HIRDETÉS

Bordi András heti ajánlója

2017. március 12., 12:25

Bordi András kiemelt szerkesztő-műsorvezető, huszonöt éve dolgozik a közmédiában. A Magyar Rádió bemondójaként kezdte pályafutását, több éven át hírolvasóként találkozhattak vele a rádióhallgatók és a televíziónézők. Rendkívül fontosnak tarja a magyar nyelv ügyét, aktívan segíti a fiatalok anyanyelv iránti elköteleződését. Elnökségi tagja az Anyanyelvápolók Szövetségének, az országos Kazinczy-versenyen zsűrizik, emellett az erdélyi Zsobokon minden évben megrendezett anyanyelvi tábor előadója.

Hétfőn este a Rádiószínház Juhász Gyula jelenetét tűzte műsorra. A Pilvax-kávéházat Cserés Miklós rendezte és a kor legnagyobb színművészei működtek közre benne. Gyermekkorom történelmi filmjeinek állandó, kedvenc színésze Inke László is tagja a nem mindennapi szereplőgárdának (Kossuth Rádió, 21.30).

Kedden délután Petőfi Sándor Úti jegyzetek című, kevéssé ismert írását ajánlom mindenkinek, de elsősorban a fiatalabb hallgatók figyelmébe. Az írásban a költő két utazást is tesz egyidőben: egy külsőt és egy belsőt. Saját munkásságát is bemutatja, gyakran odaszúr a kritikusoknak, adomázik – szóval igen szórakoztató olvasmány. A korán elment, rendkívüli színésztehetséggel megáldott Kaszás Attila személyesíti meg a lánglelkű költőt (Kossuth Rádió, 13.06).

Nemzeti ünnepünk estéjén ne hagyják ki az 1978-ban készült 80 huszárt! Nekem mindig erőt ad, olyan értékeket tolmácsol, amelyek igen fontosak. Az összetartás, a nemzetért és az egymásért való kiállás példáit vonultatja fel a mozi; Sára Sándor rendezte, a forgatókönyvet Csoóri Sándorral együtt írta (szerda, Duna 22.00).

Feltétlenül megnézem Vár­konyi Zoltán remek filmjét is, a Kárpáthy Zoltánt a Duna Worldon.  A mozi többszöri megtekintés után is lebilincselő; a sodró lendületű történet, a kiváló színészi alakítások vonzereje rendkívül időtálló. A zseniális Latinovits Zoltán alakítja  Szentirmay Rudolf szerepét (csütörtök, 7.25).

Péntekre ajánlom szeretettel a Rajnán innen, Dunán túlt; a 90-es években Kővári Tamás rendezővel együtt részt vehettem az igényes műsor készítésében, amely a német tartományokat mutatja be. A felfedezés örömével jártuk be a mesés tájakat harmincöt év bezártság után. Szívből ajánlom a műsort az utazás és a kultúra szerelmeseinek; olyan helyekre kaptunk forgatási engedélyt, amelyekről nem is mertünk álmodni. (M3, 6.35).

Szombat esti filmként a Te rongyos életet ajánlom. A történet szerint 1951-ben járunk; Sziráky Lucyt (Udvaros Dorottyát), az operettszínésznőt volt férje származása miatt kitelepítik. Bacsó Péter rendező humorral, iróniával, drámával átszőve ábrázolja az 50-es éveket (M3, 21.00).

Vasárnap estére A kard című magyar filmszatírát javaslom; amelyben egy modern Don Quijote – Haumann Péter hősiesen küzd mindnyájunk javáért, de a rendszer gépezete összetöri (Duna World, 11.40). A kicsikre gondolva a Király és a bognár című magyar népmesét ajánlom Benedek Elek átdolgozásában, a sokhangú művész, Szabó Gyula művészi előadásában (Kossuth Rádió, 19.41).

 

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2017. május 03., szerda

Ha csütörtök, akkor Erdélyi Napló

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS