Belényi Barbara heti ajánlója

2017. május 06., 15:10

Belényi Barbara szerkesztő-műsorvezető egy évtizede dogozik a közmédiában, a Kossuth rádió műsoraiban. Riportokat készített a Falurádióban, majd a Kékbolygó, az Oxigén és a Napközben adásait szerkesztette. Jelenleg a Vendég a háznál és a Szombat délelőtt szerkesztője, emellett a Hajnal-táj műsorvezetőjeként is rendszeresen hallhatják a rádióhallgatók.

Általában nehezen indul a hét, ilyenkor kincset ér az M2 reggeli és délelőtti gyerekműsora: észrevétlenül készülnek el a hajfona­tok, és néha még „galád módon” a reggeli is a mese közben kerül a gyomorba. Hasznos a korhatári szűrés, a szülőnek ez mankó, erre figyelve nyugodtan ülhetnek le a gyermekeikkel együtt a képernyő elé. És persze ez egy kis időutazás is. Vicces, hogy éppúgy ül a négy-és kilencéves lányaimnál a Mézga család, a Frakk vagy a Niels Holgersson, mint annak idején nálam (12. 50). A héten ünnepeltük a Vendég a háznál 25. születésnapját; mivel öröm számomra részt venni a műsor készítésében, szinte a gyermekemnek érzem. Hihetetlen hogy az eltelt negyedszázad alatt mennyit változott a világ és a gyereknevelés. Gondoljunk csak a méhen belüli életre, a születés mikéntjére, a büntetés nélküli fegyelmezésre vagy az apák szerepére  a családban.

Kedden a nevelőapák jutnak szóhoz a műsorban. De nem kell mindenáron ragaszkodni a jó példához, néha az segít a legtöbbet, ha érezzük, hogy a gyereknevelés bizony nehéz feladat, lehetünk akár esendők is. Mindig lehetőség van a változtatásra, ez nekem kapaszkodó a mindennapjaimban (Kossuth Rádió, 12.32).

Szerdára a Hajnal-tájt ajánlom, a másik, szívemhez legközelebb álló műsort; jóllehet, korán kell hozzá kelni, sosem hagyom ki. Megszólal a kecskegidákat világra segítő gazda, a virágjait palántázó házaspár éppúgy, mint a lovakkal segítő terapeuta vagy csapatépítő tréner. Csodálom azokat  a fiatalokat, akik a nagyvárost otthagyva, itt találták meg a boldogulásukat. Engem is mindig feltölt, ha vidékre mehetek (Kossuth Rádió, 6.11).

Csütörtökön reggel a Napközben ad támpontot ügyeink intézéséhez. Szóba kerül sok minden, ami megkönnyítheti a hétköznapok rohanását: egy kis támpont, hogy könnyebben elviseljük a sorban állást a rendelőben, a hosszadalmas banki ügyintézést, beiratkozást az iskolába, díjbeszedést, vagy tudjuk, hogy mi a teendő, ha a társasházban mindenki mást akar (Kossuth Rádió, 10.00).

Ha péntek, akkor kezdődik a Virtuózok második elődöntője a Dunán. Magam is a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusában nőttem fel, tudom mennyi munka és gyakorlás áll egy 2-3 perces produkció mögött. Jó látni, hogy ezek a gyerekek örömmel vállalják a megmérettetést és azt is, hogy a hangszer végre nem egy sarokban porosodó, avítt valami, hanem büszkén és elhivatottan pengetik, fújják vagy ütik. (20.30).

Kiváló program a Szombat délelőtti magazinműsor a Kossuthon. Jó ötletek az ország számos pontjáról, érdekes életutak, energiát és lendületet adó közösségek, néha szívfacsaró sorsok… Mindig megmarad a mondanivaló üdesége és frissessége. Nem ritkán a konyhában leég az ételem, annyira magával ragad egy-egy riport (11.00).

Vasárnap, ha esős az idő és nem lehetünk a szabadban, elmaradhatatlan program a közös családi mesenézés, az M2-n a Grimm-mese sorozat telitalálat (16.55).

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat