A dal és a tér is a miénk! – 13. Kolozsvári Magyar Napok a múltunkért és megmaradásunkért

Nánó Csaba 2022. augusztus 25., 08:30 utolsó módosítás: 2022. augusztus 25., 08:36

Itt leszünk! – volt a mottója a 13. Kolozsvári Magyar Napoknak, a rendezvénysorozatra augusztus 14. és 21. között került sor a kincses városban. Idén a régiek mellett új helyszínekkel és rendezvényekkel is bővült a kínálat.

A dal és a tér is a miénk! – 13. Kolozsvári Magyar Napok a múltunkért és megmaradásunkért
galéria
A mindenkori Kolozsvári Magyar Napok fénypontjának számítanak a Főtéren rendezett koncertek

A hagyományoknak megfelelően a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében ünnepélyes nyitógálával vette kezdetét az idén 13. kiadásához érkezett Kolozsvári Magyar Napok. A megnyitón beszédet mondott Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke. Az ünnepi beszédeket követően a Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar Szerelmünk, Kalotaszeg című produkcióját láthatta az opera nagytermét zsúfolásig megtöltő közönség.

A hivatalos megnyitót követően a magyar napok lényege immár az utcákon, tereken, különféle intézményekben zajlott tovább.

Naponta várták a szervezők izgalmas programokkal a résztvevőket, a járványügyi megszorítások vége az egész rendezvénysorozaton, de leginkább az eseményekre kilátogatókon látszott meg. Voltak programok, melyeken egy tűt nem lehetett elejteni a tömegtől, előadások, melyekre be sem fért az összes érdeklődő, koncertek, melyeken tízezres nagyságrendben vettek részt a rajongók. Az emberek újra önfeledten tudtak örvendeni a találkozásoknak, ismét félelem nélkül ölelhették át régen nem látott barátaikat, ismerőseiket, és gondtalanul sétálhattak végig az ünnepi hangulatot árasztó Kolozsváron.

A néptánc szerelmesei a Református Kollégium udvarán találkoztak Fotó: Kincses Kolozsvár Egyesület

Régi-új helyszínek és rendezvények

A megszokott, hagyományos programokon kívül az idei eseménysorozat újdonságokkal is szolgált. Így például a kincses város adott otthont az első Magyar Egyházzenei Fórum hat napon átívelő különleges zenei rendezvényeinek is, melyek szerves részét képezték a 13. Kolozsvári Magyar Napoknak. A résztvevők szakmai csoportja, egyházzenészek, kántorok, kórusok, szólisták, hangszeres előadóművészek és zeneszerzők méltán érezhették: zenetörténeti jelentőségű volt ez a találkozás a szerzők, előadók, művek és közönség között. A fórum az augusztus 17-i koncerttel zárult a Farkas utcai református templomban, ahol kortárs magyar zeneszerzők művei csendültek fel.

A fórum idején a Kárpát-medence magyar egyházzenei kórusai európai színvonalú templomi koncerteket adtak a kolozsvári templomokban.

De talán a meghitt, liturgikus alkalmakon való zenei szolgálatban vált valósággá a Magyar Egyházzenei Fórum legfontosabb törekvése: elősegítette az egyházzenei alkotások találkozását a hívő közösségekkel.
A Farkas utca, a Kolozsvári Magyar Napokra kilátogató tömeg egyik legkedveltebb színhelye jelenleg járhatatlan. Kolozsvár patinás utcája egy építőtelepre hasonlít, ám a munkálatoknak van egy pozitív hozadéka is: a földrétegek alól sorra kerülnek elő a város múltját idéző emlékek, egykori épületek alapkövei. A földhalmok, ottfelejtett kábelek, törmelékek közötti séta – szerencsére az utóbbi napokban nem esett az eső, és nem lett nyakig érő sár – felér egy időutazással. A református templom előtt például előbukkantak a földből egy soha meg nem épült torony alapjai, ami bizonyítja, hogy évszázadokkal ezelőtt is hosszú volt az út a tervezéstől a megvalósításig, az elképzelések nem mindig váltak valósággá. Elnézve a feldúlt utca mostani képét csak reménykedhetünk, hogy az építőtelep kerülgetése megéri a fáradságot, és amikor befejeződnek a munkálatok, ismét nyugodtan és büszkén sétálhatunk végig a kincses város egyik legismertebb és legjobban szeretett, határokon túl is híres utcáján.
Noha a kézműves-és könyvvásár hagyományos színhelye felújítás alatt áll, a magyar napok résztvevői így sem maradtak kedvenc olvasmányaik és kézműves termékeik nélkül. Az árusok csupán arrébb költöztek, a Farkas és Király utcákat összekötő kisutcákba, melyeket az építők már hamarabb felújítottak. Igaz, a kolozsváriaknak néha úgy tűnik, a munkálatoknak soha nem érnek a végére, és olykor érthetetlen, hogy egy száz méteres utcaszakasz rendbetétele miért tart évekig, de örvendjünk, hogy Kolozsvárott is egyre több a sétáló utca, és nem kell minden talpalatnyi helyen gépkocsikba botlani. Az átrendezéssel zsúfolt lett a helyszín, de az Apáczai-líceum és a Filharmónia melletti szűk utcákat és tereket maximálisan kihasználták. Amit az ott felállított kézműves sátrakban nem lehet megkapni, az nem is létezik, hiszen különféle levendulás termékektől a kézművesek által készített ékszerekig, a méztől a subákig minden megvásárolható volt, mi szem és szájnak ingere. A KMN jó pár évvel ezelőtti kezdeti időszakához képest szerencsére

teljesen eltűntek a kínai bóvlik, az értéktelen kacatok, az árusok valóban saját termékeiket kínálják, amit sok verejtékkel és szeretettel hoznak létre kétkezi munkájukkal.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a sorban állást gyakorolták azok, akik séta vagy bevásárlás közben megéheztek vagy megszomjaztak. A kürtőskalácsnak és a lángosnak is óriási keletje volt, és bár válságnak nézünk elébe, a finom falatokat a többség idén sem hagyta ki a napi programból. Az Apáczai-líceum udvarán árult finomságok illata a környező utcákat is belengte, nem csoda, hogy a jövés-menés fáradalmait kipihenni kívánó emberek mindig itt kötöttek ki éhségük és szomjuk csillapítására. A Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége is kiköltözött néhány napra az iskola udvarára, így a közönség nemcsak hallhatta, de láthatta is a szerkesztőket, műsorvezetőket.

A kézművesek utcája a Magyar Napok idején Kolozsvár egyik legforgalmasabb helyszínének bizonyult Fotó: Kincses Kolozsvár Egyesület

Fő a tér!

Minden eseménynek megvan a maga fénypontja, a Magyar Napoknak ezt jelentik az esti koncertek, amelyeken szinte szó szerint forrt a hangulat Kolozsvár Főterén. A gyönyörűen felújított Szent Mihály templom árnyékában Mátyás királyunk szigorú tekintetétől követve olyan előadók hoztak nekünk „egy darabot a szívükből”, mint Varga Miklós és a Band, a Republic zenekar, a Budapest Klezmer Band. Elképesztő sikert aratott a Csík Zenekar, akikhez meghívottként Presser Gábor és Karácsony János is csatlakozott. Erdélyben először Kolozsváron mutatták be A dal a miénk elnevezésű Csík Zenekar-albumot, amely LGT-dalok feldolgozásait kínálja. Tizenötezer ember győződhetett meg élőben arról, hogy igenis lehet ötvözni a népzenei elemeket a rock and rollal, a legendás LGT-nóták új köntösben is hihetetlenül jól szólnak. Fellépett a Loose Neckties Society elnevezésű kolozsvári színészzenekar, illetve a budapesti Vígszínház fiúzenekara, A Grund, amely Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzővel lesz kiegészülve. Nem kis sikerrel koncertezett a Pokolgép és a Bagossy Brothers Company is,

mindent összevetve a Főtérre is visszatért a járvány előtti Magyar Napok felemelő és nem kis mértékben ünnepi hangulata.

A Petőfi-színpad is kiváló koncertek helyszíne volt, ahol szintén neves együttesek, előadók koncerteztek nagy sikerrel a zsúfolásig megtelt Bánffy-palota udvarán. Ugyanakkor naponta várta kiváló programokkal az érdeklődőket a KMN új programhelyszíne, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán működő Folkudvar is, amely a népzene és néptánc kedvelőinek nyújtott örömöt.
Ám nem kizárólag a zene kiválóságai látogattak el Kolozsvárra: könnyen megtörténhetett, hogyha valaki a kincses város utcáit és tereit járta, egy olimpiai bajnok és ezüstérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnok magyar úszóval, Gyurta Dániellel találta szembe magát.
A Farkas utcában zajló munkálatok miatt kicsit körülményes volt eljutni a romkertbe, de a kíváncsiság minden akadályt legyőz. A templom szomszédságában középkori forgatag, kézműves-foglalkozás, lovagi sátor, íjászat, számszeríjászat, vívásoktatás, reneszánsz kori népi és udvari játék, hangszerkiállítás és bemutató, élő históriás és népzene és vásári mesejáték várta a kicsiket és a nagyokat, érdeklődőkben is sem volt hiány.

Kultúra nagy mennyiségben

Kolozsvárt nem véletlenül nevezik Erdély kulturális fővárosának, még a megszokott hétköznapokon is annyi eseménynek ad otthont, hogy válogatni is nehéz közülük. A Magyar Napokon aztán csak kapkodhatjuk a fejünket, a bőséges választék komoly fejtörést okoz a művészetek kedvelőinek. Az állandó programok színhelyei mellett a forgatagból nem maradhat ki egyik évben sem a Kolozsvári Magyar Színház, ahol több színvonalas esemény között igazi csemegének számított Szi­lágyi Enikő egyéni estje a színház Stúdió-termében. Az erdélyi származású, Franciaországban és Belgiumban élő színésznő Mi lennék nélküled? című produkcióját Jászai Mari naplójából, vallomásaiból, valamint saját reflexióiból állította össze. A műsor lélekemelő vallomás volt hazáról, nemzetről, hivatásról. Az előadásban versek és szövegrészletek hangoztak el Babits Mihály, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály és Szőcs Géza műveiből. Nemzeti ünnepünkön a színház nagytermében a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vendégszerepelt a Csíksomlyói passió című nagyszabású előadásával, amelyet ifj. Vidnyánszky Attila rendezett, az előadás koreográfusa Zsuráfszky Zoltán volt.
Kolozsvár összetéveszthetetlen hangú szülöttjét, kedves szerzőjét hozza közelebb a mai olvasóhoz a Bálint Tibor 90: Kolozsvár írója – az író Kolozsvárja című, a Helikon folyóirat védnöksége alatt létrejött, új kutatásokra épülő kiállítás, amelyet a Vallásszabadság Háza barokk termében nyílt meg.

Bálint Tibornál kevés „kolozsváribb” szerző alkotott a kincses városban, a Zokogó majom című főműve korrajza és szociográfiai elemzése szeretett városának, amelybe az író beleszületett és ahol végső nyugalmát is megtalálta.

Egy hét leforgása alatt a 450 programpontból gyakorlatilag egyetlen esemény sem maradt közönség nélkül, és az idei 13. Kolozsvári Magyar Napok is bebizonyította: sem járvány, sem közelben zajló háború, sem hőség vagy szemerkélő eső nem állhat az örömteli találkozások, a Kárpát-medencei magyarság egyik nagy ünnepének útjába.

Ember az embertelen időkben
A Kolozsvári Magyar Napokon ünnepélyes keretek között avatták fel a már tavaly felújított bethleni Bethlen-kriptát. A Házsongárd Alapítvány kuratóriuma által szervezett program a kolozsvári Vallásszabadság Házában kezdődött. Népes hallgatóság előtt dr. Murádin János Kristóf történész, a Sapientia Egyetem docense tartott érdekfeszítő vetítettképes előadást gróf Bethlen Béláról (1888–1979) Ember az embertelen időkben címmel. Az előadást követően az érdeklődők a Házsongárdi temetőbe vonultak, ahol a rekkenő hőség ellenére még többen várakoztak, hogy részt vegyenek a kripta ünnepélyes felavatásán.
Tavaly már elkészült, de az idén tudták átadni a felújított Bethlen-kriptát Fotó: Somogyi Botond

A Bethlen-kriptát különben több alkalommal igyekeztek már megóvni az enyészettől az elmúlt időszakban, csakhogy a szakszerűtlen beavatkozás miatt az ingatlan állaga tovább romlott – mondta el lapunknak Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke. A református egyház keretei között működő alapítvány ezért hozzálátott, és 2019-ben átfogó külső-belső felújításba kezdett, amely magába foglalta a részleges tetőcserét, a vízelvezetést, de az aprólékos és szakszerű munkát igénylő kőrestaurálást is. A munkák befejezésére tavaly került sor, de a járványügyi helyzetre, valamint a téli időszakra való tekintettel a rendezvényt és az ünnepélyes kriptaátadást idénre halasztották. A munkálatok mintegy 30 millió forintba kerültek, az összeget az alapítvány pályázás útján a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárságtól és a miniszterelnöki hivataltól kapta.
Kató Béla erdélyi református püspök a kripta előtt mondott beszédében azt az ószövetségi történetet idézte, amelyben Mózes megeskette az Egyiptomból menekülő zsidókat, hogy vigyék magukkal ősatyjuk, József csontjait. A nép megígérte, és pusztai vándorlása során 40 évig cipelte magával a maradványokat, a múltat. Az utódok nem zúgolódtak, hanem hűséggel vitték ősatyjuk csontjait. A Házsongárd Alapítvány is folyamatosan ápolja őseink emlékét, őrzi hagyományainkat, nekünk is ezt kell tennünk – fogalmazott Kató Béla püspök.
A magyar kormány képviseletében Szilágyi Péter államtitkár is megemlékezett Erdély utolsó kormánybiztosáról, aki a nehéz időkben sem hagyta el hazáját, üldöztetése során is szülőföldjén maradt, és végsőkig kitartott elvei mellett. „Államférfiként, a hazáját mindig híven szolgáló erdélyi magyar emberként akkor sem adta fel hitét és meggyőződését, amikor nagyot fordult vele a történelem kereke. Hiszen volt ő földbirtokos nemes, katona, jogvégzett tisztségviselő, református főgondnok, de volt vagyonától megfosztott, bebörtönzött rab, később segédmunkás is. Ennek ellenére élete minden szakaszát alázattal és méltósággal viselte” – elevenítette fel a régmúlt időket Szilágyi Péter.
Az államtitkár beszédét követően a Bethlen család részéről
Atzél Ferenc leszármazott, valamint Bethlen Farkas, Verőce volt polgármestere szólt a jelenlevőkhöz emlékezve gróf Bethlen Bélára és megköszönve a kripta felújítását. Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány vezetője a munkában részvevő elkötelezett restaurátorok, műépítészek, munkások teljesítményét emelte ki. A megemlékezés végén a család és a magyar kormány képviselői koszorúkat helyeztek el.
                                                                *
Bethleni gróf dr. Bethlen Béla Aranyosrákoson született 1888-ban. Az erdélyi földbirtokos, jogász és politikus 1913-tól a kolozsvári törvényhatósági bizottság tagja volt, az első világháborúban önkéntes honvédhadnagyként szolgált. 1924-től az erdélyi Országos Magyar Párt alelnöke lett, 1926-tól 1938-ig a párt elnökeként a bukaresti parlamentben vállalt politikusi szerepet. A bécsi döntést követően 1940–1944 között Szolnok-Doboka és Beszterce-Naszód vármegyék főispánjává választották, 1944 őszén Észak-Erdély kormánybiztosává nevezték ki, közben az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoki tisztségét is betöltötte. A kommunisták 1945-ben koholt vádak alapján elítélték. A börtönből kilenc év múlva, 1954-ben szabadult, de csak 1959-ben rehabilitálták, mindenétől megfosztva Kolozsváron hunyt el 1979 őszén.

                                                                                                               Somogyi Botond
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport