A dal és a tér is a miénk! – 13. Kolozsvári Magyar Napok a múltunkért és megmaradásunkért

Nánó Csaba 2022. augusztus 25., 08:30 utolsó módosítás: 2022. augusztus 25., 08:36

Itt leszünk! – volt a mottója a 13. Kolozsvári Magyar Napoknak, a rendezvénysorozatra augusztus 14. és 21. között került sor a kincses városban. Idén a régiek mellett új helyszínekkel és rendezvényekkel is bővült a kínálat.

A dal és a tér is a miénk! – 13. Kolozsvári Magyar Napok a múltunkért és megmaradásunkért
galéria
A mindenkori Kolozsvári Magyar Napok fénypontjának számítanak a Főtéren rendezett koncertek

A hagyományoknak megfelelően a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében ünnepélyes nyitógálával vette kezdetét az idén 13. kiadásához érkezett Kolozsvári Magyar Napok. A megnyitón beszédet mondott Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke. Az ünnepi beszédeket követően a Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar Szerelmünk, Kalotaszeg című produkcióját láthatta az opera nagytermét zsúfolásig megtöltő közönség.

A hivatalos megnyitót követően a magyar napok lényege immár az utcákon, tereken, különféle intézményekben zajlott tovább.

Naponta várták a szervezők izgalmas programokkal a résztvevőket, a járványügyi megszorítások vége az egész rendezvénysorozaton, de leginkább az eseményekre kilátogatókon látszott meg. Voltak programok, melyeken egy tűt nem lehetett elejteni a tömegtől, előadások, melyekre be sem fért az összes érdeklődő, koncertek, melyeken tízezres nagyságrendben vettek részt a rajongók. Az emberek újra önfeledten tudtak örvendeni a találkozásoknak, ismét félelem nélkül ölelhették át régen nem látott barátaikat, ismerőseiket, és gondtalanul sétálhattak végig az ünnepi hangulatot árasztó Kolozsváron.

A néptánc szerelmesei a Református Kollégium udvarán találkoztak Fotó: Kincses Kolozsvár Egyesület

Régi-új helyszínek és rendezvények

A megszokott, hagyományos programokon kívül az idei eseménysorozat újdonságokkal is szolgált. Így például a kincses város adott otthont az első Magyar Egyházzenei Fórum hat napon átívelő különleges zenei rendezvényeinek is, melyek szerves részét képezték a 13. Kolozsvári Magyar Napoknak. A résztvevők szakmai csoportja, egyházzenészek, kántorok, kórusok, szólisták, hangszeres előadóművészek és zeneszerzők méltán érezhették: zenetörténeti jelentőségű volt ez a találkozás a szerzők, előadók, művek és közönség között. A fórum az augusztus 17-i koncerttel zárult a Farkas utcai református templomban, ahol kortárs magyar zeneszerzők művei csendültek fel.

A fórum idején a Kárpát-medence magyar egyházzenei kórusai európai színvonalú templomi koncerteket adtak a kolozsvári templomokban.

De talán a meghitt, liturgikus alkalmakon való zenei szolgálatban vált valósággá a Magyar Egyházzenei Fórum legfontosabb törekvése: elősegítette az egyházzenei alkotások találkozását a hívő közösségekkel.
A Farkas utca, a Kolozsvári Magyar Napokra kilátogató tömeg egyik legkedveltebb színhelye jelenleg járhatatlan. Kolozsvár patinás utcája egy építőtelepre hasonlít, ám a munkálatoknak van egy pozitív hozadéka is: a földrétegek alól sorra kerülnek elő a város múltját idéző emlékek, egykori épületek alapkövei. A földhalmok, ottfelejtett kábelek, törmelékek közötti séta – szerencsére az utóbbi napokban nem esett az eső, és nem lett nyakig érő sár – felér egy időutazással. A református templom előtt például előbukkantak a földből egy soha meg nem épült torony alapjai, ami bizonyítja, hogy évszázadokkal ezelőtt is hosszú volt az út a tervezéstől a megvalósításig, az elképzelések nem mindig váltak valósággá. Elnézve a feldúlt utca mostani képét csak reménykedhetünk, hogy az építőtelep kerülgetése megéri a fáradságot, és amikor befejeződnek a munkálatok, ismét nyugodtan és büszkén sétálhatunk végig a kincses város egyik legismertebb és legjobban szeretett, határokon túl is híres utcáján.
Noha a kézműves-és könyvvásár hagyományos színhelye felújítás alatt áll, a magyar napok résztvevői így sem maradtak kedvenc olvasmányaik és kézműves termékeik nélkül. Az árusok csupán arrébb költöztek, a Farkas és Király utcákat összekötő kisutcákba, melyeket az építők már hamarabb felújítottak. Igaz, a kolozsváriaknak néha úgy tűnik, a munkálatoknak soha nem érnek a végére, és olykor érthetetlen, hogy egy száz méteres utcaszakasz rendbetétele miért tart évekig, de örvendjünk, hogy Kolozsvárott is egyre több a sétáló utca, és nem kell minden talpalatnyi helyen gépkocsikba botlani. Az átrendezéssel zsúfolt lett a helyszín, de az Apáczai-líceum és a Filharmónia melletti szűk utcákat és tereket maximálisan kihasználták. Amit az ott felállított kézműves sátrakban nem lehet megkapni, az nem is létezik, hiszen különféle levendulás termékektől a kézművesek által készített ékszerekig, a méztől a subákig minden megvásárolható volt, mi szem és szájnak ingere. A KMN jó pár évvel ezelőtti kezdeti időszakához képest szerencsére

teljesen eltűntek a kínai bóvlik, az értéktelen kacatok, az árusok valóban saját termékeiket kínálják, amit sok verejtékkel és szeretettel hoznak létre kétkezi munkájukkal.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a sorban állást gyakorolták azok, akik séta vagy bevásárlás közben megéheztek vagy megszomjaztak. A kürtőskalácsnak és a lángosnak is óriási keletje volt, és bár válságnak nézünk elébe, a finom falatokat a többség idén sem hagyta ki a napi programból. Az Apáczai-líceum udvarán árult finomságok illata a környező utcákat is belengte, nem csoda, hogy a jövés-menés fáradalmait kipihenni kívánó emberek mindig itt kötöttek ki éhségük és szomjuk csillapítására. A Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége is kiköltözött néhány napra az iskola udvarára, így a közönség nemcsak hallhatta, de láthatta is a szerkesztőket, műsorvezetőket.

A kézművesek utcája a Magyar Napok idején Kolozsvár egyik legforgalmasabb helyszínének bizonyult Fotó: Kincses Kolozsvár Egyesület

Fő a tér!

Minden eseménynek megvan a maga fénypontja, a Magyar Napoknak ezt jelentik az esti koncertek, amelyeken szinte szó szerint forrt a hangulat Kolozsvár Főterén. A gyönyörűen felújított Szent Mihály templom árnyékában Mátyás királyunk szigorú tekintetétől követve olyan előadók hoztak nekünk „egy darabot a szívükből”, mint Varga Miklós és a Band, a Republic zenekar, a Budapest Klezmer Band. Elképesztő sikert aratott a Csík Zenekar, akikhez meghívottként Presser Gábor és Karácsony János is csatlakozott. Erdélyben először Kolozsváron mutatták be A dal a miénk elnevezésű Csík Zenekar-albumot, amely LGT-dalok feldolgozásait kínálja. Tizenötezer ember győződhetett meg élőben arról, hogy igenis lehet ötvözni a népzenei elemeket a rock and rollal, a legendás LGT-nóták új köntösben is hihetetlenül jól szólnak. Fellépett a Loose Neckties Society elnevezésű kolozsvári színészzenekar, illetve a budapesti Vígszínház fiúzenekara, A Grund, amely Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzővel lesz kiegészülve. Nem kis sikerrel koncertezett a Pokolgép és a Bagossy Brothers Company is,

mindent összevetve a Főtérre is visszatért a járvány előtti Magyar Napok felemelő és nem kis mértékben ünnepi hangulata.

A Petőfi-színpad is kiváló koncertek helyszíne volt, ahol szintén neves együttesek, előadók koncerteztek nagy sikerrel a zsúfolásig megtelt Bánffy-palota udvarán. Ugyanakkor naponta várta kiváló programokkal az érdeklődőket a KMN új programhelyszíne, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán működő Folkudvar is, amely a népzene és néptánc kedvelőinek nyújtott örömöt.
Ám nem kizárólag a zene kiválóságai látogattak el Kolozsvárra: könnyen megtörténhetett, hogyha valaki a kincses város utcáit és tereit járta, egy olimpiai bajnok és ezüstérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnok magyar úszóval, Gyurta Dániellel találta szembe magát.
A Farkas utcában zajló munkálatok miatt kicsit körülményes volt eljutni a romkertbe, de a kíváncsiság minden akadályt legyőz. A templom szomszédságában középkori forgatag, kézműves-foglalkozás, lovagi sátor, íjászat, számszeríjászat, vívásoktatás, reneszánsz kori népi és udvari játék, hangszerkiállítás és bemutató, élő históriás és népzene és vásári mesejáték várta a kicsiket és a nagyokat, érdeklődőkben is sem volt hiány.

Kultúra nagy mennyiségben

Kolozsvárt nem véletlenül nevezik Erdély kulturális fővárosának, még a megszokott hétköznapokon is annyi eseménynek ad otthont, hogy válogatni is nehéz közülük. A Magyar Napokon aztán csak kapkodhatjuk a fejünket, a bőséges választék komoly fejtörést okoz a művészetek kedvelőinek. Az állandó programok színhelyei mellett a forgatagból nem maradhat ki egyik évben sem a Kolozsvári Magyar Színház, ahol több színvonalas esemény között igazi csemegének számított Szi­lágyi Enikő egyéni estje a színház Stúdió-termében. Az erdélyi származású, Franciaországban és Belgiumban élő színésznő Mi lennék nélküled? című produkcióját Jászai Mari naplójából, vallomásaiból, valamint saját reflexióiból állította össze. A műsor lélekemelő vallomás volt hazáról, nemzetről, hivatásról. Az előadásban versek és szövegrészletek hangoztak el Babits Mihály, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály és Szőcs Géza műveiből. Nemzeti ünnepünkön a színház nagytermében a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vendégszerepelt a Csíksomlyói passió című nagyszabású előadásával, amelyet ifj. Vidnyánszky Attila rendezett, az előadás koreográfusa Zsuráfszky Zoltán volt.
Kolozsvár összetéveszthetetlen hangú szülöttjét, kedves szerzőjét hozza közelebb a mai olvasóhoz a Bálint Tibor 90: Kolozsvár írója – az író Kolozsvárja című, a Helikon folyóirat védnöksége alatt létrejött, új kutatásokra épülő kiállítás, amelyet a Vallásszabadság Háza barokk termében nyílt meg.

Bálint Tibornál kevés „kolozsváribb” szerző alkotott a kincses városban, a Zokogó majom című főműve korrajza és szociográfiai elemzése szeretett városának, amelybe az író beleszületett és ahol végső nyugalmát is megtalálta.

Egy hét leforgása alatt a 450 programpontból gyakorlatilag egyetlen esemény sem maradt közönség nélkül, és az idei 13. Kolozsvári Magyar Napok is bebizonyította: sem járvány, sem közelben zajló háború, sem hőség vagy szemerkélő eső nem állhat az örömteli találkozások, a Kárpát-medencei magyarság egyik nagy ünnepének útjába.

Ember az embertelen időkben
A Kolozsvári Magyar Napokon ünnepélyes keretek között avatták fel a már tavaly felújított bethleni Bethlen-kriptát. A Házsongárd Alapítvány kuratóriuma által szervezett program a kolozsvári Vallásszabadság Házában kezdődött. Népes hallgatóság előtt dr. Murádin János Kristóf történész, a Sapientia Egyetem docense tartott érdekfeszítő vetítettképes előadást gróf Bethlen Béláról (1888–1979) Ember az embertelen időkben címmel. Az előadást követően az érdeklődők a Házsongárdi temetőbe vonultak, ahol a rekkenő hőség ellenére még többen várakoztak, hogy részt vegyenek a kripta ünnepélyes felavatásán.
Tavaly már elkészült, de az idén tudták átadni a felújított Bethlen-kriptát Fotó: Somogyi Botond

A Bethlen-kriptát különben több alkalommal igyekeztek már megóvni az enyészettől az elmúlt időszakban, csakhogy a szakszerűtlen beavatkozás miatt az ingatlan állaga tovább romlott – mondta el lapunknak Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke. A református egyház keretei között működő alapítvány ezért hozzálátott, és 2019-ben átfogó külső-belső felújításba kezdett, amely magába foglalta a részleges tetőcserét, a vízelvezetést, de az aprólékos és szakszerű munkát igénylő kőrestaurálást is. A munkák befejezésére tavaly került sor, de a járványügyi helyzetre, valamint a téli időszakra való tekintettel a rendezvényt és az ünnepélyes kriptaátadást idénre halasztották. A munkálatok mintegy 30 millió forintba kerültek, az összeget az alapítvány pályázás útján a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárságtól és a miniszterelnöki hivataltól kapta.
Kató Béla erdélyi református püspök a kripta előtt mondott beszédében azt az ószövetségi történetet idézte, amelyben Mózes megeskette az Egyiptomból menekülő zsidókat, hogy vigyék magukkal ősatyjuk, József csontjait. A nép megígérte, és pusztai vándorlása során 40 évig cipelte magával a maradványokat, a múltat. Az utódok nem zúgolódtak, hanem hűséggel vitték ősatyjuk csontjait. A Házsongárd Alapítvány is folyamatosan ápolja őseink emlékét, őrzi hagyományainkat, nekünk is ezt kell tennünk – fogalmazott Kató Béla püspök.
A magyar kormány képviseletében Szilágyi Péter államtitkár is megemlékezett Erdély utolsó kormánybiztosáról, aki a nehéz időkben sem hagyta el hazáját, üldöztetése során is szülőföldjén maradt, és végsőkig kitartott elvei mellett. „Államférfiként, a hazáját mindig híven szolgáló erdélyi magyar emberként akkor sem adta fel hitét és meggyőződését, amikor nagyot fordult vele a történelem kereke. Hiszen volt ő földbirtokos nemes, katona, jogvégzett tisztségviselő, református főgondnok, de volt vagyonától megfosztott, bebörtönzött rab, később segédmunkás is. Ennek ellenére élete minden szakaszát alázattal és méltósággal viselte” – elevenítette fel a régmúlt időket Szilágyi Péter.
Az államtitkár beszédét követően a Bethlen család részéről
Atzél Ferenc leszármazott, valamint Bethlen Farkas, Verőce volt polgármestere szólt a jelenlevőkhöz emlékezve gróf Bethlen Bélára és megköszönve a kripta felújítását. Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány vezetője a munkában részvevő elkötelezett restaurátorok, műépítészek, munkások teljesítményét emelte ki. A megemlékezés végén a család és a magyar kormány képviselői koszorúkat helyeztek el.
                                                                *
Bethleni gróf dr. Bethlen Béla Aranyosrákoson született 1888-ban. Az erdélyi földbirtokos, jogász és politikus 1913-tól a kolozsvári törvényhatósági bizottság tagja volt, az első világháborúban önkéntes honvédhadnagyként szolgált. 1924-től az erdélyi Országos Magyar Párt alelnöke lett, 1926-tól 1938-ig a párt elnökeként a bukaresti parlamentben vállalt politikusi szerepet. A bécsi döntést követően 1940–1944 között Szolnok-Doboka és Beszterce-Naszód vármegyék főispánjává választották, 1944 őszén Észak-Erdély kormánybiztosává nevezték ki, közben az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoki tisztségét is betöltötte. A kommunisták 1945-ben koholt vádak alapján elítélték. A börtönből kilenc év múlva, 1954-ben szabadult, de csak 1959-ben rehabilitálták, mindenétől megfosztva Kolozsváron hunyt el 1979 őszén.

                                                                                                               Somogyi Botond
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.