Több legyen a „mi”, kevesebb az „én” – beszélgetés Sándor Borókával, az El Camino egyik erdélyi zarándokával

Somogyi Botond 2022. szeptember 01., 07:33 utolsó módosítás: 2022. szeptember 01., 11:05

Mit jelent az El Camino? Milyen egy zarándokút, hogyan lehet rá felkészülni? Mi a célja, és mivé alakítja az embert? Ilyen és hasonló kérdésekre kerestük a választ Sándor Borókával, aki a kolozsvári református püspöki hivatal jogtanácsosaként dolgozik.

Több legyen a „mi”, kevesebb az „én” – beszélgetés Sándor Borókával, az El Camino egyik erdélyi zarándokával
galéria
A mintegy nyolcszáz kilométeres útra a világ minden tájáról, földrészéről érkeznek zarándokok Fotó: Pixabay.com

– Az El Camino kifejezést sokan hallották, de kevesen tudják, mit takar. Mit jelent a Szent Jakab-zarándokút?
– A Szent Jakab-út (spanyolul Camino de Santiago, ismertebb nevén El Camino, magyarul Az út) ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. A mai út Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az ottani székesegyházban vannak id. Szent Jakab apostol földi maradványai.

A legenda szerint Jakab holttestét hajón vitték Jeruzsálemből – a keresztényüldözés elől – Észak-Spanyolországba. S azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található.

Időközben az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek.

– Hogyan született meg benned az elhatározás, hogy református lelkészgyerekként ilyen útra vállalkozz? Miként fogadta a környezeted a döntésed?
– Néhány évvel ezelőtt egy cikkben olvastam először az útról. Annyira megfogott, hogy azóta is mindig ott volt tudatalatt, hogy egyszer én is szeretném végigjárni ezt az utat. Tavaly tavasszal, talán a sok bezártság miatt is jött az elhatározás, hogy elindulok. Családom első perctől támogatott, egy pillanatra sem tartottak vissza. Természetesen féltettek, de miután többet meséltem a zarándoklatról, bíztak a döntésemben és abban, hogy tudom, mire vállalkozok. Ami református mivoltomat illeti: egyrészt

bennem soha nem tevődött fel a kérdés, hogy reformátusként furcsán hathat, hogy katolikus múltú zarándoklaton indulok el. Szerintem mindenkitől tanulhatunk.

Másrészt nemcsak vallásos indíttatásból indulnak el zarándokok, hiszen sok olyan emberrel találkoztam, aki személyes okokból vágott neki a kilométereknek. Vagyis a felekezethez tartozás nem kizáró jellegű.

Boróka számára nincs olyan nap, hogy ne hiányozna az El Camino Fotó: Facebook/Sándor Boróka

– Az út kemény fizikai megerőltetést jelent, ezért sokat kell gyakorolni. Mentálisan és lelkileg is fel kell, fel lehet készülni egy ilyen útra?
– Szerintem nem lehet. Talán fizikailag igen, de lelkileg nem hiszem. Edzettem, szaladtam már jóval az út előtt, s ez mindenképpen segített. Ám lelki/mentális szempontból nem hiszem, hogy fel lehet készülni egy 800 kilométeres gyaloglásra. Nekem az volt a taktikám – talán nevezhetem annak –, hogy mindig csak az aznapi távra összpontosítottam, és nem arra, hogy még hány száz kilométer van hátra.

– Honnan indulnak a zarándokok? Többféle út létezik?
– Santiago de Compostelába több úton is el lehet jutni, a régi zarándokok által járt utak ezek. Én a Francia útnak nevezett útvonalat választottam, ez Észak-Spanyolországon vezet keresztül, teljes hossza 800 km, napi 25 km-es átlagteljesítménnyel 32 nap gyaloglást jelentett. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, amelyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. Célja: elvezetni a zarándokokat Santiagóba. Létezik különben Angol út, Portugál út is, ezek is mind Spanyorországot szelik át. Főképp azért választottam a franciát, mert ez a legismertebb, a legjobban kiépített. Franciaországból indul, Saint Jean Pied de Portból, s első nap már átvezet a Pireneusokon keresztül Spanyolországba.

– Milyen településeken visz át a fésűkagyló? A jel hogyan irányítja a zarándokot?
– A fésűkagyló jele – ami vezeti a zarándokot – úton-útfélen fellelhető: kilométerköveken, a városokban a járdákon, épületek oldalán, útkereszteződésekben, kőből kirakva az úton, de még virágágyásokban is. Ha valaki kicsit is figyelmes, nem tud eltévedni.

Az út többnyire kikerüli a forgalmas útszakaszokat, autóutakat. Főképp mezei és erdei utakon vezet keresztül kisebb falvakat, tanyákat érintve.

Ugyanakkor itt-ott nagyobb városokat is keresztez, például Leont, Burgost, Beloradót. A zarándoknak így alkalma van megismerni Spanyolországot és a csodálatos spanyol embereket is.

Buen camino, azaz jó utat! A zarándokok számára ez a bevett köszönésforma a gyaloglás során Fotó: Facebook/Sándor Boróka

– Hol aludtál? Hogyan lehetett megoldani az étkezést? A helyiek felismerik-e a zarándokokat, támogatják őket?
– Spanyolországnak azon részei, ahol hivatalos zarándokutak vannak, zarándokellátásra vannak berendezkedve. Az út mentén zarándokszállások húzódnak meg, ahol csak zarándokok szállhatnak meg. Ezek többnyire tömegszállások. Szándékunkat zarándokútlevéllel bizonyítottuk, amit az út elején kaptunk 10 euróért, a szállásokon vannak konyhák is, lehet főzni, de zarándokmenüt is lehet vásárolni, átlag 10 euróért. A reggelit legtöbbször útközben egy-egy kávézóban ejtettük meg, amelyek sokkal inkább oázisokként működtek, ahol találkozhattunk, pár szót válthattunk egymással.
A helyiek felismertek nemcsak a kinézetünk miatt, hanem amiatt is, mert minden zarándok a táskáján egy kagylóval gyalogol, ezzel jelezve, mi járatban van az országban. Többször is megtörtént, hogy hajnalban véletlenül rossz irányba indultunk el, és egyszerre több ember kiáltott különböző irányból, hogy figyelmeztessen.

A spanyolokat a szívembe zártam: ember- és életszerető, melegszívű nép, amely függetlenül attól, honnan jössz, mosollyal az arcán fogad, a legrosszabb napokon, a legmegfelelőbb pillanatban akár egy-egy öleléssel.

– Útközben találkoztál-e másokkal? Milyen viszony alakult ki a zarándokok között?
– Amíg nem jártam végig ezt az utat, el sem tudtam képzelni, milyen közösség tud kialakulni egy úton, ahol az emberek folyton mozgásban vannak. Attól függően, milyen tempóban haladtunk, összefutottunk zarándokokkal akár szállásokon, akár egy-egy kávézóban. Őket, még ha csak látásból ismertük is, meleg szívvel köszöntöttük.

Az útra a világ minden tájáról, minden kontinenséről érkeztünk. A bevett köszönési forma a Buen Camino (Jó utat!).

Ezen kívül egy volt a közös bennünk: mind Santiago de Compostelába gyalogoltunk. Legalábbis azt hittük, hogy csak ez az egy. Aztán beszélgetve egymással rájöttünk, hogy mindenkinek ugyanazokon a helyeken húzza a hátát a táska, ugyanott vannak vízhólyagjaink a lábunkon, és talán a lelki terhek is sokszor hasonlóak.
A zarándokok közössége olyan hely, ahol nem számít, hogyan nézel ki (körülbelül minden második nap ugyanaz volt rajtad), honnan jöttél. Ahol természetes, hogy az utolsó sebtapaszodat is odaadod a másiknak, ha látod, hogy neki nagyobb szüksége van rá, mint neked. Ahol saját gondjaid szempontjából meghallgatásra találsz, és talán egy más megközelítésre is.

A zarándokok közössége olyan hely, ahol talán jobban meg tudom érteni, mit gondol a jó Isten, amikor arról beszél, hogy „embertárs”.

– A hosszú út során át lehet értékelni az Istennel való kapcsolatot, megismerni önmagadat. Te tapasztaltál-e hasonlót? Fedeztél-e fel „új Borókát”?
– E zarándoklat nemcsak távban, de időben is hosszú. A több mint egy hónap alatt minden nap jóformán ugyanúgy telt: reggel felkeltem, elindultam, pár kilométer után reggeli és kávé. Aztán megint gyalogoltam. A napi átlagos 25 km után megérkeztem a szállásra, kimostam a ruháimat, fürödtem, beszélgettem a többi zarándokkal, vacsoráztam és lefeküdtem. Ezt ugyanígy harminckétszer. Egy ilyen életforma nagyon ki tudja tisztítani az ember fejét. Azáltal, hogy nem ért olyan sok külső inger, sokkal jobban oda tudtam figyelni a körülöttem levő dolgokra, Isten alkotásaira, környezetre, élőlényekre, emberekre. És talán önmagamra is. És hogy fedeztem-e fel új Borókát? Igen, azóta is minden nap ismerkedek magammal. De azt hiszem, hogy ezzel nem csak én vagyok így, talán soha nem tudjuk befejezettnek tekinteni önmagunk megismerését.

Isten érezhetően ott volt velem a zarándoklat gondolatától el egészen addig, amíg átléptem Kolozsváron a lakásom küszöbét.

Akkor is ott lépkedett mögöttem, amikor esetleg én nem akartam észrevenni. Ahogy mindig ott lépked előttem, mögöttem, mellettem, és velem itthon is. Soha nem éreztem az úton azt, hogy egyedül lennék, mindig a legmegfelelőbb embereket állította mellém a legmegfelelőbb pillanatban, és vigyázott itthon a családomra is.

Megérkezés 800 km után Santiago de Compostelaba Fotó: Facebook/Sándor Boróka

– Korábban úgy fogalmaztál, hogy az utat csodavárás öleli körül. Számodra megtörtént-e a csoda? Úgy fogalmaztál nemrég, hogy az El Caminón keresztül Isten nem azt adja, amit elvárunk tőle, hanem azt, amire szükségünk van. Ez a te esetedben mit jelentett?
– Nehezen tudnám megfogalmazni, mit jelentett számomra az út. Sokszor nekifutottam, hogy leírjam, de azt vettem észre, hogy amit elmondok, az csak árnyéka annak, amit érzek. Ám azt hiszem, az sokat elárul, hogy amint hazajöttem, már azon gondolkoztam, melyik zarándokútra menjek a lehető legrövidebb időn belül. Különleges helyet foglal el szívemben az a néhány hét, és számolom a napokat-hónapokat, amikor ismét útra kelhetek.
Azt, hogy Isten nem azt adja, amit kérünk, hanem amire szükségünk van, az én utam is teljességgel alá tudja támasztani.

Ott segített változni, ahol mindig éreztem, hogy szükség van a változásra, de nem tudtam magamnak sem megfogalmazni.

És ez így van a mindennapokban is: ragaszkodunk a saját kérdéseinkhez, elképzeléseinkhez, pedig Isten jobban tudja, mire van szükségünk, mint mi. És a legmegfelelőbb pillanatban nyújtja ki hozzánk a kezét, és segít változni.

– Mit éreztél, amikor megérkeztél a célállomásra?
– A 32. nap értünk be Santiago de Compostelaba. Érdekes, hogy ez volt a cél, naplómban erről a napról mégsincs egy szó sem írva. Ugyanis újra megbizonyosodtam: nem a célba érkezés a lényeg, hanem az út. És valóban. Ahogy beértünk néhány zarándoktársammal a városba, úgy tettünk mintha nagyon örülnénk, hogy meg tudtuk csinálni. A nap végén aztán bevallottuk egymásnak: valójában nem éreztünk különösebb örömet, nem ez volt a cél, nem az utolsó kilométerek, hanem az összes azokat megelőző.

– Egy év telt el utad óta. Érzel változást, amióta hazajöttél?
– Érdekes, mert attól függően, hogy mennyi idő elteltével kérdezik meg tőlem ezt, majdnem mindig mást emelek ki. Nem jelenthetem ki határozottan, hogy az azóta bennem, körülöttem lévő változások mind a Caminónak köszönhetőek. Viszont biztosan segített abban, hogy jobban jelen tudjak lenni, hogy kicsit több legyen a „mi”, „ti”, „ők”, kevesebb az „én”.

A zarándoktársak, a csend, a hallgatás, a beszélgetések jó tanítók. E változások az út végével kezdődnek, s soha véget nem érőek.

– Milyen típusú embereknek javasolnád a zarándokút megtételét?
– Bárkinek és mindenkinek. Kortól, nemtől, felekezettől függetlenül. De legfőképp annak, aki tudja vállalni azt is, hogy hazaérkezve nem lesz olyan napja, amikor ne hiányozna számára ez a világ.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport