Összenő, ami összetartozik

Makkay József 2016. augusztus 17., 16:52

Willy Brandt egykori német kancellárnak a német újraegyesítés kapcsán, 1989-ben elhangzott mondata szállóigévé vált. Magyar nyelvterületen is gyakran használjuk pozitív vagy negatív kicsengésű történések, események minősítésére. Nekem valamiért az RMDSZ bukaresti kormányra kerülése kapcsán ugrik be.

Az elmúlt húsz esztendőben a magát érdekképviseleti szövetségként meghatározó romániai magyar párt minden lehetőséget kihasznált, hogy pár emberének miniszteri és államtitkári bársonyszékeket szerezzen, a hátországban pedig a „decentralizált igazgatóságok” vezetőségének tagjaiként RMDSZ-funkcionáriusokat juttasson kereseti lehetőséghez a lakossági számarányokra fittyet hányó román alkalmazotti tengerben.

A tavaly november 15-e óta regnáló Dacian Cioloş szakértői kabinetje az elmúlt húsz esztendő azon kevés román kormánya közé tartozik, amelyben elvétve sem akad magyar, mintegy bizonyosságként arra, hogy a többségi román hatalom szerint az országban hozzáértő magyar szakember nincs, csak politikus. Olyan politikus, akit kizárólag az RMDSZ jelölhet kormányzati beosztásra.

Ez természetesen átmeneti állapot, hiszen a szakértői kormányt egyetlen romániai politikus sem szereti. Az intézményesített országos felelőtlenség miatt a bukaresti tűzvész miatti népharag kényszerítette ezt ki. De már akkor sejthető volt, hogy az elűzött Ponta-kabinet csak rövid időre távozik. Legjobban a politikusok tudják, hogy a közösségi emlékezet olyan, mint az elefántbébi: nehezen tanul, és hamar felejt. Egy év sem telt el a hatvannégy áldozatot és kétszáz sebesültet követelő bukaresti tragédiától, és az istenadta nép visszasírja Victor Pontát és az országot fosztogató csapatát. Ha holnap lennének a választások, a tavaly novemberben menekülésre kényszerülő Szociáldemokrata Párt ismét kormányt alakíthatna, hiszen a közvélemény-kutatásokban az utána következő, 29 százalékon álló nemzeti liberálisok nem tudják behozni tízszázalékos hátrányukat.

Nem véletlen, hogy Kelemen Hunor megszólalt. Az RMDSZ elnöke a bukaresti Adevărulnak nyilatkozva ajánlkozott fel a kormánybuktatási szándékot meglebegtető Szociáldemokrata Pártnak. Az RMDSZ-segédlettel sikerre vihető bizalmatlansági indítvány kitaposott ösvény lehet az év végi nagy összeborulásra, ami minden bizonnyal a legszebb bukaresti RMDSZ-es emlékeket idézi fel. Amit soha nem zavarhattak meg holmi autonómiás összezördülések, merthogy ezek a szlogenek négyévente kizárólag csak a választóknak szólnak.

Összenő tehát, ami összetartozik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat