A sorozatgyártás a zenében sem művészet – beszélgetés Kürthy András világhírű operarendezővel

Nánó Csaba 2021. október 07., 08:49

Korunk legnagyobb énekművészeivel dolgozik a világ híres operaházaiban. A szakmai alázatot kezdőktől és hírességektől egyaránt megköveteli. Kürthy András operarendező ismeretlenebb oldaláról is bemutatkozik.

A sorozatgyártás a zenében sem művészet – beszélgetés Kürthy András világhírű operarendezővel
galéria
Kürthy András kedvenc városában, Rómában Fotó: Kürthy Klára

– A járvány nem hagy minket nyugton. Ön dolgozott ezen a nyáron, vagy kicsit kikapcsolt?
– A munkát és a kikapcsolódást nem tudom szétválasztani. Operaügyben nem dolgoztam, egyébként igen. Régóta foglalkozok fotózással, és ha valaki három hét alatt Rómában 5500 fényképet készít, az nem sorolható csupán a szórakozás kategóriájába. Az amatőrök szerint a fényképezés abból áll, hogy az ember megnyomja a gombot. A nehéz rész azonban csak azután következik: beazonosítani, megigazítani a képeket. Régen ezt a munkát a laborokban végezték, manapság a fotós maga végzi.

– Rendez a fényképekből kiállítást is?
– Az igazság az, hogy – jó néhánnyal a hátam mögött – a kiállításokat már nem igazán szeretem. Amikor Szelényi Károly fotós barátom azt mondta, hogy ő nem szeret tárlatokat készíteni, nem értettem. Ma már igen. Rengeteg munka, ami nem közvetlenül a fotózáshoz kapcsolódik: képkeretezés, feliratok elkészítése, a kiállítás megrendezése, stb. Ez egy idő után unalmas.

Picit így van ez az operával is: amíg az ember eljut a színpadra, addig sok mindenen kell keresztülrágnia magát, és ez bizony nem mindig okoz örömet.

– Mióta fotózik és hogyan kezdődött ez a szerelem?
– Gyerekkoromban kezdtem a nővérem régi gépével. Ahogy visszanéztem a képeket, az elsők egészen ügyesek voltak, aztán elkezdett romlani a színvonal, és amelyeket a gimnazista éveimben készítettem, majd első olaszországi ösztöndíjam idején, az 1980-as évek közepén, azokat ma már szégyellem. Egyszer egy rokoni társaságban Ádám András fiamat megkérdezték: „Mi leszel, ha nagy leszel?” A kisfiam fantasztikus választ adott: operarendező és fotóművész akar lenni! Ettől rettenetesen elszégyelltem magam, mert tudtam, hogy egyre rosszabbul fotózom, viszont a gyerek azt hiszi, jó fényképész vagyok. Mi lesz, ha megnő, és rájön, milyen pocsékok a képeim? Sikerült hozzájutnom egy komolyabb géphez, és úgy döntöttem, meg kell tanulnom fotózni. Megvettem az első Nikon-gépemet, kimentünk Velencébe, ott elkezdtem fotózni.

Megtanultam az új gépemet kezelni, és amikor előhívás után megkaptam a laborból a nyár képeit, megdöbbentem, mert egészen más szint volt. Végképp elkapott a gépszíj, és azóta fényképezek, immár 25 éve.

– Lehet párhuzamot vonni a rendezés és a fényképezés között?
– A fotózás kiegészíti a színpadi munkámat, a látásmódot nagyban pallérozza: a fényképet is komponálni kell, mint a színpadi akciókat. A színpadi munka is nyilván visszahat a fényképezésre, nálam – amint néhány kritika meg is jegyezte – a kettő együtt haladt és halad.

– Előadásairól is készít felvételeket?
– A próbákról nem én készítem, ezzel mindig az asszisztensemet bízom meg. Én is voltam rendezőasszisztens: úgy gondolom, rossz voltam, csak ügyesen titkoltam. Mindig azon járt a fejem, én miként rendezném meg a jelenetet. Ha az asszisztens a saját megoldásain spekulál, azt jelenti, alkalmatlan a munkára. Mikó Andrásnak voltam annak idején az asszisztense, és rájöttem, van még egy óriási bajom: a rendező nem küld el kávéért. Akit nem küld el a rendezője kávéért, az nem jó asszisztens. A Magyar Állami Operaház főrendezője maga ment a büfébe, és nem engem küldött! Beláttam, ez így nem lesz jó, jobb, ha megtanulom, amit lehet, például azt, hogyan nem szeretnék rendezni. A lényeg az, hogy az asszisztensi munka egy nagyon speciális és nehéz feladat, ugyanis, amint Nádasdy Kálmán mondta annak idején: „Nagy baj, ha a rendezőasszisztens rendező akar lenni. De az is nagy baj, ha nem akar…” Ezért is döntöttem úgy, fotózzon az asszisztens, nekem más dolgom van a próbák alatt. Meglepő módon sokszor egészen jó fényképek is készültek így. Az előadásokról készült képek jelentős része viszont tőlem származik.

– A hetvenes években volt kamasz, majd fiatalember, amikor a rock and roll majd a diszkóláz dúlt. Ön hogyan viszonyult az e fajta zenékhez?
– Sehogy. Amikor megszülettem, édesapám már a hatvanadik életéve közelében járt, édesanyám is idősebb volt, mint a korosztályom nagyszülei. Szüleimnek operabérletük volt, jártam velük az előadásokra, kialakult az e fajta zene iránti érdeklődésem, és ebbe nem tudott belezavarni a rock meg a beatzene. Ami viszont bizonyos mértékben máig megmaradt, az olasz dal szeretete. Nem Eros Ramazzottira gondolok, hanem Domenico Modugnóra vagy másokra abból a korszakból. Modugno jelentős alkotó volt dalszerzőként és előadóként is, ő és a hozzá hasonló „cantautorék” érdekelnek, és máig gyakran hallgatom is őket.

– Néhány éve Kolozsváron egy beszélgető esten úgy fogalmazott, „a próbákat is általában úgy kezdem, hogy elmondom az énekesnek: nem azért írta Verdi az Aidát, hogy ön elénekelje, hanem azért énekli ön, mert Verdi megírta.” Több világsztárral dolgozott. Másképp kell viszonyulni egy hírességhez, illetve egy feltörekvő fiatal énekeshez?

Tapasztalatom szerint az igazán jelentős művészek és a kezdők között elég sok hasonlóság van.

Nem a most felkapott sztárokról beszélek, hanem a régebbiekről, de velük is óvatosan bánnék, hiszen amit ma Plácido Domingo tesz, az már messze van attól, amiért sok évvel ezelőtt megszerettük. Az természetes, hogy a hangja már nem ugyanaz, de ő is felült a reklámvonalra, és olyasmivel foglalkozik – például vezényel –, amivel nem kellene. Életkorát tekintve ugyan a régiek közé tartozik, de ő alkalmazkodott az új trendhez, amiben én nem hiszek. A probléma ott kezdődik, ha valakiből eleve hiányzik az alázat. Az igazán nagyokban ez megvan a mű vagy a szerző iránt. Ilyen formán könnyű velük dolgozni. Akikkel nehezebb, az a középkategória. Főleg, ha az illető olyan szakaszban van, amikor a hang már nem fut annyira, és érzi a hangi problémák jelentkezését. Tehát az igazán nagyokkal és a megfelelő hozzáállású fiatalokkal a munka hasonló.

– Szervezte, rendezte a három tenor, Domingo, Pavarotti, Carreras koncertjeit, amelyek világraszóló események voltak. Mekkora kihívást jelentett összehozni ezeket a koncerteket?
– Rudas Tibor producer révén kerültem a koncertsorozatba, ő nyilatkozta a három tenor Los Angeles-i fellépése után, hogy az volt az évszázad koncertje. Szerintem művészileg annyira nem volt kiemelkedő a sorozat. Abban viszont hiszek, hogyha a 60 ezer emberből, aki ott volt a koncerten, valaki másnap bement egy Los Angeles-i lemezboltba, és megvette a lemezt vagy a videót, vagy elkezdett érdeklődni a komolyzene iránt, akkor már megérte.

Ott voltam Pavarotti századik, majd kétszázadik koncertjén, belülről láttam a folyamatot, és szerintem a sorozat művészi szempontból nem tett jót neki. Az ismeretségét megemelte, de a művészi teljesítményét nem.

A sorozatgyártás nem képzőművészeti, hanem iparművészeti kategória, még ha ezt Picasso vagy Dali teszi is. Nincs ez másképpen a zenében sem. Így volt ez a Három tenor koncertekkel is: óriási népszerűséget szerzett nekik, de voltak árnyoldalai is. Aki csak ilyeneken nő fel, 90 perc alatt hall egy csomó gyönyörű áriát, aztán csalódottan jön ki egy háromórás operaelőadásról, mert abban csak egy vagy kettő van.

– Mennyire vált hasznukra ezen operaénekeseknek, hogy rocksztárokkal együtt koncerteztek?
– Semennyire. Ennek a történetét sajnos közelről volt alkalmam megtapasztalni. Pavarotti kezdte el azért, mert akkoriban jött össze a második feleségével, Nicoletta Mantovanival, akit abból a korszakából ismerek, amikor még csak Pavarotti titkárnője volt. Ezek a Pavarotti & Friends elnevezésű koncertek Nicoletta Mantovani hatására kezdődtek el, aki nem szerette az operát, de annál jobban lelkesedett a rockzenéért. E koncertek művészi hozadékéban sosem hittem. Anyagilag természetesen jó vállalkozásnak bizonyult mindegyik.

A művészi színvonal és az anyagi megbecsültség olykor köszönőviszonyban sincs egymással.

Sokat elmond, hogy Maria Callasnak a gázsija a hatvanas évek elején 7000 dollár volt, a legmagasabb abban a korban, Pavarotti viszont 100 ezer dollárért talán a telefonját sem vette fel. Amikor az anyagiak átveszik az uralmat a művészi szempontok felett, az nem jó.

– Kolozsváron jól ismert a neve, előadásait nagy sikerrel játszotta a magyar opera társulata. Ugyanakkor a román operában és Románia más városaiban is rendezett.
– Az idén volt 30 éve, hogy a Kolozsvári Magyar Operában először dolgozni kezdtem. Az együttműködésünk szépen indult, de az utóbbi években különféle okok miatt sajnos meglazult a viszony közöttünk. Soha nem a társulattal voltak problémáim – őket máig becsülöm és szeretem –, hanem egyebekkel. De jött több romániai felkérés, mindenhol jól éreztem magam, és jól dolgoztunk. A Krajovai Nemzeti Opera igazgatója meghívott, hogy rendezzem meg a Csárdáskirálynőt 2014-ben; ezt Donizetti Szerelmi bájitala követte 2015-ben. Mindkét produkció­nak sikere volt. Jászvásáron az Aidát vittem színre, a Kolozsvári Román Operában Bellini A puritánok című operáját. Így a hangsúly áttevődött a román operákra, amit korábban sosem gondoltam volna. Ez azért is történhetett, mert a magyar operában 2012 után nem kértek fel új rendezésre… A helyzet kicsit abszurd, mert én Romániában mégiscsak magyar vagyok, és ez nem mindenkinek tetszik, még akkor sem, ha azok, akikkel együttműködtem, szerettek velem dolgozni, még egy görbe tekintetet sem láttam egyik helyen sem. Kivéve a magyar operát, mert ott volt részem ilyenben. De hát a sikernek vannak hátulütői is.

– Több évtizedes fantasztikus pálya áll az ön háta mögött. Van olyan zenemű, amit szeretett volna megrendezni, de nem volt rá alkalma?
– Mondhatom, nincs sok. Pucciniból például csak a Turandottal találkoztam, de ha Puccini, azt inkább vezényelni szeretném. Ugyanakkor nem esem abba a hibába, mint oly sokan, hogy arról álmodnak, karmesterek lesznek, és ezt hatalmi helyzetüknél fogva meg is tehetik. Ha felkérnének egy Tosca megrendezésére, elvállalnám, annál is inkább, hogy szeretett városomban, Rómában játszódik, ismerem a helyszíneket, rendszeresen ellátogatok oda. De rendezőként különösebben nem izgat Puccini. Akik viszont

mindig is izgattak: Mozart és Verdi. Az, hogy a Don Carlost nem rendeztem meg, rosszul esik, mert nem kis mértékben éppen a Don Carlos miatt lettem operista.

Nagy örömmel rendezném meg – a Puritánok és az Alvajáró után – Bellini Normáját, Muszorgszkijtól szívesen színpadra vinném a Borisz Godunovot. Wagner nehéz ügy számomra, mert egy kicsit bőbeszédűnek tartom – ettől persze nagy operaszerző, ehhez nem fér kétség. A 20. század eleji időszak is érdekel, Ottorino Respighi, Umberto Giordano, Francesco Cilea legjobb műveit ugyancsak szívesen megrendezném. Egyébként a Kolozsvári Román Operában eredetileg Giordano Andrea Chénier című operájára kértek fel, aminek örültem. Miután ez szerzői jogi és kottaproblémák miatt nem sikerült, Bellini Puritánok című művét rendezhettem, aminek szintén örültem. Tehát Verdi és Mozart mindenképpen, mellettük Jacques Offenbach művét, a Hoffmann meséit is szeretném megrendezni.

– Arra soha nem gondolt, hogy klasszikus színházi előadást rendezzen?
– Dehogynem, olyannyira, hogy vannak is darabok, amelyeket szívesen rendeznék. Bár belőlem mindig is hiányzott a nyomulás, soha senkihez nem mentem oda, hogy szeretném ezt vagy azt. Nem is volt rá szükségem. Pavarottiékkal is úgy kerültem kapcsolatba, hogy a budapesti koncertjét előkészítettem. Ennek sikere nyomán Rudas Tibor meghívott, legyek munkatársa. Az lett a vége, hogy később tizenhárom éven keresztül, Rudas visszavonulásáig együtt dolgoztunk.

A manapság annyira elharapódzott erőszakos és gátlástalan önérvényesítést nézni sem bírom, a nyomulósakat meg nehéz felebarátként szeretnem, különösen, ha a tehetségnek is híján vannak…

Márpedig a mai világban elég gyakori az ilyesmi. Ugyanakkor a magyar színházi élet mára oly mértékben taszítóvá vált számomra, hogy örülök, ha kimaradok belőle.

Kürthy András
Kürthy András Ruzitska József-díjas operarendező Budapesten született 1953-ban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett, színművészeti és zenei tanulmányait Budapesten, Rómában és Milánóban folytatta. Több világhírű darab, opera és musical rendezője. 1985-től 1992-ig a Magyar Állami Operaház tagja volt, először rendezőasszisztensként, majd dramaturgként, végül műsorigazgatóként.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport