A mezőgazdasági miniszterrel ünnepeltek a gazdák Mezőpanitban

Makkay József 2022. szeptember 22., 07:43 utolsó módosítás: 2022. szeptember 22., 11:50

Népes részvétel mellett került sor Mezőpanitban a XI. Marosszéki Gazdanapra, amelynek fővédnökségét Nagy István agrárminiszter vállalta el. A hideg idő ellenére sokan voltak kíváncsiak a marosszéki terménybemutatóval, gazdaköri gulyásfőzéssel, kulturális programokkal színesített Maros megyei rendezvényre.

A mezőgazdasági miniszterrel ünnepeltek a gazdák Mezőpanitban
galéria
Rotyog a bográcsgulyás. Mindenkinek jutott a gazdakörök főztjéből Fotó: Makkay József

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete (RMGE Maros) több évtizede önálló, független érdekvédelmi egyesületként hangolja össze a marosszéki magyar gazdák közösségi munkáját.    Az egyetlen erdélyi magyar gazdaszervezet, amely alulról felfele építkezve megőrizte a kilencvenes években alakult gazdaköreit, és szintén az egyetlen romániai magyar gazdaegyesület, amely tagja a romániai mezőgazdasági érdekvédelem legerősebb szervezetének, a LAPAR-nak. A Bukarestben székelő Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája erdélyi alelnöki tisztségét betöltő Fazakas Miklós az RMGE Maros elnöke.

A Marosvásárhelytől 12 km-re fekvő Mezőpanitban többször megfordultam az elmúlt    években, és a példásan rendezett falu ezúttal sem okozott csalódást. Kolozsvárról jövet, a több mint száz kilométeres távon ez volt az egyetlen település, ahol a bekötőút mindkét oldalán lenyírták a füvet, és nem embermagasságú gaz fogadott a parcellák végében. Az sem véletlen, hogy

az elmúlt években itt épült újjá Erdély talán legszebb vidéki református temploma, és jövőre kerül átadásra az új bölcsőde.

Az iskolában van elegendő gyerek az önálló elemi és gimnáziumi osztályok számára, és a helyi lakosok arra is ügyelnek, hogy a kétezres lélekszámú falut ne lepje el a közeli nagyvárosból kiköltözni akaró tömeg.
E rendezett környezetben került sor az RMGE Maros évi legnagyobb gazdarendezvényére, amelyet hagyományosan mindig más településen tartanak. Idén Mezőpanit vállalta a házigazda szerepét, és habár a templomba járó emberek közül nem mindenki örült annak, hogy a vasárnap délelőtti istentisztelet idején traktoros felvonulás verte fel a falu csendjét, évi egy alkalommal megbocsájtható tettnek számít.     

A mezőpaniti gazdák bemutatták mezőgépeiket is Fotó: Makkay József

A megye legszebb kertje

Miközben a gazdaköri sátrakban a marosszéki falvakból érkező csapatok a bográcsgulyáshoz szükséges    hagymát, paprikát, húst aprították, illetve friss kenyérrel apró szalonnadarabkákat kóstolni akarók számára készítettek hidegtálakat, a marosszéki termékeiket kínáló gazdák zöldséget, gyümölcsöt, pálinkát, dísznövényeket, falusi malomban őrölt lisztet és számos más terméket kínáltak. Az országszerte ismertté vált, közel 30 éves mezőpaniti Therezia tejfeldolgozó vállalat szintén saját standdal vett részt a gazdarendezvényen, ahol az érdeklődök megkóstolhatták friss sajtjait, de a szépen kiépített gyárteleppel szembeni bemutatóüzlete is várta az érdeklődőket. A Therezia évtizedek óta a környékbeli tejtermelő gazdák megbízható partnere, a Mezőség falvainak nagy részéből ők vásárolják fel tisztességes áron a tehéntejet. A cég volt az idei gazdarendezvény egyik fő támogatója is.

Menyhárt Krisztina nyerte el a legszebb Maros megyei kertért járó díjat Fotó: Makkay József

A mezőcsávási fúvószenekar hívogatójára összegyűlt közönség több dalkör, fúvószenekar és néptáncegyüttes fellépésének örülhetett. Vastapsot kapott Barabási Réka mezőpaniti kisiskolás népdalénekes is remekül előadott népdalcsokrával.

Ebben az ünnepi hangulatban adták át az RMGE Maros szervezet által évente odaítélt Pro Agricultura Transilvaniae díjakat azok számára, akik az elmúlt harminc évben a legtöbbet tették az egyesületért. Illetve

kihirdették a legszebb konyhakert megyei verseny helyezettjeit. Az első díjat a Kenden élő Menyhárt Krisztina és családja kapta.

A korondi származású fiatalasszony lapunknak elmondta, öt évvel ezelőtt ment férjhez Kendre, ahol munka után férje szüleivel közösen kertészkednek. A gyereknevelési szabadságon levő díjazott szerint a tíz áron termesztett zöldségek is fontos keresetkiegészítő foglalkozásnak számítanak a családban. A felesleget a hétvégi, korondi piacon értékesíti, és mindig van vevő a kendi zöldségekre.

Nagy István agrárminiszternek (jobbra) Fazakas Miklós adja át az RMGE Maros Pro Agricultura Transilvaniae díját Fotó: Makkay József

A Kárpát-medencei mezőgazdaság útjelzői

A zsúfolásig megtelt fősátorból követte figyelemmel a közönség a rendezvény hivatalos megnyitóján elhangzó beszédeket. Nagy István agrárminiszter a 45 éve elhunyt erdélyi polihisztor, Kós Károly szavait idézte: „számba kell venni erőinket, szerveznünk kell a munkát, tudnunk kell a célt, amit el akarunk érni.”
A gazdákat sújtó nehézségekről szólva, elmondta, a világban repedeznek az eddig biztosnak hitt alapok.

Járvány söpört végig, amelynek következményeit ma is érezzük. A szomszéd országban dúló háború hatásai bizonytalanságba taszítják egész Európa gazdaságát. E helyzetben az agrártermelőknek is egyre több és egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük”

– fogalmazott a    szaktárca vezetője. Hozzátette, a folytonos változásban minden korábbinál nagyobb szükségünk van egymásra. A gazdatársadalom csak együttes erővel tudja biztosítani családja boldogulását és az évszázadok óta itt élő és termelő, gazdálkodó magyarság egészét.
Az előttünk álló változásokról szólva a miniszter a legfontosabb stratégiai útjelzőket hangsúlyozta: termelői jövedelem és nyereségesség megőrzése és növelése; nemzedékváltás; öntözésfejlesztés; erdősítés; agrármodernizáció és digitalizáció. Szavai szerint ha nem haladunk együtt ezen az úton, akkor lemaradunk. Ha nem „állunk bele” a változásokba, akkor csak helyben toporgunk.

Nagy István mezőgazdasági miniszter meglátogatta a gazdák standjait is Fotó: Facebook/Nagy István

A Kárpát-medencei együttműködés kapcsán a miniszter felhívta a figyelmet a jövő útjára, a szövetkezetekre. Ez egyfelől egybeszervezi az egyéni termelőket, másfelől a piacon is képes megfelelő alkuerőt felmutatni. „Úgy látom, Székelyföldön már elindult egy ilyen irányú gondolkodás, egyre több sikeres szövetkezet létrejöttének és működésének lehetünk szemtanúi. Fontos, hogy ez a szemlélet még inkább erőre kapjon, mert az európai uniós támogatási gyakorlat a továbbiakban is a szövetkezetek támogatását helyezi előtérbe, ahogyan azt a román kormány is teszi” – fogalmazott a budapesti politikus.
Az RMGE Maros elnöke, Fazakas Miklós nyárádkarácsoni agrárvállalkozó beszédében úgy fogalmazott, hogy

az elmúlt időszakban a gazdáknak rendkívüli körülmények között kellett helytállniuk a világjárvány, az elszabadult energia- és üzemanyagárak és a szomszédunkban dúló háború miatt, amit idén egy hideg tavasz és egy több évtizede nem látott szárazság tetőzött.

Bodó Előd Barna, Mezőpanit község polgármestere Fotó: Makkay József

Az egyesület tevékenységéről szólva az elnök felsorolta a három évtizede tartó közösségépítés fontosabb állomásait, amelyek közül kiemelkedik a gazdák szakmai képzése és a Maros Gazda Kft. Bejegyzése. Ez lehetővé teszi, hogy a gazdakörök tagjai kedvező áron vásárolják meg a termeléshez szükséges alapanyagokat. A gazdák termékeinek értékesítését segítő terv részeként az egyesület nyolc kategóriában jegyeztette be a Marosi termék védjegyet. A gazdaszervezet elnöke megköszönte a magyar kormány határon túli vidékfejlesztési programját, amelynek segítségével sok székelyföldi gazda jutott támogatáshoz.

Nicu Vasile, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája (LAPAR) elnöke Fotó: Makkay József

Bodó Előd Barna, Mezőpanit község polgármestere arról beszélt, hogy ezen a vidéken hagyományosan mezőgazdaságból éltek meg az emberek, habár ez mára átalakult: modernebbek lettek az eszközök és kevesebb a gazda, de a község területének kétharmadán ma is mezőgazdasági tevékenység folyik. A polgármester is kiemelte a magyar kormány erdélyi vidékfejlesztési támogatását, amelynek segítségével sikerült gyökeresen megújítani a mezőpaniti gazdák gépparkját.
Nicu Vasile, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája (LAPAR) elnöke beszédében kiemelte erdélyi tagszervezetük, az RMGE Maros hatékony tevékenységét az országos gazda-érdekvédelemben.

A    bukaresti szakember szerint rendeznünk kell sorainkat, mert igen nehéz idők jönnek: a mostani gazdasági válság sokkal súlyosabb lesz, mint az előző.

Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár Fotó: Makkay József

De meggyőződését fejezte ki, hogy a gazdatársadalom túllép ezen, és kezelni tudja a rá nehezedő gondokat.
A román gazdaszervezet vezetőjének meglátásait Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár is osztotta, hangsúlyozva, hogy a mezőgazdaság meg fogja állni a helyét, mert mezőgazdasági termelés nélkül nincs jövő. „A koronavírus-járványnak és a háborúnak szerintem egyetlen pozitív hatása volt, hogy az emberekben megérett a gondolat: mezőgazdaság nélkül nincs    élet. Minden gazdasági ágazat fontos, de a háttérbe szorított mezőgazdaságból most a legfontosabb gazdasági tényező lett” – fogalmazott az RMDSZ-politikus.
A gazdarendezvényen felszólalt Kolcsár Károly parlamenti képviselő és Vass Levente egészségügyi államtitkár, a Romániai Magyar Kisgazda és Kivállalkozói Pltaform elnöke is. Kolcsár biztosította a gazdákat: az RMDSZ képviselői mindent megtesznek azért, hogy mérsékeljék a gazdák vállára nehezedő terheket. Vass Levente szerint Novák Katalin és Klaus Iohannis bukaresti találkozója új helyzetet teremt a román–magyar kapcsolatokban. Az új, közös programok megvalósításához szerinte nemcsak magyar, hanem román részről is nyitás van.

A Therézia sajtgyár standja. A mezőpaniti tejfeldolgozó vállalat a Mezőség leghíresebb élelmiszeripari cége Fotó: Makkay József

Jól működő szövetkezeti háló szükséges

Nagy István mezőgazdasági miniszter beszédében egyértelművé tette, a gazdák számára az összefogás, a szövetkezés jelenti a boldogulást. A gyerekcipőben járó erdélyi szövetkezetek térhódítása azonban lassan halad. Az összefogástól ódzkodó gazdák közül sokan nem tudják, hogy a szövetkezés nem a kommunista típusú kényszerszövetkezeteket jelenti, hanem a nyugati típusút, amely Ausztriától Spanyolországig a nyugat-európai mezőgazdaság alapja.

A két világháború között Erdélyben is mintegy 800 magyar gazdaszövetkezet működött,

amit a kommunista rendszer olvasztott be román állami szövetkezeti rendszerbe, az elkobzott hatalmas vagyont mai napig nem kapták vissza az egykori szövetkezeti tagok örökösei.
Megkérdeztem Varga Péter Mik­lóst, a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának új vezetőjét az agrárminisztérium szövetkezeti stratégiájáról. A 25 éve stratégiai tanácsadóként dolgozó budapesti szakember az elmúlt időszakban több időt töltött Székelyföldön is a budapesti Agrárminisztérium számára készülő Kárpát-medencei szövetkezeti stratégia kidolgozása ügyében. A szakember lapunknak elmondta, a Kárpát-medence különböző részeiben hasonló gondokkal küzdenek a gazdák, ezért van szükség közös stratégia kidolgozására, s ennek a szövetkezés jelenti a kulcskérdését.

Nehéz szavak, de ki kell mondani: aki nem akar szövetkezni, annak nem lesz jövője a mezőgazdaságban. Itt fog eldőlni, ki marad meg gazdaként.


Árus stand. Többen kínáltak helyben termelt zöldséget és gyümölcsöt Fotó: Makkay József

Részidős termelőként persze elő lehet állítani a család számára szükséges mezőgazdasági termékeket, de ebből nem származik jövedelem” – érvelt a szakember, aki példaként a svájci sajtokat termelő gazdákat említette. Semmivel sem tartja jobbnak és ízletesebbnek a kilónként 100–200 lejbe kerülő érlelt svájci sajtokat, mint a székelyföldi hegyi legelőkön megtermelt tejből készülő sajtot, a különbség viszont az, hogy a svájci termék eljut a fizetőképes fogyasztókhoz, a székelyföldi pedig értékesítési hálózat híján nem. Varga Péter Miklós szerint ezen csak jól működő szövetkezeti hálózattal lehet segíteni.

Várat magára a nemzedékváltás

A szövetkezés, a gazdák összefogása Magyarországon jobban halad. Erről a szatymazi gazdakör alelnökével, Szabó Sándorral beszélgettem, miközben munkatársaival palacsintát sütött a rendezvényen részvevők számára. A fűszerpaprika- és a barackter­mesztéséről híres Szeged közelében levő, dél-magyarországi

Szatymaz gazdaköre régi barátságot ápol a Maros megyei gazdaköri ernyőszervezettel. Több közös programjuk, sikeres pályázatuk volt eddig,

tagjaik rendszeresen találkoznak Erdélyben és Magyarországon. Legnagyobb gazdarendezvényükre novemberben kerül sor, ahol mintegy 60 fűszerpaprika- és 120 bormintát bírálnak el az egész Kárpát-medencéből.

Néptánc a színpadon. A gazdanapot kulturális műsorok színesítették Fotó: Makkay József

„Érdekvédelmi egyesületként működünk, de tagjaink bekapcsolódnak a paprika-, a bor- és a baracktermesztők szakmai szervezeteibe is. E szervezetek a termékpálya teljes útján segítik a gazdákat abban, hogy eredményesek legyenek” – fogalmazott lapunknak a szatymazi gazda. Szabó Sándor szerint mindenhol gond a nemzedékváltás. Nem kerülnek fiatalok az idősek helyébe, mert a mezőgazdaság nehéz foglalkozás, még akkor is, ha az európai uniós és egyéb támogatások ma már kifizetődővé teszik a termelést. A magyarországi gazda mégis abban bízik, hogy élelmiszer-termelésre mindig szükség lesz, és erre előbb-utóbb a fiatalok is ráébrednek.
A mezőpaniti gazdarendezvényen mindenesetre sok fiatallal találkoztam. Ahogyan Fazakas Miklós fogalmazott, ma már szemmel láthatóan nagyobb a bizalom a gazdálkodás, a mezőgazdaság iránt, mint pár évvel korábban. Amiben fontos szerepe van a magyar kormány, a magyar agrár­minisztérium erkölcsi és anyagi támogatásának egyaránt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport