén nyújtotta be a bukaresti parlamentbe Székelyföld autonómiatervezetét.

Izsák Balázs SZNT-elnök statisztikákkal bizonyította, hogy a magyar többségű romániai megyék egyre inkább elmaradnak a közép-romániai fejlesztési régió fejlettebb zónáihoz képest.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió kohéziós politikája, azaz az elmaradottabb régiók felemelése mifelénk nem működik, a fejlesztésekre szánt pénzekhez nem tudnak hozzáférni a magyar többségű megyék és települések. Nemrégiben erről tájékoztatták Strasbourgban a Kisebbségi Intergroup uniós munkacsoportot is. Ennek tagjai megdöbbentek a számok láttán –mondta Izsák Balázs az EMI-tábor előadósátrában. A következő feladat most az, hogy parlamenti lobbicsoport érveljen a székelyek ügyében egy olyan jogszabály megszavazásáért, amely külön figyelne Székelyföldre és más európai régiókra, amelyek helyi sajátosságaik miatt nem részesülnek a kohéziós politika előnyeiből.

Az EMI gyergyószentmiklósi nyári táborából az immár hagyománynak számító íjászat sem maradt ki Fotó: Gergely Imre
Újra be kell nyújtani az autonómia statútumtervezetét

Kulcsár-Terza József úgy gondolja, a bukaresti elutasítás ellenére nem volt hiábavaló a statútumtervezet benyújtása. Több képviselő és szenátor kifejezte, hogy szavazatával ugyan nem támogatja, de elvből nem is ellenzi az autonómiát, és hajlandó részt venni a magyarokkal ilyen jellegű tárgyalásokon, hogy megbeszélhessék, ez miről is szól. Kiderült, a román képviselők sem ismerik az autonómia lényegét.

 A dél-tiroli autonómiatervezetet is sokszor be kellett terjeszteni, amíg érdemben tárgyaltak róla, és még többször, míg el is fogadták. Ezt kell megtenni Romániában is

– szögezte le Kulcsár-Terza. Elmondta, szaván fogja azokat a képviselőket, akik nyitottnak mutatkoztak a tárgyalásokra, és az ősszel meghívja őket megbeszélésre. Abban bízik, hogy 2019-ben immár a teljes RMDSZ parlamenti frakció aláírásával újra beterjesztésre kerül a tervezet.

Izsák Balázs hozzáfűzte, a parlament törvényhozási tanácsának véleményezése Románia kormánya hivatalos álláspontjának tekinthető. Az abban foglaltakat nem kell elfogadni, sőt minden abban szereplő valótlanságot, csúsztatást, hamisítást meg kell cáfolni. Ezt a választ pedig az egész székelység nevében kell megadni. Ezért ezt hamarosan megfogalmazzák, közvitát kezdeményeznek róla, és aláírásgyűjtést is szerveznek, hogy minél többen jelezzék, egyetértenek annak tartalmával.

A választásokra való felkészülés

Mindhárom erdélyi magyar párt vezetője meghívást kapott az EMI-táborba a szombati kerekasztal-beszélgetésre, de csak a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökei voltak jelen. Ahogy a korábbi években, Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének széke ezúttal is üres maradt. Akcióegységre, összefogásra van szükség nemzeti kérdésekben, a magyarság számára fontos dolgokban – ezt hangsúlyozta Biró Zsolt és Szilágyi Zsolt is. Ilyen fontos dolog lesz a jövőre esedékes európai parlamenti választás. Közös cél a három parlamenti hely megszerzése. Szilágyi Zsolt bizakodó, hisz abban, hogy a magyar közösséget sikerül ennek érdekében mozgósítani. Biró Zsolt viszont szkeptikusabb, az öt százalékos küszöb itt is érvényes, és attól tart, hogy a románok jóval nagyobb arányban vesznek majd részt a választáson, mint a magyarok, ami nehezíti a minimális küszöb átlépését. A románok nagyobb választókedvét előre jelzi, hogy minden párt az uniós választást tekinti a szintén jövőre esedékes államelnök-választás főpróbájának. A magyar pártoknak még nincs erre vonatkozó közös stratégiája, de az volna az üdvös, ha közös választási lista és program állna össze, amely mindhárom magyar párt gondolatait tükrözi – hangzott el. Felmerült a mindhárom párt részvételével történő magyar előválasztás gondolata is.

Orvosképzésről és iskoláról

A magyar orvosképzés sorsa is terítékre került az EMI-táborban. Abban mindkét megjelent pártvezető egyetértett, hogy az ügyet nem szabad hagyni, határozott kiállásra van szükség. Szilágyi Zsolt nem látja konkrét hasznát annak, hogy a bukaresti parlamentben a magyar képviselet a kormányoldalt támogatja, mert ennek ellenére a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a marosvásárhelyi katolikus iskola ügye is veszélyben van. Biró Zsolt ellenben azt hangsúlyozta, a parlament már elvégezte a feladatát, megszavazták azokat a törvényeket, amelyek a magyar intézmények működéséhez szükségesek. Az előrehaladást helyi szinten akadályozzák minden lehetséges eszközzel.

„Ebben az országban a törvényeket magyar ügyekben nem tartják be”

– fogalmazott a parlamenti képviselő.

A pártelnökök beszéde közben egy, a MOGYE oktatói közé tartozó személy közbeszólása vetett fel komoly kérdéseket a hallgatóságban: mit tehetnek az egyetemen dolgozók az intézmény megmentéséért? A kívülállók számára ez azért volt meglepetés, mert mindenki azt gondolná, hogy az ügyben egyeztetés zajlik a MOGYE és a magyar politikai közszereplők között. Mint kiderült, nem így van. Biró Zsolt szerint az egyetemi oktatókmak kellene keményebb kiállást tanúsítaniuk, és olyan egységes álláspontot képviselniük, amit a politikai szféra felkarolhatna és támogathatna. Azonban az egyetem magyar káderei között sincs összhang – vélte az MPP vezetője.

Pandora’s Box. A szervezok a fiatalokat koncertekkel igyekeztek az EMI-táborba csalogatni Fotó: Gergely Imre
A Beke–Szőcs-ügy figyelmeztetés

„Inkább ott rohadnak meg a börtönben, mintsem hogy beismerjenek valamit, amit nem követtek el. Nem fognak bocsánatot kérni. Csak akkor fogadnák el az államelnöki kegyelmet is, ha az ártatlanságukat bizonyítaná” – ez a terrorvád miatt bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán határozott álláspontja, jelentették ki a két férfi hozzátartozói. A kézdivásárhelyi terrorvád miatt elítéltek ügyéről szóló beszélgetésen Beke István felesége, Beke Csilla, Szőcs Zoltán testvére, Szőcs Csongor és Tóth Bálint, a betiltott Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szóvivője volt jelen.

Elhangzott,

a román állam lényegében azért tud bármit megtenni az erdélyi magyarokkal, mert nem létezik egy erős védőháló, amely az embereket és a civilszervezeteket meg tudná védeni, ha támadás éri őket, jogaik sérülnek.

Ezt a „védőhálót” ügyvédeknek, diplomatáknak, politikusoknak kellene alkotniuk, akik ilyen esetekben konkrét lépéseket tudnak tenni.

Tóth Bálint szerint a hazai politikai érdekképviselet eredménytelenségének bizonyítéka, hogy 29 év után bármikor sérülhetnek jogaink, elhurcolhatnak, megbüntethetnek. Azért juthattunk ide, mert a valódi érdekképviselet elmaradt.

2015-ben sokan elhatárolódtak a kézdivásárhelyi „terroristáktól”ahelyett, hogy segítettek volna ártatlanságukat, a vád alaptalanságát bizonyítani. Ha akkor történt volna meg az összefogás, ami a jogerős ítélet után körvonalazódott, akkor Beke és Szőcs talán már a felmentéséről beszélhetne az EMI-táborban – hangzott el.

Sorbán Attila Örs, a beszélgetést moderáló EMI-elnök kijelentette: a magyarság elleni megfélemlítési folyamat része a két férfi elítélése. Az erdélyi magyar politikát is felelősség terheli, és a közösség részéről határtalan érdektelenség övez minden közéleti kérdést. „Elaltatták a magyarságot. Beke István és Szőcs Zoltán élő lármafák, ügyük jelzés, hogy felrázzon minket” – fogalmazott.

Aki valamit aláír, annak könnyen lehet „doszárja”

Mindenkinek van félnivalója, aki valaha miniszter volt, vagy önkormányzatnál dolgozott polgármesterként, igazgatóként, és aláírt valamikor bármilyen papírt. Jelenlegi formájukban a törvények ugyanis arra vannak kitalálva, hogy bárki ellen eljárásokat lehessen indítani, korrupcióval vádolni és ezáltal „kivonni a forgalomból”–vetette fel Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

A vasárnap zárult tábor utolsó közéleti előadásában Ráduly Róbert és Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere vett részt. Mindkettejük ellen büntetőjogi eljárás zajlik, így saját bőrükön tapasztalják, mit jelent a romániai igazságügyi rendszer. Meséltek a fogva tartásuk „élményeiről” és a titkosszolgálati megfigyelésekről is.

A „mélyállam” bárki ellen annyi dossziét tud gyártani, amennyit csak akar. Ez az olyan módosítások miatt történhet meg, amit a büntető törvénykönyvben és a perrendtartási törvényben hoztak Traian Băsescu elnöksége alatt, Emil Boc kormánya idején minden vita nélkül, egyszerű kormányzati felelősségvállalással – emlékeztette Ráduly mindazokat is, akik a #rezist tüntetések során ellenzik a mostani törvénymódosításokat.

A magyarságnak sem Dragnea, sem Johannis nem partnere. Esetleg konjunkturálisan, bizonyos kérdésekben. Jelenleg azt kell támogatni, aki azokat a vadhajtásokat próbálja visszanyesni, amelyekkel a hatóságok, és a mögöttük álló láthatatlan hatalmat kiszolgálva „elintézik” a számukra nem szimpatikus közéleti szereplőket. Mezei János hozzátette:

egy polgármester vagy más választott vezető dokumentumok ezreit írja alá mandátuma alatt. Ezekből könnyű kiválasztani olyanokat, amelyekre építve ügyeket lehet felépíteni.

Az sem számít, ha az illetékes jegyző vagy szakiroda vezetője előzőleg aláírásával jelezte, hogy az adott okirat tartalma törvényes és a polgármester ez alapján ír alá. Akkor is őt teszik felelőssé hivatali visszaélés elkövetéséért.

Ha évek múlva a bíróság kimondja, hogy az illető személy ártatlan volt, az ellene eljáró hatósági személyek, ügyészek akkor sem tehetők felelőssé a meghurcolásáért. Sőt 45 évesen, magas nyugdíjjal visszavonulhatnak. Ma ez történik: cégeket alapítottak és azon dolgoznak, hogy megszerezzék a gazdasági Romániát is a politikai Románia után –fogalmaztak az előadók.

A korrupció attól korrupció, ha valaki pénzt vagy egyéb juttatásokat kér vagy fogad el. Az ügyészek egyik székelyföldi polgármester esetében sem tudtak ilyent bebizonyítani, de azzal, hogy ugyanúgy eljárás indult ellenük, mint számos, bizonyítottan korrupt vezető ellen az országban, az átlagos közvélemény nem tud különbséget tenni. Ez is a mélyállam egyik célja – derült ki Ráduly és Mezei beszédéből.

Gergely Imre

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport